Followers

Tuesday, December 27, 2011

There are no secrets in life, just hidden truths that lie beneath the surface

Semester 7 berakhir... At some point, aku sedar yang aku dah habiskan berbelas tahun kejar ilmu dunia. Tapi ilmu akhirat tak sebanyak mana sedangkan itu lebih penting.Bila diingatkan semula, aku rasa nak isolate diri sendiri.

Suddenly, the world became so small and most of the things i used to love seems meaningless. I feel like I have nothing to lose. Especially when you know that your relationship with God covers every single aspect of your life. I dream I'm floating on the surface of my own life. Watching it unfold. Observing it. I'm the outsider looking in. Too much things to be fixed.

Snow dah tebal. Get ready for boxing day..

Saturday, December 10, 2011

Setitik air mata isteri, suami disebat 100 kali?

"setitik air mata perempuan jatuh kerana lelaki yang dia sayang, lelaki itu akan disebat dengan tulang rusuk perempuan itu 100 kali di akhirat nanti"

Mungkin ada sesetengah orang yang pernah ternampak statement tu kat mana-mana. First impression masa aku ternampak ialah "oo..bunyik macam hadis sebab ada melibatkan sesuatu tentang hukum-hakam Allah,.tapi first time aku dengar (jikalau) ada hadis berbunyi camtu." Please, tell me the truth..kalau ada yang mengetahui.

Secara jujurnya, aku tak mahir bab-bab hadis ni tapi sesetengah orang mungkin berpendapat kalau diorang keluarkan hujah camtu atas dasar supaya tiada suami-suami yang menzalimi isteri, ianya tak apa. But, is it true? Aku sendiri tak tahu nak explain perkara tersebut. Sebab sebagai manusia yang lemah, sejauh mana yang kita boleh nampak untuk overestimate tentang hukum-hakam "beyond" daripada apa yang telah dinyatakan dalam Al-Quran atau panduan hadis sahih? Sejauh mana kita pasti yang sesuatu hujah tu boleh memberi 100% kebaikan dan tak ada langsung keburukan?

Berbalik kepada definisi hadis:

Hadits adalah segala perkataan (sabda), perbuatan dan ketetapan dan persetujuan dari Nabi Muhammad SAW yang dijadikan ketetapan ataupun hukum dalam agama Islam. Hadits dijadikan sumber hukum dalam agama Islam selain Al-Qur'an, Ijma dan Qiyas, dimana dalam hal ini, kedudukan hadits merupakan sumber hukum kedua setelah Al-Qur'an.

*adakah statement paling atas tu satisfy definition hadits (sanad bersambung)?

Nak ikutkan, banyak jenis-jenis hadis yang wujud. Salah satunya ialah hadis Daif atau hadis yang lemah (reference lemah, perawi diragui). Tinggalkan 100% hadis daif jugak tak patut a.k.a bidaah dan sebenarnya ada syarat untuk guna hadis Daif ni. First, tak boleh sandarkan 100% ke atas Rasululah walaupun ianya tak putus atas sebab kelemahan perawi sendiri. Second, hadis tak boleh terlalu lemah. Third, tak ada hadis lain yang membicarakan hadis tersebut punya content. Fourth, tak bercanggah dengan syarak. Even Imam Bukhari gunakan hadis daif dalam kitab Al-Adab dan Al-Mufrad.

Apa akan jadi kalau hadis daif dipegang setaraf dengan hadis sahih dalam masyarakat tanpa diorang tahu yang hadis tu bukan hadis sahih? Impression orang terhadap mudahnya Islam mungkin boleh berubah. Kalau suami tegur isteri tetibe si isteri tacing2 lalu menangis satu baldi air mata? Dalam rumah tangga, even perkara kecik pun boleh bagi perempuan nangis.. Contohnya apabila suami taknak manja-manja atau gedik-gedik dengan isteri. Si isteri sayang si suami tetapi suami itu terlampau sibuk dengan kerja untuk bermanjaan. Lalu si isteri pun menangis teresak-esak sambil masak kari kurang garam. Maka cuak berganda-gandalah si suami tersebut. Aku tak belajar ilmu tafsir..so, mungkin aku salah tafsir..begitu juga dengan orang lain. Sedangkan hadis sahih pun boleh ada orang salah tafsir, inikan statement kat atas tu. Kalau tak nak percaya 100% a.k.a tak yakin 100%, kenapa perlu meyakinkan orang lain sampai diorang percaya 100%.

Bab suami isteri ni banyak je sumber kita boleh carik. Try usha Kitab Muhimmah by Syeikh Abdullah Ibnu Abdur Rahim Fathani. Kalau nak interpret susah, suruh Ustaz Kazim cite..lol.

Explanation pasal suami menzalimi isteri.. Tak ada term suami "derhaka" kat isteri. Tapi ada term suami "derhaka" kat Allah kalau meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya. Hak isteri dan batas suami pun ada dinyatakan.

Another thing, pasal public figure... apabila sampaikan sesuatu kat orang ramai, assume 100% boleh terima pendapat kita. Which means kalau pendapat salah, 100% orang jadik salah. Aku taknak nyatakan conclusion aku pasal ayat kat atas sekali tu sebab aku tak cukup ilmu bab-bab ni. Kalau pasal matematik mungkin boleh. Sebaik-baiknya, tanyalah orang yang tahu.

"Kemudian Kami jadikan kamu berada di atas suatu syariat (peraturan) dari urusan (agama) itu, maka ikutilah syariat itu dan janganlah kamu ikuti hawa nafsu orang-orang yang tidak mengetahui." (AL-Jaatsiyah, ayat 18)

Tuesday, December 6, 2011

Bacaan Al-Quran Yang Menitiskan Air Mata + Info tentang puasa bulan Muharram



Info tentang puasa di bulan Muharram

[Di dalam kitab beliau Riyadhus Shalihin, Al-Imam An-Nawawi -rahimahullah- membawakan tiga buah hadits yang berkenaan dengan puasa sunnah pada bulan Muharram, yaitu puasa hari Asyura / Asyuro (10 Muharram) dan Tasu’a (9 Muharram)]

Hadits yang Pertama

عن ابن عباس رَضِيَ اللَّهُ عَنهُ أن رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيهِ وَسَلَّم صام يوم عاشوراء وأمر بصيامه. مُتَّفّقٌ عَلَيهِ

Dari Ibnu Abbas -radhiyallahu ‘anhuma-, “Bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam berpuasa pada hari ‘Asyura dan memerintahkan untuk berpuasa padanya”. (Muttafaqun ‘Alaihi).

Hadits yang Kedua

عن أبي قتادة رَضِيَ اللَّهُ عَنهُ أن رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيهِ وَسَلَّم سئل عن صيام يوم عاشوراء فقال: ((يكفر السنة الماضية)) رَوَاهُ مُسلِمٌ.

Dari Abu Qatadah -radhiyallahu ‘anhu-, bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam ditanya tentang puasa hari ‘Asyura. Beliau menjawab, “(Puasa tersebut) Menghapuskan dosa satu tahun yang lalu”. (HR. Muslim)

Hadits yang Ketiga

وعن ابن عباس رَضِيَ اللَّهُ عَنهُما قال، قال رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيهِ وَسَلَّم: ((لئن بقيت إلى قابل لأصومن التاسع)) رَوَاهُ مُسلِمٌ.

Dari Ibnu Abbas -radhiyallahu ‘anhuma- beliau berkata: “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, “Apabila (usia)ku sampai tahun depan, maka aku akan berpuasa pada (hari) kesembilan” (HR. Muslim)

“Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam ditanya tentang puasa pada hari ‘Asyura, beliau menjawab, ‘Menghapuskan dosa setahun yang lalu’, ini pahalanya lebih sedikit daripada puasa Arafah (yakni menghapuskan dosa setahun sebelum serta sesudahnya –pent). Bersamaan dengan hal tersebut, selayaknya seorang berpuasa ‘Asyura (10 Muharram) disertai dengan (sebelumnya, ed.) Tasu’a (9 Muharram). Hal ini karena Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, ‘Apabila (usia)ku sampai tahun depan, maka aku akan berpuasa pada yang kesembilan’, maksudnya berpuasa pula pada hari Tasu’a.

Penjelasan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam memerintahkan untuk berpuasa pada hari sebelum maupun setelah ‘Asyura [1] dalam rangka menyelisihi orang-orang Yahudi karena hari ‘Asyura –yaitu 10 Muharram- adalah hari di mana Allah selamatkan Musa dan kaumnya, dan menenggelamkan Fir’aun dan para pengikutnya. Dahulu orang-orang Yahudi berpuasa pada hari tersebut sebagai syukur mereka kepada Allah atas nikmat yang agung tersebut. Allah telah memenangkan tentara-tentaranya dan mengalahkan tentara-tentara syaithan, menyelamatkan Musa dan kaumnya serta membinasakan Fir’aun dan para pengikutnya. Ini merupakan nikmat yang besar.

Oleh karena itu, setelah Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam tinggal di Madinah, beliau melihat bahwa orang-orang Yahudi berpuasa pada hari ‘Asyura [2]. Beliau pun bertanya kepada mereka tentang hal tersebut. Maka orang-orang Yahudi tersebut menjawab, “Hari ini adalah hari di mana Allah telah menyelamatkan Musa dan kaumnya, serta celakanya Fir’aun serta pengikutnya. Maka dari itu kami berpuasa sebagai rasa syukur kepada Allah”. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam berkata, “Kami lebih berhak terhadap Musa daripada kalian”.

Kenapa Rasulullah mengucapkan hal tersebut? Karena Nabi dan orang–orang yang bersama beliau adalah orang-orang yang lebih berhak terhadap para nabi yang terdahulu. Allah berfirman,

إِنَّ أَوْلَى النَّاسِ بِإِبْرَاهِيمَ لَلَّذِينَ اتَّبَعُوهُ وَهَذَا النَّبِيُّ وَالَّذِينَ آَمَنُوا وَاللَّهُ وَلِيُّ الْمُؤْمِنِينَ

“Sesungguhnya orang yang paling berhak dengan Ibrahim adalah orang-orang yang mengikutinya dan nabi ini (Muhammad), serta orang-orang yang beriman, dan Allah-lah pelindung semua orang-orang yang beriman”. (Ali Imran: 68)

Maka Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam adalah orang yang paling berhak terhadap Nabi Musa daripada orang-orang Yahudi tersebut, dikarenakan mereka kafir terhadap Nabi Musa, Nabi Isa dan Muhammad. Maka beliau shallallahu ‘alaihi wasallam berpuasa ‘Asyura dan memerintahkan manusia untuk berpuasa pula pada hari tersebut. Beliau juga memerintahkan untuk menyelisihi Yahudi yang hanya berpuasa pada hari ‘Asyura, dengan berpuasa pada hari kesembilan atau hari kesebelas beriringan dengan puasa pada hari kesepuluh (’Asyura), atau ketiga-tiganya. [3]

Oleh karena itu sebagian ulama seperti Ibnul Qayyim dan yang selain beliau menyebutkan bahwa puasa ‘Asyura terbagi menjadi tiga keadaan:

1. Berpuasa pada hari ‘Asyura dan Tasu’ah (9 Muharram), ini yang paling afdhal.

2. Berpuasa pada hari ‘Asyura dan tanggal 11 Muharram, ini kurang pahalanya daripada yang pertama. [4]

3. Berpuasa pada hari ‘Asyura saja, sebagian ulama memakruhkannya karena Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam memerintahkan untuk menyelisihi Yahudi, namun sebagian ulama yang lain memberi keringanan (tidak menganggapnya makhruh). [5]

Wallahu a’lam bish shawab.

(Sumber: Syarh Riyadhis Shalihin karya Asy-Syaikh Muhammad bin Shalih Al-Utsaimin terbitan Darus Salam – Mesir, diterjemahkan Abu Umar Urwah Al-Bankawy, muraja’ah dan catatan kaki: Al-Ustadz Abu Abdillah Muhammad Rifai)

CATATAN KAKI:

[1] Adapun hadits yang menyebutkan perintah untuk berpuasa setelahnya (11 Asyura’) adalah dha’if (lemah). Hadits tersebut berbunyi:

صوموا يوم عاشوراء و خالفوا فيه اليهود صوموا قبله يوما و بعده يوما . -

“Puasalah kalian hari ‘Asyura dan selisihilah orang-orang yahudi padanya (maka) puasalah sehari sebelumnya dan sehari setelahnya. (HR. Ahmad dan Al Baihaqy. Didhaifkan oleh As Syaikh Al-Albany di Dha’iful Jami’ hadits no. 3506)

Dan berkata As Syaikh Al Albany – Rahimahullah- di Silsilah Ad Dha’ifah Wal Maudhu’ah IX/288 No. Hadits 4297: Penyebutan sehari setelahnya (hari ke sebelas. pent) adalah mungkar, menyelisihi hadits Ibnu Abbas yang shahih dengan lafadz:

“لئن بقيت إلى قابل لأصومن التاسع” .

“Jika aku hidup sampai tahun depan tentu aku akan puasa hari kesembilan”

Lihat juga kitab Zaadul Ma’ad 2/66 cet. Muassasah Ar-Risalah Th. 1423 H. dengan tahqiq Syu’aib Al Arnauth dan Abdul Qadir Al Arna’uth.

لئن بقيت لآمرن بصيام يوم قبله أو يوم بعده . يوم عاشوراء) .-

“Kalau aku masih hidup niscaya aku perintahkan puasa sehari sebelumnya (hari Asyura) atau sehari sesudahnya” ((HR. Al Baihaqy, Berkata Al Albany di As-Silsilah Ad-Dha’ifah Wal Maudhu’ah IX/288 No. Hadits 4297: Ini adalah hadits mungkar dengan lafadz lengkap tersebut.))

[2] Padanya terdapat dalil yang menunjukkan bahwa penetapan waktu pada umat terdahulu pun menggunakan bulan-bulan qamariyyah (Muharram s/d Dzulhijjah, Pent.) bukan dengan bulan-bulan ala Eropa (Jan s/d Des). Karena Rasulullah shalallahu ‘alaihi wasallam mengabarkan bahwa hari ke sepuluh dari Muharram adalah hari di mana Allah membinasakan Fir’aun dan pengikutnya dan menyelamatkan Musa dan pengikutnya. (Syarhul Mumthi’ VI.)

[3] Untuk puasa di hari kesebelas haditsnya adalah dha’if (lihat no. 1) maka – Wallaahu a’lam – cukup puasa hari ke 9 bersama hari ke 10 (ini yang afdhal) atau ke 10 saja.

Asy-Syaikh Salim Bin Ied Al Hilaly mengatakan bahwa, “Sebagian ahlu ilmu berpendapat bahwa menyelisihi orang Yahudi terjadi dengan puasa sebelumnya atau sesudahnya. Mereka berdalil dengan hadits yang diriwayatkan dari Rasulullah Shalallahu’alaihi Wasallam,

صوموا يوم عاشوراء و خالفوا فيه اليهود صوموا قبله يوما أو بعده يوما .

“Puasalah kalian hari ‘Asyura dan selisihilah orang-orang Yahudi padanya (maka) puasalah sehari sebelumnya atau sehari setelahnya”.

Ini adalah pendapat yang lemah, karena bersandar dengan hadits yang lemah tersebut yang pada sanadnya terdapat Ibnu Abi Laila dan ia adalah jelek hafalannya.” (Bahjatun Nadhirin Syarah Riyadhus Shalihin II/385. cet. IV. Th. 1423 H Dar Ibnu Jauzi)

[4] (lihat no. 3)

[5] Asy-Syaikh Muhammad Bin Shalih Al-Utsaimin rahimahullah mengatakan,

والراجح أنه لا يكره إفراد عاشوراء.

Dan yang rajih adalah bahwa tidak dimakruhkan berpuasa ‘Asyura saja. (Syarhul Mumthi’ VI)

Wallaahu a’lam.

sumber: ulamasunnah




P/s: biarlah bab pahala menjadi urusan Allah. Yang penting niat ibadah kerana Allah.

Wednesday, November 30, 2011

Video Terpanjang di Youtube (596 jam)



anak sape le takde keje buat video ni..

Sunday, November 27, 2011

Tajuk kontroversi/lucah untuk naikkan traffic

Tengah dok bosan-bosan buat design project, tetibe mood masak datang..Lalu, aku pun membawa diri ke dapur untuk aktiviti memasak. Kebuntuan (bukan ke"buntut"an) menyelubungi diri apabila aku tak tau nak masak apa. Tetibe (sekali lagi) aku teringat yang aku pernah terbeli rempah untuk chinese chicken vege minggu lepas. Dengan perasaan yang teruja, aku pun memulakan aktiviti memasak.

Senang je masak ayam sayur ni. Oh, sebelum tu, aku ingin menyatakan disini yang sebenarnya tajuk untuk entry kali ni ialah "Chinese Chicken Vege with Fried Rice". Tapi aku sengaja nak letak tajuk macam kat atas tu sebab nak tengok betul ke ramai masuk blog bile buat tajuk pelik-pelik camtu.

Kembali kepada topik asal, berikut adalah cara-cara memasak chicken vege:

1. Perap ayam dengan 1 sudu minyak + 1 sudu rempah chicken vege + 2 biji putih telur selama 15 minit. Sementara tu, kacau 4-5 sudu rempah chicken vege dalam 1 suku cawan air panas.

2. Potong bawang besar + bawang putih + cili + kacang panjang atau sayur-sayuran beraneka jenis.

3. Panaskan minyak, masukkan ayam yang diperap tadi dan gaul selama seminit.

4. Masukkan potongan sayur+bawang+cili+lain2 tadi kedalam kuali, dan kacau selama 3-4 minit. Letak garam/ajinomoto sikit kalau nak sedap.

5. Masukkan baki rempah+air panas yang dikacau tadi ke dalam kuali, gaul, dan biarkan kuah menjadi pekat. Then, settle.. Nasik goreng korang masak la sendiri. Senang je tuh.










Selamat mencuba!

Tajuk kontroversi/lucah untuk naikkan traffic

Tengah dok bosan-bosan buat design project, tetibe mood masak datang..Lalu, aku pun membawa diri ke dapur untuk aktiviti memasak. Kebuntuan (bukan ke"buntut"an) menyelubungi diri apabila aku tak tau nak masak apa. Tetibe (sekali lagi) aku teringat yang aku pernah terbeli rempah untuk chinese chicken vege minggu lepas. Dengan perasaan yang teruja, aku pun memulakan aktiviti memasak.

Senang je masak ayam sayur ni. Oh, sebelum tu, aku ingin menyatakan disini yang sebenarnya tajuk untuk entry kali ni ialah "Chinese Chicken Vege with Fried Rice". Tapi aku sengaja nak letak tajuk macam kat atas tu sebab nak tengok betul ke ramai masuk blog bile buat tajuk pelik-pelik camtu.

Kembali kepada topik asal, berikut adalah cara-cara memasak chicken vege:

1. Perap ayam dengan 1 sudu minyak + 1 sudu rempah chicken vege + 2 biji putih telur selama 15 minit. Sementara tu, kacau 4-5 sudu rempah chicken vege dalam 1 suku cawan air panas.

2. Potong bawang besar + bawang putih + cili + kacang panjang atau sayur-sayuran beraneka jenis.

3. Panaskan minyak, masukkan ayam yang diperap tadi dan gaul selama seminit.

4. Masukkan potongan sayur+bawang+cili+lain2 tadi kedalam kuali, dan kacau selama 3-4 minit. Letak garam/ajinomoto sikit kalau nak sedap.

5. Masukkan baki rempah+air panas yang dikacau tadi ke dalam kuali, gaul, dan biarkan kuah menjadi pekat. Then, settle.. Nasik goreng korang masak la sendiri. Senang je tuh.










Selamat mencuba!

Thursday, November 24, 2011

Adinda Kekanda- Ustaz Kazim



Tak boleh stop layan ceramah Ustaz Kazim. Content best, lawak pun lawak gak. Subscribe jangan tak subscribe..

Monday, November 21, 2011

Stress !! Stress !! Stress !!


Sometimes, life's gonna hit you in the head with a brick.. But it's good for you.

Semakin lama aku berada kat tempat orang, perasaan aku nak balik Malaysia semakin membuak-buak. Dulu darjah satu cuma belajar peribahasa "hujan emas di negara orang, lebih baik hujan batu di negara sendiri". Sekarang baru aku faham dan "rasa" makna peribahasa tu. Bukan setakat rasa, siap lumat kunyah dalam mulut, telan, hadam. Negara maju, kaya, sahsiah tinggi, sophisticated, tapi tak happy n jiwa tak tenang masalah jugak..

Mungkin ianya satu pengalaman yang menyeronokkan bagi mereka yang datang ke negara orang untuk melancong. Aku sendiri masa first year, aku pun seronok dan excited jugak bila dapat sampai Canada. Masa 3rd year, aku mula rasa ujian makin berat, tetapi stress masih mampu dikawal.

Bila masuk 4th year, keadaan berubah dengan sangat drastik.. Aku mula rasa tak happy. Penyebab utama aku rasa tak happy ialah 4th year project, dimana segala progress aku dipantau setiap minggu dan responsibility aku mempengaruhi team. Ianya menjadi lebih sukar apabila aku perlu guide diri sendiri dalam menentukan arah dan segala keputusan dengan lebih sistematik as an engineer. Which means, you have to know what you need to know by yourself and why do you do what you do.

Apabila cabaran yang aku terima hampir mencecah capacity stress yang aku dapat terima, aku jadik tak stabil. Segala yang aku lakukan selepas tu adalah atas dasar nak survive, bukan cinta. So, aku perlu ubah balik mindset. Dengar Ustaz Kazim cakap, "Islam menyuruh kita lihat orang yang lebih susah." Somehow, aku rasa tenang sikit bila buat camtu. Aku cuba amalkan baca ayat seribu dinar dan surah Yusuf untuk lancarkan urusan.

The bottom line is, aku dah tak larat dah nak tanggung beban study nih lelame. Semoga urusan aku dipermudahkan supaya dapat grad next year, InsyaAllah..

P/s: balik Malaysia nanti konpem aku aktif blog balik.

Friday, November 18, 2011

Creepy Indian Cricket Fan Dramatic Moment


classic trolling..

Saturday, November 5, 2011

Atuk Mencapub

Monday, October 17, 2011

Tips Untuk Wanita: Shopping Dengan Pantas


Definisi "shopping dengan pantas" bagi aku ialah cepat membuat keputusan apabila nak beli sesuatu yang diinginkan. Bila kita shopping dengan pantas, bukan maksudnya kita main tibai je beli sesuatu produk tu tanpa menganalisis perbandingan harga dan kualiti pilihan yang kita ada. Shopping dengan pantas ni memerlukan ketajaman mata dan kecekapan otak untuk memproses segala data berkaitan dengan pilihan barangan yang terpacak di depan mata kita untuk mengenalpasti adakah berbaloi kita memilih barang tersebut? Ape kes Kak Besah spend 2 jam nak shopping kat kedai runcit? Padahal nak pilih garam je pon..

Terus-terang, aku memang suka shopping dengan pantas. Bila aku nak beli sesuatu, aku tak akan tunggu lama-lama untuk buat keputusan. Aku akan menggunakan segala resource yang ada (termasuk pendapat orang yang expert) untuk buat keputusan especially apabila ianya melibatkan gadgets yang mahal seperti smartphone ataupun laptop.

Tetapi realiti dunia, mungkin kebanyakan perempuan suka shopping lambat-lambat sebab diorang enjoy tengok-tengok barang walaupun tak beli a.k.a window shopping. Then try semua baju yang ada kat dalam MNG sampai store assistant maki-hamun dalam hati. Dah try baju tak reti nak lipat balik kan..

Bulan lepas, aku terase nak beli tablet PC. Tapi tak tau mana satu yang bagus. Apa yang aku buat ialah aku tanye adik aku yang expert pasal android, tanye membe, dan tengok review kat internet. Malam tu aku terus pergi Lowyat dan beli Acer Iconia A500. Buat apa tunggu esok kalau boleh beli harini? Then minggu lepas aku nak beli laptop baru untuk buat keje. Memandangkan aku malas nak review, aku tros tanye membe aku laptop mane yang best. Then, bile die reply, aku tros gi Canadian Computers and beli laptop tersebut. Aku dapat Lenovo dengan processor Intel I core 7, 15.6 inches dengan harga 688cad tak termasuk tax. Clearance sale. Tinggal satu jek kat kedai tuh. Harga asal 1099cad. Jimat gila babas! Specs lain seperti Graphic card, RAM, etc pun boleh tahan superb!

Begitu juga dengan sesiapa yang berminat nak beli DSLR, korang kene banyak mintak pendapat golongan experts kalau korang rase korang noob. Unless kalau korang kaya dan rasa boleh buang DSLR sesuke hati dan beli yang baru apabila ianya tidak memuaskan hati, thats up to you..

P/s: Esok nak dating ngan Avril Lavigne. Kene pakai semat-semat nih.

Wednesday, October 12, 2011

Peluang untuk dating dengan Avril Lavingne...Yeahhhh!!



24 jam sehari memang tak cukup untuk aku waktu-waktu camni. Hari ni je dah 2 large coffee + 1 tin monster energy drink aku minum. Dah 3 hari tak cukup tido, sampai nak muntah-muntah rase. Cam orang mengandung lak.. Boleh disintegrated otak aku kalau hari-hari camnih.

Ape-ape pun, next Monday gi concert Avril Lavigne.. Hoyeahhh!

P/s: Sejak kebelakangan ni, entry aku sume pendek-pendek dan tak banyak isi. Tension dengan pelajaran dan aku mula merasakan otak aku tak mampu lagi untuk menganalisis isu-isu general di persekitaran dengan munasabah. Nak makan nasik bukan pakai sudu, tapi pakai straw. Nak minum air pakai chopstick.

Anyways, sile la dengar lagu diatas.. Selamat malam..



Thursday, October 6, 2011

Steve Jobs (Apple Co-Founder) Mati


Baru semalam launch Apple IPhone 4s, harini dapat pulak berita tentang Steve Jobs yang baru sahaja meninggalkan kita dan semua peminat Apple. Berumur 56 tahun, kematian Steve Jobs adalah disebabkan kanser pankreas. Beliau meninggalkan seorang isteri, 4 orang anak, 2 orang adik/kakak perempuan dan 49000 orang pekerja.

Nampaknya legacy Steve Jobs sampai disini sahaja. Pada aku IPhone 4 dan Ipad 2 adalah kejayaan terbaik beliau. Adehhss...Aku mengharapkan IPhone 5, tapi Iphone 4s pulak yang sampai. Takpe.. Ape-ape pun, kite harapkan yang terbaik dari Tim Cook, CEO baru Apple.

Wednesday, October 5, 2011

Latest video from Jorge and Alexa



Alexa semakin hari semakin comelll !! <3

Mintak-mintak le anak aku comel macam ni nanti..Aminn..



Jorge and Alexa.. Silelah subscribe diorang kat youtube. Sume video best dan comell!!

Thursday, September 29, 2011

Lagu yang mencecah 145 JUTA view di Youtube



dah kene brainwash dengan lagu nih...

Wednesday, September 28, 2011

BUFFERED EARNING: Camne Seseorang Blogger Itu Famous?


Time dapat Buffered Earning la aku malas berbelog...

Aku ingatkan bile dah tak aktif blogging, Nuffnang akan tarik balik BE dan campak aku dalam tong sampah.. Rupa-rupanya tidak.. Dah 3 minggu aku tak bukak Nuffnang, harini aku baru perasan yang diorang dah bagi aku BE ke-4. Alhamdulillah.. Tapi kalau setakat blog aku ni, berapa sen sangat la boleh dapat.. Dulu aku juga ada matlamat untuk buat duit sampingan melalui blog, tapi kini aku sedar bahawa ianya memakan masa. Dan aku takde banyak mase untuk dihabiskan kat blog sebab Engineering course kat Canada ni dah makan semua masa aku. Bukan setakat masa je, malahan sel-sel otak aku juga turut ditelan tanpa belas kasihan.

Kalau Cik Epal bagitau yang beliau dapat 5k dari Nuffnang, aku pun nak bagitau jugak yang aku dapat 7k dari Canada Revenue Agency... Ewahhhhh!! Gumbira tak terkata den. Kalah Cik Epal~~ Ngehehehh~~ Jangan jelesss..:p . Haaa ... See? Duit bukan datang dari blog je tau. Rezeki tu kat memane ada. Cuma perlu dicari.. Mungkin rezeki aku datang start apabila dapat sambung belajar kat sini dan daripada situ, dapat la duit dari Revenue Agency tu..

Dalam dunia blogging ni, aku rasa kalau siapa rasa nak cepat popular, starting point die mungkin agak menyakitkan.. Either korang berusaha keras promote blog hari-hari tak tido 24jam, perah idea..Atau cara paling mudah sekali ialah dengan dibenci/kontroversi. Buat la sesuatu yang annoying, pastu korang akan lihat hasilnya bila semua orang dah sebut nama korang dan sebarkannya.. Terpulang pada korang untuk terima atau tidak cacian selepas itu. Bila keadaan dah reda, pandai-pandai la korang fix balik keadaan. Bila libatkan dosa pahala, lagi la korang kene fikir consequences dia.. Contoh macam Lensa Rosak, camne blog tu ramai yang kenal? HAHA. Cuba korang try tanya camne seseorang blogger famous tu boleh jadik famous sebegitu rupa? Kalau diorang sekadar cakap dengan berusaha keras, mungkin bukan setakat itu sahaja.. Tanye Yuyu Zulaikha camne die boleh famous.. Macam-macam external factor dan konflik terlibat semasa proses nak jadi famous..

Nak jadik famous dalam politik dan famous dalam blog menggunakan konsep yang sama je..Iaitu dengan "please everyone's mind" atau memberi input yang sedap untuk santapan minda a.k.a hiburan tanpa mengenal batasan. Definisi hiburan itu luas maksudnya.

Bila dah jadik popular, korang dah tak perlu risau apa-apa. Memandangkan korang dah jadik public figure, ramai lovers dan ramai jugak haters.. Whats the worst could happen hanyalah kepala korang ditembak dengan sniper dari atas bumbung oleh salah seorang daripada haters korang. Chill sudahh...HAHA!

Kenapa Perempuan Suka Pink (Repost)

Kenapa perempuan suka warna pink

Semalam ade ternampak status Encik Urut Turun Temurun kat SB berkaitan dengan kecenderungan perempuan untuk suke warna pink. Terima kasih kepada beliau sebab telah memberi aku idea untuk buat entry ni. Hehe.
Jadi, ape ke he nye perempuan suke kaler pink ni? Mane-mane blog kaum Hawa yang aku bukak, majoriti mempunyai blog berkaler pink contohnye seperti Yuyu Zulaikha dengan blog kupu-kupu keciknye. So, semalam aku telah membuka satu artikel daripada Steve Connor, seorang Science Editor berkaitan fenomena ini.
Experimen beliau senang jek. Beliau amek 208 orang dan letak diorang depan 2 bijik objek yang berkaler biru kemerahan dan biru biase. Hasil menunjukkan yang majoriti perempuan akan tend to pilih objek berkaler BIRU KEMERAHAN. Perempuan lebih cenderung kearah warna MERAH. Mate manusia ni mempunyai pandangan trichromatic dan mempunyai 3 pigmen sensitif terhadap 3 jenis kaler termasuk merah. Diorang buat kesimpulan yang fenomena ni adelah disebabkan faktor biology dan bukan tradisi. Evolusi juge telah menjadi satu faktor dimana lelaki lebih suke kaler lebih biru dan hijau atas sebab dari dulu, kaum adam biase membuat kerja2 keras explore lautan dan hutan yang berkaler biru dan hijau. Manakala perempuan biase membuat kerja ringan dengan memetik buah-buahan seperti epal (bukan petik Cik Epal) dan strawberry,.. dan mereka juge mempunyai muke yg senang blush (merah).
Jadi, untuk kaum Hawa, aku xpasti kenape kebanyakan korang suke kaler pink. Adekah sebab mmg korang suke perise stroberi atau mak dah latih dari kecik untuk suke kaler pink. Kalo xsuke kaler pink kene denda kurung dalam bilik stor. Mungkin xde reason yang solid pasal fenomena ni tapi papehal pon, aku nak gi minum air stroberi dulu. Tetibe haus lak cite pasal ni..

Wednesday, September 21, 2011

Agenda Semester Ini

Fall 2011.. So far so good, tapi momentum nak jadi rajin agak lambat sikit nak sampai.

Secara jujurnya, perasaan pertama yang aku rasa bila nak memulakan semester ke-8 ni adalah cuak berganda-ganda. Semester kali ni adalah sesuatu yang mencabar untuk aku sebab terpaksa handle 3 projek dalam masa 4 bulan. Berbeza dengan semester-semester sebelum ni yang banyak study teori je, 4th year pulak penuh dengan application + industrial project. Dengan hal yang demikian, aku menjadi seperti orang tongong bila tak nampak the whole picture untuk tugas aku dalam project tersebut. Ye la.. Bile tetibe bos assign korang suruh buat sebijik kete, apa yang perlu dibuat as a first step? Kalau cakap pasal nak bikin enjin, mungkin 50% sel otak aku boleh mati akibat tak mampu nak apply teori-teori yang terlibat. Design, purchase barang, dan cost adalah perkara kritikal yang perlu di consider sepanjang proses..

Dan bermulanya semester ini menandakan tamatnya zaman aku aktif berblogging.. Apa yang ada kat blog ni adalah apa yang diusahakan masa 4 bulan cuti dulu. Bila aku dah kerja nanti, mungkin lagi susah aku nak sentuh blog. Zaman dah berubah, taraf hidup makin naik..Harapan aku kat Malaysia nanti adalah ingin menjadi seorang engineer dan businessman yang berjaya dan mempunyai harta puluhan juta ringgit ke atas. Dalam kepala aku tak terlintas untuk hidup secara sederhana.. Tanah kat selangor, suku ekar je ade yang cecah 300k.. kalau gaji 2k, susah woo nak beli tanah.. By the age of 30, at least aku kene ade sejuta hengget dalam bank account.

Akhir kata, all da best yaw!

P/s: aku pelik masih ramai lagi yg berfikiran "aku kalau takat gaji 2k pun takpelah.. cukup je.."
Hmm.. Mungkin cukup untuk yang tak terfikir nak kahwin, tak terfikir nak beli kereta besar, tak terfikir nak beli rumah, tak terfikir nak sedekah banyak-banyak bila kaya, dan tak terfikir yang: "kalau kita sendiri tak ada mindset nak jadikan kaum melayu kaum yang kaya, sape lagi nak kayakan kita? Bangsa lain?" Hehhh..

Wednesday, September 14, 2011

Avril Lavigne "Wish You Were Here" | Official Music Video



Akhirnya,..keluar gak video lagu feveret..Date posted 8 Sept 2011, view cecah 9 juta...

Video xbest, tapi xpelah.. Nasib baik Avril comell..

Tuesday, September 13, 2011

Blogging Memenatkan ? Ade lagi yang lebih memenatkan..

Kuala Lumpur-Ottawa. Perjalanan kali ni makan masa dari pukul 10:30pm Sabtu hingga 5:30am Isnin waktu Malaysia. Tambah tolak, ada la dalam 31 jam campur transit.. Transit kat Jepun je dah 10 jam.. Seksa woo..Kombinasi penat plus bosan menyebabkan aku sasau tak tentu hala kat airport tuh. Nak keluar dari airport gi Tokyo takut tak sempat sampai airport semula sebelum next flight pulak. Walaupun jarak dari Narita ke Tokyo City cuma 2 jam naik kereta, tapi aku still tak sanggup nak tanggung risiko terlepas flight. Mane la tau kot tiba-tiba aku sesat kat Tokyo ke.. Mampuihh tak sempat balik airport.. Dah le orang Jepun taktau cakap bahasa omputeh.. kalau Doraemon wujud lain cite la, boleh gune pintu suka hati.. Takyah susah-susah aku spend duit beli tiket flight.

Sampai je Ottawa, kehidupan aku bermula seperti seorang pelarian.. kat rumah takde makanan langsung. Colgate pun takdak. Tak pasal-pasal, aku terpaksa berhijrah ke rumah jiran untuk meminta sesuap nasik bagi mengisi perut yang lapar dan secalit ubat gigi untuk membersihkan gigi. Jet lag pun tak habis lagi. Waktu tido aku dah jadi merepek meraban.

Lepas transit kat Jepun, ada satu lagi transit kat Calgary le pulakkk.. Menyampah betoll aku. Kalau transit je takpe jugak, ni nak kene amek semula check in luggage untuk clear custom. Aku declare kat pegawai custom tu yang aku membawa kerepek dari Malaysia yang bernilai 10cad. Malas aku nak explain yang aku bawak kuih suji, kuih semprit, dan macam-macam jenis kuih lain lagi.. Kalau aku explain, bukannye die paham pon. Kalau jujur sangat susah jugak. Kang serdak kuih suji dikatanya dadah heroine.

P/s: Last aku update blog 28 August. Tak sangka ade jugak yang jenguk blog ni walaupun tak update. Thanks bebanyak kepada yg sudi jenguk... =)

Monday, August 29, 2011

Kerjaya Aku Sewaktu Ketika Dahulu

Aku dengan Caesar mane lagi macho?

1. Bibik sepenuh masa

Waktu ini adik-adik masih kecill..Mak dan ayah pula busy kerja.. Bibik yang lama udah dihantar balik ke Indon. Jadik gue yg harus jadi bibiknyaaa..Ngerti nggak? Tiap hari gue harus ngemasin rumah kayak(seperti) tukang sapu di kantor-kantor besar gitu.. Mujur gue dibayar beberapa ringgit sehari (duit poket) walaupun gaji gue gak sebesar kalo gue jadi supir (driver).. Jadi hati gue terus jadi tenanggg gituu liat duit masuk.. Makannya, kalian kerjanya harus ikhlas jangan jadi seperti gue..

2. Arms dealer (dengan bahasa cutenye, agen jual mercun..)

Ini Form 1 punye cerita. Memang time ni aku rasa seperti seorang penjenayah pun ade jugak. Aku selalu pergi kat satu kedai ni,.. Kedai tersebut yg supply mercun-mercun ni pada aku dan aku yang tolong jual. Pastu end of the day, aku dapat komisyen sikit. Macam-macam jenis mercun aku jual termasuklah mercun bola, mercun botol, mercun padi, mercun mancis, meriam dan juga mercu tanda Malaysia. Skang dah serik dah sebab tengok banyak berita pasal orang putus jari la, putus telinge la, mahupun putus hidung sebab main mercun..Kes org putus haid sebab main mercun je aku tak pernah dengar lagi setakat ni.


3. Technician computer


Lepas aku habis PMR, aku dipaksa kerja tanpa gaji..Semua ni adalah idea bapak aku. Die ckp daripada aku dok lepak kat umah tgk TV baring sambil makan cm ular sawa, lebih baik aku gi carik pengalaman. Aku, sebagai anak yg taat menurut perintah je la.. Aku pernah bekerja sebagai technician kat sebuah pusat repair computer bername ICT Intelux. Macam-macam aku blaja kat situ tapi skang satu HABUK pon aku tak ingat ape yg aku belajar kat situ. Dah bertahun aku tinggalkan tempat tu..memang le lupe. Kalau ade ubat untuk kembalikan memori aku dah makan dah..


4. Team leader drink shop


Korang mesti pernah gi foodcourt kat shopping complex kan? Aku keje kat tempat-tempat camtu la. Spesifik: kat kedai air atau name glemernye, Island. Name tu diberi sebab kedai ni terletak ditengah-tengah foodcourt kat Giant tmpt aku keje tu. Aku keje kat sini selame 4 bulan dan aku hampir dinaikkan pangkat menjadi supervisor oleh manager aku tetapi MALANGNYE die tarik balik decision pleh kerana aku nak sambung study dan tak kerja permanent kat situ. Keje kat situ mmg mencabar gile lagi-lagi time weekend. ORANG RAMAI GILE NAK MATI!! (maksud aku ramai orang yg datang nak minum, bukan ramai orang gile yang nak mamp).
Kadang-kadang aku 4-5 jam wat air nonstop..pastu handle bahagian cashier. Bukan takat tu je! Aku kene gi tukar 10 tong gas setinggi dada aku yg terletak jauh nun belakang shopping complex! Aku kene angkat tong-tong air tetiap hari! Aku kene angkat ais berguni-guni! Disebabkan aku pekerja yg pantas (ceewahh), aku dilantik menjadi team leader (Manager rase bersalah sebab tak jadikan aku supervisor letteww~).

Tapi antara mende suwey yg berlaku kat situ ialah, ade seorang mamat gay bekerja sekali kat situ. Die dah le pemalas, gay lak tuh. Membe aku dah banyak kali jadik mangsa rabaan die. Aku juge tak terkecuali.. Gampang punye gaytard. Nasib baik aku bukan taste die..Eughh..Muntah gak aku atas laptop ni. Membe aku berenti keje sebab mamat gay tuh. Btw, mamat tu umo 30+ n die pernah nak ngorat Syafiq a.k.a AX . Time tu Syafiq tak tahu yang die sedang dingorat coz ingatkan mamat tu straight. Sedapp je diorg chatting-chatting mesra. Aku dah gelak guling-guling kat belakang dah time tu..melihat telatah abang gaytard yang sedang cuba untuk mengorat Ax. Sweet je aku tengok diorang.. Kah3!

Friday, August 26, 2011

Keyword Minggu Ini dan Minggu Lepas



Amboii.. Banyak betul keyword Yuyu Zulaikha. Carik mende bukan-bukan lak tuh ye..?

Kisah muhammad ashraf? Siapa le yang cari kisah hidup aku nih... Takde pape yang menarik pun tentang kisah hidup aku..Nak tanye jangan segan-segan. Dial je 1-300-88-2525 untuk maklumat lanjut. InsyaAllah pizza chicken supreme large sampai ke rumah..

Dan kepada sesiapa yang nak cari pantun minta maaf kepada kawan, boleh dapatkan pantun tersebut kat blog ashrafjalil.com.. Wahahah!!

P/s: bilik tidur kaler hijau pink cmbest je. =D

Ciri-ciri Suami Yang Sweet Dan Romantik

1. Call isteri time waktu keje sebab nak cakap rindu.

2. Hug atau peluk isteri secara tiba-tiba.

3. Puji isteri cantik.

4. Bergurau senda dengan isteri time baru balik keje.

5. Kemas rumah atau masak bersama isteri kat dapur.

6. Urut bahu atau picit kepala isteri dengan sukarela time tengah santai-
santai duduk kat sofa sambil tengok TV

7. Tolak stroller baby atau dukung anak time shopping bersama isteri.

8. Berada disisi isteri time isteri melahirkan anak.

9. Sanggup bangun pagi dan masak breakfast untuk isteri.

10. Belanja isteri pergi shopping sakan dengan ikhlas dan gembira.

11. Bagi hadiah atau bunga kat isteri walaupun bukan pada hari
anniversary ataupun birthday.


12. Dengar luahan isteri time isteri tengah sedih akibat PMS sambil bagi
kata-kata semangat.


13. Rajin solat berjemaah bersama isteri dan cenderung mengajak isteri
lebih dekat dengan Allah.


14. Buat candle light dinner secara mengejut. <--idea Cik Teaqah

Wednesday, August 24, 2011

Tuesday, August 23, 2011

Cara Nak Dapat Bayi Kembar


Bile cakap pasal pembiakan, aku selalu teringat kenangan-kenangan waktu sekolah semasa Form 3. Seingat aku, topik pembiakan ialah topik Bab 1 untuk subjek Sains. Bebudak punye la semangat tumpukan sepenuh perhatian dalam kelas. Ye laaa... Sape je tak suke bab pembiakan? Syiokkk maaa... Especially lelaki, kitorang la yang paling excited dalam kelas.. Masing-masing dah tak sabar nak kahwin gamaknye.. Tapi apakan daya.. Kami hanyalah budak sekolah yang cuma mampu berangan je.. Kalau stakat Form 3 tu, mungkin mampu bagi nafkah batin je.. Nafkah zahir konpem tak lepas.

Masa Form 3, aku ade amek tuition untuk subjek Sains gak. Cikgu tuition memang sangat sempoiii.. Almaklumlah.. Cikgu lelaki.. Bile bercerita, memang detail habisss.. tanye je pape, semua dia jawab. Bebudak lelaki dah sampai tahap ketawa guling-guling atas lantai, bebudak perempuan still tercengang blur-blur sebab tak faham. Innocent la katekannn...

Cara nak dapat bayi kembar ? huhh..Macam-macam spekulasi aku dengar. Ade orang cakap, skill yang digunakan mase "pembikinan" bayi kene "betul". Ade sesetengah orang cakap, selepas proses "pembikinan" bayi, kene goncang isteri kuat-kuat supaya telur yang tersenyawa terpecah kepada beberapa bahagian. Dari situ, dapat la bayi kembar.. kalau ovum yang tersenyawa terpecah kepada seratus bahagian, maka dapat lah kembar 100.. Konsep dah betul, fakta je mengarut..

--------------------------------------------------------------------------------------

Untuk mendapat bayi kembar, nasihat doktor diperlukan terlebih dahulu. Ambil vitamin yang mengandungi folic acid, kalsium dan vitamin B6. Dari segi pemakanan, perlu lebihkan makan ubi kayu dan daging.


Faktor-faktor kebarangkalian mendapat anak kembar:

GENETIK
Jika dalam salasilah keluarga korang terdapat pasangan yang mempunyai anak kembar, kemungkinan besar korang juga mampu mendapat anak kembar. Ini kerana trait sedemikian mungkin telah diturunkan kat korang. Trait yang dimaksudkan ialah penghasilan dua ovum secara serentak dalam satu masa.

UMUR
Perempuan yang berumur 35-40 dan keatas mempunyai potensi yang lebih besar untuk mendapat anak kembar. Pada ketika ini, kebanyakan wanita akan mengambil rawatan untuk kesuburan. Tambahan pula, mereka akan lebih cenderung untuk menghasilkan lebih dari satu ovum semasa proses ovulasi kerana proses tersebut telah terganggu oleh proses perimenopause.

BILANGAN ANAK
Lagi banyak bilangan seseorang individu pernah melahirkan anak, lagi tinggi peluang beliau untuk melahirkan anak kembar selepas itu.

BERAT dan KETINGGIAN
Perempuan yang tinggi atau perempuan yang lebih berat mempunyai kebarangkalian yang lebih tinggi untuk mendapat anak kembar. Info dari kajian saintifik.

DIET
Seperti yang dibincangkan diatas. Pengambilan makanan-makanan tertentu yang mengandungi kandungan estrogen yang tinggi mampu meningkatkan kebarangkalian mendapat anak kembar.

PENGAMBILAN FERTILITY DRUG
Atau ubat untuk kesuburan. Pengambilan ubat tersebut meningkatkan kebarangkalian seseorang untuk menghasilkan dua ovum dalam satu proses ovulasi sekaligus meningkatkan kebarangkalian mendapat anak kembar.

P/s: Entry permintaan Bella Lim =D

Monday, August 22, 2011

Ghost Rider 2: Spirit of Vengeance 2012



Watching this just turns me on.. O.O

Saturday, August 20, 2011

Masalah dan Cabaran Hidup | Fasa Kehidupan

Mereka mempunyai macam-macam problem/dugaan/cabaran tersendiri..

Cabaran-cabaran tu mungkin tak susah pada kite tp susah pada mereka..(mcm Einstein's theory of Relativity) Lain org, lain perception yg die nampak dan lain ape yg die rase..

Cabaran-cabaran ni la yg membawa mereka ke next level dlm hidup. Kita mungkin dapat justify mende ni dari perubahan-perubahan tertentu yang terjadi pada diri mereka dan ape yg mereka rasakan sendiri in terms of thoughts, feelings n so on..

Kadang nampak seperti semua tu mmg Tuhan telah rancang sebab plot nye sangat kemas..
Sesetengah plot agak kabur tapi membawa kepada ending yg tak dijangka..But still plot sgt kemas regardless ending tersebut..
Dan ade sesetengahnye pule kite memang dapat jangka apa yg akan berlaku..

Plot kemas yang dimaksudkan ialah fasa yg dihadapi oleh mereka..
Kalo fikir-fikir balik memang banyak phase kt situ, tetapi generally, yg paling obvious adalah:

1.Phase persediaan (biasenye disertai dgn pre-cabaran) sebelum menghadapi cabaran.
2.Phase menghadapi cabaran sebelum perubahan.
3.Phase dimana mereka berubah internally atau dgn kata lain, PERUBAHAN.
4.Phase dimana perkara-perkara diatas akan berlaku secara cycle such that mereka perlu mengekalkan perubahan baik yg dah dilalui dan berubah kpd yg lebih baik..

Macam loop dlm C++..
Kalo gagal, kene ulang balik phase-phase tersebut..

(*maybe ade gak certain case dimane program tersebut takleh nak run atau crack..mintak dijauhkan. Perlu sentiasa berada dalam proses loop tersebut dan mara.)

Pointnye disini, sama-sama lah kite menjayakan diri dlm dalam loop tersebut dan berusaha utk tros maju ke "next level" dlm hidup kite..Secara keseluruhannye, we re on the same boat. Ade time kite akan jatuh... Bermula dengan berfikiran optimistic walaupon malas nak bangun adalah sesuatu permulaan yang bagus. daripada tak fikir apa-apa langsung pasal kejatuhan tu.

P/s: Phase apekah yg aku sedang lalui skang ni ek? (?.?)

Thursday, August 18, 2011

Tuesday, August 16, 2011

Yuyu Zulaikha free hair? Gayboy?


Sori le.. Yuyu Zulaikha bertudung skang. Dan blog aku xde entry pasal gayboy pun.. Hahaha!

Monday, August 15, 2011

MENCARI BLOGGER KREATIF



jom click kat favicon atas tu =D

Apa yang dapat dilihat dari favicon tu:

Huruf "b"
Simbol untuk benashaari.com

Talk bubble kat tengah-tengah huruf "b"
Semestinya blog tersebut kepunyaan Ben Ashaari dan segala isi kandung blog tersebut adalah hasil pemikiran Ben Ashaari sendiri.

Warna oren dan merah:
Apa yang boleh diulas dari warna tersebut mungkin agak rumit. Tapi apa yang saya boleh persoalkan ialah, kenapa "talk bubble" tersebut berwarna merah dan kenapa arrow talk bubble tersebut menuju ke region yang berwarna merah. Talk bubble tersebut terletak diantara huruf"b" melambangkan kandungan blog tersebut berada dalam skop pemikiran Ben Ashaari sendiri. Warna merah adalah warna blog tersebut. Warna oren tu pula boleh disifatkan sebagai blogger-blogger atau pembaca blog benashaari.com. Dari segi keseluruhan, simbol favicon tu menegaskan identiti blog benashaari.com sebagai penyampai (talk bubble) serta pembaca yg membaca blog tersebut (region oren). Ben Ashaari type, kita baca.

Ciri-ciri Blog Aku FOLLOW



PENYAMPAIAN YANG TEGAS. Tak kisah la topic apa yang ditaip, yang penting apa yang nak disampaikan mampu dicernakan dan dihadam oleh kepala hotak aku yang serba sewel ni. Contoh blogger pilihan aku untuk kategori ni ialah En Hasrul Hassan dan Cik Namee Roslan. Bila tiba kat entry yang bersifat provocative atau perbincangan tentang sesuatu topik, mereka mampu susun point dengan kemas serta bahaskan perkara tersebut dengan sesuatu yang "make sense". Bukan melalut tak tentu hala sampai ke laut. Pencarian topik mungkin salah satu cabaran terbesar buat semua blogger, tapi cara penyampaian datang dari pengalaman dan practice. Pokoknya, aku tak kisah pun kalau sesebuah blog itu menggunakan bahasa pasar secara berleluasa dengan amat dahsyat sekali, yang penting ianya kemas dan mampu difahami.

PERMAINAN BAHASA YANG LAWAK. Sebenarnya memang tak dinafikan yang bukan senang untuk bermain dengan bahasa ni. Lebih-lebih lagi apabila kita nak selitkan unsur lawak yang mampu membuatkan orang gelak sakan sampai terputus urat kentut. Blogger pilihan aku untuk kategori ni ialah Bella Lim. 90% entry yang beliau taip adalah lahir dari hati yang kering serta bersifat "main lepas cakap" plus "pedulik-hape-aku-apa-orang-kata". Apa yang aku perasan, ramai blogger yang cuba sedaya upaya untuk menghasilkan entry yang lawak, tetapi akhirnya jadi melalut atau "lame". Clearly, memang susah untuk kita sesuaikan bahasa dan situasi yang lawak. Entry yang lawak juga terhasil dari penyampaian yang tegas.

IDENTITI DALAM DUNIA REALITI. Maksudnya, aku akan follow sesiapa sahaja yang mempunyai background yang menarik. Blogger pilihan aku untuk kategori ni ialah Syazwan Che Deraman. Aku follow beliau sebab beliau merupakan seorang pilot. So, aku boleh follow kisah-kisah beliau semasa terbang di langit. Dulu aku bercita-cita nak jadik pilot tapi tak boleh sebab aku berkaca mata.

BLOGGER YANG RAJIN KOMEN. Aku akan follow blog sesiapa yang rajin komen. Blogger pilihan aku untuk kategori ni ialah Cik Teaqah. Ramai je yang rajin komen, tapi kenapa beliau? Sebabnya kat mana-mana blog lain yang aku blog walking, aku selalu nampak beliau komen sekali kat blog-blog tersebut. Komen tersebut bukan komen kosong, tetapi bersifat "membincangkan" topik yang dibincangkan secara serious. Kadang-kadang komen tersebut hampir menjadi karangan berpandu 230 patah perkataan. Tu la yang dikatakan "pengomen tegar". Biasanya blogger sebegini memang suka blog walking dan banyak belajar tentang selok-belok dunia blogging daripada entry-entry yang dibaca. General knowledge pun dapat...Link

Sunday, August 14, 2011

BEN ASHAARI TANYA BLOG SAYA BEST TAK?


cube click kat header atas =D

InsyaAllah kalau ada masa, akan BW semua yang join segmen.

Saturday, August 13, 2011

Lebih dari 60km/jam boleh membawa maut.

Sebenarnya aku ni boleh dikatakan seorang pemandu yang berhemah. <--- ayat perasan skala 10.

Tapi kadang-kadang kalau dah syok sangat drive tu, kite tak perasan yang sebenarnye kite dah bawak kete dah melebihi had laju. Lagi-lagi kalau bawak kereta "berat" seperti Camry atau Lancer, setakat 130km/hr tu rase macam bawak Saga dengan kelajuan 90km/hr. Biasenye kereta "berat" ni grip tanah lagi kuat sebab sememangnya ianya berat. Kalau kereta "ringan", kite akan dapat rasa yang kereta tersebut seakan-akan "terbang" jika dipandu melebihi 120km/hr. Tang tu yang bahaya sebenarnya.. Sebab boleh hilang kawalan. 60km/hr direct impact boleh membawa maut.

Semalam aku drive dari KL ke Johor. Dalam 3 jam dah sampai. Average laju, 130km/hr tapi kadang-kadang terleka sikit die pegi sampai 150.. Aku harap xde surat saman sampai umah. Kalau tak abes la kene sound ngan mak.

Kepada para pemandu diluar sana, sila jangan pecut kete melebihi 120km/hr jika anda memandu kereta jenis "ringan". It can be absolutely fatal. Pandu dengan cermat, ingatlah orang yang tersayang.. kalau xde orang yang menyayangi korang, ingatlah kucing peliharaan yang tersayang.. Melainkan korang bawak kapal terbang cam Syazwan. Kalau camtu, korang nak lenjan sampai 1000km/hr pun xpe.. takde ape-ape yang nak dilanggar melainkan angin dan awan (atau burung?). Jangan langgar sumpah sudah.. nanti kene sumpah laknat..

P/s: Semalam aku berbuke sorang-sorang dalam kete dengan kurma Yusuf Taiyoob~~ Aku rase paling sedap skali "Safia". Sampai Johor tros aku berbuke dengan nasik goreng cendawan + ayam goreng kunyit + sup ekor habaq hang.

Thursday, August 11, 2011

Nigerian Dance | Semangat Adalah Kunci Kejayaan



passionate much?

Adegan Sebelum Bayar Sewa Rumah


Photoshoot dikala kebosanan. Alang-alang nak bayar sewa, apa lah salahnya berposing dengan duit kejap.

Jika Aku Kantoi Tak Puasa


Deyymm.. Sedar tak sedar, tinggal 30 hari je lagi untuk aku menikmati saat-saat indah di Malaysia tercinta. Banyak lagi aktiviti menarik yang masih belum dilaksanakan termasuklah makan durian secara berjemaah bersama keluarga kat gerai durian tepi jalan. Walaupun gua tak suke makan durian, tapi siyes gua nak try durian 101 yang digembar-gemburkan tuh. Katenye tu durian kacuk pisang..Tapi xtau le kalau aku salah dengar (jangan pecaye).

Tapi apakan daya... Sekarang bulan puasa.. Memang cari nahas le kalau aku melantak durian tepi jalan. Tak sanggup aku kene bawak jalan-jalan dengan van jenazah sekitar KL. Free-free jek bole jadik femes.
------------------------------------------------------------------------------------

Soalan cepumas: Jika anda ditangkap tak puasa dan diarak sekeliling kampung dengan van jenazah, apakah yang anda akan lakukan?

a) Buat muka bangga sambil lambai "royal wave" ala-ala Queen Elizabeth kat orang kampung.

b) Baca yasin untuk si mati konon-konon ade jenazah lain kat dalam van tuh.

c) Baring, pejam mata, buat muke beriman sambil kiamkan tangan dan "play dead" @ berlakon mati. Konon-konon anda lah jenazah yang akan dihantar ke Tanah Perkuburan Kampung Dusun pada petang itu untuk dikebumikan.

d) Promote blog kat orang kampung untuk naikkan traffic.

---------------------------------------------------------------------------------

Soalan untuk kaum Adam: Jika anda kantoi ngan Pak Imam tatkala sedang syiokk makan eskem paddle pop di siang hari pada bulan Ramadhan, apa anda nak jawab ngan beliau?

a) "Hari ni saya uzur pak imam.. Tengok ni saye baru beli kotex" *sambil menunjukkan kotex yang dibeli kat kedai tadi (kakak pesan soh belikan).

b) "Ooo... Skang dah bulan Ramadhan ke pak imam? Saya ingatkan masih bulan Rejab~hik hik~"

c) "Bile mase pulak saye makan eskem, pak imam ?!! Tak baik main tuduh-tuduh tau !! Pak Imam ni letih sangat puase kot..Tu yg salah pandang tuu !!" *sambil menyembunyikan eskem di dalam seluar.

d) "Pak Imam nak satu ke? Saye ade beli aiskrim lebih tadi.. Tapi perise oren laa.. Nah."

e) Persetannkan itu sume..Lari pecut 100m sekuat hati balik umah. Boleh pulak pak imam nak kejar ngan kain pelikat.

------------------------------------------------------------------------------------------

Selamat menunaikan ibadah puasa...

Wednesday, August 10, 2011

AWAS !!!: Sesi Tayang Rambut Baru #2


Entry kali ni juga penuh dengan aksi vain. Bimbingan ibu bapa diperlukan untuk mereka yang berumur 15 tahun kebawah. Sesi tayang Rambut #1 <--- volume 1st.





Dulu fohawk, skang ntah ape name pesen tu pun aku xtau..

Why Some Women Don't Wear Hijab (Tudung)


At times, this issue is considered more "cultural" and has significantly less thing to do with religion.

Comformity has become a dominant factor for those who not wearing hijab. At this point, if you are a type of person who really does care about finding a better way promoting the practice of wearing hijab, you should begin to realize that it doesn't help at all by yelling at their faces and say "wear hijab or go rot in hell, girl..!!". Approach sometimes can be so powerful that instead of wearing hijab, they will end up leaving it without even understand which verses in Quran stated the reason for hijab. To them, it is more like an act of oppressing those who not wearing hijab and claiming that they are unfaithful or "not Islamic". Leaving us with one big riddle regarding the issue. What to do?

Does authoritative instruction can be considered appropriate enough to educate people? In response, does it contradict to your whole purpose which is promoting the practice of wearing hijab? For some, pressure factor can be quite helpful. They started by accepting the fact that it is compulsory to wear hijab and it is not optional or some kind of recommended option, fear of the punishment and eventually it leads to permanent obedience. One common mistake is to judge that such directive way will always be aimed at encouraging Muslims women wearing hijab. What if we re wrong?

In different countries, people face different types of difficult situation. For Muslims in US, wearing hijab can sometimes interferes with daily activities. They were even treated as if they're terrorists. However, it is much easier to wear hijab in Malaysia, an Islamic country (although some might question about the implementation of hudud).

These days, I dont think the challenges they face are relevant enough compared to others around the globe. I just can't simply think, of what rational they're being so offended and think that they re oppressed when we start talking about hijab. Usually they will come up with reasons and excuses. People tend to search for something to back them up when they don't do what everyone requires them to do. Guilty conscious is what makes them explaining why they don't wear hijab. It makes perfect sense. Why should we explain our faith in God? If we believe in Him, we know that His laws are just perfect. Just because most people believe in something, that doesn't make it right. That doesn't strengthen any argument when it comes to whats divine and whats not. It is pointless to mold religion by misinterpreting the verses. We choose to be accepted by society but rejected by faith. But feeling guilty is actually a good start though. It is a sign that they can make a change.

From what I have seen, society somehow educates people. Suprizingly, it is true. We can see nowadays, new trend of wearing hijab in fashionable ways has been introduced. It gets popular that so many people started wearing hijab as a result of so called "fashion fever". Well, I think it is kinda brilliant and a good start for them. I like the idea of promoting hijab through fashion. There should be no problem as long as the fashion is appropriate, so to speak.

The bottom line is, forcing women to wear hijab through mental or emotional pressure can be devastating. It might work for some people. The best way is always to emphasize education and the need of wearing hijab in a humble manner, not by a harsh command.

Keyword Pelik Untuk 2 Minggu


apa-apa saja la labuuuu...

Please take your time for this =)