Followers

Thursday, May 26, 2011

ENTRY PAGI BERSAME MEE GORENG DAN AIR SOYA

Apekah yang korang lakukan apabile korang hilang mende yg paling korang sayang dalam dunia? Tetapi mende tu berlaku tanpa kerelaan hati korang...

Time aku form 5 dulu, aku banyak terfikir pasal "art of acceptance" nih.. Almaklumlah, zaman2 start nak jumpe ngan problem2 yang besar.. Pada aku, redha dengan ketentuan Tuhan tu salah satu daripada cara nak deal mende tu. Senang cakap.., try wat? Susah kann? Fundamental "redha" tu sendiri bukan la satu mende yang korang boleh selambe due lambe je apply. Ia adelah PROSES DIMANA HATI KITA DIRAWAT. <--- click sini

So, ianya memang mengambil mase untuk dipulihkan. Ape yang berlaku sepanjang proses tu ialah peningkatan terhadap penerimaan kite terhadap masalah dunia ni. Cm korang amek vaksin anti-campak la.. memule mmg badan gatal2 jap pstu ok. Nak rawat hati ni korang kene letak masalah dunia korang tu secara pakse ke tepi dan start fikir pasal Tuhan banyak2 tak kesah la kuat semayang ke, tak kuat semayang ke, pernah wat mende2 jahil ke.. Kite mmg beruntung le sgt2 kalau still dapat fikir pasal Tuhan time2 hidup tgh disaster. Jangan le jadik cm pemilik blog makcik (identiti konpem fake) yg kutuk2 Islam tu yg cm dah xde faith lgsong aku tgk. Bile korang dah bole control mende diatas, baru korang boleh start healing process dan kaji balik musibah tu.

Ade satu kes ni sangat jarang berlaku dan aku rase patut dielakkan:

Orang yang terlalu taksub dengan "art of acceptance" sehingga berpendapat kalau kite boleh menerima semua perkara, kenapa perlu membuat pilihan dalam hidup?

Takmo cengghituu... Hidup ni memang kene sentiase buat pilihan untuk menjadi manusia yang sentiasa membangun. Ade misi dan visi..

p/s: entry next aku rase nak cite pasal equilibrium dalam kehidupan.-->'dont mess with the universe, it will kick your a**'

6 comments:

Misz Ayu said...

soyaaaaaa

NURUL NADIAH MAMAT said...

stuju dengan ashraf...hidup mesti ada pilihan...bukan setakat serahkan semuanya pada takdir....

Ashraf Jalil said...

ayu: soya ais best!
nurul: btol btol.. kene usaha utk jadik lebih baik =D

Mohd Ridhuan said...

aku pun suka air soya...
faveret tu...
ehhehheh

Syazwan said...

tak bersarapan lagi nie bro..mintak seket!

bersama kak Es said...

betul, setuju sangat.

Faith lah yang akan menyelamatkan kita. Walaupun faith tu sebesar biji sawi. At least tahu yang Allah itu ada !

Please take your time for this =)