Followers

Tuesday, May 24, 2011

KORANG PENAH DENGAR REVERSE LENSE TECHNIQUE?

Pic diatas ni aku amek menggunakan reverse lense technique. Maklumlah sengkek dan xde duit nak beli micro lense. Time ni aku pakai Nikon D90 dan aku amek pic ni kat belakang umah time aku kat Canada.

Untuk pengguna Canon aku rase lebih senang untuk menggunakan teknik ni kerana mereka hanya perlu terbalikkan je lense kat body dslr. Tapi untuk dslr D90, aku review kat tenet dan cara utk teknik ni lebih ssh. Ape yang aku buat ialah hold lense 2bijik lense (18-55mm dan 50mm) bersame dan rapatkan kat body dslr (lense kene hold terbalik dan dalam keadaan rapat) dan snap. Ape yg ssh ialah aku kene dapatkan focus kat subjek dengan hanya menggunakan tangan secare manual. Jarak antara 2 lense yg digunakan perlulah diadjust utk mendapat focus.

p/s: aku lupe lense mane yg aku letak kat depan, yg mane aku letak kat belakang.

Thanks bace=)






8 comments:

*cik syu* said...

ashraf , i ade tag u .. jom join blog list :) . bolee memeriahkan lg :).

http://eurofea91.blogspot.com/2011/05/jom-join-bloglist-shiema-sufian.html

normala_ali said...

wah sound interesting tp xckup modal nk bli dslr la.. huwah sday plak.. insyallah kumpul duet baru beli.. nnty nk mitk nasihat dari ashraf k.. :)

Ashraf Jalil said...

normala: hehe..sy x terer le..

cik syu: nanti usha blog shiema dulu =D

greeny said...

reverse pn cntik gambar nye

Cik Nathrah said...

ashraf mekaseh kerana sudi menback up student U kelas kedua ni. even kostudy oversea pon tak kerek macam mamat tu. hehehe. eh xde kena mengena pulak tajuk entry nk komen ye dak?


hahaha. sorry aku tak pandai komen pasal gambar. maklumlaaa salu tgkp gamba guna hp cikai je :)

Nur Intan Syafinaz said...

Sy x faham tp sy interested nk buat..klu canon450 lens 18-200 boleh buat ke??

Ashraf Jalil said...

greeny: mekaseh ..=)

Cik Natrah: Dok gapo.. saye suke mende yg xberkaitan nih..hahah..

Nur: try pakai 50mm

Nur Intan Syafinaz said...

o0o..ok2..thanks..I'll try

Please take your time for this =)