Followers

Thursday, June 2, 2011

Batuk-batuk: Aku kene Tibi ke?

Pagi tadi aku telah dikejutkan dengan suara mak yang mempunyai resonant frequency menyamai takat natural frequency gegendang telinga aku. Mak suruh siap-siap untuk bawak adik pergi hospital akibat bengkak kat tengkuk. Disebabkan aku ni mengalami batuk-batuk kecil yang annoying, mak suruh aku pergi check ngan doc sekali.

Keadaan menjadi semakin intense apabila aku ngan adik aku due-due orang kene X-Ray badan sebagai langkah pencegahan awal. Doktor cakap sekarang ni, penyakit Tibi ni makin teruk melanda dan boleh menjangkiti sesiapa sahaja tidak kira kakitangan kerajaan mahupun swasta. Ini virus lebih teruk lagi dari virus-virus benci dalam lirik lagu Laskar Cinta by Dewa 19.

Masuk kali ni dah TIGA kali aku menjalani X-Ray dan aku mule risau sebab badan aku cam dah banyak sangat ter exposed ngan elctromagnetic radiation. Kang sel aku mengalami mutation lalu aku menjadi X-Men kang sape susah? (Tapi kalau dapat power cm Professor X atau Nightcrawler siyes aku nak..)

Dan ingin aku tegaskan disini kepada semua untuk buat medical check up jika anda mengalami salah satu atau lebih perkara-perkara berikut:

1. Batuk yang berpanjangan melebihi 2 minggu.

2. Batuk berdarah.

3. Demam berpeluh terutamanya pada waktu petang atau malam.

4. Kurang selera makan.

5. Berat badan yang menurun.

6. Mudah letih dan lemah badan.


So, jangan tangguh-tangguh mende ni sebab bahaye.

P/s: nak diagnose Tibi punye pasal aku kene cuba sedaya upaya menghasilkan stok kahak untuk 4 bekas walaupon tekak kering. Ade sape boleh ajar teknik berkesan? -__-

12 comments:

HaFizaH aYu said...

mntak2 xde pape..sabar la erkk dlm produce kahak, tu mmg prosdr dia lau nak detect tibi tu

SofieyAzwa said...

Selamat berkahak yea. Kalau jadi Nif=ghtcrawler okay laa.. kalau jadi Storm? Errr

Ashraf Jalil said...

Hafizah: tau xpe..ssh nak kahak..haha:P

Sofiey: mekaseh..heheh.. Storm kuase die cool..heheh

Iznie said...

fuh, takutnya! semuaaa take care! mencegah lebih baik dari merawat kan kan kan

Siti Suriani said...

jangan luper makan ubat...hehe

Mrs.PaPaDom said...

ashraf,cakap pasal tibila kan,nurul nak share satu pgalaman ni la. dulu kat kolej nrul batuk non stop adalah dlm 3 minggu. gi la jmpe doktor. jap gi nrul pnyela glabah takot kena tibi sbb member satu room suspek tibi au,so,trus tnye doc.

i : doc,saya kena tibi ke?
doc: eh taklah.. org sakit tibi ni selalu nye hilang selera makan. (sambil tgk nrul atas bawah)awak pernah hilang selera makan tak?
i : (dengan lurus bndul) eh tak pernah doc. sentiasa berselera.
doc: saya tgk pun tau.


ceit! nak ngata aku gemok ah tu. ikan masin btul pnye doc! balik cter ngn classmate,dowang dok gelak cm ape. haha.

bek gi cek, tibi takleh wat main. berjgkit. n kesan bukan sminggu dua,tapi btahun2 akn dtg. jaga mak n diri. :) *sory wat esei kat sni

fara said...

selamat keluar kan kahak Abg ashraf ! haha

Misz Ayu said...

takecare

FaiZaH Fyn said...

adakah sy perlu check jugak??hari2 exposed dengan bakteria~~~

**sabar ye :)

sarah said...

hey.. apesal xbtau kene pegi hospital?

Ashraf Jalil said...

hati2 sume =D

papadom: sabor je la.. kalo bawak cili mesti doc tu dah kene cili..hahah!

sarah: =D

Mrs.PaPaDom said...

cili,petola,timun semua kalau leh sumbat mmg sumbat kat mulut doc tu. haha

Please take your time for this =)