Followers

Friday, May 27, 2011

.. Lawak engineering yg membosankan..

Aritu kelas engineering design , Prof aku ade wat satu joke utk menerangkan batapa pentingnya unit utk dimensions..
Lawak ni menceritakan pasal 3 orang scientist terkenal iaitu Einstein, Newton ngan Pascal yang nak main permainan "hide n seek".. HAHAH!

Dialognye berbunyi,

Einstein: Lets play hide and seek!

Newton n Pascal: OK!

Pascal pon berlari la carik tempat utk sembunyik...Einstein lak sibuk mengire 91! 92! 93! 94! etc..

Newton lak carik satu spot, pastu die lukis bentuk segi empat berukuran 1m x 1m cantik je kat tempat die berdiri..

Pastu setelah Einstein abes mengire, die pon nampak la Newton tercangkung baru siap lukis segi 4 tu..

Einstein: Newtonn!! what are you doin??!! I see you! YOU RE IT!!

Newton: NO! NO! NO! What you see is Newton over meter squared~~ PASCAL IT!


-haaa.. paham tak amende yg lawaknye pasal dialog kat atas? heheheh-

*Bagi sesape yg confuse, "Newton over meter squared" N/(m^2) adelah unit untuk daya bahagi luas permukaan atau bersamaan dengan tekanan ---->(unit utk tekanan adelah Pascal[Pa]...)

"Newton over meter squared" = "Pascal" !!

kalo tak paham gak abaikan je.. =P


25 comments:

Belog MTT said...

Haha hilang stress kejap ! ;)

KOKO said...

haha... bijak bijak..
lepas ni tak yah la nak susah2 hafal unit untuk pascal lagi ble exam..

SofieyAzwa said...

Okay,x faham! Malu jadi budak engineering

Ashraf Jalil said...

Haha.. memule time cikgu cite blur gak sebenarnye..

SofieyAzwa said...

Okay, baru faham!! Gelak sikit.. hahaha.. lampi lak

FaiZaH Fyn said...

tak sangka newton pandai buat lawak...wahaha tapi lawak ni xde ending..nak tau jawapan einstein tu bila newton cakap camtu :P

meaw said...

meaw pon student engineering jugak,apa yang seronok in engineering ni, bila satu subjek tu boleh di-relatedkan dengan pelbagai gaya untuk mengingatinya...


p/s ; bab unit ni memang lemah nak ingat,kahkahkah...

Ashraf Jalil said...

KOKO: wahaha.. kalo ade beratus-ratus unit, banyak la lawak cmni kene dicipta..keh2..

Sofiey: =P nasib baik dpt tangkap..

Faizah: einstein lesing jek newton tu,,hahah

meaw: btol2.. rase nak carik je lawak2 lain engineering yg cmni

haslinda said...

haha...take time utk paham.tp now da paham.bagus la joke ni.x de la nak penat2 hafal formula.hafal joke je da ckup...heheh...

meaw said...

carik la,kalau ada ley share2, seronok pe ! cepat sikit nak ingat ^_^

Amirah Adnan said...

x paham! hehe :p

ghab van hal said...

hahaha...:D..kalu ade lagi lawak lawak ni, layan kan aje kongsi2..:D

Mrs.Yie said...

sungguh cerdik sekali :)

Siti Mashitah Saidin said...

hahaha.. faham!~

Ashraf Jalil said...

heheh.. nanti try carik lg =D

bella lim said...

okayy. orang yang ambil science physical memang akan faham dengan cepat sebab dimension ni first chapter in matrics. thanks cuci otak saya yang dah berkarat.

dimension untuk lawak ni adalah
ML^2/T^3.

sebab POWER lah lawak ni. haha

Ashraf Jalil said...

wohoo.. unit xenah dgr tuhh haha..

M= Mass / mach number
L= length
T= temperature ke? hahaha

bella lim said...

power kan energy per unit time

T = time

energy in joule, joule kan Nm that is kg.m^2 = ML^2/T^2

so power punye dimension ML^2/T^3.

betul ke? haha. karatt dah ni. yea, saya skema. haha

Ashraf Jalil said...

Power = work/time

Power= (Force*distance)/time

Power= (mass*acceleration*distance)/time

= (kg^2m^2s^2)/s

hehe

bella lim said...

hahaa. thanks untuk tutorial physics yang mengancam. kena polish sikit otak ni. esok lusa orang tanya nama pun boleh lupa dah cuti asyik tidur je. hehe

Ashraf Jalil said...

silap:(kg^2m^2/s^2)/s =D

so jadik--> (kg^2m^2/s^2)/s =D

Misz Ayu said...

ok dh terang lg bersuluh spotlite..xphm :/

Ashraf Jalil said...

ayu: bagi cahaya matahi memancar lak..heheh

KOKO said...

perghhh...
physic war..
inilah yg berlaku ble genius jumpa genius..

Ashraf Jalil said...

wahaha.. xdenye..:P

Please take your time for this =)