Followers

Friday, May 27, 2011

Photoshop Layer Masking



AKu rase dah ramai gak la orang tau camne nak wat pic sebegini. Gune layer masking photoshop. Untuk pic diatas, aku amek 3 gambar yang berbeza kat lokasi yang same (pacak tripod) Membe aku lak posing le kat 3 spot berbeza.. Lepas buat layer masking, aku buat final touch ngan acdc pro 3, antara software yang paling kerap aku gune..
Peace..

11 comments:

haslinda said...

wow...nice pic...!!!

DyanKanishi said...

boley la share tutorial...

farahd101 said...

layering tu macam mana? Macam combine tiga2 gambar and tukar opacity kew or..?

SofieyAzwa said...

Wow.. Cool

saya bukan tomato said...

hoishh jeles pandai gilos bab2 edit ni..huk

Ashraf Jalil said...

hehe..mekasehh.. layer masking tu cm combine 3 gambar tapi brush elemen yg kite nak je....fucntion die cm lebih kurang kite rapatkan 2 keping kertas pastu gunting kertaskat depat mengikut bentuk yg kite nak pastu nampak la kertas yg kat belakang ..hehe.. tutorial ramai org dah wat ..nanti kalau ade time nak study balik baru wat tutorial..byk dah lupe sbb dah lame tak snap =D

* Zaleta * said...

ce ajar..ce ajar...

FaiZaH Fyn said...

yes dapat idea bernas..teringin sangat nak anak kembar boleh buat cenggini wahaha

Ashraf Jalil said...

zaleta: nti sy ce cite bile da igt balik cara2 die..hehe

Faizah: cmne nak dapat anak kembar tu kann..haha

oh! my lady said...

smart giler ar pic ni..camne nk snap eh?

Ashraf Jalil said...

snap 3 pic (model kat 3 lokasi berbeza) ..nak bagi frame statik pakai tripod.. dah dapat 3 pic kene edit gune photoshop =)

Please take your time for this =)