Followers

Monday, May 30, 2011

Kenape Perempuan Suka Warna Pink?

Kenapa perempuan suka warna pink

Semalam ade ternampak status Encik Urut Turun Temurun kat SB berkaitan dengan kecenderungan perempuan untuk suke warna pink. Terima kasih kepada beliau sebab telah memberi aku idea untuk buat entry ni. Hehe.

Jadi, ape ke he nye perempuan suke kaler pink ni? Mane-mane blog kaum Hawa yang aku bukak, majoriti mempunyai blog berkaler pink contohnye seperti Yuyu Zulaikha dengan blog kupu-kupu keciknye. So, semalam aku telah membuka satu artikel daripada Steve Connor, seorang Science Editor berkaitan fenomena ini.

Experimen beliau senang jek. Beliau amek 208 orang dan letak diorang depan 2 bijik objek yang berkaler biru kemerahan dan biru biase. Hasil menunjukkan yang majoriti perempuan akan tend to pilih objek berkaler BIRU KEMERAHAN. Perempuan lebih cenderung kearah warna MERAH. Mate manusia ni mempunyai pandangan trichromatic dan mempunyai 3 pigmen sensitif terhadap 3 jenis kaler termasuk merah. Diorang buat kesimpulan yang fenomena ni adelah disebabkan faktor biology dan bukan tradisi. Evolusi juge telah menjadi satu faktor dimana lelaki lebih suke kaler lebih biru dan hijau atas sebab dari dulu, kaum adam biase membuat kerja2 keras explore lautan dan hutan yang berkaler biru dan hijau. Manakala perempuan biase membuat kerja ringan dengan memetik buah-buahan seperti epal (bukan petik Cik Epal) dan strawberry,.. dan mereka juge mempunyai muke yg senang blush (merah).

Jadi, untuk kaum Hawa, aku xpasti kenape kebanyakan korang suke kaler pink. Adekah sebab mmg korang suke perise stroberi atau mak dah latih dari kecik untuk suke kaler pink. Kalo xsuke kaler pink kene denda kurung dalam bilik stor. Mungkin xde reason yang solid pasal fenomena ni tapi papehal pon, aku nak gi minum air stroberi dulu. Tetibe haus lak cite pasal ni..


82 comments:

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

minat apbla warne tu nmpak tenang aje..

len org len citarasa..

Cik Eka said...

ashraf,,eka suka kaler pink sebab eka arsa bila menatap kaler pink ada sesuatu perasaan yang 'soft' jer dan selain itu dia nampak lebih kepada keayuan..hahaha..mungkin..ada orang kata sapa suka pink tak matang..

uhhhh tak semestinya kan....
belog eka pun kaler pink jugak....

eka rasa kalau eka pakai kaler pink nampak lebih muda walapon sedo diri dah menginjak dewasa..hahahaha

ape2 pun kita masing2 ada warna kegemaran kan..kadang2 eka suka jugak kaler lain...merah contohnya,ungu dan putih serta hitam...

serius,eka takde baju kaler hijau...

Ezrin Athirah said...

Except me , saya tak suka colour pink , euwwwwwwwwww :D

UNA budak BAEQ said...

yeahh aku tak suka pink ! tapi merah aku suka .


*perempuan yg tak suka pink adalah unk :p

nelly said...

<--nelly tak suka sangat ~
==''

Namee Roslan said...

sebab pink tu sweet dan manja. gedik pun ada kadang2...bahahha. saya suka biru dan merah. pink tu selalu perempuan yg lembut2 punya stock.

✖[Hanjiechan]✖ said...

pink..i dun like pink..~.~

hudaa.udey said...

pink ni nampak lembut.. huhu
tapi saya lebih suka purple+pink.. xsame.. huhu :P
kat pic tuh warna purple+pink! lawa! :D

Imah Tyha said...

hyee..~! cik abg Ashraf..~! sya x ska kalerr pinkk yer..~! so annoying to me..~! hehehe..~!

miss Sushi ♥♥ said...

perempuan yang suka warna pink ni kebanyakannye jenis yang manja2 gituh.Even laki pun ad y minat wrne pink.Pink kan cantek.:)
Nice entry.:)

HeziqaMushadadLee said...

err,memang laa pompuan cepat blushing..adeh =.=

starzieti said...

perempuan kan lemah lembut. warna pink pulak lembut. sesuai lah ngan jiwe pmpuan. hehehe

HaFizaH aYu said...

tersuka kaler pink sbb kne sumpah ngan kwn,slalu kutuk2 dia psal stuff dia yg byk kaler pink last2 diri sndiri terikot

meaw said...

alololo,comeinya bilik kaler pink, eh...meaw memang suka gila kaler pink ! tapi blog tu mmg dah nak tuka lama dah kaler lain, tapi tak sampai hati nak tuko,kekekeke...bilik meaw pon kaler pink.. ( ops,terbagi tau lak )
meaw rasa, memang semua perempuan addicted kaler pink, mungkin kaler pink tu menampakkan dorang lembut,but..meaw tak lembut or ayu pon..just addicted dengan kaler pink je...

fyy mokhtar said...

lembut kot?? ikut pada pompuan la :P

Mrs.Yie said...

blog akak pink,biru..so what?hehehe :)

Amalina said...

Suke dgn pink since 5 tahun, ehehe :) Patung Barbie punca saya suka pink, haha

Zinnirah Humaira said...

mungkin sebab warna pink itu lembut dan tak menyakitkan mata..^^ blog sy pun pink jugak, cenderung ke arah warna pastel.

Cik Eka said...

nameee eka tak lembut auwww pun..hahahahaha

DyanKanishi said...

dalam hati biru sentiasa menjadi pilihan...
tapi tengok dalam bilik, sume kaler pink...

Ashraf Jalil said...

nuyui: =) betol.. teori xsemestinye btol

Eka: pink adelah femini..seperti blog cik Eka :D citarasa memasing

Ezrin: xsuke? haha..abes kaler ape ske?

Una: betol2..yg ske kaler hitam unik.

Namee: betol.. sekarang ramai gak perempuan yg prefer kaler2 lebih garang =D heheh

Hanjie: suke kaler ape? haha

hudaa: purple lelaki ramai gak suke :D

Imah: amboii..sampai annoying..hahah

Sushi: saye ade baju kaler pink cair..heheh

Heziqa: cm Heziqa kan? wahahah

Star: sangat betol..cm awk..haha

Hafizah: tu la..jgn menentang lumrah..wahaha


meaw: waa.. gile unik kaler bilik..bravo2! hehe

Mrs Yie: haha.. fa so la ti do..hahah. Pink biru match watt..hehe

Amalina: haa,..tu baru betol lumrah alam..heheh

Zinnirah: =D a ah..orang rase rileks je bukak..nk tukar blog kaler pink la cmni! wahaha

Sunshine said...

oh saye tidak tergolong dlm kategori tersebut..pelis..brg pink yg ada suma org bg sbb dengki+sj dok nk pekena time bg adiah.tak amik kang adiah..hahahaha.. blue!blue lg cool! hoyehh!!!

Ashraf Jalil said...

Dyan: relakan je la hati suke kaler pink..wahahah

Sunshine: elelelehh..yeke... tipu..wahahah

Misz Ayu said...

suke tp xtaw knape

miss inna said...

ohh tidak!
walaupun inna nie perempuan tp kaler pink tu bukanlah pilihan inna. bgantung dgn setiap individu kn.
cuma kajian tu menunjukkan majoriti perempuan akan pilih akan pink, tp bukan semuanya kn..hehe^^

ruby said...

ruby xsuka..hehee.. i like blue..huhu..

Cik Azizah said...

pink tu lembut sangat menenangkan..dah mmg lumrah pink di kaitkan gan gegurl..ekeke :P

pena rozie said...

Tak suka kaler pink. hu..hu...hu...

Zinnirah Humaira said...

tenang hati sy klau ada lelaki muka garang tapi pakai baju warna pink..hahaha ^^

BunBun said...

hey handsome! klaka n3 ni. act yes, im 1 0ut 0f all the pink lovers. tp xsemua org suka pink. sape yg mcm b0yish sket komfem rse mcm "hekeleh gediknye kaler pink ni" tp maybe perempuan lebih cenderung kpd s0ft c0l0urs. bukan pink je la tapi. s0ft purple ke, baby blue ke. ;)

misz aisya said...

hmm haah kan, nape pompuan suka wrne pink ek? dan nape bila sebut baby girl, msti trbayang pink. for bby boy, of cos biru..

aku taklah minat sgt pink, tp boleh je..sbb apa2 warna pon cantik..:p

Hazrika @ ieka said...

WOOOOWWWW!!MY FAV COLOR ^_^ SO SWEET LOL PINK COLOR ALA2 AYU GITU AW....

Liana said...

salam, x suka pink.. light pink bolehlah tahan lg. bright pink mmg out..

btw, gambar bilik kedua tu furnitures and arrangement mantap skali.. oh, i wish tht's ana's room^^

wslm

ASMAA said...

I wish I could have a pinky bedroom as shown in your entry, sho shweeeet ;D

Ashraf Jalil said...

Ayu: haha..ssh nak cari sbb nape suke

Inna: betol2 =)

ruby: biru cair pon feminin gak :D

Azizah: a ah..tau xpe.. sbb tu majoriti suke ..hehe

Rozie: ye ke... :P heheheh

Zinnirah: muke legend tp hati cute? hahaha

Bun2: :p a ah..sume kaler2 soft majoriti gurl suke :D

aisya: rasenye baju baby mmg byk pink n biru jek..hahah
utk gul n boy.

Hazika: hehe..a ah..nk ckp diri ayu la ni..hehehe..:P

Liana: fuhh..yg bright saket mate tgk lelame..

Misz Ayu said...

sbb sy cenderung menjadi pondan kot :/

SofieyAzwa said...

Dulu time tomboy benci sgt warna pink,skarang boleh terima dah..

Tapi putih tetap di hati! Sucije

emeera asnary said...

pink + black = dramatic!

pink + white = cun!

oke, saya suka pink! weee~ *serta putih N hitam ;)

bella lim said...

i hate pink. HA HA HA

Ashraf Jalil said...

Ayu: wahaha.. cmne tuh cenderung jadik pondan..

Sofiey: putih best gak! Sungguh suci sungguh murni cam minyak masak..

emeera: putih+itam = taik cicak! hehe..jk..

Bella: hate pink? elele..macho le tu..suke merah kan? man u kan? hahah

✖[Hanjiechan]✖ said...

ske black kaler..sbb nmpk macho..kah3..xD

Nur Intan Syafinaz said...

Sy suke warna warni..so macamane..tp anything with pink color not really into it..x suke sgt..

bella lim said...

Ashaf, barang yang lepas jangan dikenang. pasal man u pakai baju putih la kalah. i suka black, grey, green and maroon.

scha said...

sbb pink tuu nampak lembut jew . . sbb 2 lelaki jrg suke pink sbb tkot digelar lelaki lembut! ooppps! tp i still salute pd lelaki yg suka wrna pink.. macho what? :D

Ceria Gurlz said...

pink nmpk kan seseorang perempuan tu lebih feminin^_^

alis :) said...

comel gila bilik tu. hahahhaha. bilik alis pun kaler pink :)

~NySz~ said...

saya kurang suka warna.. tapi blog tetap ada unsur pink juga.. cmne tu? hehe.. (",)

Caythrine Amanda said...

pinky! i luv pink...bilik tidur sy pon color pink ekeke...

jellybeans said...

Bila sampai part yang lelaki lebih suke kaler biru dan HIAJU tuh,agak sedih jugak.sebab blog saya nieyh totally green even ade terselit kaler2 lain tuh..huhu.anyway,jiwa saye tetap pink ;3

.m y z. said...

wahhh comelnya bilik tu! pinky. i like. haha. perempuan dgn pink memang couple seumur hidup. takkan clash sampai bila2. noktah :P

mushroom said...

geli ah kat kaler pink

FatinKADIR said...

btull ar..almst pmpn ske pink..ingt lg kt sek hmpir 10org kot smua brg wrna pink...tp sy syuker biru sgt2...

Onitsuka_hana said...

Mmg pink tuu cantik, lembut tapi Hana xska pink..Hana suka hijau..

zamira said...

haha..bilik saye saye pon wrne pink!!!suke sebab nmpk cantik...sejuk mak pndg!haha

Miss Lady Iena Nazir said...

err sy suke merah je..
tak suke pink..

:p

Ashraf Jalil said...

Iena: hehe.. kire btol le entry kat atas tu..pompuan suke kaler yg cenderung ke arah kaler merah..hehehe

◕‿◕Syasya◕‿◕ said...

pink my fav colour mmg dari kecik2 da biasa nun pink n syasya mmg gila dgan warna pink !bilik n ruang lam gamba tu catik!if i dapat beli cupboard n katil wana pink wau that will make my room perfect pink hikh!ada lagi suka warna pink jugak aw ta caya my kita tgok sini


http://syahmisygsyazwany.blogspot.com/

http://syahmisyazwany.blogspot.com/

Ery Farieha said...

haha nice topik.

sbb perempuan ni kan jiwa lembut, so lebeh berkenan tgk warna2 lembut. ye kot. hehehehehe.

DIEDA said...

takde-2 ! orenn terbaek , haha

FizaFizz said...

en. ashraf kita tak suka warna pink tapi pink tu yg suka kita..hahaha..boleh cmtu?? kih3

Ashraf Jalil said...

Sya: haha.. oren xsuke?

Ery: =) btol2..secara natural perempuan kene berjiwa lembut

Bieda: tu ade campuran merah gak tauu..haha..

Fiza: ntah2 kaler lain pon suke awak..haha..oren, biru, hijau sume suke..

princess ayu said...

pink itu chomel!

Ashraf Jalil said...

pink itu air sirap bandung =D

Najah SHakiLa said...

merah jambu aka pink..antara warna kegemaran BAGINDA nabi Muhammad S.A.W

Ashraf Jalil said...

Najah: Iye? Baru tau ..:D

izyantyPersonalTaste said...

like pink gak he3..kaler pink nampak lembut n tenang, then ceria but soft..kena ngan jiwa girls

nurizzantauhid said...

sebab pink kelihatan sgt chomel!
dan colour yang lembut and rasa nak dibelai2 je.. :)
tgk lah lipstick semua coluar merah dan pink kan?
blusher punn..
jadi, pink adalah chomel sekali!

TeAqArH said...

teaqah x suke...dr dulu sampai la skrg x suke pink...tp bukan la pembenci pink..lau ade pink yg memikat hati..hentam je..(pdahal xde pun harte benda wana pink)...
tqah minat hitam n blueblack..hehehe

einz miszmessy said...

akak da curi wane pink...wane biwu jep dye bg adik dye ni....sdh...smpai la einz sndiri shuke wane biwu bukan pink....tp rasulullah sndiri suke wane pink sbb wane tu lembut.....selain wane pink...wane putih dan hijau juga digemari baginda if einz tak silap la....

einz miszmessy said...

akak da curi wane pink...wane biwu jep dye bg adik dye ni....sdh...smpai la einz sndiri shuke wane biwu bukan pink....tp rasulullah sndiri suke wane pink sbb wane tu lembut.....selain wane pink...wane putih dan hijau juga digemari baginda if einz tak silap la....

wardatul jannah said...

syuke wrne purple b pink...nmpk lmbut jer..hihi

cx's said...

love more for purple. but still have pink. rite? maybe your entry is true bout girl and pink. maybe .. ^_^ cx is here

visitme@FaTiN cOrNeR said...

perempuan suka pink sebab pink nmpak cute miut gitu..

tp sy lg suka putih..

awesome blog..sy follow sini..

Ashraf Jalil said...

hehe..emm.. perempuan ramai suke yg kiut2..

mekasehh =)

ika said...

pink itu comel..hehehe

k.h.a.l.i.l.a said...

dulu sy suka biru. tp skarg mula tertarik dgn pink plak. knape tah. hmm

- LIANA ASIF - said...

yna pnah bc tntg kajian wanita yg suka kaler pink.. kajian 2 kata, wanita yg suka kaler pink ni biasanya cenderung untuk obses pada sesuatu, dan dorang ni jg ada permasalahan pada otak dan pemikiran... btul k??
hmm.. sbb 2 la, dari warna pink yna beralih pd warna merah gelap.. hehe
tp bg yna, warna pink 2 lembut dan menjadikan seseorang 2 bersifat keperempuanan..
tp skng laki pn da rmai yg suke dgn wrna pink, terutama jejaka maskulin.. :-)

Mila Ahmad said...

dulu saya pown xsuka pink sgt tapi masa majlis bertunang ai2 tetiba pilih tema pink pulak :p

Honey Liyana said...

Ashraf...kalee pink 2 mcm terapi mata utk pmpn tau... Comey je prsaan bla tgk kaler pink....

Zaira Muhamad said...

loves pink ! hahaha...

eyka said...

sy lah orang yang paling lambat utk komen ... hihihii .... sy suka warne pink sejak form4 .... tak tau lah kenapa ,, tibe2 tertarik sgt dengan warne pink .... sejak dari tu ,, pink saje .... hihihiii .... :D

Mish Apple said...

pink ni nampak sedap untuk dimakan. mesti rasa manis-2 masam kan? haha

Please take your time for this =)