Followers

Saturday, June 11, 2011

Ingin Berjaya Dalam Berblogging?

First of all, aku ingin minta maaf kepada blogger-blogger yang akan aku tag kat entri ni. Mane la tau korang tak suke ditag atau tak suke aku. Sebab hasil dari pendapat dan fahaman korang, aku dapat ilham untuk bercerita kat sini.

Bile sebut je pasal kejayaan, especially dalam skop "berblogging" ni. Aku sendiri tak tahun macam mane orang define term "kejayaan" tu. Adakah mereka boleh dikatakan berjaya apabila berhasil type sebuah entry dengan menggunakan hidung? Atau menghasilkan sebuah entry panas sehingga terbakar laptop readers?

Pada pendapat aku definition kejayaan ni adalah relative,. Kalau korang nak berjaya, korang la define sendiri term tu. Haha.. First persoalkan diri kenapa berblog? Adakah sebab-sebab anda berblog tercatat kat "pendapat Kayif" ni? Atau sebab lain..

Tapi pada PENDAPAT aku, success is a journey, not a destiny. Aku berase sedemikian sebab tak ada manusia perfect dan kita perlu terus berusaha untuk mendekati perfection walaupon takkan sampai. Dalam skop berblogging ni, terus-terang aku dah banyak gak fikirkan ape yang diperkatakan oleh Ninja sendiri sebelum aku kenal blog die lagi.




*U own it dude. Kalau aku jadik ko, term "satisfied" tu is partially my term of "success".

Dan pada aku, BRANDING is another thing that should be taken into account for long term success. So, brand yourself folks! Tak perlu duplicate style orang lain kerana anda semua special dan anda adalah diri anda! HOyeahhh!


And last but not least.. Respect others..

P/s: 3 tahun lepas, mak aku yg bagi nasihat suruh brand diri kalau nak jadik engineer yang berjaya kat workplace. Even quote "dont expect sume org suke kite dan jangan berubah pendirian tu" ade lah exactly quote yg membe aku ckp time tragedi hitam idop. Heheh. Pointnye, tips blogging juge boleh jadik tips kehidupan. Same-same kita fikirkan.. =)

Itu pendapat saye.. Pendapat anda bagaimana?

13 comments:

FARAH IZWANI RAMLI said...

dont expect sume orang suke kite.
ayat tu memotivasikan diri aku. :)

A retarded kitty said...

kena ada style. originality

LYNN FAUZI said...

nice one bro! keep it up.. :)

dill said...

jadi diri sendiri. menulis dengan jiwa.

dill.

bersama kak Es said...

kak Es suke peringatan jangan sangka semua orang suka kita ...
supaya kita tak bongkak dan sentiasa sedar diri :)

Mrs.Yie said...

memang betul pendapat ninja tu..menulis sesuatu entri biarlah lahir dari diri kita sendiri..x perlu nak ikut style sesiapa..jadi diri kita..jangan tiru gaya orang lain..isi dalam entri jangan nampak hipokrit..contoh macam kalau kita suka lagu rock,tiba2 buat entri pasal lagu dangdut..apa kes?hehehe :) tu sebagai satu contoh saja..banyak lagi contoh yg lain..satu hal lagi JANGAN JADI PENGCOPY DAN PENGEPASTE..ekeke :P

akusukacakapbanyak said...

yup..btoi tuh..

Terbang Bersamaku said...

thanks sudi share tips mcm nie...

Aunty P :) said...

its ain't just about blogging, its
whereas life need that spirit too

Ashraf Jalil said...

Farah: kene sentiasa rendah diri =)

Kittu: betui betui..hehe

Lynn: Thanks sis!

dill: betul..dan juge pensel..hehe..ehh, kalo type dgn laptop..

kak Es: yg penting kite humble n rendah diri :D

Mrs Yie: a ah.. toothpaste pon jangan jadik..heheh. biarle org menerime kite seadanye..

TB: thanks sbb sudi bace =)

Aunty: couldnt agree more =)

The Towel Ninja said...

omg .
i feel blessed and so honored for
being in this post.
tell u what ,inspiring people
is the thing that i ever wanted!
i write because i want to get inspired and be inspiring.
and alhamdulillah ,today i made u inspired by my words.
im speechless :') .
at least i made one person learned something :)

♥suNa husNa♥ said...

yup....b ourself..dari penulisan, pembaca leh tahu cane kita sebenarnye......^^

Ashraf Jalil said...

Ninja: I guess u did.. haha.. n at least i have something for my post.

Husna: yup2 ^^

Please take your time for this =)