Followers

Tuesday, May 31, 2011

Mungkin blog saye membosankan tapi Terima Kasih

Sy nak ckp TERIME KASIH banyak-banyak kat semua rakan2 yang sudi bukak dan bace entry saya sepanjang saye aktif balik blogging ni. Dan nak mintak maaf sangat2 kalau tak sempat nak reply komen kat entry. Hati rase nak reply, tapi badan terpakse buat kerja2 harian yg lain.. (tgk adik study, tlg mak gi pasar etc2). Maap sgt2..

Saye nak mintak maaf gak kalau ade tersentuh isu2 sensitif kat dalam blog ni. Mungkin saye xperasan pasal tu tapi pecayelah yg saye cume nak try sedaya upaya untuk buat entry yang best2 untuk bacaan umum.. Kalau ade salah, harap dapat tegur dgn baik. Especially pasal contest tu.. Sy agak stress skg sebab nak jage hati semua pihak.. heheh. Maap kalau xsempat jawab soalan2 yang berkaitan. Harap dapat tanye soalan kat facebook fanpage blog ni. Saye akan jawab kat situ.

Kepade yang rajin komen, sy hargai sangat2 dan setiap kali anda komen, sy memang akan ke blog anda lepas dikomen. Terutamanye kepade M**z *y*, awk mmg antara pengkomen sejati top 5 yg suke mengomen. Haha..mekaseh sgt2 dan mekaseh sgt2 lagi kepade para pengkomen tegar yg lain, Korang punye blog mmg akan sentiase dibukak kalo ade entry baru kat dashboard.

Harapan saye ialah dapat mengisi 4 bulan cuti saye dengan semua perkara indah dalam dunia blogging bersama rakan-rakan blogger semua. =D

RM35.90 untuk sesuatu yg harap-harap berbaloi..

Pukul 8:30pm tadi, tetibe kakak aku ajak aku n adik2 gi Alamanda untuk makan baskin. Tengah syok2 nak update blog n reply komen, terpakse stop dan bersiap sedia untuk lepas gian..(ampunkan patikk kalo xsempat reply, Tuanku..) Btw, harini ade 31% discount untuk eskem baskin robbins. Sempat lagi kalo korang nak pergi skg sbb kedai belum tutup kot...

Sampai je kat baskin, line orang beratur panjang yaa amatt.. Memandangkan malas nak tunggu, kitorang pon cancel dan gi makan pretzels jek.. (Bye2 eskem... T_T). Pastu ingat nak gi tgk wayang cite Karak, tapi akak kaunter slambe dengan Kereknye ckp "tiket dah abes dik, esok je la tgk.." Cehhss..
Esok aku busy derr.. Nak gi repair kapal terbang..

Bile "APE PON TAK BOLEHH!!", kitorang pon menuju ke MPH dan aku telah ternampak satu buku yg bapak aku pernah bagi aku dulu, yg mane aku xhabis baca dan telah ilangkan buku tersebut.. So, aku nak beli balik buku tu sbb bapak aku ckp best. Dan ini die buku tersebut..

Jeng! Jeng!



Ade satu topik dalam buku ni menarik (bapak aku cite) sebab Tun ade cakap pasal sesuatu mende yang Malaysia boleh buat, dan kalau mende ni dibuat, ekonomi Singapore akan jadik hancusss leburrr,..So, jangan underestimate kekuatan Malaysia.. Nak tau ape die, bace laa..hehe..

NOTE: SUNSHINE SMILE CONTEST

Seperti yang diterangkan dulu kat SINI, gambar-gambar peserta akan diupload ke page SUNSHINE SMILE CONTEST kat facebook untuk direview. Tapi ramai gak peserta yang tak mahu gambar mereka diupload ke dalam facebook. Jadi disini, saya ingin memberi kebebasan bersuara (walaupon tak dengar suara) kepada mereka yang tak nak pic diupload ke fb, untuk inform kepada saya kat kotak komen entry ni beserta link entry contest anda. Saya akan review pic anda bersama juri2 lain dan tidak akan upload pic anda kat fb.

Terima kasih. =)

Mid-Year Giveaway By Nisa Menaip



Saya nak menang hadiah giveaway! Yang best nye giveaway kali ni di sponsor oleh :

Sandra Azwan
Darkbatman
Pink Heart Craft
Ayunar
Mas Ahmad Safwan
Yuyu Musa
Myra Amira
Ciminny


Wowww banyak hadiah tu! Jom join sekarang!!!

Bunga-bunga cinta..




Sebenarnye, aku pon tak beberape tau cara nak amek pic tembakan bunga api. Yang aku pasti mmg kene gune long shutter untuk capture kesan ekor bunga api tersebut (yg sememangnye tak jadi untuk pic diatas). Aperture setting kene la bersesuaian dengan kehendak kite sama ada nak line cahaya line bunga api tersebut tebal o nipis. Kat pic diatas aku menggunakan f16 kalo xsilap dengan shutter 2 saat kot. Pic telah diamek kat downtown Ottawa malam Canada Day July 2010.

Monday, May 30, 2011

Waktu Ideal Untuk Kahwin dan Mengandung (khas untuk wanita)


Sebenarnya, aku terdetik untuk menaip entry ni sebab sejak kebelakangan ni, ramai wanita yang mengeluh akibat belum mendapat pasangan tunang lagi walaupun usia sudah mencecah 20an. Kepada yang dah berpunya tu, tahniah dan semoaga sampai ke jinjang pelamin cepat-cepat. Yang dok tengah nak amek SPM, kalau ade peluang sambung study toksah taksub sgt nak kahwin ye..Melainkan anda nak jadi suri rumah sepenuh mase pasni. Banyak cabaran lagi yang perlu ditempuhi.

Back to the topic, anda sangat beruntung kalau anda decide nak menimang cahaya mata pada umur 20an (20-25). Strictly speaking, ini adalah dari sudut pandangan biology, bukan matematik. Kajian menyatakan bahawa umo 24-25 mmg sangat-sangat molek lah untuk anda mengandung dan melahirkan cahaya mata. Ini kerana pada umur tersebut, condition untuk menjalankan aktiviti tersebut adelah pada tahap yg perfect atau sangat bagus. Tambahan pula pada waktu sedemikian, risiko masalah-masalah gynecological seperti fibroids (tumor pada uterus) dan endometriosis (perumbuhan tisu endometrium) adelah rendah. Risiko tersebut meningkat bile umur korang meningkat. Tekanan darah pon berade dalam keadaan terbaek dan risiko penyakit diabetis kurang time umo 20an. DNA dalam ovum pon berade dalam keadaan Tip Top dan of course, fizikal anda berade dalam keadaan flexible dan kuat. Nak panjat KLCC tanpa tali keselamatan pon boleh.

WARNING kepada akak2 (panggil makcik kang marah lak..) yang nak lahirkan anak pada umur atas 35. Ianya sangat bahaya sebab risiko birth defects sangat tinggi. Bayi yang dilahirkan mempunyai risiko yang tinggi untuk mengalami kecacatan. Sebab DNA dalam telur (ovum) degrade. Semakin anda tua, genetic abnormalities dan keguguran lagi senang berlaku.. Adik2 yang umo bawah 18 pon toksah le pk nak mengandung dulu (yg dah kawen), keadaan korang belum cukup matang untuk menjalankan proses kemengandungan nih..

Zaman sekarang ni, bukan faktor biology je nak kene fikir. Terus terang aku mcm tak beberape setuju dengan fakta bahawa mende2 pasal duit hantaran sampai 30ribu didahulukan, majlis perkahwinan nak wat kat hotel 5 star serta kemeriahan nak mengalahkan majlis perkahwinan Prince William. Kalau mampu takpe la. Tapi kalau melambatkan perkahwinan tak bagos gak kan.. Dan satu faktor lagi yang aku rase penting ialah pendapatan bulanan untuk sara keluarga. Mende2 camni lagi bagos untuk difikir daripada nak abeskan duit sume kat majlis, pastu lepas kawin makan roti hari2.



Ayam Masak Lemak Cili Api style aku

Mase dok study, aku mmg xde mase sangat nak memasak. Tapi kalo tak masak kang, mati kebuloq lak. Jadi aku bersame rakan2 housemate cube sedaye upaya untuk memasak makanan yang senang untuk dimasak tetapi sedap. Dan salah satu masakan pilihan kami ialah masak lemak cili api..Sape nak try masak paprik boleh ke SINI.

Ayam masak lemak ni xde la susah beno nak masak. Ape yg aku buat adelah seperti berikut:

1. Tumbuk kunyit hidup sebanyak 4 ibu jari + bawang putih 3 ulas + cili 7 bijik (nk pedas lg tambah je)

2. Tumis bahan2 yang telah ditumbuk tersebut sekejap dan masukkan 3 atau 4 quarter chicken. Pastu tutup periuk bagi ayam masak sikit.

3. Then masukkan santan 2 tin n biar sebati ngan campuran bahan tadi. Dah settle masukkan garam dan gule secukup rase,asam keping sikit (aku men tibai je masuk asam jawa).

4. Masukkan serai 2 batang dan daun limau 3 helai.

5. Tunggu sat sampai masak n bau naik..Then bole makan.

p/s: aku sangat segan bile masuk kelas tetiap kali lepas masak menu ni malam semalamnye. Sebab jari sume abes kuning kene kunyit. Cm org kene penyakit kuning ade gak.. Selamat mencube..

*xde gambar nak post sbb aku mmg jarang amek gambar masakan sendiri

Kenape Perempuan Suka Warna Pink?

Kenapa perempuan suka warna pink

Semalam ade ternampak status Encik Urut Turun Temurun kat SB berkaitan dengan kecenderungan perempuan untuk suke warna pink. Terima kasih kepada beliau sebab telah memberi aku idea untuk buat entry ni. Hehe.

Jadi, ape ke he nye perempuan suke kaler pink ni? Mane-mane blog kaum Hawa yang aku bukak, majoriti mempunyai blog berkaler pink contohnye seperti Yuyu Zulaikha dengan blog kupu-kupu keciknye. So, semalam aku telah membuka satu artikel daripada Steve Connor, seorang Science Editor berkaitan fenomena ini.

Experimen beliau senang jek. Beliau amek 208 orang dan letak diorang depan 2 bijik objek yang berkaler biru kemerahan dan biru biase. Hasil menunjukkan yang majoriti perempuan akan tend to pilih objek berkaler BIRU KEMERAHAN. Perempuan lebih cenderung kearah warna MERAH. Mate manusia ni mempunyai pandangan trichromatic dan mempunyai 3 pigmen sensitif terhadap 3 jenis kaler termasuk merah. Diorang buat kesimpulan yang fenomena ni adelah disebabkan faktor biology dan bukan tradisi. Evolusi juge telah menjadi satu faktor dimana lelaki lebih suke kaler lebih biru dan hijau atas sebab dari dulu, kaum adam biase membuat kerja2 keras explore lautan dan hutan yang berkaler biru dan hijau. Manakala perempuan biase membuat kerja ringan dengan memetik buah-buahan seperti epal (bukan petik Cik Epal) dan strawberry,.. dan mereka juge mempunyai muke yg senang blush (merah).

Jadi, untuk kaum Hawa, aku xpasti kenape kebanyakan korang suke kaler pink. Adekah sebab mmg korang suke perise stroberi atau mak dah latih dari kecik untuk suke kaler pink. Kalo xsuke kaler pink kene denda kurung dalam bilik stor. Mungkin xde reason yang solid pasal fenomena ni tapi papehal pon, aku nak gi minum air stroberi dulu. Tetibe haus lak cite pasal ni..


Sunday, May 29, 2011

Toughest Game in The World



Korang pernah main game ni..? Siyes s*#t susah. Aku berjaya sampai ke garisan penamat dalam keadaan cacat. Nak try sile click SINI.

p/s: klaka gile video tuh..hahaha!

Game yang syirik sungguh..

Siang tadi aku dok memerhatikan adik aku men game Dante's Inferno kat Xbox tige nam kosong die tuh. Cite die pasal sorang mamat bername Dante ni telah dibunuh dan masuk kedalam neraka. Sebelum die kene bunuh, Dante ni sempat bunuh malaikat maut (grim reaper) dan amek senjata grim reaper (scythe) tersebut.



senjata grim reaper. tp ni xstylo cm Dante punye.

Mmg tinggi gak fantasi org yg reka plot cite game tu.. Unik.. Sbb tu kutipan tinggi.. Kemain ngarot lg manusia boleh bunuh2 malaikat maut sesuke hati nenek die je... Pastu nak dipendekkan cite, raja syaitonn bername Lucifer syok kat bini si Dante ni dan nak rampas die dari Dante. Pergghhh... Ni lagi satu..Kejadah ape le pulak game ni nak men jiwang2 ngan unsur kesetanan nih... Mmg panas la Dante sebab bini die nak dirampas oleh setan. Bini die pulak cam rela je nak ikot setan tuh. Mungkin bini die suke shopping kat I SETAN kot.. Kalo die stay ngan Lucifer, konpem dapat diskaun 100% ...

Dante ni terrer bergasak. Kuase die stylo milo. Siap boleh pilih lagi nak gune kuase setan atau kuase salib dan bole upgrade kuase2 tu bile die bunuh roh atau membebaskan roh yg terperangkap kat neraka tuh. Mmg karut tahap Touch N Go to Hell la..Dalam game tu last2 Dante berjaye mengalahkan Lucifer tapi Lucifer dapat lari ,,dan game tersebut bersambung untuk keluaran akan datang.. Hampeh tol Microsoft. Nak kaut untung suke beno gune cara yg camtuh. Letak harge game mahal2, pastu suke wat game bersambung-sambung.

Ego membuatkan lelaki tahan menangis bile tgk ni..

Fikir2 balik, banyak gile nikmat n mende2 happy yg ade tetiap mase.. dpt family yg penyayang, dpt membe yg terbaek, dpt makan, dpt minum, dpt hidup, duit etc..
Pastu fikir2 balik lg skali, baru perasan yg diri xcukup beryukur..
Kadang2 ade masalah/cabaran besar o kecik, mule le pk mcm2 yg bersifat xredha..
Papepon, tahulah kite bahawa Tuhan sentiase syg kite wlopon xde sorg manusia pon kt dunia ni syg kte..

"When you are down in your misery and there is nowhere to run just remember you can always run to The One"

Aku jatuh cinta... sayang..







Semalam aku jalan-jalan dengan family ke Mazda showroom area dekat2 ngan Kajang. Lepas tu saje2 la nak buat testdrive untuk Mazda 3 sport. Semasa kereta bergerak laju diatas jalan, aku merasekan tiba-tiba jiwa bergelora + adrenaline rush. Cinta mule berputik dan hati ini berhasrat untuk memiliki sebijik Mazda 3 sport suatu hari nanti..

Mane taknye! Gile woo !!.. Kete dengan TIPTRONIC woo!! Auto + manual transmission woo!! Paddle shifters kat belakang steering woo!! Dah macam kete F1 dah gayenye woo!! Berdesupp sambil cilok2 seblah kete lain atas jalanraya woo!! Giler ahh wooo!!

TIDAKKKKK!!! AKU NAK SEBIJIK KETE MAZDA 3 SPORT!!! OH TUHANN!! TOLONGLAH BERI DAKU SEBIJIK PRODUK INTELLIGENCE YANG TELAH DIKURINIAKAN KEPADA MANUSIA TERSEBUT!!




*Terliur tgk steering die.. rase nak makan je!..mesti rangup cm biskut

Segmen "CAMNE NAME BLOG KORANG DIPILIH HAA?" | Belog MTT

*click la sinii~ anda kan baik..heheh






Worait. Kali ni Cik Toink Toink mengadekan segmen untuk kite bercerita secara ringkas pasal "camne name blog korang dipilih?"



Jika anda tak keberatan, clik la SINI untuk info lebih detail =)

Saye memilih name blog saye A BOWL OF SOUP sebab saye anggap mangkuk tersebut adelah saye dan soup pelbagai ingredient tu adelah ragam2 kehidupan yang saye lalui.
Secare teknikalnye, saye telah menggelarkan diri sendiri "MANGKUK" dan saye baru perasan semasa menaip entry ni. Tahniah untuk diri sendiri.

Saturday, May 28, 2011

Ini video saye jalan-jalan kat tempat orang...









Apabila dah tak ade idea untuk type entry baru, aku memang suke post video jek.
Video kat atas dirakam kat New York City time New Year 2010. Pade aku perjalanan nak tgk bunga api ciput ditembak kat tgh2 Time Square tu agak menyeksakan sbb berjam-jam kene tunggu kat tgh2 kawasan sesak dengan 2 juta orang yang berpusu-pusu lari ke arah paling dekat dengan stage utama. Dah la time winter..sejuk lak tuk. Mmg nak terkencing pon kene tahan sbb sekali dah kuar dari kawasan tu, mmg harapan je la nak masuk balik. Kalau nak masuk balik, pandai2 la bodek polis yang jage kat tepi pagar besi.

Walaupon berade dalam keadaan menyeksakan, kehadiran membe2 tetap membuatkan diri menjadi ceria dengan suasana yg happening. Pertunjukan bunga api berlangsung dengan jayanya dalam keadaan pundi kencing aku nak pecah.



*apabile dah sejuk, memasing nak rebut duduk atas tempat panas

Cinta Akan Indah | Pendamba Mawar







Orait..Jangan leceh2..Click SINI untuk info lanjut



"CINTA" sebenar ialah apa yang tinggal apabila "PERASAAN MENYINTAI" hilang.

Rakan2 yang saya tag:
*akan diupdate

Video super duper comel lagi..










Sayangilah anak anda... Tak baik main buang2 bayi. Kucing pon tau sayang anak..

EQUILIBRIUM DALAM KEHIDUPAN

Pernah tak korang study gile2 to da max tapi result yang korang dapat hanya sampai kat satu tahap je.. Aku admit yang mende tu adelah rezeki yang Tuhan bagi. Tapi pada pendapat aku, certain mende yang aku buat akan mencapai satu tahap yg aku bole define sebagai point of equilibrium. Dan point ni boleh berubah posisi atau tahap berikutan mase dan cara aku mengubahnya. Terus terang aku cakap, dah 3 tahun aku study kat uni dan aku push all out untuk study tapi result average yg aku boleh dapat ialah kat satu tahap ni je (gred dirahsiakan..heheh).

Ada hikmah sebenarnye mende ni berlaku. Maybe untuk mengelakkan aku rase terlalu selesa kalau dapat gred tinggi sangat sehinggakan aku tak berusaha keras. Atau pon ade reason lain yg Tuhan je tau.. Ape yang aku boleh buat ialah sentiasa bersikap professional dalam study. Dulu bapak aku ade cakap ,seblom aku amek foundation International Canadian Pre-U dulu bahawa standard engineering Canada antara tersusah dalam dunia, so fikir betol2. Aku trust bapak aku sebab die dulu study kat UK dan mak aku study kat US dan diorang amek engineering. Diorang lebih tau pasal education system due2 negara tu. Bapak aku pernah gak belajar kat Canada kejap dan judgement die pasal kesusahan study aku jadikan warning alarm dalam kpale. Hopefully average aku boleh naik lagi in the future..

Memandangkan aku dah jauh amek jalan ni aku kene sentiasa bersikap professional. Bukan stakat tu aje, aku nak gak jadik professional dalam semua mende kebaikan yang aku boleh buat termasuklah semasa makan nasik, tengok tv, dan juge berblogging..
Ade aku bace entry Bro Ben Ashaari mengatakan, blogger yg sebenar mampu membuat pembaca berfikir dan mengisi minda pembaca dengan sesuatu yg berguna.. Pada aku tu la definition professional yg sesuai utk dunia blogging ni. Korang sendiri nampak macam mane point of equilibrium ni boleh berubah. Even blog Santai Bersama Ben Ashaari tu sendiri start dari bawah dan tuan blog sendiri je tau macammane perjalanan untuk sampai ke tahap sekarang.

Ok aku xsuke type pepanjang nanti boring. Selamat berfikir dan selamat maju jaya =D

Friday, May 27, 2011

Komen sket pasal Maharaja Lawak minggu 9

Aku terkezutt sebab Sepah bole masuk bottom 3 walaupon persembahan aku rase lagi bagos dari Nabil (sorry peminat Nabil..hehe). Papepon, tu sume memang bergantung kat peminat2 yang mengundi dan semestinya bergantung kat astro gak untuk set perjalanan pertandingan Maharaja Lawak ni. Of course la astro ade kuasa untuk ubah jalan cerite untuk dapat untung yang lebih.

Balas aku rase tenggelam sebab Bell yg aku rase legend take over show. R2 ok2 je. Nabil kesian sebab aku rase Sharifah Shahira ade terlupe tuh tadi.. Sepah n Jozan terbaek! Jambu mmg lawak psycho..hahah!






*Nabil tiru Jim Carey sket persembahan tadi act

~High Dynamic Range~ FTW!


pic diamek kat satu tempat bernama Mooney's Bay. Model ialah housemate aku
*click pada gambar untuk view lebih besar

High dynamic range atau HDR adalah satu teknik edit gambar dimana intensity kecerahan antara cahaya dan kegelapan dapat dikawal mengunakan kombinasi beberapa gambar yang mempunyai kecerahan yang berbeza. Teknik ini menghasilkan gambar bersifat "unrealistic" dan agak pening bile tgk lelame. So, bersyukur la Tuhan dah jadikan mata kita dengan perfect system, hanya membenarkan cahaya dengan intensity yg malar memasuki mata mengikut keadaan sekitar.

Software yang aku gune untuk edit gambar diatas ialah Photomatix Pro 3. Dan final touch menggunakan ACDC Pro 3.5 (kot).

MAAP KEPADE RAKAN-RAKAN

Harini blog telah mengalami sedikit kecacatan apabila kotak follower tidak kelihatan. Semase blogwalking, aku perasan gak yang banyak blog hilang kotak follower tu. Apa yang aku buat untuk follow blog-blog tersebut ialah dengan click butang follow yang terletak kat atas header. Harap sekarang ni blog dah pulih.

Untuk memeriahkan lagi entry ni, saye nak post satu video youtube pasal anjing sedang mengigau:





*aku berharap anjing tu tak berlari keluar rumah time tido dan dilanggar kete.

.. Lawak engineering yg membosankan..

Aritu kelas engineering design , Prof aku ade wat satu joke utk menerangkan batapa pentingnya unit utk dimensions..
Lawak ni menceritakan pasal 3 orang scientist terkenal iaitu Einstein, Newton ngan Pascal yang nak main permainan "hide n seek".. HAHAH!

Dialognye berbunyi,

Einstein: Lets play hide and seek!

Newton n Pascal: OK!

Pascal pon berlari la carik tempat utk sembunyik...Einstein lak sibuk mengire 91! 92! 93! 94! etc..

Newton lak carik satu spot, pastu die lukis bentuk segi empat berukuran 1m x 1m cantik je kat tempat die berdiri..

Pastu setelah Einstein abes mengire, die pon nampak la Newton tercangkung baru siap lukis segi 4 tu..

Einstein: Newtonn!! what are you doin??!! I see you! YOU RE IT!!

Newton: NO! NO! NO! What you see is Newton over meter squared~~ PASCAL IT!


-haaa.. paham tak amende yg lawaknye pasal dialog kat atas? heheheh-

*Bagi sesape yg confuse, "Newton over meter squared" N/(m^2) adelah unit untuk daya bahagi luas permukaan atau bersamaan dengan tekanan ---->(unit utk tekanan adelah Pascal[Pa]...)

"Newton over meter squared" = "Pascal" !!

kalo tak paham gak abaikan je.. =P


Photoshop Layer Masking



AKu rase dah ramai gak la orang tau camne nak wat pic sebegini. Gune layer masking photoshop. Untuk pic diatas, aku amek 3 gambar yang berbeza kat lokasi yang same (pacak tripod) Membe aku lak posing le kat 3 spot berbeza.. Lepas buat layer masking, aku buat final touch ngan acdc pro 3, antara software yang paling kerap aku gune..
Peace..

ENTRY PAGI BERSAME NASIK GORENG DAN TEH TARIK






Kadang-kadang impian ni walaupun agak mustahil untuk berlaku pada pandangan kita, ianya tak mustahil untuk berlaku. Jangan jadikan tu sebagai alasan untuk kita tak mencuba sehabis baik dalam semua kebaikan yang dilakukan. Tgk sloth kat bawah tu, rezeki die kot untuk merasekan ape yang burung wat hari2...Peace..

Thursday, May 26, 2011

Aku menembak bulan... Beng! Beng! Beng! Fuhh~




Kedua pic diatas aku amek pd pukol 6 petang tapi aku edit gune 2 software sampai jadi sebegitu rupe.. Diambil menggunakan lense nikon 18-200mm VR II n aku crop sbb 200mm tak cukup power lagi nak bg zoom yg dekat gile.. Detail dinaikkan untuk menampakkan kesan2 kawah kat bulan.. =D

Segmen: JOM KITA SERBU MEREKA oleh Ben Ashaari



Bro Ben Ashaari nak wat segmen berkenalan ngan blogger-blogger baru. Secare ringkasnye, kalo nak join ikot le syarat-syarat dibawah. Kalo nak tau lagi detail boleh gi kat SINI
  1. letak header ben ashaari blog .
  2. Tajuk : BEN ASHAARI AJAK SERBU BLOG BARU dan linkkan ke entri ini ..
  3. Siap ! Tinggalkan url di ruangan entri..

"Tu jer ... senang kan ? Haa.. senang jer... pe susah kan ? Hehe.. ok... Tutup , tengah malam ni.. kul 12 tengah malam ni.. Apa pon , aku akan cari 5 blog baru di promosi bersama..Sapa yang bernasib baik ? Entah ... jommmmmmmmmm.." <----NI BRO BEN YG CKP..BUKAN AKU..

Pencarian Bloglist Boy Girl | Pendamba Mawar

Pencarian bloglist boy girl oleh PENDAMBA MAWAR.

SYARAT-SYARAT:

1. Follow blog ni:

2. Letak banner dibawah ni kat entry korang dan linkkan ke link diatas.


Saya seorang lelaki

3. Nyatakan anda BOY or GIRL

4. Tag 2 orang sahabat dan pastikan mereka tahu.

5. Post entry anda dan bagi lin entry tu kat ruangan komen blog Pendamba Mawar yang diberi kat atas tadi =D

Mudah kan? Tunggu ape lagi? Jom join! Support rakan-rakan blogger!!

Rakan-rakan yg ditag:

will be updated

Aku masuk surat khabar.. Memalukan keluarga sungguh..



Ngaahahaha.. Bukan aku wat jenayah samun ke ape. Sekali salam perantauan daa...
Tapi aku rse ade mende yg xkene dalam gambar tu.. Spot le kalo terrer..Heheh

#1 WORDLESS WEDNESDAY yg mmg wordless pon



hari ni khamis ek? silap

Aku mmg seorang yg bole dikatekan pemalas...

ce try click sini.. nk gak aku tgk ape jadik..heheh







Sejak zaman persekolahan lagi aku xminat sgt nak wat mende2 yg aku xsuke terutamenye yg berkaitan ngan akademik... Sepanjang hidup aku, aku tak pernah bersekolah kat sekolah berasrama penuh. Sekolah aku semuanye dalam taman dan tak pernah ade yg lebih jauh dari 1km dari rumah. Ape yang aku selalu wat kat sekolah ialah lepak2 bersame kengkawan kat kaki 5 sekolah pastu kaco bebudak lain, kaco cikgu, serta wat lawak bodoh.. Bile dah bosan kat kaki 5, aku pon berjalan-jalan sekitar sekolah..

Time balik sekolah lak, aku selalu makan pstu letak tilam depan tv dan baring sambil tgk tv. Bile dah bosan, petang tu aku lepak kuar ngan membe pulak gi cc ke, gi mamak ke.. Oh bahagienye idop..

Time university skang aku xde la malas kure-kure cam dulu.. Tapi still ade la sifat kemalasan dalam diri ni. Tak caye tgk pic kat bawah ni:



dengan bilik yang dah macam cyber cafe, aku main Counter Strike Source. Pehh nikmat gile lawan ngan org2 serate dunia.. Dah le mouse ngan keyboard brand Razor. M-16 adelah senapang feveret aku. Tapi desktop tu sume membe aku punye la..aku mane minat sgt game2 nih.

Aku berharap tidak akan menjadi pemalas lagi.. Untuk kejayaan pada mase akan datang

Pic time amek SPM dahulu kala.. LOL

Gambar muke bajet kat atas telah disnap menggunekan henpon 20 minit sebelum paper chem SPM start time aku form 5 dulu. Ape yang aku xpuas hati pasal paper chem adelah soalan pasal halia kuar. Kejadah ape.. Sepanjang aku berade kat sekolah time form 4 n form 5 xde pon cikgu bukak topik pasal halia. Aku sendiri xpernah amek tau pasal halia sebab aku xmakan halia. Ade satu soalan tu tanye pasal kebaikan halia, aku dengan perasaan bangga menjawab "mampu mengurangkanpenyakit kencing manis dan mengurangkan risiko penyakit ginjal". Sumpah aku takde idea langsung nak jawab ape tapi aku tetap bangge ngan jawapan aku.

Jadi kepade adik2 yang bakal amek SPM, study le rerajin.. Bukan stakat dalam buku je nak kene study, general knowledge pon kene tau gak.. Expect the unexpected..

ENTRY PAGI BERSAME MEE GORENG DAN AIR SOYA

Apekah yang korang lakukan apabile korang hilang mende yg paling korang sayang dalam dunia? Tetapi mende tu berlaku tanpa kerelaan hati korang...

Time aku form 5 dulu, aku banyak terfikir pasal "art of acceptance" nih.. Almaklumlah, zaman2 start nak jumpe ngan problem2 yang besar.. Pada aku, redha dengan ketentuan Tuhan tu salah satu daripada cara nak deal mende tu. Senang cakap.., try wat? Susah kann? Fundamental "redha" tu sendiri bukan la satu mende yang korang boleh selambe due lambe je apply. Ia adelah PROSES DIMANA HATI KITA DIRAWAT. <--- click sini

So, ianya memang mengambil mase untuk dipulihkan. Ape yang berlaku sepanjang proses tu ialah peningkatan terhadap penerimaan kite terhadap masalah dunia ni. Cm korang amek vaksin anti-campak la.. memule mmg badan gatal2 jap pstu ok. Nak rawat hati ni korang kene letak masalah dunia korang tu secara pakse ke tepi dan start fikir pasal Tuhan banyak2 tak kesah la kuat semayang ke, tak kuat semayang ke, pernah wat mende2 jahil ke.. Kite mmg beruntung le sgt2 kalau still dapat fikir pasal Tuhan time2 hidup tgh disaster. Jangan le jadik cm pemilik blog makcik (identiti konpem fake) yg kutuk2 Islam tu yg cm dah xde faith lgsong aku tgk. Bile korang dah bole control mende diatas, baru korang boleh start healing process dan kaji balik musibah tu.

Ade satu kes ni sangat jarang berlaku dan aku rase patut dielakkan:

Orang yang terlalu taksub dengan "art of acceptance" sehingga berpendapat kalau kite boleh menerima semua perkara, kenapa perlu membuat pilihan dalam hidup?

Takmo cengghituu... Hidup ni memang kene sentiase buat pilihan untuk menjadi manusia yang sentiasa membangun. Ade misi dan visi..

p/s: entry next aku rase nak cite pasal equilibrium dalam kehidupan.-->'dont mess with the universe, it will kick your a**'

Tergelak bace entry aku time emo dulu..

We re kids no more.. kapish!

Having said that,its true that sometimes there could be nothing worse than having at least 1 person around you who is capable of making your life a living hell.. They do shit, u pay the price..

We re talking about action, consequences and responsibility.. It's frustrating when this kind of people are unfortunately acting n thinking like brats.. which makes dealing with them is harder n a wallop on the back of their head is significantly out of list.

We all do love jokes but something that could bring all of us to the court??!! And cost us thousand bucks and a great deal of time and effort after they screw up their life n others??!

I guess that is what being adult means.. Unfortunate events are odourless and u have to suck em up whenever they slap u on the face.. The best thing to do is always try hard to be good to others n be rational.

Sbb ade msg yg Allah nk sampaikan dlm sume mende yg berlaku n i do believe that from the first beginning.. And same goes to everything that i ve been through..

P/s: long break.. selamat tinggal d90 n photography...


�Airplanes� �Official Video�
Uploaded by wonderful-life1989. - Explore more music videos.

Wednesday, May 25, 2011

Tips apabila diri tak dihargai..

Aku rase mende ni banyak terjadik kat golongan muda rumaja dalam mengharungi zaman perchenntaan.. Term "tak dihargai" tu aku boleh define dgn situasi dimane si perempuan dah buat macam2 untuk si lelaki tapi si lelaki wat dono jek dan tak cube langsung nak menunjukkan sesuatu yg membuktikan die syg si perempuan. Aku admit yang most problem dalam percintaan xkire kapel ataupon yg dah berkahwin, terjadi sebab lelaki..

Before aku pergi secara lebih lanjut, aku ingin memberitahu sedikit perception yg aku rase orang yg Islamic kebanyakannye sokong. Mungkin kebanyakan mereka berpendapat bahawa kapel ni haram sbb ia mendekatkan diri kepade benda yg kte xpatot dekat. Aku ni xde la baik mane tapi aku seorang yang memegang kuat pada istilah "berkat" n "keredhaan".. Oleh itu aku, aku sangat berpegang kuat pada pendapat bahawa "we re doomed apabile xmendapat keredhaan Tuhan dlm idop". Konsep yg aku selalu pakai ialah aku anggap musibah2 yg menimpa diri ni berlaku sebab kite sendiri yg tempah. Mende tu xkan stop atau berkurang kalau kite sendiri tak try untuk fix diri sendiri.

Okeh, stop dengan isu tu dulu sebab aku rase walaupon ramai yang agree dengan pendapat diatas, kite tetap akan susah nak ikot cara hidup yg sepatotnye kite kene ikot. Berbalik kepada tajuk entry, aku rase cara aku utk handle rase tak diharhgai tu xleh nak diikot oleh sume orang.. Sebab aku ni jenis dari dulu jumpe cabaran2 yg aku rse besar gak la buat aku,.. Sebab tu sekarang ni hati rase cm kering je. Biasenye aku akan membina tembok disekeliling hati dan xmembenarkan orang sewenang-wenangnye masuk except family sendiri. Bond antara manusia ni memang sangat abstract dan ssh nak faham tapi cmne kite handle aspek tu menentukan cara kite deal dengan masalah ikatan antara hati nih..

AKu pernah hilang duit beriban dan hampir masuk court disebabkan kesalahan membe..Dan satu perkataan 'maap" pon tak kuar dari mulut die. Aku boleh je handle part2 perasaan marah dan boleh je maafkan die. Tp jgn salahkan aku le bile aku treat die cm orang biase je psni..

Sebenarnye dalam kes cinta pulak, aku rase kawalan hati tu penting la.. Jangan sampai jatuh dalam sangat o terlalu taksub. Kang pape jadik diri sendiri gak sakit..

Akhir kate, aku pernah terbace satu quote ni dulu dari seorang rakan fb.. Dan aku xdeny mende ni. Aku lupe exact quote tapi bunyiknye lbeh kurang cmni la:

"Bila korang nak sayang someone selame-lamenye, korang kene sayang Allah sekuat-kuatnye terlebih dahulu. Bile korang cinta someone dan cinta tu menjauhkan diri dari Allah, korang akan rase cinta korang tu akan semakin hilang."

AKu harap dapat fix diri ni jadik lebih baik.

Korang Pernah NAMPAK METEOR Secara Live Tak?




Gambar ni aku amek pada tarikh August 13th 2010.. Dimana Perseid Meteor shower peak activity berlangsung. Aku dan beberape lagi orang photographer tak bertauliah memulakan perjalanan pada pukul 2 pagi ke suatu tempat yang lapang bername Dow's Lake. Tripod dipacakkan ke atas tanah dan DSLR memasing telah diset utk memulakan operasi penembakan long shutter.

Nak tangkap pic meteor ni mmg susah gile. Beratus-ratus cubaan dibuat tapi susah nak dapat yg betol2 jelas. Dalam beratus pic tu, satu ni je yg aku rase menjadik walaupon seciput je meteor kelihatan. Kitorang sume mengakhiri penembakan apabila subuh masuk. Papepon, aku rase best pada hari tu bukan sebab dapat tembak meteor, tapi dapat lepak2 dengan membe pada satu event meteor shower yg pd aku special. Its all about friendship.. =D

dibawah ialah pic2 photographer xbertauliah..diambil dengan shutter 30saat. dalam keadaan gelap gulita.



Header Lama yang dirindui..A Precious Identity








Header ni aku snap sendiri time suhu -25 degree celsius. Hari 1st aku pegang D90 yang baru dibeli.. Lokasi tangkap gambar adelah di depan bangunan Parliament. Ade makne tersirat disebalik ape yg tertulis kat gambar tu yang aku sendiri makin lame makin xpaham.. papepon, aku rindu nak snap balik gambar. Salah satu identiti yg aku nak terus kekal..Photography..




Aku GERAM GILE ngan SCOTTISH FOLD!!

Scottish Fold ini adelah sejenis miaaww2 yang mempunyai telinge yg terpeleot ke kepale. Disebabkan genetik yang sebegitu, kucing ni nampak cam Doraemon (kepale bulat). Aku time kecik2 dulu sangat suke buli kucing. Pernah sekali tu aku gi potong misai kucing jantan pakai gunting..Habis hilang macho dan maruah kucing tersebut. Sekarang ni aku rase bersalah dan aku harap misai kucing yg aku potong dulu dah tumbuh balik, dan kucing tersebut dapat meneruskan kehidupan dengan sempurna.

Dewasa kini, aku rase suke kucing dan berhajat untuk membela kucing jenis Scottish Fold ni. Tapi memandangkan kucing cmni ssh nak cari dan harge kat kedai pulak mahal gampang, aku xnak le mengharap sangat..

Cite pasal kucing ni, mase aku kat Ottawa ade 2 ekor kucing ni tinggal kat umah membe aku. Sekor bername Zack Purmiow dan sekor lagi bername PuffyPuff Purmiow.. Diorang ni adik beradik xsilap aku. Si Zack tu merupakan seekor kucing yang xde perasaan, muke selambe badak sepanjang mase. Elok2 muke dah kucing xreti bersyukur, nak gak wat muke badak..Pastu die ni mmg mengade2 tahap karma..Nak makan friskies pon nak kene ade org temankan kat seblah..Selalu aku tegur, respon cm hampeh..Berlagak gile. Si Puff ni pulak EQ die lebih tinggi dan mampu memberi respon manje kalo org tegur.

Kalo korang nak tgk 2 ekor kucing ni, jemput la add mereka kat fb di sini:





aku mmg xpaham ape masalah kucing kat bawah ni

Harini xde ENTRY SARAPAN PAGI sbb aku tros lunch

Sekarang ni memang aku memerlukan pertolongan Ax dengan segera untuk copy semua gambar2 contestants SUNSHINE SMILE contest dan paste ke dalam hard disk beserta link entry2 khas peserta. Woiii AX!! Semoge bertindak cepat kalo ko dah bace entry nih!! Dan terima kasih kepada Yuyu kerane turut membantu dalam promotion contest.. Aku masih menunggu Yuyu utk join contest ni tapi die tgh syok godeh2 polaroid baru, so aku xnak kaco..:p kekeke..

Sepanjang contest dah start aku berase respek dgn peserta2 yang join kerane mempunyai senyuman yang ceria xnak mengingat! Aku rase contest ni akan jadik sgt competitive walaupon takdela sampai tahap pilihanraya umum kat Mexico. Ade beberape gambar peserta yang aku skali pandang je mmg nampak keceriaan matahari terpancaR kat muke. jadi jgn lupe update entry molek2 dengan menepati syarat2 yg ditetapkan..Anda xperlu risau dan gabra sebab contest ni berlangsung selame 1 bulan lebih..Takkan le dlm jangkamasa tu xleh carik 3 org kawan utk join kann3?.... sesape yg blom tag kawan lagi, jemput tag, sesape yg belum follow Ax dan aku lagi, jemput follow. Sebab sume ni akan disemak semule bagi menjamin keadilan untuk sume peserta.. =)) Saye akan wat contest dengan hadiah digital camera next time :D tapi kalau ramai yg minat polaroid, ape salahnye wat lagi dgn hadiah yg same.. Kalau ade fulus lebih insyaAllah akan wat contest ngan 1st prize kete BMW 5 Series..

Makan2! lapaq nih!

Tuesday, May 24, 2011

Cite 21 hb Mei.. Satu hari sebelum besday Yuyu Zulaikha dan contest start.




Apa yang terjadik pada hari tersebut sebenarnye dirancang untuk terjadik pada 22 Mei tapi disebabkan Asmidayu ade appoinment lain bersame lelaki mase depan beliau, aku dan Ax decide untuk sambut besday Yuyu laju-laju pada hari Sabtu 21 Mei.

Sebut pasal Yuyu, aku dah follow blog kupu-kupu kecik tu sejak tuan blog mempunyai bawah 400 rakan follower lagi. Time tu mmg aku tengah busy dan tak terpikiaq langsong nak aktif2 blog ni. Time ni jugak, aku tak nampak pon mahluk terbang bermuke Yuyu yang dok ikot arrow mouse aku sambil pegang chopstick.. Sampai skang aku masih tak tau keinginan mahluk tersebut dan ape yang bestnye melekat kat arrow tu.

Aku jumpe blog kupukupukecik tu pon sebab aku dah add Yuyu kat fb. Aku ingat lagi profile pic Yuyu time aku add die..Ianya adelah gambar Yuyu bertudung merah menyala. Sudahh awek mane la ni merah bebeno kaler tudung. Kalo berdiri terpacak kat tengah2 Jalan Tun Abdul Razak konpem jalan jam sebab kenderaan sume stop igtkan traffic light tukar kaler merah.

Ape yang kite tau pasal blog Yuyu ialah sudah tentu idea penulisannya yg uniquely bersifat exaggeration. Tipu le kalo bace tak tergelak or at least ter"eheh" sket. Dari memule follow sampai skang aku tgk Yuyu semakin ligat dgn blog. Pastu aku rase cambest lak bace entry2 blog tu.

Perjumpaan Yuyu, Ax dan aku sebenarnye adelah dengan niat nak sambut besday Yuyu..dan sebagai tande terima kasih daun keladi daun ketum sbb Yuyu byk ajar aku mcm2 utk blog ni, yg aku sendiri pun kadang2 xpaham dan banyak lupe sebab tak catat info2 tersebut time bebelan yuyu berkumandang.

Aku dengan Ax jumpe Yuyu kejap je hari tu. Lepak2 dari kol 10 pagi sampai 1 tgh hari. Tak banyak mende pon yg dienjoykan. Makan sizzling, Makan eskem, merayap, bergossip,..Lepas Yuyu beredar lompat2 kegembiraan, aku dan Ax berenang menuju ke Sunway Pyramid menghabiskan sisa2 hari dengan sesuatu yang bersifat "terfaktap".

P/s: Kepade yang berminat utk memenangi sebijik polaroid, dijemput utk join SUNSHINE SMILE CONTEST

KORANG PENAH DENGAR REVERSE LENSE TECHNIQUE?

Pic diatas ni aku amek menggunakan reverse lense technique. Maklumlah sengkek dan xde duit nak beli micro lense. Time ni aku pakai Nikon D90 dan aku amek pic ni kat belakang umah time aku kat Canada.

Untuk pengguna Canon aku rase lebih senang untuk menggunakan teknik ni kerana mereka hanya perlu terbalikkan je lense kat body dslr. Tapi untuk dslr D90, aku review kat tenet dan cara utk teknik ni lebih ssh. Ape yang aku buat ialah hold lense 2bijik lense (18-55mm dan 50mm) bersame dan rapatkan kat body dslr (lense kene hold terbalik dan dalam keadaan rapat) dan snap. Ape yg ssh ialah aku kene dapatkan focus kat subjek dengan hanya menggunakan tangan secare manual. Jarak antara 2 lense yg digunakan perlulah diadjust utk mendapat focus.

p/s: aku lupe lense mane yg aku letak kat depan, yg mane aku letak kat belakang.

Thanks bace=)






Antara Part Yang Aku Suke Time Blogwalking






Kalau aku blogwalking, mende yg paling aku suke selain dari bace entry adalah melihat komen2 blogger lain yang tertera dibawah entry tersebut.. Aku rase dalam 10 blog yang aku bace, aku komen kat 1 blog jek. Itu pon kalau ade komen terdetik kat kepala. Aku admit yang kadang-kadang aku komen atas dasar nak diri kite di"recognize" oleh tuan punya blog. It's ok untuk berfikir sedemikian tapi where's the fun ye dak? Sometimes aku just bukak dan bace blog blogger2 lain (cantik rhyme nih..hehe) sebab aku tgh bosan dan nak lihat ape le yang berlegar-legar dalam kepale tuan punya blog tuh. Tak kesah la personal diary ke, entertainment dari luar yg diorg share ke.. Lagipon aku cuti 4 bulan dan aku plan nak rehat je sepanjang cuti..So aku ade banyak mase nak bace blog2 orang.

Komen2 yang tertera kat bawah satu2 entry tu bole bagi aku feedback pasal reaksi orang kat sesebuah entry dan aku boleh wat aku menilai ape kehendak pembaca. Aku selalu gak bukak blog2 orang yang rajin mengomen sbb die dah bagi feedback, so aku berminat nak tau mereka punye idea2 dalam blog lak..

Ade seorang blogger ni mmg paling aku rase unik dan bijak sebab aku tetiap hari akan bukak blog die walaupon die xde entry baru (tapi beliau rajin je wat entry baru) Aku akan bukak satu entry die ni tetiap hari dan aku tak komen pon kat entry tu. Blogger ni adelah Towel Ninja.

Nak tau ape sebab aku selalu bukak blog die..,Lu pikir la sendiri..! HAHAHAH

P/s: sesape nak join SUNSHINE SMILE CONTEST, jemput le join

ENTRY PAGI BERSAME ROTI KOSONG DAN AIR MASAK

singgit bahagi 4 same dgn brpe ek?






Sarapan pagi ni lebih sihat berbanding semalam.. Kesedaran tentang tak bagosnye minum coke pagi2 timbul apabile aku batuk2 malam tadi. Tak selesa tol nak blogwalking... Ceyyy..

Untuk entry pagi kali ni, aku ingin mengucapkan tahniah kepada Avril Lavigne sebab ade satu lagu die ni dah stuck dalam kepala aku selama 2 bulan.. Dan tiap-tiap hari aku dengar lagu ni.. SEDAP WOO!! Dah kene brainwash kepale ngan lagu ni...

Pada aku lagu ni xde la pape meaning mendalam kat jiwa sendiri cume kat part last lagu ni ,rhythm n tempo sume disusun baik punyeeee..lalu terhasillah gelombang bunyi yang mempunyai amplitude dan frequency optimum yang menjadi dadah kepada otak2 kempas aku..



Jemput la dengar.. Biar korang lak kene ketagihan cm aku..wuahahaha!

Monday, May 23, 2011

Agak2 Cik Heliza Helmi nak tak masuk contest Sunshine Smile kalo aku ajak?







kalau 4 org click ni, aku dapat singgit..kalau 10 org click tak sejuta?



Toksah berangan der... Aku rase probability untuk Cik Heliza masuk contest ni adalah dibawah 0.0025% setelah dikira menggunakan sempoa. Antara faktor besar yang menyokong fakta tersebut termasuklah:

1. Cik Heliza xkenal aku. Xkenal maka xcinta la kan..hueheheh

2. Beliau busy dengan career dan kerja2 lain. Kesiann die..

3. Value contest ni adelah berbeza untuk pandangan orang yg berbeza.

4. Agak impossible utk aku sampaikan message tentang contest ni kepada beliau dengan effective atas sebab kesesakan traffic di fan page beliau (700k fan). Lemas terkapai-kapai aku.. Nak masuk page Heliza Helmi kene pakai tangki oksigen.

Sambil aku makan goreng pisang, aku menaip... Dengan keyboard yang habis berminyak, aku berfikir.. Lepas fikir, aku rase lapar.. Lepas rase lapar, aku rase nak makan..
Tapi bile fikir2 balik, aku kan tgh makan pisang goreng? Apsal aku rase lapar lak?

-statement dah lari topik -

Kepada yg belum join SUNSHINE SMILE CONTEST, dijemput join.. Xde charge ape2 punye. Tapi kalau nak bagi 25sen sy xkesah..Alhamdulillah..1st prize camera polaroid instax mini bernilai 1001 darham..

SEGMEN KREATIF BEN ASHAARI KEMBALI



*aku xreti tag gambar. TLG click SINI


Memandangkan tajuk entry ni adelah Segmen KREATIF Ben Ashaari, jadi aku perlu la menjadi kreatif bersama-sama bro Ben. Walaupon aku tau ianya adelah mustahil untuk berkongsi kreativiti bersame Ben Ashaari secara bermesyuarat sbb tarikh tutup entry ni adelah hari ni kol 2 petang..(Kalau aku jadik tukang jual nasik lemak depan gym yg bro Ben slalu lepak bole la gak nak bermesyuarat jap. Malangnye itu adelah mitos semata-mata)

tetapi aku percaye bahawa kreativiti boleh dikongsi secara osmosis melalui ape yang aku dah usha kat blog bro Ben selame 2 minggu aku follow n stalk2 blog Santai Bersama Ben Ashaari.

Perkataan "Santai" tu sendiri telah membuatkan otak aku berfikir secare KBKK bahawa:

"ENTRY INI PATUT BERSIFAT SANTAI"

Dengan hal yang demikian, nak tgk santai yg sebenar adelah seperti berikut. Aku mmg suke bab2 santai-menyantai ni.. Santau-menyantau mintak dijauhkan...


Kan senang.. baik aku tlg tuan segmen kreatif promote pic utk contest Nikon. Aku dapat mencapub sket (gile jujur aku) kat blog Santai Bersame Ben Ashaari (ni pon kalo link entry ni di repost la) dan tuan blog pon dapat benefit promotion yg xseberape nih. NGAAAAHAHAHAHA

P/s: ni 1st time aku try segmen2 cmnih.. buah cempedak diluar pagar, ambil galah tlg jolokkan, saye budak baru belajar, kalau salah tolong senyum sket pastu bagi sy makan buah cempedak yg dah dijolok tadi.

-name pena: Ashraf Jalil-


ENTRY PAGI BERSAME NASIK LEMAK DAN AIR COKE

Sarapan kali ni agak pelik tp belum lagi masuk dlm kategori luar tabii lagi. Seblom jari-jemari meneruskan penaipan, ingin dijelaskan sekali lagi bahawa SUNSHINE SMILE CONTEST dah pun bermule. Jadi kepade sape2 yang berminat nak join dan memenangi hadiah berupa polaroid instax mini 7s bernilai rm600, boleh korek hidung sekarang.. Ngahahaaa..

Entry kali ini aku just nak mengekspresskan rase terkejut aku atas harge seekor ayam yg aku beli kat pasar semalam. Seekor je rm21 oo makkaii.. Dulu time dok JB xde le mahal camtu. Aku time bayar tu aku ingat brader jual ayam tu wat lawak pagi yg ceria dengan niat ingin mengukir senyuman di hati pelanggan. Aku baru nak reply kat brader tu

"Bang ni mmg lawak r.. Apsal xmasuk raja lawak musim 5 dulu,..Klaka gile sy dengar ayam seko rm21..huangegahaha krohh2..zzz.."

Sangkaan aku terkentut sbb brader td xde niat pon wat lawak..

So, terpakse la beli ayam tu sbb aku nak makan ayam.. Nak makan ayam pon nak kene bayar, xleh ke bg free jek? Mase aku kecik2 dulu makan ayam free jek.. Sampai waktu lunch je tros kene suap ngan nasik dan ayam..xde pon kene bayar2 cm skg ni. Harge ayam skg mmg xnak mengingat tol..Import ayam dari Russia agaknye.. Tambang ayam2 utk travel dari Russia ke Malaysia dah brape ringgit ye dak?


APEKAH JENIS ENTRY PILIHAN ANDA?

Dulu terbace blog sorang brader legend ni yg mengatakan entry ni ibarat makanan kepada pembace2 blog.. Kalau makanan yg sihat, besar manfaatnya.. Kalau tak sihat rosak.. Sekali aku fikir2 betol gak ape yg dicakapkan tu. Kita ni kadang-kadang sukeee sangat makan makanan yg xsihat cm jajan2 cikedis yg penoh ngan MSG tu tapi kite xsuke makanan yg sihat cm sayur2 yg popeye makan tu iaitu bayam..

Ibarat entry blog, kite suke beno bace kalo topik2 tu berkaitan gosip2 atau berkaitan dengan hal2 yg kecoh2 ,..tapi kurang suke utk klik kat blog yang kuarkan entry berkaitan jage kebersihan alam semule jadi atau pasal tips menjadi insan cemerlang. Takde la semuaaa org cmtu tapi kebanyakannye la... *termasuk yg type entry ni..Keh3..

Anda suke sayur kangkung masak belacan atau pringles?

Selamat malam rakan2..=D

Sunday, May 22, 2011

SEBENARNYE.. AKU TAKUT GAK MASE NAK BUAT CONTEST SUNSHINE SMILE TU

Bukannye ape.. Aku paling takut bila tak dapat menepati kehendak peserta2 sepanjang contest ni berjalan. Aku takut kalau ade yang tak setuju dengan cara penilaian pemenang contest seperti yang aku cite kat entry sebelum ni. Sejujurnye, aku cuba untuk bagi penilaian contest ini dibuat dengan seadilnya.. Aku takut le kalau2 la ade orang yg berpendapat seperti berikut:

"Alaa..die tu femess..Konpem menang...Aku mmg xde can la..."

"Die tu lawa...senyum sket konpem dapat banyak like..Pastu menang.. Baik aku layan Maharaja Lawak kat tv sambil kupas durian je lg best.."

Dan sejujurnye juge, aku ingin membuat pengakuan disini bahawa contest ini adelah bername SUNSHINE SMILE CONTEST. Senyuman yang paling ceria adelah yg dicari-cari. Cube korang tgk Lady Gaga. Die femes tapi pade aku senyuman die xde la ceria mane.. Pastu korang tgk Rozita Che Wan , die lawaaaa tp senyuman biase je... Tapi cube korang tgk pakcik ni:




Inilah ciri2 pemenang yg dicari-cari. Aku tgk pic pakcik ni, mood sekitar aku cm jadik ceria jek walaupon kat luar rumah anjing tgh menyalak tak berhenti-henti dan handphone aku baru kene curik. Kesimpulannya, yang lemah itu datang dari saya (minta maaf) dan gudluck untuk semua yang join contest ni..=) Saye nak ucapkan terime kasih byk2 kpd yang join dan ade gak yg xjoin tapi tlg promote contest ni. Mintak maap n tengkiu byk2..

NOTE: CONTEST SUNSHINE SMILE BERMULA

Actually aku rase aku publish entry contest ni pada waktu yang agak tak sesuai, Ahad tgh hari. Sebabnye, aku rase time ni maybe ramai rakan2 tengah keluar ngan family jalan2 tgk ikan berenang-renang kat Aquaria tak pun tgh panjat bukit Broga (aku xpernah pergi lagi sini.. best tak?)

Untuk yang masih belum tau lagi, Contest Sunshine Smile ni hanyalah contest kecil dimana anda hanya perlu submit gambar anda yang tgh senyum je. Sesiapa dengan senyuman yang paling ceria akan berpeluang untuk memenangi sebuah camera polaroid yang aku beli sebelum balik ke sini dulu. Memandangkan ni baru 1st time buat contest, jadi maaflah kalau ade tersilap pape (cthnye tarikh contest start aku salah letak: bermule 22 Jun.. Gilo pe lg sebulan bru nak start, arini dah post..Rakus gile)

Aku rase ramai yg tertanye cmne pemenang dipilih? Sebenarnye aku xnak ade bias ape2 dalam contest ni. Dengan itu, pemenang akan dipilih berdasarkan review kat facebook nanti (bilangan like dan komen orang ramai) serta compliancy peserta terhadap syarat2 yang ditetapkan, yg mana akan disemak semule.BUKAN itu sahaja, beberape orang juri juge akan menapis gambar2 peserta. Jadi, anda tak perlu risau dengan cara pengadilan sebab bukan saye sahaje yg pegang kuasa untuk menentukan sape pemenang dan TAK SEMESTINYA gambar yg banyak like akan menang. Like tersebut hanyalah untuk review semate-mate dan bukanlah penentu kemenangan.

Jadi kepada sesape yg berminat nak masuk contest ni boleh le click SINI

Kalau sambutan contest ni agak bagus, aku terfikir untuk adekan contest dengan hadiah camera digital pulak next time..Smalam baru usha cam digital rsenye dah boleh decide yg mane nak dijadikan hadiah ..=D

SUNSHINE SMILE CONTEST STARTS NOW!!!!

Seperti yang dijanjikan, SUNSHINE SMILE CONTEST akan bermula HARI INI iaitu pada 22 Mei, 2011. HADIAH UTAMA BERUPA POLAROID INSTAX MINI 7S beserta INSTAX MINI FILM yang bernilai RM600.

CONTEST APE NI?

Sunshine smile contest ini adalah contest SENYUMAN PALING CERIA. Apa yang anda perlu lakukan untuk join contest ini hanyalah baca dan ikut syarat-syarat yang tertera dibawah.
Contest bermula pada 22 Mei 2011 dan tamat pada 1 Julai 2011. Keputusan akan diumumkan pada bulan July 2011

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

1. Sila follow kedua-dua penaja di link berikut:

ashrafjalil.com

http://aarrghitsme.blogspot.com/

2. Copy dan post entry ini di blog anda dan attach gambar (SATU GAMBAR SAHAJA. GAMBAR ANDA YANG SEDANG SENYUM) yang ingin dipertandingkan.

3. Senyuman mesti CERIA!! Ikhlas atau tak ikhlas belakang cerite..

4. Sediakan ENTRY khas contest ni dan link kan kepada saya di comment box entry ni:

http://www.ashrafjalil.com/2011/05/sunshine-smile-contest-starts-now.html

5. AJAK minimum 3 orang rakan anda untuk join contest ni dan tag entry khas mereka di bawah gambar anda (kalau rakan follower sikit, boleh dikecualikan)

6. Untuk keselamatan jika blogger.com buat hal, sila link kan entry khas contest anda di:

http://www.facebook.com/pages/Sunshine-Smile-Contest/211819135518018?sk=wall

MUDAH KAN? HARAP TEPATI SYARAT DAN NANTIKAN PELUANG UNTUK MENANG =)

Dibawah ini adalah gambar yang dipertaruhkan saya (contoh sahaja):

"Senyuman saya paling ceria sebab saya tengah hepi dan kenyang.." *post optional. "Senyuman saya paling ceria sebab _______"

dan berikut adalah rakan2 yang saya tag:

Entry Pagi Bersama Roti Planta dan Neslo Panas










*25sen sekali click

Semalam adelah hari yg sangat memenatkan..
Dari pagi keluar pegi Mid dgn Ax nak jalan2 sambil menyambut pre-besday "orang terlepas bola bowling".. Sesudah itu, aku ngan Ax menuju ke Sunway pyramid melantak puas2 kat Wendy's n J Co.. Pastu jalan2 cm orang xde hala tuju gi main game kat arcade. Keadaan menjadi agak kedurjanaan apabila, 3 token kitorang rugi sbb mesin game tu rosak. Dan juge... Hp aku kene curik ngan penyeluk saku kat ktm.. Cehhss

Arini pulak merupakan hari dimana aku pergi ke pasar bersama mak dan juge nenek, membeli ayam, ikan, daging, dan sayur-sayuran.. Sesudah itu aku ke mamak untuk menjamah roti planta. kalau korang perasan, berite utama kat surat khabar arini pasal umah anak yatim roboh sebab tanah runtuh..Tak silap aku 13 orang anak yatim terkorban..Kesian btol.. Aku mmg pelik la cmne rumah tu boleh dibina kat kawasan tepi bukit yg mmg xde pokok untuk tadah air.. Bijak sungguh engineer yg consult pembinaan rumah tu.
Tu yang susah skang ni, ape2 projek yang dibuat, duit diutamakan drpd safety.. Kalau projek tu kos rm3 juta, bole jadik sampai 20juta. Yg terlibat dgn projek sume nak senyap je..

Btw, sunshine smile contest akan bermula hari ni.. nantikan entry khas.

Friday, May 20, 2011

Mende paling best hari Jumaat






clik le kalo baik hati


1. Dadih secawan singgit depan masjid.

2. Lepak mamak kene teh tarik lepas smyg Jumaat.

3. Meriah je bandar ramai org sbb esok cuti.

4. Tunggu cite Maharaja lawak malam nanti.

5. Jalan2 ngan family.

Entry Pagi Bersama Karipap dan Teh Tarik







Entry ni sebenarnye adelah hasil bebelan nenek sy semasa sarapan bersama..
Ianya berkaitan dengan hati manusia..

Dalam kehidupan ni, semakin kita dewasa, kite akan menghadapi cabaran hidup yg makin besau (bak kate org melake)..

Pernah tak ketika kepala otak anda dilanda ribut taufan, anda kawal emosi anda dan cuba mengkaji balik kenapa musibah tu semua terjadi? Kita semua yang beragama Islam memang tahu mende tu Allah turunkan sbb nak naikkan darjat atau hapuskan dosa. Tetapi pernahkan korang ternampak alur kehidupan yang korang lalu tu ibarat telah di"set"kan oleh Tuhan atas sebab kekurangan dan untuk memperbaiki diri korang..?

Contohnye aku la,
Ade satu sem ni aku konfiden gile jawab exam n mmg bajet bole dapat markah tggi sbb study mmg dah kaw2 punye. Sekali result yg kuar jauh ke lauttt.. Mmg kedurjanaan melanda diriku betol la time tuh..Kepale keributan jek.. Pastu at certain point, aku redha n pk mungkin Tuhan jadikan cmni sbb aku over confident. Dan untuk aku diingatkan supaya melihat cmne view org2 lain yg ssh nak achieve markah tggi walaupon dengan usaha yg lebih keras dari aku. Hati aku ibarat dirawat apabila menerima musibah yg cmtu..

Quote nenek aku: "Hati kite ni perlu sentiasa dirawat.."

P/s: Ade cerite disebalik quote tu. Next entry akan diceritakan..

Thursday, May 19, 2011

Entry yg orang TAK MINAT nak bace. So aku malas nak ping









click la kalo baik hati

Entry ni aku buat as a reminder kepada diri sendiri pasal life after study. Entry ni berkaitan dengan plan aku pade mase hadapan yang aku xtau sama ade bole capai ke tak. Banyak option yang aku ade tetapi pemilihan of cos berdasarkan ape yang aku tempuhi pada mase akan datang.

Persoalan:
APE AKU NAK BUAT AFTER STUDY?

Info background:
Aku study mech engineering. Aku minat bisnes. Dan aku rase aku boleh sustain pressure kat work place in the future.

Option yg ade:

1. Aku minat untuk menceburkan diri dalam bidang Non Destructive Testing (NDT) bahagian ultrasonic testing setelah diexplain oleh bapak aku tentang oppurtunity yg ade utk bidang ni. So far aku cm minat mende ni utk bahagian kapal terbang. dengar cite kat Melaka ade satu company yang memerlukan tenaga kerja dlm bidang ni utk pemasangan badan kapal terbang. Info lain berkaitan ultrasonic testing ni ialah ia merupakan bidang yg baru lagi kat msia, sgt kurang tenage kerja yg ade, n bapak aku ckp ade 15 org pakar je kat sini. Mende ni dtg dari Canada, dimana skang diorg punye NDT technology ni lg advance dr kite.

Adekah aku nak just amek je program INSEP NDT ni kat tempat keje bapak aku? Or keje kat Canada dulu n balik msia dengan pengalaman (networking terkorban)? Atau aku keje je kat memane company yg bole provide aku training yg mantopp.. Pheww

2. Oil and Gas company merupakan salah satu bidang yg aku minat. Walaupon tough pada awalnye, long term gaji besar woo.. Aku xkesah la kene campak ke mane2 pelantar yg penting duit masuk. Aku ade register Jobstreet dan mendapat beberape notification keje kosong utk bidang ni. Siap kene marah lagi sbb aku dah register tp xapply2 walaupon da bayk notification diberi. Dah aku xabes study lg cmne aku nk apply.. Resume yg aku hantar pon tipu2 je..keh2. Setakat ni aku ade usha company ALCIM yg merupakan company yg diiktiraf oleh PETRONAS dan PETRONAS juge client ALCIM xsilap aku. So, adekah ini merupakan satu hint utk aku cuba nasib kat situ?

3. Engine kapal terbang cambest tapi setahu aku satu2 nye company yg wat engine kapal terbang ialah Rolls Royce. Ade membe aku kat Canada nak keje kat sini, kalo aku ikot die cmbest tapi aku cm xkonfiden sgt sebab mende2 keje kritikal cmni konpem competitive gile in terms of nak merebut keje kosong. Mende main ngan nyawa org lak tu..

4. Vibration analysis.. Ini aku rse nak sbb ianya cm sgt cool.. program INSEP juge ade menawarkan training dan latihan industri.

5. Mcm2 bisnes dalam kpale otak aku..aku nak bg networking mantap dulu, dan ade tutor yg berpengalaman..

NI MMG LEBIH CUTE DARI MAGIBON!! XTIPU PUNYE






*jeng2..click me

Ni salah satu video yang aku tak jemu2 tgk. Mmg heart-warming abes.. Sedangkan haiwan pon bole sayang baby, ni kan kite manusia yg senang2 je bole buang baby merate-rate. So, renung2kan lah.

p/s: aku layan sume video baby ni dari die lahir sampai la da besar sket.. Mase die baru lahir, anjing tu mmg cm nampak sayang ngan baby tu.. hehe.. sweet2

INI SANGAT COMELL DAN SWEET!!

Haha.. sebenarnye budak tu tgh ngantok. part last2 tu menguap dah die.. kesian2..

448- Momento







sigh



"People working for their own justice.."(Nagato)

"People driven to revenge in the name of justice but if revenge is called justice, than that justice breeds yet more revenge and becomes a chain of hatred.."(Nagato)

"Living within it aware of the past, predicting the future..That is what it means to know history.."(Nagato)

"But I believe the day will come when people truly understand each other.."(Jiraiya)

"Faith is better than any plan.."(Young Nagato)




Dipetik dari manga Naruto episode 448.. Quote dari Nagato mmg agak kelat utk diterime tapi hakikatnye tak dapat nak dipertikaikan la dalam dunia skang ni..Tgk huru-hara yg berlaku pon dah nampak dah.. Ini membuatkan aku persoalkan n nilai balik diri sndiri..


Ade tak elemen2 tersebut dalam diri kite sume? ..Maybe ade n kite perasan, Maybe ade n kite xperasan, o maybe xde..

Quote Jiraiya pulak cam bg perangsang kat aku utk memperbaiki diri sndiri.. Aku rase mende2 cmni kene start dr level yg paling bawah skali..Understand diri kite n agama kite, family, kawan-kawan n so on..

Hari tu khutbah jumaat, khatib ade cakap pasal hubungan kite sesame orang Islam. Aku cam tersentak la gak dengar. Cam makan dalam gak.. Die bangkitkan soal adekah kite ni menunjukkan kesatuan kite based on ethnic or agama Islam tu sndiri?

Papepon, harapan aku ialah dapat memperbaiki lagi diri..

Masalah orang yang selalu tak happy






jeng2



Kadang-kadang sesetengah orang senang untuk menjadi happy. Senyum tak pernah lari dari bibir.. Dan ini gak menjadi persoalan kepada golongan yang kurang senang untuk menjadi happy: "Macam mane die tu boleh sentiasa happy ek?"

Entry kali ni bukan lah nak fokus kepada keagamaan, ketuhanan mahupun aspek masalah peribadi orang2 teretentu tapi menjurus kepada camne orang lain boleh control kite punye kebahagiaan secara negatif dan bagi kesan kat diri kite.

Sebenarnye, by default kite ni mmg dah berada dalam keadaan bahagia(contohnye bayi yg mmg xde masalah lgsung). Tetapi dengan wujudnye perkara2 yg tak best, reaksi kite akan berubah serta-merta dan semakin kita dewasa semakin banyak masalah yang kite kene hadap.

Dalam banyak-banyak kes, sebenarnye penting gak emosi negatif yang dikawal orang lain ni.. Contohnye kite tak bahagia kalau kene marah ngan mak sebab keluar lewat malam2, atau kene marah ngan bos sebab keje asyik tido je. Semua ketidakbahagiaan tu adalah untuk kita ubah diri kita menjadi lebih baik.

Sekarang yang aku tak paham betuii ni kalau ade antara orang2 dalam hidup kita yang padahal bukan keluarga sendiri pon, "MENGHALANG KITA UNTUK SENYUM". Ianya adalah tak sihat, tak patut dan hanya memberi kesan negatif kat diri anda. Kenapa perlu menghalang seseorang dari melakukan sesuatu yang baik dan tak menjatuhkan sesape? Ibarat ade orang tak bagi anda sembahyang. Macam tak make sense.

Untuk hal yang sedemikian, kite patut remind kat diri sendiri yang kite tak akan biarkan mereka kawal emosi kite. Saya memilih untuk senyum dan semua orang patut memilih untuk senyum. Buang negative energy yang tak patut dan biarkan dunia dipenuhi dengan kebahagiaan untuk semua orang.

Kedurjanaan sudah tidak melanda diriku

Fuhh.. Encik Ali datang umah tadi dan streamyx sudah pon dipasang.. Wohooo gembirenye saye.

Ape yang menariknye pasal modem yang dipasang ialah, ianya terletak di dapur sebelah periuk nasik. Kenapa perkara sedemikian terjadiK? Ianya terjadik sebab tempat nak sambung wire modem tu mmg dipasang kat dapur? So, periuk nasik terpakse dipindahkan ke tempat lain supaya air yg mendidih bersama wap2 yang terbebas tidak akan terkena dan merosakkan modem tersebut akibat jarak yg terlalu rapat.

Encik Ali juge menyatakan yg xlama lagi kat Msia, streamyx akan menambah kelajuan maximum internet dengan kadar berape aku xingat. Aite, good news for everybody..

Wednesday, May 18, 2011

Hanya gambar seorang waitress..

Jam hampir menunjukkan pukul 12 pagi..
Mate sudah penat usha2 blog2 rakan2 blogger..
Hanye pic ni je yang mampu dipost untuk menghiasi entry penutup harini..



*pic disnap di sebuah restoran. (mmg le..dah name pon ade waitress) dan diedit menggunakan photomatix pro 3 utk effect hdr.

Bila loghat bahasa Terengganu digunakan dalam bahasa French

click me*







Pada suatu ketika dahulu, aku bersama rakan-rakan gi ke Montreal punye F1 circuit sbb nak tgk perlumbaan F1. Kat situ mmg bahasa French adelah salah satu bahasa utama yang digunakan. Tengah dok bersesak2 nak masuk ke lokasi yg dituju, aku pon rakam la beberape video.. Dan aku rase video kat bawah ni agak spontan dan lawak bile aku tgk balik..

Moral: jangan main tibai je ckp menggunakan bahasa yg kite xtau sepatah haram pon..hahah



Kedurjanaan melanda diriku lagi.

Apabila tetibe maxis broadband hak kerajaan telah diguna secara berleluasa oleh adik. Bandwidth limit xde le besor mane tapi pakai xnak mengingat..Hampeh.. Xpepasal 2 hari xleh bukak blog. Appoinment utk Streamyx dah register n ckp nak sampai kol 12 tgh hari td, ni dah kol 4 petang tak sampe2 lagi. Ni pon pakai laptop kakak n coverage xbeberape bagos.

Kesimpulannye, terpakse tggu paling lewat esok untuk meneruskan aktiviti blogwalking dan juge reply2 komen..

Oh aku berasa seperti ingin ketidoran..

Terime kasih kepada yg view, insyaAllah akan ke blog anda secepat mungkin..

Sunday, May 15, 2011

Kebiasaannya Pasangan Couple Mempunyai Raut Wajah Yang Serupa





Kadang-kadang aku selalu tgk pasangan2 kapel/suami-isteri yang wujud di sekeliling aku in terms of keserasian. Tak kire la, membe2 ke, org2 awam ke, pic2 kat facebook ke, kebanyakan pasangan lelaki-perempuan mempunyai raut wajah yang hampir sama dari segi tarikan fizikal. Contohnye, kedua-duanya mempunyai mate yg sama2 bulat, ataupun hidung yang sama2 mancung, atau pun kedua-duanya skali..

Sebenarnya, fenomena ini bukanlah berlaku secara random semata-mata. Ape yang kite sume patut tahu tentang psikologi manusia ni adelah, kite sume adelah narcissist atau dengan kata lain, merasa cinta dan adore terhadap diri sendiri. Yg pic2 vain orang tangkap gambar muke sendiri banyak2 tu sume adelah satu contoh untuk describe perihal narcissism ni.

Perasan atau tidak, kajian telah membuat suggestion bahawa, setiap orang akan tertarik kat pasangan berlainan jantina yang mempunyai facial resemblance paling dekat. Maksudnye, kalau anda mempunyai mate yang bulat, anda mungkin akan lebih tertarik kepada pasangan yg bermata bulat. Mende ni sume cm melibatkan sub-conscius mind le lebih kurang, sbb tu ssh nak perasan. Kita (manusia) kebanyakannya akan cuba mencari pasangan yg kite assume mempunyai gene yg paling baik dan paling sesuai untuk kite dan of course, judgement berdasarkan daya tarikan yg serasi merupakan satu faktor pemilihan pasangan.

Ape yang dinyatakan kat atas, bukanlah faktor mutlak semata-mata.. Sebenarnye banyak je aku tgk pasangan2 yang xtersenarai dalam list org yg mempunyai ciri2 diatas..Dan diorang bahagia je hidup. Hehe.. Dalam realiti yang sebenar, terlalu banyak faktor yang membawa kite kepada pasangan kita. Kan jodoh tu di tangan Tuhan..
Cinta yang sebenar hanya anda sendiri je boleh define sebab ianya adalah relative dan orang lain punye definition cinta lain dengan anda punye,. Tak ade orang boleh ajar kite pasal cinta melainkan kite sendiri yg study hati kite pasal tu..


Terima kasih kpd yg sudi baca =)

52nd National Day Celebration at Rumah Malaysia, Ottawa, Canada

*click me






Sambutan merdeka 2009..Makanan sodapp!!

Saturday, May 14, 2011

My Top 5 Schocolade~~










click me* =D


1. Kinder Bueno

Rasenye sume orang kenal choc ni. Biskut bersalut choclate susu dan berintikan kacang hazelnut dan butter yang sangat berlemak. Biasenye setiap bulan aku akan bli 20 bungkus Kinder Bueno dari kedai Dolarrama (cm kedai rm2 kat Msia) untuk stok semasa tengok movie depan laptop. Indahnye dunia...

2.Lindt









Choc ni selalu aku akan beli sebulan 2 papan je sbb cam mahal berbanding Kinder Bueno. Dalam 7cad satu papan. Aku xtau nak describe rase choc ni camne tp yg pentingnye choc ni mmg "heavenly" delicious lagi2 yg ade almond. Pernah sekali ade satu season tu aku sangap choc ni, aku bli sampai 6-7 kali sebulan time tgh ekonomi sesak. So aku ended up makan nasik putih ngan sardin n telur tetiap hari.. Aku mmg tempted gegile kalo nampak choc ni kat kedai.. On the spot aku akan dok bersila yoga nak bagi kurangkan nafsu membeli serta trigger kawalan minda yg mantap.

3.Oh Henry




Choc ni standard cm choc kenyal2 berkacang ala2 snickers. Choc ni pade aku still dalam kategori choc tipikal cume kadang2 tu rase cm resah-gelisah kalo xde choc ni.. Cm rinduuu jek.. *Bunyik agak creepy tp percayelah ni bukannye freaky sick sexual type punye rindu. Kejadah..

4. Hersheys Kisses






Sexy kan name choc ni? Chocolate ni best dimakan time lepak2 kat kerusi malas depan rumah petang2 sambil minum teh.. Pastu ade pulak lagu yg relaxing kat belakang.. Aduii bestnye... Tenang je hati rase..

5. Ferrero Rocher








Aku xleh nak describe choc ni dengan kate2. Pernah tgk tak iklan choc ni yang ade org kawen makan choc tu? Basically, cmtu le muke aku bile makan choc ni. Membe2 pandang pelik time aku makan choc ni tapi dah mmg tahap kenikmatan die terserlah di raut wajah dan hanye mampu ditunjukkan dgn muke je, nak wat cmne ye dak? Ni pon salah satu choc yg bole wat org ketagih.. Xdapat choc ni boleh gigil2 woo..(exaggerate je lbeh..heheh) p/s: choc ni cm baru dpt tau xsahih lagi ke"halal"annye..so, jom tanye JAKIM

Please take your time for this =)