Followers

Tuesday, May 31, 2011

Bunga-bunga cinta..




Sebenarnye, aku pon tak beberape tau cara nak amek pic tembakan bunga api. Yang aku pasti mmg kene gune long shutter untuk capture kesan ekor bunga api tersebut (yg sememangnye tak jadi untuk pic diatas). Aperture setting kene la bersesuaian dengan kehendak kite sama ada nak line cahaya line bunga api tersebut tebal o nipis. Kat pic diatas aku menggunakan f16 kalo xsilap dengan shutter 2 saat kot. Pic telah diamek kat downtown Ottawa malam Canada Day July 2010.

12 comments:

UNA budak BAEQ said...

ok lah tuh still nmpak firework. kalao aku memang fail bab2 nak snap nih. kena banyak belajar lagi tntg dslr =.=

gadisSETAN said...

hhhahahahahahhahahahaha

Ashraf Jalil said...

Una: aku pon cek tenet jek cara nk snap..hahaha

GS: HOHOHHHHOHOHOHHO!

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

cantiknuer camner laa nak snap pic cam nikh...selooo ajer fail

ChipCoklat said...

Tapi kira ok la tu...cantik pic tu..cuba try bulb style...maybe daripada pic bunga api jd bunga lain..heheheh...sorry I ni newbie dlm camera...tp I rase ok kut kalo mcm tu...

bleh tolong x?
http://www.facebook.com/home.php?sk=question&id=221945807834052&qa_ref=na&notif_t=question_answer

Misz Ayu said...

oh Canada..sebab baru nak tanya kt mana hihi :/

Ashraf Jalil said...

MYA: sy cek internet je setting die..heheh

Chipcoklat: bulb nikon d90 act untuk shutter lebih dr 30 saat. gambar akan over exposed unless sy gune nd filter.
sy dah setting iso paling rendah dan aperture paling kecik..still even atas 10saat pon akan jadik over-exposed =)

Ashraf Jalil said...

Ayu: hehe.. blom sempat tanye da bgtau..

awek retro said...

like gilew..aritue awek pun de try amek kt putrajaya..try laa tgk..susah kan nak tangkp pic macm nie..

haslinda said...

waaahhhhhhh...ske nyeeee...like256377152x...eheeee^^

Imah Tyha said...

x pa..~! still cntk laa.~!

fara said...

bestnya ! cantik pulak tuh :)

Please take your time for this =)