Followers

Wednesday, June 1, 2011

Nak Jadik Halimunan: Logik tapi bukan senang...

Dulu mase aku amek foundation kat Taylors University College, aku kene buat presentation topik bebas untuk subjek English. Dan aku telah memilih satu topik yang aku agak taksub suatu ketika dahulu: Philadelphia Experiment, 1943. Atau lebih dikenali sebagai PROJECT RAINBOW.

Almaklumlah time Perang Dunia Ke-2, negara-negara yang berperang masing-masing sibuk dengan invention tech2 baru dan military experiment. Salah satunye ialah Philadelphia Experiment nih.

Nak dipendekkan cerite, US dengan beraninye menjalankan satu experiment berdasarkan Einstein punye "unified field theory" untuk menghasilkan sebuah kapal perang halimunan. Nak lawan NAZI kot.. Dan experiment telah dibuat ke atas kapal perang bernama USS Eldridge beserta crew2 kapal diatasnye. Menggunakan konsep fizik dan matematik, diorang cuba untuk fix gravity dengan electromagnetic radiation. Sebijik electromagnetic machine telah disambung pada badan kapal..Nak tau ape jadik? Tengok bawah ni:




*gambar hiasan
*gambar bukan hiasan le pulak


Diorang report yang kapal ni hilang dalam fog+cahaya hijau, muncul di Naval Yard, Norfolk Virginia 300 batu dari tempat asal.. Lalu muncul balik di Philadelphia beberape minit kemudian.

Crew-crew kapal memang bernasib malang sebab badan diorang dah disintegrate ke molecular level bersama kapal, dan badan diorang cerai-berai bercantum ngan kapal. Ade segelintir yang direport dok kejap ade kejap xde macam biskut (atau siaran tv yg rosak). Yang mane terselamat menjadi gila, dan mati beberapa ketika kemudian sebab barah. Yang dah jadi wap pun ade.

So, diorang tutup kes ni, tukar name USS Eldridge kepade Leon dan xsilap aku disembunyikkan kat Italy. Dalam tahun 2000+ baru cite pasal ni kecoh kot. THE END

-Don't mess with the universe. It will kick your tuttt-

P/s: Nak wat entry pasal time travel ngan time dilation untuk entry akan datang. Mekaseh kpd yg minat entry jenis ni.

11 comments:

dill said...

this is new!

for me. will google about it.

dill.

Rtp Farra Arisha said...

oppps nampaknya bukan senang nak jadi halimunan yaa. there's must lots preparations we've to do right...

Nur Intan Syafinaz said...

First picture tu..mmg jd cenggitu ke org nye??scary giler~~

Misz Ayu said...

tulis je..gerenti ade org bacer..hihi

PeRmAtA bIrU said...

huhu... ngatkan halimunan tu mudah macam citer spongebob..
heheh..
sebab blog nih x halimunan n nampak macho.. so saya tag la blog ni untuk satu contest... kat sini:::
http://nilamsuhana87.blogspot.com/2011/06/cik-ayu-buat-contest-blog-paling-cute.html

Ashraf Jalil said...

mekaseh sudi bace =D

teynteyn the doll said...

wow thanks kaseh for the good info... dapat tahu satu bende baru hari ni...yay=)

hidayah azman said...

speechless.if only the experiment was a success.what a topics to be explore.great idea

che lan said...

salam..anda di tag GA di sini.. http://chelan-beby.blogspot.com/2011/06/1st-giveaway-by-wan-myzura-collections.html

우미 칼솜 said...

Global, love it, at least Cikmie boleh tambah isi untuk karangan hehe. (:

fara said...

deaorg jadi macam first picture tuh ke ? haishh ! gila laa .

macam mana yg kejap ada kejap tkde .
pelik !
btw, thanks ! its new to me :)

Please take your time for this =)