Followers

Tuesday, June 7, 2011

Lu Langsi ka, Langsir ka, Langsuir ka..Sapa wa nak bagi lu mati?



Setelah 3 minngu menceburkan diri dalam bidang kebloggingngan ni (bukan kegoblokan), aku semakin nampak yang isu kondem-mengkondem ni adelah satu culture yang memang tak dapat nak dielakkan.. Dari blogger baru sampai blogger tak beberape nak baru, kebanyakannye akan wajib ade entry berunsurkan "kondem" terutamanya terhadap individu yang membawa fahaman berbeza tak kire dari segi perbuatan mahupon ideologi. Biasenye akan ade satu topik yang akan trigger "peperangan kecil" tersebut yang akhirnya akan menjadi "peperangan besar" yang kite mungkin tak nampak.. seperti perang saudara..

Pada aku certain thing better left unsaid but sebahagian besar lagi kite kene fikir betol-betol kalau nak suarakan pendapat. Tak salah bagi aku kalau nak kondem perkara yang tak betul, tapi kene la ade caranya (sebab perkara yang salah tak dibetulkan bole jadik dosa gak). Istilah "condemn" untuk dunia blogging ni pada pendapat aku just jatuh pada tahap "mengekspressikan disapproval" je dan bukan menghukum. Itu untuk pihak yang mengkondem..

Ye la sape tak marah kalo tibe-tibe kite tak wat salah orang tibai kite cakap "LU LANGSI, LU MATI!!". Itu ok lagi.. Cube kalau korang suke minum air Pepsi , tetibe ade orang sakit hati ngan korang tak bagi minum Pepsi lantas bersuara: "LU PEPSI LU MATI!!".. Banyak kerugian beb.. Tokey Pepsi rugi, orang suke minum pepsi rugi, dan korang yg sebok nak halang orang minum pepsi pon dapat dosa jek..

Pihak yang dikondem pulak, pada pendapat aku 1st thing kaji kenapa korang dikondem..Bile korang rase tak bersalah, korang ade 2 choices: Nak senyaap o nak attack balik. Dan due2 tu akan bawak korang kepada consequences yang berlainan. Kalau kes kondem ni buat orang sakit hati dan die hantar mende2 angker kat korang ataupon simbah asid kat muke korang ataupon family korang camne? See..? Tu antara mende yg korang kene fikir kalau nak attack balik.

What's the worst that could happen? Kene simbah Pepsi kat muke? atau lain-lain..


16 comments:

miss Sushi ♥♥ said...

"kebloggingngan ni (bukan kegoblokan)"
bahasa yang indah..lalalla.:)

i'm ezza haniza said...

pepsi pn sedap.

Mrs.Yie said...

dunia blog dah x sama macam dulu dik..pasal tu macam2 hal boleh berlaku dalam blog..dulu kebanyakan orang berblog kerana ikhlas hati nak berkongsi cerita dan pengalaman..tapi sekarang orang berblog lebih kepada perniagaan nak cari duit..sama jugak kalau sesuatu hal pergaduhan antara blogger berlaku..yg lain2 turut menjadi batu api..dari situlah sesuatu perkara kecik tu tiba2 jadi isu besar tahap seratos..huhu

HAZWANmohd said...

sentap~

Nur Intan Syafinaz said...

Nanti acid man berubah kepada Pepsi man pulak..hehehe

puanbee said...

betul malas buat entri cam ni takut juga dosa tk dihukum di dunia di akhirat nanti ntah2 kena saman ...jgn terlibat senang

k a k L a m p said...

simbah pepsi taxpe beb..simbah asid kang naya jerk..huhuhu

Anonymous said...

Pepsi pun tak elok nak minum. :\

Ashraf Jalil said...

Miss Sushi: bahasa dirosakkan tuh..haha

Ezza: haha..sarsi pon

Mrs Yie: tau xpe..mmg buruk tahap seratos gak le kesan die..

Hazwan: santap..haha..

Intan: tu la..banyak duit die beli pepsi..

PuanB: tu lah..carik idea yg natural je le..

kakLamp: tu la.. nak pakai helmet tetiap kali kuar kang susah pulak..

Anonymous: reput tulang..tapi sedap..hehe

blackroses said...

kalau boleh nak jadi blogger natural je...aminnnn..peace no war

FaiZaH Fyn said...

kalau hal berkaitan blog ni better senyap je tak payah nak gaduh sana sini..manusia bila penat dia stop laa...

Ashraf Jalil said...

BR: Aminn..

Faizah: btol btol.. biar laentri tak manjatuhkan mane2 pihak

bella lim said...

bos, kenapa pepsi? vanilla coke lagi sedap. :p

takpelah. ambikla pepsi sebab i taknak share

Ashraf Jalil said...

bella: nak pakai vanilla coke la..haha :P

fyna said...

kalau fyna..fyna senyap je..mls nk kondem2 ni..biar dia meroyan sorg2..ejeje


abg hensem! fyna xde pic senyum menawan..tengah plan nk snap lain..sory lmbt join..jgn mrh tau ;(

Ashraf Jalil said...

Fyna: haha..btol..tapi kes fyna lain..org wat fake profile..tu berat gak tuh..

pasal contest tarahal lah..tu take your time.. =D haha..

Please take your time for this =)