Followers

Sunday, May 15, 2011

Kebiasaannya Pasangan Couple Mempunyai Raut Wajah Yang Serupa





Kadang-kadang aku selalu tgk pasangan2 kapel/suami-isteri yang wujud di sekeliling aku in terms of keserasian. Tak kire la, membe2 ke, org2 awam ke, pic2 kat facebook ke, kebanyakan pasangan lelaki-perempuan mempunyai raut wajah yang hampir sama dari segi tarikan fizikal. Contohnye, kedua-duanya mempunyai mate yg sama2 bulat, ataupun hidung yang sama2 mancung, atau pun kedua-duanya skali..

Sebenarnya, fenomena ini bukanlah berlaku secara random semata-mata. Ape yang kite sume patut tahu tentang psikologi manusia ni adelah, kite sume adelah narcissist atau dengan kata lain, merasa cinta dan adore terhadap diri sendiri. Yg pic2 vain orang tangkap gambar muke sendiri banyak2 tu sume adelah satu contoh untuk describe perihal narcissism ni.

Perasan atau tidak, kajian telah membuat suggestion bahawa, setiap orang akan tertarik kat pasangan berlainan jantina yang mempunyai facial resemblance paling dekat. Maksudnye, kalau anda mempunyai mate yang bulat, anda mungkin akan lebih tertarik kepada pasangan yg bermata bulat. Mende ni sume cm melibatkan sub-conscius mind le lebih kurang, sbb tu ssh nak perasan. Kita (manusia) kebanyakannya akan cuba mencari pasangan yg kite assume mempunyai gene yg paling baik dan paling sesuai untuk kite dan of course, judgement berdasarkan daya tarikan yg serasi merupakan satu faktor pemilihan pasangan.

Ape yang dinyatakan kat atas, bukanlah faktor mutlak semata-mata.. Sebenarnye banyak je aku tgk pasangan2 yang xtersenarai dalam list org yg mempunyai ciri2 diatas..Dan diorang bahagia je hidup. Hehe.. Dalam realiti yang sebenar, terlalu banyak faktor yang membawa kite kepada pasangan kita. Kan jodoh tu di tangan Tuhan..
Cinta yang sebenar hanya anda sendiri je boleh define sebab ianya adalah relative dan orang lain punye definition cinta lain dengan anda punye,. Tak ade orang boleh ajar kite pasal cinta melainkan kite sendiri yg study hati kite pasal tu..


Terima kasih kpd yg sudi baca =)

17 comments:

myravea said...

ak ah..ramai pasangan ade raut wajah yang same..heee..sweet kan :)

mia.azlin said...

niceeee :)

nurul afika said...

JODOH..hehe ^__^

ueya megami said...

owww yea ea?patot lah yg hensem nak pmpn lawa je kannn haha =D

Farahin Ahmad said...

same-same..

;)

Juliana Sanafiah said...

btl2..ad perasan gak..hee

Ashraf Jalil said...

myra: a ah=D
mia: =)
nurul: btol2..hehe
ueya: xtau :p
farahin: =D

E Ja said...

tapi selalunya pasangan tu sendiri tak notice psl ressemblance kt dorg kan...org lain yg tgk dorg je yg prasan...so, sape nak tlg tengokkan utk E Ja?ahahah

mcm ni lah said...

cantik la blog ni,. sampai sini terus jer follow

fyna said...

btol2..kalau tgk suami isteri even si suami xhensem tp ada jugak iras2 isteri..hehe

Diedie Yana said...

hihihihi mata bulat nak yg bulat jugak...pandai betul ashraf nie.... camtu eyelash lentik nak eyelash lentik jgk la...camne ye lelaki eyelash dier lentik dan panjang hihihihi

FaiZaH Fyn said...

org pun selalu cakap jodoh kita mesti muka lebih kurang..tapi mcm agak pelik je..

Yaya said...

agakla..kwn2 ade jugak nmpk serasi bila bsma pasangan...mgkn jodoh ;)

Ashraf Jalil said...

fyna: a ah.. tapi.. ade penah sesekali nampak yg muke mmg sEJibik!

Ashraf Jalil said...

Eja: soh mak tgk..heheh
bro mcm: thanks bro..hehe
didie: cmne tu.. haha.. ade pe lelaki bulu mate lentik..
faizah : hehe..ramai org ckp tp xsem,estinye btol..
yaya: :D..emm

hafiza suraya said...

org yg ada jodoh ni selalunya ada iras :)

- LIANA ASIF - said...

patut la muka yna bulat.. sbb umi dan abah yna mukanya bulat.. hehe

Please take your time for this =)