Followers

Saturday, June 18, 2011

Cara Elak Dari Di Hack

List Blog Bakal Di Hack bole tengok kat blog MTT SINI. Bagaimana cara untuk elak dari di hack?

Sebenarnye tips ni pun dapat dari internet. Perkara pertama yang perlu dilakukan untuk elak blog kene hack ialah JANGAN dedahkan IP adress anda. Tak silap aku, sesetengah shoutbox ade simpan rekod IP address. Sebab tu aku prefer komen kat comment box je. Pendedahan IP adress mengalu-alukan kedatangan hacker.

Gune Firewall dan antivirus. Pastikan program tersebut sentiasa berjalan sebelum anda access internet. Last, jangan la biar internet sentiasa ter-on. Disconnect atau tutup computer bile tak pakai. Kurang sikit risiko kene hack.

19 comments:

nelly said...

la ..baru tahu ~
=='

emeera asnary said...

IP itu apakah ? huhu

Ashraf Jalil said...

Internet protocol address..lebih kurang cam kod adress internet kite..:D

ellyyanie said...

menakutkan la bnde2 cm ginih...huhu...

hafrizzul hafiz said...

tinggal kesan terjah kat sini...
nice tips bro..
keep it up. ^_^

Mejuez said...

aku cadangan kan jgn letak widget tah pape dekat blog.. sebab ada setengah widget akan dedahkan kita punya ip address ngan data server yg kita guna.. :D

Ashraf Jalil said...

Hafrizzul: tengss! nak terjah balik!

Mejuez: Tu le.. tp widget yg ade skg ni cm diperlukan. cmne ek..

Una said...

tapi kalau dekat shoutbox, cuma ada nombor 2 belakang jek kan..so, dia tak dapat IP penuh kan..macam mana dia nak hack? huhu..blog cik epal masuk dalam senarai blog yang bakal dihack..huu~ nasib blog saya tak femes.. =P

Ashraf Jalil said...

ellyyanie: tu le..kene jage2..

[sutera kasih] said...

tq share info :)

dill said...

adeh. susah kan skarang ni. hackers la crackers la. nak buat ape pun kene fikir banyak kali. nak jaga IP address pun satu hal gak.

dill.

Cik RoSs said...

ooooooooooo..macam tu rupanya!!

thanx bro.. :)

khansyaa' al khairiyah mohd ujang said...

IP itu adalah nama panggilan sy ^^ kehkehkeh ^^

thanx info bro ^^

Umedia Network said...

Nice info bro. :D

Doctor on Holiday- Siti Soleha said...

camne ni blog saya tersenarai...HUHU
(T_T)

ada kata tukar URL..tapi saya tak mahu..sayang :(

SyahmiFikri said...

ades.. macam2 hackers sekarang nie.. mau jumpa bunuuh jer..

susah kan hidup orng lain.. =(]


*follow nice belog.. baru terjumpa.. hehe

FaiZaH Fyn said...

bahayanya sekarang ni...habis semua benda nak kena hack..

@mejuez: contoh widget??

Ashraf Jalil said...

SK: no prob =)

dill: tu le,..biskut tol..hahah

Cik Ross: =D no prob..hehe

IP: hello IP..heheh

UN: =D

Doc: haha..cube cek entry kat blog Ben Ashaari. Die ckp list tu bukannye ape pon.. xyah risau..:D

Syahmi: haha.. mekaseh bro!

Faizah: tu le.. naseb baik computer je. bukan nyawa.

Izz Diyanah said...

jln sini...

Please take your time for this =)