Followers

Thursday, May 19, 2011

Entry yg orang TAK MINAT nak bace. So aku malas nak ping









click la kalo baik hati

Entry ni aku buat as a reminder kepada diri sendiri pasal life after study. Entry ni berkaitan dengan plan aku pade mase hadapan yang aku xtau sama ade bole capai ke tak. Banyak option yang aku ade tetapi pemilihan of cos berdasarkan ape yang aku tempuhi pada mase akan datang.

Persoalan:
APE AKU NAK BUAT AFTER STUDY?

Info background:
Aku study mech engineering. Aku minat bisnes. Dan aku rase aku boleh sustain pressure kat work place in the future.

Option yg ade:

1. Aku minat untuk menceburkan diri dalam bidang Non Destructive Testing (NDT) bahagian ultrasonic testing setelah diexplain oleh bapak aku tentang oppurtunity yg ade utk bidang ni. So far aku cm minat mende ni utk bahagian kapal terbang. dengar cite kat Melaka ade satu company yang memerlukan tenaga kerja dlm bidang ni utk pemasangan badan kapal terbang. Info lain berkaitan ultrasonic testing ni ialah ia merupakan bidang yg baru lagi kat msia, sgt kurang tenage kerja yg ade, n bapak aku ckp ade 15 org pakar je kat sini. Mende ni dtg dari Canada, dimana skang diorg punye NDT technology ni lg advance dr kite.

Adekah aku nak just amek je program INSEP NDT ni kat tempat keje bapak aku? Or keje kat Canada dulu n balik msia dengan pengalaman (networking terkorban)? Atau aku keje je kat memane company yg bole provide aku training yg mantopp.. Pheww

2. Oil and Gas company merupakan salah satu bidang yg aku minat. Walaupon tough pada awalnye, long term gaji besar woo.. Aku xkesah la kene campak ke mane2 pelantar yg penting duit masuk. Aku ade register Jobstreet dan mendapat beberape notification keje kosong utk bidang ni. Siap kene marah lagi sbb aku dah register tp xapply2 walaupon da bayk notification diberi. Dah aku xabes study lg cmne aku nk apply.. Resume yg aku hantar pon tipu2 je..keh2. Setakat ni aku ade usha company ALCIM yg merupakan company yg diiktiraf oleh PETRONAS dan PETRONAS juge client ALCIM xsilap aku. So, adekah ini merupakan satu hint utk aku cuba nasib kat situ?

3. Engine kapal terbang cambest tapi setahu aku satu2 nye company yg wat engine kapal terbang ialah Rolls Royce. Ade membe aku kat Canada nak keje kat sini, kalo aku ikot die cmbest tapi aku cm xkonfiden sgt sebab mende2 keje kritikal cmni konpem competitive gile in terms of nak merebut keje kosong. Mende main ngan nyawa org lak tu..

4. Vibration analysis.. Ini aku rse nak sbb ianya cm sgt cool.. program INSEP juge ade menawarkan training dan latihan industri.

5. Mcm2 bisnes dalam kpale otak aku..aku nak bg networking mantap dulu, dan ade tutor yg berpengalaman..

11 comments:

jawe said...

nnti allo2 kalo ko nk apply keje.. bole
apply keje same2 :)

Ashraf Jalil said...

bagos2.. ko kan cable besar2.. cucuk2 la sket..heheh

aremieroul said...

^^ pilih yg terbaek..

sarah said...

dekat pelantar minyak? awk nk keje situ ke? baik amek yg no 1 tu. pape pun grad dulu.. heheh

NURUL NADIAH MAMAT said...

wat plan tuk kehidupan tue amat2 lah penting......cuma kadang2 kita merancang Allag yang tentukan.....

all da best.. :)

anim :) said...

all da best la ! :)

anim :) said...

all da best la ! :)

Ashraf Jalil said...

amiru: btol2..hehe
sarah: sume pon kene grad dulu..haha
nurul: betul2..
anim: thanks :D

nairaariaa said...

wahh...mantap...huuu...nak bg pendapat pom xfamiliar sgt hal kejuruteraan nie,..well,gudluck..

p/s:also tengah thinking of my future..adei..

Ashraf Jalil said...

naira: mekaseh..:D gudluck gak..

Misz Ayu said...

gudluck hihi..

Please take your time for this =)