Followers

Monday, May 30, 2011

Ayam Masak Lemak Cili Api style aku

Mase dok study, aku mmg xde mase sangat nak memasak. Tapi kalo tak masak kang, mati kebuloq lak. Jadi aku bersame rakan2 housemate cube sedaye upaya untuk memasak makanan yang senang untuk dimasak tetapi sedap. Dan salah satu masakan pilihan kami ialah masak lemak cili api..Sape nak try masak paprik boleh ke SINI.

Ayam masak lemak ni xde la susah beno nak masak. Ape yg aku buat adelah seperti berikut:

1. Tumbuk kunyit hidup sebanyak 4 ibu jari + bawang putih 3 ulas + cili 7 bijik (nk pedas lg tambah je)

2. Tumis bahan2 yang telah ditumbuk tersebut sekejap dan masukkan 3 atau 4 quarter chicken. Pastu tutup periuk bagi ayam masak sikit.

3. Then masukkan santan 2 tin n biar sebati ngan campuran bahan tadi. Dah settle masukkan garam dan gule secukup rase,asam keping sikit (aku men tibai je masuk asam jawa).

4. Masukkan serai 2 batang dan daun limau 3 helai.

5. Tunggu sat sampai masak n bau naik..Then bole makan.

p/s: aku sangat segan bile masuk kelas tetiap kali lepas masak menu ni malam semalamnye. Sebab jari sume abes kuning kene kunyit. Cm org kene penyakit kuning ade gak.. Selamat mencube..

*xde gambar nak post sbb aku mmg jarang amek gambar masakan sendiri

15 comments:

SofieyAzwa said...

Whaa.Laki pun dah pandai masak ayam masak lemak.. Kena belajar nie.. maluu

Misz Ayu said...

awkla lelaki yg paling sweet sehingga nk mengalir ayaq mata ni menaip ni apabila berkongsi resepi kt blog =p

DyanKanishi said...

masak lomak...
fav dish time duk kat umah sea dulu...
sedap hingga menjilat jari

Ashraf Jalil said...

Sofiew: cmne nak kawen xreti masak ni..:P hahah

Ayu: aww~ HAHAHA!smpi cengghitu skali ye...

Dyan: same la..my feveret gak ni! Nenek masak le paling legend..

Misz Ayu said...

sbb ingtkn awk yg gagah hanya maen lego

blackroses said...

ye ke ni?macam tak caya je

NYNA RASHID said...

sedap sedap ! sila post dekat rumah sy pulak , hehe

Ashraf Jalil said...

Ayu: legoo.. -_- ade muke men lego ke ni..

blackroses: xcaya tang mane tu..

Misz Ayu said...

ok..baiklah..lelaki gagah maen pS

[sutera kasih] said...

boleh try ni menu hehe

Nur Intan Syafinaz said...

Wah..terbaik ar..leh wat menantu ni..hahaha

bella lim said...

saja nak tambah market laa tu bang kan? takpe, esok i belajar dari bibik. haha. :D

lavenderlover said...

lama x mkan masakan ni..yum2..=)

~Queen Q~ said...

my fav!!!!! q suke yg pedas2 sikit :)

elena said...

Mmg betul la tajuk nye care aku.. sebab.. masak lemak yg.awak buat ni lain macam lah!

Please take your time for this =)