Followers

Wednesday, May 25, 2011

Tips apabila diri tak dihargai..

Aku rase mende ni banyak terjadik kat golongan muda rumaja dalam mengharungi zaman perchenntaan.. Term "tak dihargai" tu aku boleh define dgn situasi dimane si perempuan dah buat macam2 untuk si lelaki tapi si lelaki wat dono jek dan tak cube langsung nak menunjukkan sesuatu yg membuktikan die syg si perempuan. Aku admit yang most problem dalam percintaan xkire kapel ataupon yg dah berkahwin, terjadi sebab lelaki..

Before aku pergi secara lebih lanjut, aku ingin memberitahu sedikit perception yg aku rase orang yg Islamic kebanyakannye sokong. Mungkin kebanyakan mereka berpendapat bahawa kapel ni haram sbb ia mendekatkan diri kepade benda yg kte xpatot dekat. Aku ni xde la baik mane tapi aku seorang yang memegang kuat pada istilah "berkat" n "keredhaan".. Oleh itu aku, aku sangat berpegang kuat pada pendapat bahawa "we re doomed apabile xmendapat keredhaan Tuhan dlm idop". Konsep yg aku selalu pakai ialah aku anggap musibah2 yg menimpa diri ni berlaku sebab kite sendiri yg tempah. Mende tu xkan stop atau berkurang kalau kite sendiri tak try untuk fix diri sendiri.

Okeh, stop dengan isu tu dulu sebab aku rase walaupon ramai yang agree dengan pendapat diatas, kite tetap akan susah nak ikot cara hidup yg sepatotnye kite kene ikot. Berbalik kepada tajuk entry, aku rase cara aku utk handle rase tak diharhgai tu xleh nak diikot oleh sume orang.. Sebab aku ni jenis dari dulu jumpe cabaran2 yg aku rse besar gak la buat aku,.. Sebab tu sekarang ni hati rase cm kering je. Biasenye aku akan membina tembok disekeliling hati dan xmembenarkan orang sewenang-wenangnye masuk except family sendiri. Bond antara manusia ni memang sangat abstract dan ssh nak faham tapi cmne kite handle aspek tu menentukan cara kite deal dengan masalah ikatan antara hati nih..

AKu pernah hilang duit beriban dan hampir masuk court disebabkan kesalahan membe..Dan satu perkataan 'maap" pon tak kuar dari mulut die. Aku boleh je handle part2 perasaan marah dan boleh je maafkan die. Tp jgn salahkan aku le bile aku treat die cm orang biase je psni..

Sebenarnye dalam kes cinta pulak, aku rase kawalan hati tu penting la.. Jangan sampai jatuh dalam sangat o terlalu taksub. Kang pape jadik diri sendiri gak sakit..

Akhir kate, aku pernah terbace satu quote ni dulu dari seorang rakan fb.. Dan aku xdeny mende ni. Aku lupe exact quote tapi bunyiknye lbeh kurang cmni la:

"Bila korang nak sayang someone selame-lamenye, korang kene sayang Allah sekuat-kuatnye terlebih dahulu. Bile korang cinta someone dan cinta tu menjauhkan diri dari Allah, korang akan rase cinta korang tu akan semakin hilang."

AKu harap dapat fix diri ni jadik lebih baik.

10 comments:

normala_ali said...

btul gak quote 2.. even kita syg bnyk mane kt org yg kita syg kita kena ingt Allah yg patot kita syg lebih bnyk dr someone yg kita syg...
:)

nana riduwan said...

LIKE!!

rebecca melessa said...

erm..betul2..cintai ALLAH dulu baru kita cintai makhluk-Nya. btw, sorry 2 hear bout being cheated by your own friend.sama siot~

Aman Ibrahim said...

nice advice.. thank you bro!

luna_loveleo said...

huhu..kalau pasal duit2 ni jangan la percaya dekat orang lain sangat..sekarang ramai penipu.harap2 jauh2 kan la.nanti hilang kawan yang kite sayang...:-(

M.E Z.A.F.I.R.A.H said...

sgt suka entry ini..

Sunshine said...

betol..bile lupe tuhan..semua hilang,nauzubillah.moga Allah pelihara hati kita semua..amin

KOKO said...

wooo... stuju stuju.
tak boleh salahkan orang yg tengah kapel sekarang, sebab ye lah kan.. jauh dari tuhan, manusia ni tak sedar diri sikit...
ap yg kte perlu buat.. dekatkan balik diri dengan tuhan..
=)

miss inna said...

inna setuju dgn quotation paling last tu. sbb dlm pcintaan nie, kdang kala kita terleka sehingga meletakkan cinta sesama pasangan melebihi segalanya. *muhasabah diri*

Alay said...

Numpang promo ya gan…… D
LOWONGAN KERJA SAMPINGAN GAJI 3 JUTA/MINGGU
Kerja management dari program kerja online ( Online Based Data Assigment Program / O.D.A.P ) Membutuhkan 200 karyawan yang mau kerja sampingan online dengan potensi penghasilan 3 JUTA/Minggu + GAJI POKOK 2 JUTA/Bulan. Tugasnya hanya ENTRY data, per entry @10rb. Misal hari ini anda kirimkan 200 data dari O.D.A.P yang harus di entry berarti kita dapat hari ini @ 10rb x 200 = 2 JUTA. Lebih jelasnya kirimkan NAMA Lengkap & EMAIL anda
Buka http://www.penasaran.net/?ref=92vcnd

Please take your time for this =)