Followers

Thursday, May 12, 2011

Alhamdulillah.. Sampai gak..







sile click saye :D

Perjalanan start pade pukul 5:30am waktu Ottawa. Dengan luggage seberat 21.65kg, aku naik public bas ke airport. Lepas check in, breakfast veggie burger jap n depart tepat kol 8am. Perjalanan amek mase sejam menuju ke Toronto airport dengan Air Canada (airline dgn servis makanan paling hampeh).

Dari Toronto perjalanan diteruskan dengan Air Canada selame 15jam. Pergghhh...memang sakit pinggang duduk 15jam..Setiap 3 jam aku bangon gi tandas sbb saje nak berdiri bagi sengal pinggang hilang sket. Nak ikotkan hati nak je aku jogging satu kapal terbang tu, ngorat2 pramugari sket, masuk pilot control room tanye2 khabar kat pakcik2 pilot tuh.. Makanan xyah cakap le..aku order kosher time bli tiket online, diorg interpret kosher tu no pork/alcohol.. Maknenye ayam xsembleh pon diorg serve utk aku. Aku pon buang le ayam2 tersebut dan hanye makan pasta je. Sunnguh cetek ilmu pengetahuan Air Canada pasal special meal.. 3 meal aku screwed up tp syukur la at least xde mati kebuloq..

Time 15 jam flightmenuju ke Hong Kong tu, ade la seorang pakcik ni berdarah Holland+Indonesia (genetic mak lg kuat membuatkan beliau nampak 100% mat salleh). Die mmg peramah n banyak berbual. Beliau keje ngan United Nation (fuyyo..kagum aku) sebagai journalist+photographer n tggal kat serate dunia. Beliau juge telah membocorkan satu rahsia yg xramai org tau kepade aku dengan menyatakan bahawa, sesape yg keje bawah United Nation xyah bayar income tax..(Patot le pakcik kayo).. Beliau on the way ke Bangkok sebab nak amek training muay thai (thai kick boxing) selame 3 bulan katenye. Mmmg interesting tol idop pakcik nih..umo dah 50 tahun dah..

Sampai Hong Kong flight delay n aku diberikan coupon makan sebanyak 75 Hong Kong dollar. Mmg time tu aku tibai popeye le.. Makan xingat dunia.. Coupon die bg 75hkd, aku berbelanja sampai 76hkd (pinjam coupon membe, bayar die cash). Maklumlah, flight 15jam td makan pon cikai2 jek. Flight diteruskan pd kol 4:20 waktu Hongkong n aku sampai Msia kol 8pm. Jumpe family, gi McD tibai set MegaMac.. Puas hati aku..

Total 24jam perjalanan.. jet lag le psnih..

13 comments:

aliarosli said...

best je, lame tak naik flight

nie balik terus ke balik cuti

waaaaaaaa, sedap megamac, belanje

ole-ole ade tak?

sumaiyah mokhtar said...

welcome back :)

honey roses said...

balas kunjungan tuan blog! :D
nway, thanks for being there... :)

Farahin Ahmad said...

ghahahahhaa...

ni melantak nih...

btw welcome back to malaysia lah...

kat sini xd winter dah tinggal musim

panas jelah yek...:)

AiNa said...

selamat pulang ashraf! ^_^

Ashraf Jalil said...

alia: kuih onde2 ade le..haha

sumaiyah:" tengkiu! =D

HR: hehe.. no prob

Farahin: hoho..Canada skg panas tau.. bulan 6 nnti lg panas dr msia

Aina: Mekasehh =)

EllaAqasha said...

welcome home! hahahaa

sarah said...

ala.. air canada punye vegetarian meal pun rase cm ntah pape.. pasta ayam without ayam td lg sedap dari vege pasta die..

Ashraf Jalil said...

sarah: sedap x makan span? :P wahaha

Ella: Tq!

FizaFizz said...

wahh..15jam dlm flight!! lama sangat!

Farahin Ahmad said...

lorr yeke..

aduyaii..dok mesia lagi baik.

canada--->cancel

= ='

Ashraf Jalil said...

Fiza: T_T berat bahu memikul

Farahin: gi time fall..lawa :D

sarah said...

i'm not the one who's enjoying the span.. siap habiskan lagi tu ;)

Please take your time for this =)