Followers

Wednesday, May 25, 2011

Korang Pernah NAMPAK METEOR Secara Live Tak?




Gambar ni aku amek pada tarikh August 13th 2010.. Dimana Perseid Meteor shower peak activity berlangsung. Aku dan beberape lagi orang photographer tak bertauliah memulakan perjalanan pada pukul 2 pagi ke suatu tempat yang lapang bername Dow's Lake. Tripod dipacakkan ke atas tanah dan DSLR memasing telah diset utk memulakan operasi penembakan long shutter.

Nak tangkap pic meteor ni mmg susah gile. Beratus-ratus cubaan dibuat tapi susah nak dapat yg betol2 jelas. Dalam beratus pic tu, satu ni je yg aku rase menjadik walaupon seciput je meteor kelihatan. Kitorang sume mengakhiri penembakan apabila subuh masuk. Papepon, aku rase best pada hari tu bukan sebab dapat tembak meteor, tapi dapat lepak2 dengan membe pada satu event meteor shower yg pd aku special. Its all about friendship.. =D

dibawah ialah pic2 photographer xbertauliah..diambil dengan shutter 30saat. dalam keadaan gelap gulita.



15 comments:

syAzAnA said...

wow, bestnya dapat tngok meteor.

FaiZaH Fyn said...

sangat jeles..bila laa boleh dapat tengok meteor haish

shigellazoster said...

wah chantek pic dan beruntung l dpt tgk meteor.. cik sneah tak penh langsung.. :) maknenye cs ne stay sampai subuh la tuk dpt tgk erk>>

FizaFizz said...

photographer yg x bertauliahh?? silap kot..i suka sgt gmba2 tu tauuu! cntik ok!

one-na said...

best gila dapat shoot meteor . jeles ni ..sobs sobs

Ashraf Jalil said...

syazana: =D
faizah: kene tggu awan xen time sesuai
shigella: emm =)
Fiza: tengkiuu =D hehe
one-na: hihi :D

Aman Ibrahim said...

x pernah tgk meteor live..
sweet memory.

normala_ali said...

nk sgt rasa tgk meteor camne... ;p
mintk2 la suatu hari nnty dpt...

Revablogspotlive said...

cantiknyaa gambar y kt tgh2 tuu!!
cantik3!!

Misz Ayu said...

:o oooooowhhhhhhhh ohhsemmmm

haslinda said...

kte pernah tengok benda macam meteor.tp x tau betul2 meteor ke x...hehe...

Ashraf Jalil said...

Aman: kene gi atas gunung kot sng nampak.
Normala: inshaAllah..=D
Reva: mekasehh =D
Ayu: hehee=)
Haslinda: mane tau tu kapal UFO terhempas kann..heheh

Anonymous said...

Kejap,gambar tu semua captured dalam gelap gelita? Knp awan boleh jadi purple and nampak mcm ada cahaya je dari surrounding? Kalau guna shutter long exposure dlm gelap gambar jadi cerah ke?

Ashraf Jalil said...

cahaya surrounding tu ade yg dtg dari tiang lampu

Anonymous said...

hi..me n my fren baru blk dr Tanah Aina Farrah Soraya..5/01/2013 kitorang night walk naik bukit kat situ n x sangka dpt menyaksikan shooting stars..or quadrantids meteor shower yg biasa dpt dilihat in early January.. awesome sgt...seriously nice place.. ;)
apepun, cantik gambar tu, kitorang try amik gambar bintang yg cun bertaburan pun x dpt sbb camera x ckp cun,..
TQ.
-Nomey-

Please take your time for this =)