Followers

Thursday, June 9, 2011

KENAPA BLOGGER PEREMPUAN SENANG FEMES?

APE YANG PEREMPUAN BOLEH BUAT TETAPI LELAKI TAK BOLEH?

Niat asal aku untuk entry ni adelah nak carik artikel scientific study pasal "kenapa perempuan boleh tertarik kepada perempuan". Tujuan aku nak carik artikel sedemikian adelah sebab aku nak carik explaination daripada hasil kajian berkaitan "kenapa blogger perempuan lagi senang popular dari blogger lelaki". Salah satu hipotesis yang aku buat (based on pemerhatian dari blogwalking) ialah:

"Bukan sahaja lelaki , malahan perempuan sendiri mudah tertarik kepada perempuan."

Aku spend dua jam google untuk carik faktor-faktor yang berkaitan tapi malangnye banyak article yang aku jumpe totally berkait rapat dengan "intimacy" antara perempuan dan perempuan. Dan selebihnye berkaitan dengan psychology lesbian. Target aku sebenarnye nak jarik pasal sifat feminine perempuan yang membuatkan mereka tertarik kepada golongan sama jantina (bukan secara sexual). In reality, mende tu sume tak terhad kepada suka mende-mende yang comel, kaler pink, baju-baju atau beg tangan yang lawa dan sebagainya. Almaklumlah..Blog perempuan kan banyak sume tu..

WOKEH!

Antara salah satu bukti berkaitan yang aku jumpa ialah:

KENAPA PEREMPUAN BOLEH HUG PEREMPUAN SECARA OPEN DENGAN SELESA, TAPI LELAKI SUSAH NAK HUG LELAKI MACAM TU?

Bile lelaki nak hug lelaki, biasanya ia disertakan dengan tubuh yang keras dan ganas. Grab atau tepuk bahu secara keras dan macho adalah kemestian. Perlakuan tersebut adalah untuk mengelakkan contact badan secara lembut sebab semestinya lelaki normal taknak dicop lembut atau gay. Tendency kitorang untuk menjauhi pelukan mesra atau "lama" adalah tinggi. Biasenye kitorang prefer 'handshake" yg macho jek.

On the other hand, perempuan lebih selesa berpelukan sesama perempuan. Siap boleh cium pipi tanpa segan-silu dalam keadaan selesa. Walaupon baru first time jumpa, still boleh peluk. Tak ada perasaan malu apatah lagi nervous. Dari sini aku macam boleh nampak bond antara perempuan dengan perempuan lebih bersifat mesra dan senang terjalin.

Ade tak psychological atau biological explaination behind situasi tersebut? Somehow aku rase tu adalah salah satu sebab kenapa blogger perempuan mempunyai bole tahan ramai follower perempuan. Perempuan senang tertarik dengan sesuatu yang bersifat "feminine" maybe...Lelaki takyah cakap la, yg sejati memang tertarik kat "perempuan" tu sendiri. LOL





P/s: sesape ade jumpe scientific study pasal hal yang berkaitan, jemput share :D

46 comments:

hudaa.udey said...

iye ke?? xjugak kot.. huhu

Belog MTT said...

OMG---> Oh !! Menarik gila entri ni.. :D

Tapi memang no komen sebab munasabahnya memang kalau lelaki berpeluk dengan perempuan berpeluk memang sangat kontra menafsirannya..

Kalau lelaki : Omaiigadd ! Gay ker hape??

Kalau perempuan : Woww~ so loving friendship dorang.. :)

tulus sweet said...

kbykn benda mmg perempuan yg dominasi..huhuhu

Falcoa wa ! said...

perrgghhh ! hahahhaa !

UNA budak BAEQ said...

oh oh tidak . saya perempuan tapi saya tidak femes . tskk .

tapi kenapa saya rasa blogger laki yg cepat femes eh . perempuan femes sbb blog dorang cantik atau ada muka cantik ke kan . heheh

Ashraf Jalil said...

hudaa: say pon xtau.. entri ni tak berjawapan..hehe

MTT: Haha..tau xpe.. lelaki xmacho r kalo peluk2 cmtu..:P

tulus: haha.. lelaki semakin nak pupus ke?

Falcoa: perghh gaponye tu..? haha

UNA: haha.. hard truth. tak ramai yg appreciate entri yg bagos..

FizaFizz said...

aah kan usually girl dgn girl mmg cpt mesra kan..siap peluk cium semua *termasuk aku la..kih3..tp jarang sgt nmpak lelaki dgn lelaki berpeluk dari segi friendship la..just handshake je

Mrs.Yie said...

blogger perempuan lebih femes ke?bukan lelaki ke?ermmm...ini bermakna dunia blog lebih di kuasai oleh kaum perempuan la tu agaknya..kecuali la kalau blogger lelaki tu hensem tahap seratos..mesti ramai follower dan femes..satu hari nanti mungkin tuan blog ni akan ikut jejak langkah macam tu juga..sape tau..wekkkk :P

Ayuni said...

sebab bloggers perempuan suka cerita perihal diri mereka yg kdg2 jd inspirasi utk kehidupan perempuan lain :)

Gadis Pantai Timur said...

mungkin sebab pompuan ni penuh dengan sifat keibuan..kalau hug pun rasa macam loving sangat..takde istilah lesbian...tapi pak cik aku cakap kalau pompuan suka kaler purple ni memang ada ciri2 lesbian..haha..aku pun x tau btol ke tak..
http://sweetgurlz11.blogspot.com/2011/06/anak-melayu-pertama-menjadi-pensyarah.html

Ashraf Jalil said...

Fiza: tau xpe..slalu nampak bile balik kampung..sdare mare perempuan jumpe berpeluk sakan.. haha

MrsYie: A ah. Mungkin lebih bersifat ingin mengekspressikan hati dan pendapat.. Wahaha.. Aminn.. :P

Ashraf Jalil said...

Ayuni: btol =D dorg bole jadik good listener pasal masalah hidop gak.. sebab perempuan same perempuan hati lembut dan tau ape yg memasing rase..

GPT: A ah..(part atas, bukan part lesbian..haha) ade rase suke perempuan ke? hahaha

farteennanie said...

tp.. pompuan neh kwn xlme.. susa laa pompuan nk setia ngn kwn dye.. sbb pompuan nih jnis kwn ikt peredaran mse.. disamping 2.. pompuan kuat berdengki! susa laa! hahaa.. aku pom pompuan gak! :p

xmcm lelaki.. besh je.. jnis brotherhood.. susa laa nk tgok lelaki2 gado.. lau dri kecik dye kwn ngn kwn dye 2,, smpai mati laa dye 2 akn jdik kawan dye!

Marya Hana . said...

perempuan suke tengok perempuan2 lain utk compare dengan diri diorg.. tu antara sbbnya.. :)

*cik syu* said...

pmpuan nie suke bnda yang cantik cantik . n laki pn suke tgk yang "cantik cantik" . sbb tu rminyer follower . buatlah entry tah ape ape pn , rmi yang komen . rite ?

Ashraf Jalil said...

Farteen: haa..yg tu btol..apsal pompuan ngan pompuan kuat gadoh ek? slalu nampak..hehe

Kama: oo..ek? siyes yg tu baru tau..haha

CikSyu: tu le pasal.. xadil tol. hahah

Cik Eka said...

peluk2 sesama perempuan best sebab rasa macam mesra sangat..hihi..

tahla..tak tahu kenapa,mungkin persamaan jantina buat kita rasa lebih selesa,tapi taklah semua kan..ada sesetengah jer yang ngam..kalau tak tengoklah perempuan kalau gaduh tarik2 rambut...hahaha

cuma kalau kita suka sama perempuan tu bukanlah les,cuma kadang2 nak compare dengan perempuan lain...hehehe

suka entry ini..yeahhhh

Ashraf Jalil said...

Eka: a ah..perempuan senang mesra n senang gaduh..heheh.

mekasehh.. =)

miss Fyqa said...

tak semua kot. tp ikatan persahabatan antara lelaki dgn lelaki lebih bertahan berbanding perempuan...

Ashraf Jalil said...

Fyqa: ade gak lelaki yg xtau hargai persahabatan =)

azimah_rosli said...

ada juga laki peluk laki atas dasar kawan baik. perempuan peluk perempuan sebab akan terasa dihargai.. perempuna ramai follow blogger perempuan sebab blog dia comel dan sangat menarik perhatian.. (jawab dengan penuh skema)

Misz Ayu said...

jgn hug2 sgt lelaki kang jadi Gay =)

kotak bulat said...

kalau laki pegang tgn laki walaupun sekjap, boleh buat semua org kt sekeliling tu pndang dorng semacam.. hehehhe.. pnh tgk situasi ni kt shoppng mall..

Ashraf Jalil said...

Azimah: tau xpe.. hehe..skema itu tegas..

Ayu: haha.. tula pasal..xpepasal org salah sangke

KB: haha..penah gak nampak bangla jalan berpegang tgn..wahahah

k a k L a m p said...

pompuan kan mmg sifat nye lemahlembut and ayu2 gitu tuh yg sng tuhhh

Marina said...

aku tak femes pon...femes amos aku tau la...hehe..

Ashraf Jalil said...

kakLamp: betol2.. lelaki ganazz..haha

Marina: makan famos amos lg best dr jadik femes..haha

Imah Tyha said...

kerana secara fitrah, perempuan itu m'punyai sifat semulajadi iaitu kelembutan.. mgkn, kerna kelembutan ni, yg m'yebabkn mereka mudah t'tarik kpd sesama sndiri..(bkn les,ok) manakala lelaki ni, mmg dh sifat macho, better slm dr m'malukn dri b'pelukn sesama sndiri... hehehehe....

Pyka Rahmat said...

bestnya jadi perempuan wuuuuu.

FARAH IZWANI RAMLI said...

menarik lah entry ni. :)
perempuan boleh pelok2 ciom2 bila sesama perempuan.
tak nampak pelik kan?
tapi kalau laki nak pelok2 bagai.
geli jek tengok.
hahaha.
tak macho lah. kehkeh

lavenderlover said...

of coz girls lg kuat bond than gus coz we r cool..haha..=)
girls lg lembut atinya..maybe thats y i guess..>_<

Ashraf Jalil said...

Imah: ya betui2.. lelaki segan naki plok2 nih..

Pyka: jadik lelaki lagi best! haha..

Farah: cube bayangkan lelaki peluk lelaki cm pompuan buat..sambil cium pipi..xkepeliknye..haha

hidayah azman said...

that is the meaning of sisterhoods.even us girls, can't identify how did they happens.bt,you know something,in egypt,doing like that between guys is not a problem.cuma kdg2 mentaliti sesetgh org yg fikir lelaki tak boleh.dekat mesir,cium dan peluk erat antara lelaki biasa,byk je lelaki yg jalan sambil pegang tgn,diaorg sgt baik dgn kwn2 lelaki.mula2 sy rasa jelik juga.fikir2 balik.normal je sbenarnya.nice entry.

me-Chan_0o_ said...

menarik..menarik..
biaselahh, prmpuan kan memag pnh dgn kasih syg.. sbb tuh sng mesra and selesa salam siap ciom bagai.. kann
tapi btolke blogger prmpuan ag fofular dr blogger laki?? x jgk kott

Ashraf Jalil said...

hidayah: peluk ala2 muke belah kiri kanan bertembung tu ade jek lelaki wat..tp kebanyakannye yg dah berumur nampak banyak buat. but if tgk majoriti lelaki dlm dunia..agak jarang sekali yg boleh wat cmtu..hehe.. mentaliti is a factor. evolution pon mungkin gak...heheh

me Chan: haha.. xtau samaada lagi popular atau x.. tp perempuan lg "senang" popular

Gadis Pantai Timur said...

oppsss...konsi ctre je..aku x minat perempuan lah..masih normal..otakku masih waras..

Aflina Affandi said...

haha , maybe la. mmg selalu buat dgn kawan :)

♥ balqis bahari said...

sbb pmpn lbh penyayang dr lelaki. x g2? ;P

Ashraf Jalil said...

GPT: haha.. iyo..

Aflina: :D pompuan biase cmtu..heheh

Balqis: yekee...lelaki xsuke tunjuk kot..hahaha

Gagak said...

kebanyakan blogger2 wanita cerita pasal pakwe dorg. lps tu wanita2 lain pun dok sapot la cerita dorg tu..

berbanding dgn blogger lelaki, tak cool la ko cerita pasal makwe ko dalam blog...hehe

einz miszmessy said...

sbb perempuan naluri lebih lembut berbanding lelaki...dan perempuan tertarik pd bnde2 yg cantik pd mata mereka....

cx's said...

ur entry is best and totally for me, ur blog is amazing.. fully knowledge and you r brilliant when u can attract people to think with you. good job! i like it! =)

Ashraf Jalil said...

CX: haha..tak ramai org suke entry info.. but thanks nway =)

.pemikir sejati. said...

haha...agak la...

SoutulMujahid said...

pada pendapat aku, perempuan ni ada 9 nafsu (emosi), dibandingkan dgn laki yg ada 1 nafsu (emosi). so, paham2lah...

aku ada tulis entry pasal blogger jual muka. mungkin sedikit sebanyak memberi jawapan kpd ko. hehehe

KENAPA BLOG JUAL MUKA MENDAPAT SAMBUTAN HANGAT?

www.dunialandax.com said...

betul ah..aku kekadang jelez gak..nape orang pompan bole je..tapi bila aku nak peluk diorang,diorang marah,x fair lah =_+

Please take your time for this =)