Followers

Monday, May 30, 2011

Waktu Ideal Untuk Kahwin dan Mengandung (khas untuk wanita)


Sebenarnya, aku terdetik untuk menaip entry ni sebab sejak kebelakangan ni, ramai wanita yang mengeluh akibat belum mendapat pasangan tunang lagi walaupun usia sudah mencecah 20an. Kepada yang dah berpunya tu, tahniah dan semoaga sampai ke jinjang pelamin cepat-cepat. Yang dok tengah nak amek SPM, kalau ade peluang sambung study toksah taksub sgt nak kahwin ye..Melainkan anda nak jadi suri rumah sepenuh mase pasni. Banyak cabaran lagi yang perlu ditempuhi.

Back to the topic, anda sangat beruntung kalau anda decide nak menimang cahaya mata pada umur 20an (20-25). Strictly speaking, ini adalah dari sudut pandangan biology, bukan matematik. Kajian menyatakan bahawa umo 24-25 mmg sangat-sangat molek lah untuk anda mengandung dan melahirkan cahaya mata. Ini kerana pada umur tersebut, condition untuk menjalankan aktiviti tersebut adelah pada tahap yg perfect atau sangat bagus. Tambahan pula pada waktu sedemikian, risiko masalah-masalah gynecological seperti fibroids (tumor pada uterus) dan endometriosis (perumbuhan tisu endometrium) adelah rendah. Risiko tersebut meningkat bile umur korang meningkat. Tekanan darah pon berade dalam keadaan terbaek dan risiko penyakit diabetis kurang time umo 20an. DNA dalam ovum pon berade dalam keadaan Tip Top dan of course, fizikal anda berade dalam keadaan flexible dan kuat. Nak panjat KLCC tanpa tali keselamatan pon boleh.

WARNING kepada akak2 (panggil makcik kang marah lak..) yang nak lahirkan anak pada umur atas 35. Ianya sangat bahaya sebab risiko birth defects sangat tinggi. Bayi yang dilahirkan mempunyai risiko yang tinggi untuk mengalami kecacatan. Sebab DNA dalam telur (ovum) degrade. Semakin anda tua, genetic abnormalities dan keguguran lagi senang berlaku.. Adik2 yang umo bawah 18 pon toksah le pk nak mengandung dulu (yg dah kawen), keadaan korang belum cukup matang untuk menjalankan proses kemengandungan nih..

Zaman sekarang ni, bukan faktor biology je nak kene fikir. Terus terang aku mcm tak beberape setuju dengan fakta bahawa mende2 pasal duit hantaran sampai 30ribu didahulukan, majlis perkahwinan nak wat kat hotel 5 star serta kemeriahan nak mengalahkan majlis perkahwinan Prince William. Kalau mampu takpe la. Tapi kalau melambatkan perkahwinan tak bagos gak kan.. Dan satu faktor lagi yang aku rase penting ialah pendapatan bulanan untuk sara keluarga. Mende2 camni lagi bagos untuk difikir daripada nak abeskan duit sume kat majlis, pastu lepas kawin makan roti hari2.



39 comments:

Azmira Yusoff said...

bagus entry .. mira baru je post pas bab kawin . Jemput Baca :)

http://azmiraazmira.blogspot.com/2011/05/beranak-dua-beb.html

miss Sushi ♥♥ said...

ske entry nih!

Aunty P :) said...

oh man, kena carik boipreng lah nih ?

KOKO said...

nak kawen awal tu ok je..
tapi lelaki sekaranag banyak yg x serious.. suka main main je

SofieyAzwa said...

Okay,nak kahwin umo 24! Kumpul duit... belajar masak! Wee..

cik siti said...

dah 21 nih.. kumpul duittttt.. nak mengandung tyme 24... muahahah

PeRmAtA bIrU said...

huhu... macamna ni??? umo 23 pon belum ada kekasih hati... uish.. lagi bape bulan jer nak masuk 24 ni...

ohh ddy said...

so, 20-25 dah kena pregnant lah erkk?

miss inna said...

wah, inna sokong la point awak tu...
kira btl juga la sbb apa yg inna belajar dlm lecture genetik, DNA ovum makin lama akan degraded..hehe!
anyway, gud advice for all the women out there...:)

Ashraf Jalil said...

Azmira: hoho..awal gile tuu..hehe

Sushi: :D mekaseh!

Aunty: carik tros tunang n kawen..hehe

KOKO: a ah.. memasing kene fix diri sndiri dlu.

Sofiey: bgos! heheh

siti: plan itu bagos.. =D

PB: doa bebanyak =D

ddy: a ah =D sebaiknye

Inna: ni bace kat artikel kesihatan :D

Misz Ayu said...

Ashhhhh :(( I umo 16 tahun depan nk SPM hahaha.. T_T sobbsobss..

nurul afika said...

info yang berguna pada masa akan datang..haha

Azmira Yusoff said...

hhhhahah.. tau takpe .. abes sekolah terus kawen .. gila kan .. kalu mira xready agiee..


suke entry neyy ..

[sutera kasih] said...

alamak..tak kawen lagi ni..huuhu

Misz Ayu said...

ehhh kt Malaysia ke??????

Ashraf Jalil said...

Ayu: 16 ke 24? keh2

Afika: =D

Azmira: bole je tros kawen..kalo redi ..hehe

SK: ayoo..xtauuu..haha

Ayu semule: a ah =D

Misz Ayu said...

Ash kembali : 23 lah ujung thun bru 24.. sy sedar sy kertu =(..hehe ptotla kata bru blk mamak =p hehehe

dill said...

susah nak cari lelaki budiman skarang ni. semua macam nak main2 je

dill.

FaiZaH Fyn said...

dah boleh ambik O&G nih...tapi 20-25 sibuk study lagi kot...

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

wah entry kawen-kawen n mengandung-mengandung, terbaiklah info!

izyan yasmin said...

nak kawin umo 25 . hehe :D

sarah said...

bila AWAK nak kawin? haha..

Qaseh dalia adelia said...

sekarang qaseh umur 23 so kena kawen dah tahun depan umur 24 .. ngandung umur 24 jugak haha..

lavenderlover said...

cool!!!

Ashraf Jalil said...

Ayu: ayoo..xtau..hehe

dill: hehe..xsemua..kebanyakan..

Faizah: emm..tau.. zaman skg bukan cm zaman dulu :D

Fareha: haha.. :pmekaseh

Izyan: jangan lupe jemput dtg..haha

adeila: haa..baguih2.. gudluck! hehe

Ashraf Jalil said...

lavender : =D

Ashraf Jalil said...

sarah: bile jodoh da sampai..hehe

kemboja said...

sy bersalin anak sulong umor 22 tahun. sekarang 25 tahun da 3 orang anak.. hehe rugi korang2 lambat kawin, lg lambat kawin lagi susah nak beranak.. tp ikut individu tu jugak..

Nisa' said...

Perempuan ada expiry date, lelaki tak. TAK ACI! :P

Ashraf Jalil said...

Akak kemboja: berat jugak nak plan pasal rumahtangga ni kan? hehe..tapi kalo husband wife bekerjasama insyaAllah ok..

Nisa: hehe.. kene terime takdir..ahahah

Anonymous said...

wuhuuuu....thnks fer sharing :)

Farahin Ahmad said...

aiyak..so kene postpone kawin nih..

haila~

PUTERI SALJU said...

perkongsian yg sangat bermanfaat... thanks ya... :)

Terbang Bersamaku said...

mse final year study at poli (thun 2008), sy pnah gi kursus pra-perkahwinan yg di anjurkan politeknik, n org yg bg crmah tue pn ade ckp pasal issue nie jgk..tp skrg nie sy blum bkahwin lg..risau jgk lah...even umo bru nk msuk 23, tp ramai member2 dah kawin n ade ank..=(

Cik Lulu said...

Aik huhu saya da 25.. kene kawin cmni kn? huhuhu sape nk kawin dgn saya ni.. hadoiiiii ...

mari baca entri saya

http://mescya.blogspot.com/2011/06/janganlah-guna-bomoh-untuk-dapatkan.html


peace

Cik Lulu said...

kalau cmtu sy kene kawin la da 25 ni. huhu tp sape nk kawin dgn saya ni?? kene cpt2 cari pasangan .hadoiiii hehe


opsss jgn lupa singgah blog and baca entri : http://mescya.blogspot.com/2011/06/janganlah-guna-bomoh-untuk-dapatkan.html

Nurul Rafhana said...

wahh..really??mmg bajet nak kawin dalam 23-24 an..haha..nice!!

Muaz Faris said...

kahwin awal boleh?

tHe SpECk Man a.k.a kAzuOBeNjIrO said...

setuju!!.tapi wangnya nggak ad..huhu...cmbne ye?kne budget balik ni...:)

Please take your time for this =)