Followers

Saturday, May 28, 2011

EQUILIBRIUM DALAM KEHIDUPAN

Pernah tak korang study gile2 to da max tapi result yang korang dapat hanya sampai kat satu tahap je.. Aku admit yang mende tu adelah rezeki yang Tuhan bagi. Tapi pada pendapat aku, certain mende yang aku buat akan mencapai satu tahap yg aku bole define sebagai point of equilibrium. Dan point ni boleh berubah posisi atau tahap berikutan mase dan cara aku mengubahnya. Terus terang aku cakap, dah 3 tahun aku study kat uni dan aku push all out untuk study tapi result average yg aku boleh dapat ialah kat satu tahap ni je (gred dirahsiakan..heheh).

Ada hikmah sebenarnye mende ni berlaku. Maybe untuk mengelakkan aku rase terlalu selesa kalau dapat gred tinggi sangat sehinggakan aku tak berusaha keras. Atau pon ade reason lain yg Tuhan je tau.. Ape yang aku boleh buat ialah sentiasa bersikap professional dalam study. Dulu bapak aku ade cakap ,seblom aku amek foundation International Canadian Pre-U dulu bahawa standard engineering Canada antara tersusah dalam dunia, so fikir betol2. Aku trust bapak aku sebab die dulu study kat UK dan mak aku study kat US dan diorang amek engineering. Diorang lebih tau pasal education system due2 negara tu. Bapak aku pernah gak belajar kat Canada kejap dan judgement die pasal kesusahan study aku jadikan warning alarm dalam kpale. Hopefully average aku boleh naik lagi in the future..

Memandangkan aku dah jauh amek jalan ni aku kene sentiasa bersikap professional. Bukan stakat tu aje, aku nak gak jadik professional dalam semua mende kebaikan yang aku boleh buat termasuklah semasa makan nasik, tengok tv, dan juge berblogging..
Ade aku bace entry Bro Ben Ashaari mengatakan, blogger yg sebenar mampu membuat pembaca berfikir dan mengisi minda pembaca dengan sesuatu yg berguna.. Pada aku tu la definition professional yg sesuai utk dunia blogging ni. Korang sendiri nampak macam mane point of equilibrium ni boleh berubah. Even blog Santai Bersama Ben Ashaari tu sendiri start dari bawah dan tuan blog sendiri je tau macammane perjalanan untuk sampai ke tahap sekarang.

Ok aku xsuke type pepanjang nanti boring. Selamat berfikir dan selamat maju jaya =D

12 comments:

Farahin Ahmad said...

eh! mcm same.

study gile2 result x d pon nak

gempak mane.

study main2 result hulamak lagi

puas hati kot.

adeh!tp its true la kalo kita

dalam situation yg selesa kita

actually dlm cond. yg sgt bahaya.

;)

Misz Ayu said...

sy akn msk nasi secara profesional lps ni :/

SHM said...

erm , betul tu . blogger yg mampu buat org berfikir lebih bagus drpd blogger yg menceritakan hal - hal peribadi yg mengarut .

SiS NaD said...

SalaM aSYRaF...

SiS SeTuJu NGan aSY... KadaNG2 BiLa KiTa DaH TLaLu SeLeSa NGan SeSuaTu, BuaTKan KiTa MaLaS BeRuSaHa DaN SeNTiaSa ReLaX...

hidayah sapidih said...

kadang-kadang apa Tuhan tak bagi kita sesuate benda tu sebab dia nak bagi kita sesuatu yang lebih baik :)

sarah said...

this time i just couldn't resist.. :P Allah pandang effort bukan result.. kalau usaha teruk2 dapat lg byk pahala.. heheh.. and if you're studying engineering dekat one of the hardest country in the world, berbangga lah dgn pencapaian average anda.. pegi mane2 iA excel je nnt.. keep it up yo! next year jom berusaha lebih lg..

Ashraf Jalil said...

biotech pon ssh gak..:P

Misz Ayu said...

kakak pon harap Ashraff dpt result gempak2 ok =p

farra said...

Ash, mak kau engineer eh! baru ak tauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu! heh

Ashraf Jalil said...

thanks Ayu..:D

Farah: mak aku amek engineering tapi career jauh sekali dari engineering skg =D

dilly-dally said...

whatever it is...like nenek said ...'buat semua benda niat ikhlas kerana Allah'.. Then u'll feel puas ati time buat keje tuu eventho hasil x brapa...i still dunno the mechanism of buat kerja cuz of God, cuz kita manusia slalu fokus kat dunia. So..papehal...dimulakan dgn bismillah..:-)

Ashraf Jalil said...

betol2.. tu r pasal..bile dah chaos susah nak handle.

Please take your time for this =)