Followers

Thursday, June 9, 2011

CARA MENDIDIK ANAK: EDISI PELEMPANG MAHA DAHSYAT

Kejadian berlaku time aku form 1. Adik aku time tu kecik lagi dan die nak pegi tandas. Mak aku suruh tolong settlekan die sebab adik aku dah nak terkencing tahap terkepit-kepit hampir pecah ketuban. Aku pulak sedang sibuk uruskan masalah dunia. Ye la, kalau aku tak bunuh orang jahat dalam game Mortal Kombat tu, habis la dunia ditakluk anasir jahat.. Jadi aku dengan selamba dan kuang ajaqnye membalas kat mak:

"Nanti la dulu! Orang tengah main game ni!!"

Sekali..
.
.
.
.
.
.

PAANGGGG! *sambil lagu stonecold berkumandang

Melekat tapak tangan penuh kasih sayang ibu kat muke I yang suci ni.. Bukan stakat penuh kasih sayang, malah penuh dengan kuasa. Kalah BMW N57 DOHC Twin-turbocharged 220 kuasa kuda punye enjin. Dah macam bunyik kace pecah dah kene lempang sebegitu rupe. Kepala berpinau takyah cakap la.. Die punye high sampai langit ke-tujuh beb. Sheikh Muzaffar pon tak sampai tahap tu. Beliau belum sampai bulan lagi, aku dah sampai bintang. Tujuh bintang mengelilingi kepala aku on the spot. Hebat tak hebat penangan mak aku, sampai skang aku ingat name 7 bintang yang singgah kat kpale aku hari tu: Corona Borealis, Cygnus, Hydra, Lacerta, Perseus, Virgo dan juge bintang-bintang kehidupan.

Aku pasti korang sume pon mesti ade gak pengalaman kene pukul, lempang, sebat, rotan atau terajang dengan parents. Kalau takde tu cepat-cepat la pergi terjah mak cakap baik2 : "Mak.. saye nak mintak pelempang.."
Kite sume memang pernah buat salah dan cara didikan yang sebegitu rupe personally aku rase banyak improve diri aku menjadi anak yang lebih baik. Ibarat suntikan vaksin. Suntik kuman/pathogen dalam badan tapi akhirnya kite dapat menghasilkan antibodi untuk immunity diri..=D


24 comments:

Incik Zoul Muhammad said...

ahahahha... ayat anda ni mmg la... siap ada ketuban... ahhaha

erkk.. ngan mak tak penah kne pelempang. tapi ngan ayah kne la... adeii perit..

Umedia Network said...

like this one. huhu.

dan jangan lupa untuk follow blog kami tau. Jangan lupa juga untuk mengomen entry kami. hehe. ini adalah link blog kami. :- (www.umedianetwork.blogspot.com)

Mrs.Yie said...

apa la main lempang2 anak lak..tu bukan cara nak mendidik dengan betul..tu nak membunoh namanya..hehe :)

Farahin Ahmad said...

pengakuan yang ikhlas nih..

at least ade gak kngn kne lempang

kan...ghahhhahhhaa

fatihah azemi said...

tak penah kene lempang kat mak..hoho..adik2 penah ah sbb buli daku, si pompuan tunggal dalam adik bradik nih :P

hidayah azman said...

bkn takat pelempang,tali pinggang,hanger,kena ikat dekat pokok mangga semua pernah.adik2 zaman sekarang mmg untung.psl mak ayah dah tak larat.maka kakak dgn abg harus ambik peranan.haha

Ashraf Jalil said...

IncikZoul: haha..sedap gile kene lempang..

UN: insyaAllah..:D mekaseh..

Mrs.Yie: haha..untuk yang degil nak wat cmne kann..

Farahin: haha..bukan slalu dpt pengalaman tuh..

Fatihah: garang woohh..heheh

Hidayah: tu la..bebudak skg naik lemak! haha

Nurul Amira said...

HAHAHA , siott je ayat . best doe . plempang tu bese la . byk kali dh kene :P

Ashraf Jalil said...

Amira: waa.. byk kali? dasat la..apsal kene byk kali? hahah

dayah said...

hahaha..kelakau r ayt2 Ashraf Jalil post :)


nk tergelak je baca...

Ashraf Jalil said...

dayah: org melaka ek? heheh
--->"kelakau"

FARAH IZWANI RAMLI said...

haha.
mak aku selalu cakap.
"aku lempang kang bepusing kepala"
kehkeh.
tapi molot jek cakap.
ta penah pon buat. -.-

Misz Ayu said...

seumur hidup penah kena lempang 2x tu pon kena lempang dengan cikgu :| dunia tak adil btol

Ashraf Jalil said...

Farah: Haha.. jangan cabar mak..kene btol2 kang.. pusing kepala..

Ayu: pehh..mak xlempang ckg nak lempang..hahaha

bUDaK nAKaL@pHiQUe said...

aku pena kene libas ngan getah paip...memang 'syok' tak hengat la time tu...hahaha..seminggu tidur tiarap =P

Ashraf Jalil said...

afiq: tu mmg oldskool punye style..hahah. sedap gile kene libas

Misz Ayu said...

sebab xbwk baju PJ n lewat masuk klas :|

Sunshine said...

nyahahaha..yer2 len kali sile ckp dgn sopan bahawa anda nk mintak pelempang ;p but then again..btol juge sape lg nk bunuh penjahat dlm mortal combat tu kalau bukan u kan ash? hahaahhaha ha rasekan!

Ashraf Jalil said...

Ayu: keh2.. ayyoo..

Sunshine: kan bagos kalo sume org sopan cmtuh..hahah

lavenderlover said...

betul2..apa yg parents buat tu bukn sbb x syg kita but sbb syg la n sbb depa nk betulkn blik kesalahan kita kan..
p/s-pernh kena dgn parents walaupun kembar yg salah..mcm ner lak ni?aiyok..=(..

Ashraf Jalil said...

wahaha..pegi pukul balik kembar..:P

Terbang Bersamaku said...

stakat nie xpnah lgik kne lempang. klu kne cubit n rotan tue slalu ar jugak mase kecik2 dulu..huhuhu..

~cool jer gambo ikan jose kena lempang tue..:)

Ashraf Jalil said...

Waa..rotan BERBISA WOO.. heheh

WTF said...

what the hell...

Please take your time for this =)