Followers

Monday, June 13, 2011

Bila Bercerita Tentang Budak Genius + KosTersusah Dalam Dunia

This guy is just kenalan aku semasa kat foundation. N die adalah top 5 Malaysia untuk SPM batch aku dulu as far as far as i know. Aku sebenarnya sangat pelik macam mana sesetengah cmni boleh jadi begitu genius. Soalan tersebut sebenarnya tak ada beza sangat dgn kalau aku tanye " Kenapa Cristiano Ronaldo terrer main bola?" IQ sebenarnye adalah pemberian Tuhan dan ia boleh ditingkatkan dengan usaha.

"Ko dah study chem utk final tak?"

"Aku baru abes bace buku teks chem dr awal sampai abes dr kol 10 pagi sampai kol 1 ptg tadi."

Aku masih ingat lagi perbualan tu kat sebuah kedai mamak. Study 3 jam,.. and bile result kuar untuk sume subjek, jarang le nak nampak budak camtu dapat bawah dari 97-100%.

Dan apabila otak dah genius, maka sesuai sangat la bagi diorang untuk ambil kos seperti Engineering Science. Kalau kos Engineering yang biase kite dengar fokus kepada aplikasi ilmu-ilmu teknikal dalam industri, Engineering Science pula adalah satu kos dimana fokusnya ialah "create" ilmu-ilmu yang digunakan tadi. Jadi diorang yang amek kos ni memang terpakse "dig to the bottom" segale science behind engineering.



P/s: Aku rase Engineering Science ni adelah gate to "Fringe" Science.. Fuhh..Cool..Wahahah

6 comments:

Misa Catalyst Kuching said...

hi, first time visit here. hehe your writing seems interesting! =)

dill said...

anugerah Allah :)

dill.

^ai-mie : 아이-미^ said...

i tabik dekat budak2 engineering yg really terer2 coz me dari budak design tup2 kena jadik budak engineering memang agak sakit jiwe and kpale otk jugak la... huhu...

Ashraf Jalil said...

Catalyst: thanks =)

dill: betol :D

ai-mie: haha..time keje, kene banyak biase ngan keje praktikal., lame2 jadik senang :D

cHemPakA daNiSh said...

fringe science tu mcm yg dlm citer fringe k???awesomeeee~~

muhd arif said...

mmg syok giler kalau dpt jadi engineering.....
kalau dari mula dah tnm azab dr dulu hingga sekarang pasti tercapai...
insyaallah.....

Please take your time for this =)