Followers

Friday, May 27, 2011

~High Dynamic Range~ FTW!


pic diamek kat satu tempat bernama Mooney's Bay. Model ialah housemate aku
*click pada gambar untuk view lebih besar

High dynamic range atau HDR adalah satu teknik edit gambar dimana intensity kecerahan antara cahaya dan kegelapan dapat dikawal mengunakan kombinasi beberapa gambar yang mempunyai kecerahan yang berbeza. Teknik ini menghasilkan gambar bersifat "unrealistic" dan agak pening bile tgk lelame. So, bersyukur la Tuhan dah jadikan mata kita dengan perfect system, hanya membenarkan cahaya dengan intensity yg malar memasuki mata mengikut keadaan sekitar.

Software yang aku gune untuk edit gambar diatas ialah Photomatix Pro 3. Dan final touch menggunakan ACDC Pro 3.5 (kot).

11 comments:

Nur Intan Syafinaz said...

Pikir ape la mmber awk tu kan??hahaha..
Anyway nice pic!:)

haslinda said...

nice photo.yg kat air tu,nampak cam gamba fantasi je...

Ashraf Jalil said...

die pk "bile aku bole stop posing nih.." hahah!

Azmira Yusoff said...

canteknyee .. dia punn tgh pikiq ape tuh .. ceh ceh tgh cover la tuh . hahahah

Cik NuRuN said...

cantek pic , but sy rase macam mate saye pening2 bile tgk kat air ngan daun2 pkok 2 skali , teehehehe ^^,

Farahin Ahmad said...

hey hey hey

cantik!

Ashraf Jalil said...

=D mekasehhh..

Bluewendy said...

chantek nye! huhu..nice teknik~

nur amalina athman said...

cantik laa

Ashraf Jalil said...

tengkiuu laa

..gugu.. said...

ayoyo... semat lah weyh ;)

Please take your time for this =)