Followers

Tuesday, June 21, 2011

Psikologi Perempuan Ketika Period


Datang bulan, atau haid, atau period adalah satu kemestian bagi setiap perempuan normal yang dah sexually mature (mencapai akil baligh). Dalam proses datang bulan, psikology wanita adalah satu perkara yang sangat abstrak dan subjektif. Banyak perkara tak dapat nak di"explain" menggunakan logik akal. Bagi kaum lelaki, anda semua haruslah bersedia apabila nak berdepan dengan kerenah perempuan yang abstrak seperti berikut:

SEDIH TAK TENTU PASAL ini adalah satu simptom yang biasa bagi perempuan time tengah period. Women are complex creatures. Mereka tidak memerlukan sebab yang munasabah atau situasi yang menyedihkan untuk menangis secara tiba-tiba. Kakak aku sendiri cakap, mase beliau tengah dok kusyuk tengok cite "So You Think You Can Dance" kat TV, tetibe boleh rase nak nangis. Tengah bace surat khabar tetibe rase nak nangis.. Hatta tengah makan nasik sekalipon tetibe boleh rase nak nangis. Pastu nasik tak habis.. . Orang cakap kalau makan nasik tak habis, nanti nasik tu nangis. Elok2 je nasik tu boleh join nangis skali ngan korang..

MARAH TAK TENTU PASAL ni pun salah satu punca kenapa kaum lelaki cepat botak. Perempuan akan rase cepat marah ketika datang bulan dan akan selalu salahkan orang lain bile kekalutan situasi berlaku. Kalau perempuan yang sedang period tersadung kaki sendiri lalu jatuh tergolek, silap-silap pakcik yang meniaga cendol kat tepi jalan tu pon bole kene marah derr.. Padahal pakcik tu takde sangkut-paut pon dengan kejadian tadi. Sabor je le..

OTAK SENTIASA FIKIR NEGATIF atau dengan kata lain, menjadi paranoid. Time-time macam ni la perempuan selalu merasakan diri mereka tak cukup bagos, rasa takut, dan terlalu fokus serta senang terpengaruh dengan pandangan orang sekeliling terhadap diri. Kalau kat asrama, perempuan yang senang kene histeria berkemungkinan besar mempunyai masalah paranoid ni.

SELALU LAPAR tapi makan tak pernah rase kenyang. Menurut kakak aku, kejadian sebegitu berlaku adalah disebabkan kekosongan jiwa, bukan kekosongan perot. So, kene kaji balik faktor kenapa korang rase lapar dan moga-moga anda tidak menzalimi perot sendiri sampai jatuh sakit.

P/s: Tentang physiology pulak akan dibincang next entry =D Thanks jenguk..

52 comments:

Siti Farah said...

macam mane plak klw cik awek yg period tapi en.pakwe yang melalui semua simptom tu smpai cik awek jadi botak plak? hehehe :P

Fina Fento said...

saya kalau time 'tu' takde nafsu nak makan pulak :P

fyna said...

fyna punya yang last je..yg lain xda..=)

CIK CHIPSMORE said...

heheheh...tersenyum sejenak..lalala...mcm betul jerk kate2 kakak kamu tu..lalala..tp xder la nk marah cam marah pkcik cendol tu..ader gak yang leh tahan emosi marah tu larrr..

ain said...

nice post..

slalu kalau time period nie perempuan suke ikot mood..dan mood diorg senang berubah-ubah..
kadang2 diorg leh jdi hyperactive mcm suke bersukan ataupun muram mcm selalu menangis tue..
dan slalu yg diorg ckp diorg akan senang rasa lapar..hehe ^_^"

Halimatun Sa'adiah said...

sgt betol tu....

Ollen said...

normal tu, yg paling tak best tu asyik nak mkn je, harap2 insan2 yg bergelar lelaki ni paham, :)

dira said...

peh...cam tau2 je..tgh menhadapi 3 perkara di atas...selera mkn je yg xde...benci rasa tiap2 bln mcm ni..terasa benci ngn diri sndiri...

cik siti said...

betul lah tu, tp simptom ni terjadi bila pompuan x boleh kawal.. and laki x pasal2 kene memahami.. hahah.. kesian giler...

klu aku sendiri aku diam je satu hari muka monyok sume x brani tegur.. kemas rumah tiba2 lepas tu membebel sorang2 apsal bersepah, kenapa x kemas bilik.. blablabla...


dan bnyk lagi.. haha

FaiZaH Fyn said...

cepat marah and selalu rasa lapar hee

Azmira Yusof said...

yup saya selalu alami ..then sy kuat makan time tuh .. mmg berselera lah .. mcm2 mengidam .. jeruk .asam .. peh yg masam2 jg fav :)

Ashraf Jalil said...

Farah: lelaki kene pms? dasyat..heheh

Fina: yek? waa..lain org lain simptom kot..heheh

fyna: hehe.. hormon agak stabil kot..xde kecelaruan perasaan sgt..

chopsmore: haha..yg marah pakcik cendol tu bile da trok sgt.

ain: haha..byk lagi simptom bole jadik :P

HS: hehe..lelaki mesti ramai tension :P

dira: haha..jgn le benci..

Siti: haha..wat muke cm nak gi bunuh org ek sampai cmtu..

Faizah: kalo cmtu kene tido sambil makan.. tido nak bagi hilang marah, makan nak bg hilang lapar..heheh

ishiko said...

mmg mcm tu.. badan perlukan tenaga yg byk.. keh3x,,^^

Ashraf Jalil said...

Azmira: kene gastrik kang :P

Misz Ayu said...

eh eh eh..macam... macam betol lak hahaha..

.:AiN iKeUchi:. said...

semua cm betul..tpi yang mrh tu..x.pernah..hehehe...tpi memang selllu sngt sedih x tentu pasal..tetiber jer..boleh menangis..huhuhu..

mia.azlin said...

miahahah marah tak tentu pasal uh mmg betol la kot kt diri ni. lalala~

Ashraf Jalil said...

Ayu: kann? hehe

Ain: baiknye xpenah marah..heheh

Azlin: fuhh..takot org nk dekat =P

Ashraf Jalil said...

ishiko: mmg kene makan banyak..hehe

hidayah sapidih said...

hahaha..tepat sekali semua tu :)

Cik Eka said...

betul sangat..hehehehe

kita pun buat entry pasal ni tdi..he

Siti Farah said...

memang laki PMS, berlaku dikalangan kawan yg lain gak.. ehehee

Miss Y and Her World said...

kekeke. semua tu tepat sekali. alah lelaki kena redha. bukan lama pun kami berkeadaan begitu. paling lama (purata) 7 hari. hari-hari lain kami normal ;)

Muka Cantik Tak Guna Kalau Tak Kahwin

i'm ezza haniza said...

bagus . sama mmg lalui simptom2 tu tiap2 bulan ,terutama pkir negatif .tq memahami.hahahaha

Terbang Bersamaku said...

setuju, memang tepat sekali..
bgi diri sy pulak, bab sedih tak bertemoat tue mmang betul tapi bab marah tue tak ar..

Ashraf Jalil said...

hidayah: yeahh! haha

Eka: mau usha!

Farah: tu la..igt perempuan je ke bole kene pms..hahah

Miss Y: haha..7 hari saket woo..:P

Ezza: hehe.. sy memahanmi..:P

TB: siyes rase respek kat perempuan yg tak rase marah :D

hana nabihah said...

huhuhu semua ade tuh kat kiter ~

Siti Farah said...

tapi, laki PMS ag teruk dari girls!!! ahahahaha....

Zinnirah Humaira said...

tahniah, anda sangat memahami wanita =) haha.
smua point adalah benar belaka, pasnih minta awak buat entry "cara-cara menangani psikologi wanita ketika period" hehe :D

Aida Azryn said...

aida biasanya akan lebih makan banyak dari hari biasa. XD

alamak jujurnya aida bagitahu. haha.. =.=

[sutera kasih] said...

ehemmmm2 hehe..kalo bab lapar tu setuju :P

bella lim said...

makan tu betul. :D

nur aishah bte abd hadi said...

betul
semua diatas saya lalui
bukan minx
tp mmg jadi sendiri :(
xle nk kawal
tetibe sedih marah n pk negatif then lapar

syafiqakarim said...

act women are unpredictable ;)

Lizzie Yasmin said...

nafsu makan tersekat lar..

Nur Intan Syafinaz said...

Semua x tentu pasal..haha
Pasal asyik lapar je tu..tgk org jugak..ade yg xde selera makan bila when that time come..haha..lain org lain gaya nya..tp kebanyakan nya mcm tu la..

mira nasiruddin said...

hampir setuju dgn semua fakta tp pon setuju dgn komen cik SITI FARAH 2(1st yg komen)

Shasyela said...

kesemuanya adalah sy haha

Ashraf Jalil said...

huahuahua! majoriti cakap statement entry ni btol! wee~! xsesia interview kakak..hahaha!

.:AiN iKeUchi:. said...

ashraf:dah leh dijadikan kajian la tu..ok la tu..hahaa

♥ balqis bahari said...

bgs jugak la post ni.btol2;)

Farahin Ahmad said...

haha...semua akn jadi terbalik waktu tuh...duit juge akn berkurang~

Ashraf Jalil said...

Ain: heheh.. dah ramai org kaji nih..

Balqis: =) haha.. mengalami sume ek?

farahin: tau xpe.. tension pastu keje abeskan duit =P hahah!

cx's said...

thumbs up! =)

Mohamadazhan.com said...

nice entri...perlu tahu untuk masa depan =)

anisah said...

nice post...
bagus untuk educate kaum adam mengenai kaum hawa..

Dhiya Fariza said...

can i explain the physiology part :p nice one!

Ashraf Jalil said...

jemputexplain kalo ade fakta2 best =D

Muaz Faris said...

laki tulis pasal benda ni..semacam tu..hehe

Ashraf Jalil said...

Info menarik dan fakta untuk semua :D

Nurul Syazana Noorhijas said...

huyoo !! doktor pakar sakit puan la ni ? hehe . tapi tak sume org mcm tu . ade org period tapi okay je . ^^

yahaya said...

yg tak pernah dtg period pun ada mcm artikel diatas...heheh

Please take your time for this =)