Followers

Saturday, June 18, 2011

Tips Permainan SEO: Backlinks

Permainan SEO melalui Backlinks ni sebenarnya adalah salah satu strategy untuk menghangatkan blog anda dalam enjin carian Google. Mungkin kebanyakan orang bila ditanya soalan-soalan seperti:

"Kenapa ko ping entry kat facebook?" atau
"Kenapa ko buat banyak segmen?"

akan menjawab: "Nak tambah follower supaya blog aku dikenali ramai."

Tapi apabila bertanya kepada mereka yang dah expert atau berpengalaman, mungkin mereka takkan jawab apa-apa dan hanya menjawab dalam hati dengan jawapan seperti berikut:

"Aku nak dapat credit dari Google.. Lagi banyak Backlinks aku dapat, lagi senang le website aku nak appear kat 1st page Google."

Ya, aku akui yang sekarang ni aku tengah bertungkus-lumus nak belajar seni permainan SEO ni. Aku masih baru lagi dalam pembelajaran dan sangat berterima kasih kepada blogger2 yang expert pasal ni sebab sudi share kat website mereka. Backlinks ni hanyalah salah satu faktor dalam permainan SEO. Ada BANYAK lagi faktor yang perlu ditelaah habis-habisan dan diexperiment untuk faham teknik ni.

Berbalik kepada topik BACKLINKS, backlinks ni adalah link yang membawa orang sekeliling ke website anda. Bilangan backlinks yang anda dapat adalah "indicator" terhadap kepentingan blog korang. Lagi banyak backlinks, lagi senang site anda appear kat 1st page google search. Backlinks dari website yang berkualiti akan membawa kepada hasil yang berkualiti .

Hidden link ngan automatic generated site dan sgale jenis spam sebenarnye adalah antara cara busuk yang digunakan oleh pihak-pihak tertentu untuk menguasai padang SEO ni.

Pada aku, Popularity+Brain adalah komponen paling mantap untuk mende2 cmni tanpa menggunakan kaedah-kaedah busuk.

P/s: expert SEO dari oversea mampu menjana sehingga 100000 dolar sebulan ataupon lebih disebabkan diorang genius dalam memahami algorithm robot labah-labah google serta demand pengguna internet.

Note: Entry ni bertujuan untuk dikongsi. Jika ingin ditolak, sile nyanyi lagu "Price Tag". Hehe.

8 comments:

farahin nasir said...

aduhh.. pening plak tibe2.. ape tuh? tak paham.. :(


CERITERA KISAH

The Towel Ninja said...

erm..SEO? tataw pon apa benda tu -_-".yang aku tahu kalau nak appear dekat google page , just buat keyword yg selalu org cari or yg hangat and naikkan traffic page view je ..
then ,letak image.actually ,aku ada satu entry tuh .gambar dia dekat first sekali .
daan entri tu aku check dah almost 13 000 views dah dan mostly dari overseas punya people yg google benda tu.

Ashraf Jalil said...

Farahin: hehe..ni cm cara untuk website kite appear kat 1st page carian google. untuk topik2 yang kite wat. :D

Ninja: haa..keyword tu memang xleh nak pisahkan ngan SEO. aku suggest kite study lgmende ni.. Cm nice gak..heheh

The Towel Ninja said...

tapi org cakap benda ni boleh sebabkan blog kita kene malware?
entah kt mana aku baca ..lupa plak.

Ashraf Jalil said...

standard le kalo dah expose website.. firewall kene bagi kuat.

The Towel Ninja said...

banyak betol cobaan

Nur Fannun said...

backlink memang menaikkn rangking SEO dari gansa ke silver pas tu gold..yg gold ni susah nak dpt..

AHMAD FAHMI said...

tolong ajar....

Please take your time for this =)