Followers

Monday, May 2, 2011

New Year in New York (Part 2)

Ohayo!(walaupon skang petang lg) Entry kali ni aku nak citekan pasal hari kedua kat New Jersey/New York..
Seperti yg diketahui, malam 1st day pd 30 Dec 2009 aritu, ktorang kuar gi ronda2 New York tanpa arah tujuan seperti enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing (aku tau penggunaan peribahasa ni salah tapi saje je terase nak pakai lak). So malam tu lepas balik ke hotel, memasing mmg letih tapi ktorang xde la tros tido..Ktorg lepak2 jap tgk cite best kat TV n main internet yg memang lembab tahap Patrick starfish..



31st Dec 2010, 6.30am,
jam digital kat atas meja berbunyik kuat. Bole pekak telinga dibuatnye kalo dengar berterusan selama sejam. Ade la segelintir dari kitorang yang masih indah dibuai mimpi, alarm bunyik camtu punye kuat pon tak bangon2 gak. Mimpi ape la tu agaknye--. Pastu ktorang pon siap2 la mandi etc n turun bawah utk breakfast.. Menu die agak memuaskan la pada aku, ade fried potato, scramble egg, pencake,..Pastu tetibe ade lak bacon (yang sememangnye ktorg xsentuh termasuk Ben).. Aku amek scramble egg 5 senduk, pencake 4, potato beberape genggam (makanan dah tinggi cam gunung atas pinggan) pastu melantak cam org kebulur.. Pastu minum air susu.. Konyang eden..Burrpp..Alhamdulillah..



Pastu ktorang pon naik la bas..Seorang tour guide lelaki yg mmg anak jati New York berumur dalam lingkungan 50 tahun+ diupah utk membebel didalam bas utk menerangkan informasi2 menarik tentang destinasi2 yg ktorg lalui dari masa ke masa sepanjang berade dalam bas.. Memule aku dengar dengan penuh khusyuk n penuh perhatian. Lelame aku rase da penat dah nak dengar info2 die tu. Rase macam nak termuntah pon ade gak sebab banyak sgt maklumat yg nak disampaikan...Satu mende yg aku suke pasal beliau ialah, beliau ni mmg pelawak orangnye cam Mr. Bean.



Antara tempat2 yang dilalui ialah Madison Square Garden, Central Park, Wall Street, area dekat2 jeti utk ke Liberty Island, Time Square, bekas tapak WTC dan sebagainye.. Hari tu snow turun, ktorang diberi mase dalam 15 minit utk jalan2 jap kat Central Park.. Pemandangan mmg sangat indah tapi sayangnye xsempat nak layan lelame sbb Pam panggil balik naik bas utk troskan perjalanan..



Pastu sesi tour satu New York pon selesai n kitorang diberi kebebasan utk turun kat memane je yg ktorang nak utk troskan perjalanan sndiri.. Ktorang pilih utk dibebaskan di China Town. Time tu perot mmg berkeroncong..Berikut adalah senarai lagu yang dinyanyikan oleh perut kami semua akibat kelaparan:

Perut aku: “Sampai Syurga by Faizal Tahir.”
Perut sid: “Neeruza Ozawa by Modread.”
Perut Sell: “You belong with me version melayu oleh Amri, penyanyi asal Taylor
Swift.”
Perut Ben: “Sayang Kinabalu.”
Perut Faris: “Ya Tyoybah by Sulis.”
Perut Quchai:“Oh Sara Qushah Shah ciptaan sendiri.”
Perut Dzul: “lagu tema cite fringe”.



Pastu nak dipendekkan cite, kitorang try la carik restoran halal tapi malangnye kat New York mmg ssh nak carik restoran halal. Yang ade pon gerai2 halal jual hotdog roti etc tepi jalan. So, akibat kelaparan yang amat sangat n terasa seperti berpuasa tanpa berbuka selama 7 hari 7 malam, kami pon mendekati la satu gerai halal ni..Kawasan kat situ mmg sesak melampau. Lagi sesak dari orang yg tgh sesak nafas. Aroma “Chicken Gyro” serta “Chicken Kabaab” (bukan chicken kabaabomm!) menusuk hidung , meresap ke dalam jantung hati, dan maka lahirlah bibit2 cinta yang tulus terhadap makanan2 tersebut.. So kitorang pon beli la makanan yg memasaing prefer n makan berdiri kat tempat yg sesak tu jugak.. Rasenye, OMG!!! SEDAP DAN LAZATTTTTTT!!! Alhamdulillah.. Tak puas lak makan. Rase nak tibai 3 chicken gyro jek..



Sesudah itu, kami menuju ke bawah tanah yang mana ianya bukanlah kubur dimana jenazah biasa dikebumikan tetapi ianya adalah subway bawah tanah yang membawa kami ke area berdekatan Time Square. Seterusnya saya terpaksa memberhentikan entry ni kerana cam dah panjang sangat karangan ni..Kang bosan lak bace n bersepah lak blog aku.. Entry selepas ni akan menceritakan perjalanan kami yg penuh dengan cabaran menuju ke arah satu matlamat mutlak:” MENYAMBUT TAHUN BARU DI NEW YORK TIME SQUARE”.

-to be continued-





12 comments:

fast yg slow said...

wahh!syoknye!=D

Ashraf said...

tp penatt! haha

mia.azlin said...

best nye dia g new yorkkkk! i've always wanted to go there tp x berkesempatan. huhu

ohh bout the song u ask earlier, name lagu tuh ALMOST HERE by Brian Mcfadden & Delta Goodrem :)

i followed u too ! <3

Ashraf said...

thanks! :) lagu tu best..

Nabilah Najmuddin said...

salam singgah..seronok ye kat new york...

Cik Kiah said...

hincik! saye da folo awak lerrr...huuu

aYummY mYra said...

thanks dh follow blik... :)

aEn+aReaL=Ryan said...

Wow Bestnyer Men Snow..^^..follow u back

Ashraf said...

tenkiu rakan2 :D

Puteri Ummi Atilia said...

jeles nye tgk pic 1st tuh.. sbb sy suka pokok takde daun.. ;')

Una said...

which one is you btw? =P

ahhhh!salji!jelessss!nak pergi jugakkkk!

btw, nice pics... ^_^

Ashraf said...

sy yang ade 2 mate ngan 1 mulut tu..hehehe

Please take your time for this =)