Followers

Monday, June 27, 2011

Expidisi Pendakian Gunung Kinabalu : Antara Kecakalan, Trauma, dan Iktibar









Yg berbahagia, Tuan Pengerusi majlis/aktiviti, Encik Sidqi, pegawai penyelaras, Encik Ben merangkap ketua driver. Barisan para driver, Encik Sell, Encik Milan dan juga Encik Sidqi skali lagi serta barisan para pendaki yg dikasihi sekalian ( Encik Fauzee, Encik Han, Encik Faris).

Ini bukanlah ucapan rasmi tapi sekadar catitan ringkas yg xbrape nak ringkas kot mengenai ekspidisi pendakian Gunung Kinabalu pada 31 july n 1 august 2009 oleh Sid,Ben,Sell,Milan,Han ,Faris,Fauzee dan saya sendiri( Ashraf a.k.a Jabi).

31 July, 9am: Ktorang tiba kat checkpoint Timpohon selepas menaiki bas berhenti-henti drpd main entrance Kinabalu Park. Pendakian dimulakan. Destinasinye ialah checkpoint Laban Rata yg merupakan tempat berteduh ktorang dan para pendaki lain di atas gunung seblom mendaki ke puncak tertinggi. Jarak ke Laban Rata dari starting point ialah 6km dimana terdapat beberape pondok untuk merehatkan badan serta kaki yg bakal rase mcm nak tertanggal dalam 6km tersebut. Bekalan makanan yg sikit (pd aku la) diberikan oleh pihak agent pelancongan.

Kilometer 1-2: Salah seorang daripada kami hampir tewas akibat kepenatan dan hampir perlu diusung oleh brader pendaki yg diupah utk guide n jage ktorg dgn charge rm230 sekilometer. Tetapi rakan kite yg sorang ni dengan tabahnye menggunakan segala kudrat yg ade utk troskan pendakian sendiri . Tetapi beliau tetap discharge rm20 sbb mintak tolong brader tadi angkatkan beg (kire ok lagi la drpd rm230).

Kilometer 2-6: Kitorang 8 orang makin lame makin terpisah berikutan faktor stamina dan kekuatan fizikal serta mental yg berbeza. Ade yg dah daki jauh kedepan dan ade gak yg tertinggal kat belakang. Sepanjang perjalanan, terdapat beberape pondok yg dijadikan tempat ktorang lepaskan penat n rehatkan kaki yg semakin lumpuh. Akhirnya, kelapan-lapan pendaki yg agak hati kering ni (sbb bru bgon tdo, tros daki gunung tanpa sedikit stretching atau ape2 persediaan fizikal seblom mendaki) sampai gak kat Laban Rata seblom pukul 2pm. Kami tros makan2 cam org kebuluran dan agak byk gak makanan dibazirkan (Sid cakap kalo dah bayar rm800 sorang utk ekspidisi ni, takpe kalo nak bazir). Pastu ktorang pon gi la tdo. *P/S: hampir sume pendaki nak demam coz ye la, 5 jam mendaki, curam lak tuh jalan,. Kalo rata xpe gak..

Kilometer 6-8: Tepat kol 2am, ktorang dah bersedia kat luar hotel/dorm/pape jela. Cabaran seterusnya adelah pendakian ke puncak Gunung Kinabalu , Low’s peak yg berade 4095.2km above sea level. Berkali-kali kitorang diingatkan oleh brader2 yg jage ktorg yang cabaran kali ni bukan mudah dan ade kaitannye antara hidup dan mati. KESELAMATAN DIRI TANGGUNGJAWAB SENDIRI. Kitorang juge dimaklumkan ade sorang pendaki pompuan yang terbang ditiup angin semasa dalam pendakian ke puncak,. Kitorang juga diingatkan yang kitorang akan mendaki curam 90 degree dengan hanye menggunakan tali tanpa safety equipment panjat gunung yg canggih etc. Memule ingatkan senang je, skali da panjat…,trauma jadiknye.

Kat kilometer 6-7 , ktorang daki batu2 besar yg bertaburan serta curam menghala ke atas. Kaki mmg toksah cakap la, terseksa woo.. Hampir je ke kilometer 7, ktorg kene panjat gaung yg 90 degree tuh, takotnye xyah cakap la.. Aku mengucap byk2 b4 panjat.. Pastuh, Sid lak kene tiup angin n langgar la beliau ngan sebatang pokok yang tak bersalah..Tapi Alhamdulillah beliau serta pokok tersebut selamat serta xdepon konflik yg panjang.
Kat Kilometer 7-8: Angin bertiup sgt kuat dr atas, dan kiri kire2 50-60km/h. Kabus lak sangat tebal dan keadaan lak gelap. View range terhad pd 1meter radius jek dan ktorang mendaki berpandukan tali. Aku, Han, Pojie dan Milan berade dalam jarak dlm lingkungan 50m antara satu sama lain. Empat pendaki yg lain brade di depan ktorg. Akibat angin yg sgt kencang, dan sangat sejuk, kaki sakit gle, aku,han, Milan , n pojie terpakse jalan/daki tak lebih dr 20 langkah lalu meniarap secare berturutan. Mase meniarap tu, aku rase cam dah nak pengsan (cm nak kene hipotermia ade gak). Air botol aku angkat ngan tgn yg menggigil, n minum seteguk, tutup botol, n mendaki balik.

10meter dr puncak: Sid, Ben, Sell n Faris dah siap smapai puncak n nak turun balik, Sell suruh aku panjat tros sampai Low’s Peak tu.. Time tu siyesly aku dah xmampu nak tampung kaki sndiri n 1st time rase nak pengsan btol2. Time tu aku dah nak give up dah..Milan, Pojie n Han 20m kat blakang aku. Memikirkan rm800 yg dah dibayar utk pendakian serta sijil n tujuan utama datang ke Sabah, aku kuatkan gak kaki n tangan, genggam tali kuat2 n panjat ke puncak. Pastu Milan n Pojie sampai. Aku amek camera aku, pas kat sorang mamat pendaki, n lalu die amek pic ktorg kat puncak.

Utk ekspidisi turun dari puncak, cabarannye mmg xkurang gak ssh , tapi malas nak selitkan kat sini. Biar la sesape pendaki yg len wat catitan pasal ekspidisi turun gunung..Yg semestinye aku tobat xmo panjat lagi, TRAUMA dah..Nampak gunung je aku jadik cm kene sawan.
-Ashraf a.k.a Jabi-

14 comments:

CouLeur de Chiqu3 said...

wahhh..bestnye mendaki...



*just know xsmpat nk buat activity gini... :(

HaFizaH aYu said...

daki gung 2600ft pon dah rasa nak mati apatah ag gng kinabalu..huhu best k??ada rs cam nk mati x??hehe

Aunty P :) said...

hebat ah !
naik bukit pung semput cane la kalo naik gunung ha

Ashraf Jalil said...

couleur: haha..menyeksakan daki gunung cmtu..

Hafizah: haha..rase cm diseksa seblom mati..

Aunty P: haha.. sepatotnye kene training stamina dulu seblom panjat..

SofieyAzwa said...

Best gila kan bila sampai atas tu? Sofiey panjat tahun 2009 aritu.. Suke laa.. teringin nak panjat lagi! Weee

Nur Intan Syafinaz said...

I wish i could go..suka sangat buat aktiviti cenggini~_~

Ashraf Jalil said...

Sofiey: haha..rase cam puas hati gile!

Intan: kalo gi ngan membe2 rse best..heheh

shairazi sharizan said...

terasa ingin kembali ke sabah semula,,untuk naik gunung pulak,,

Misz Ayu said...

ash, pic tu betol2 xmcm awk.. sangsi neh..mcm org len..someone yg 20lebih wlupon btol tp rs len.. pic no.3 tu..

hehe..abaikan =)

Ashraf Jalil said...

shairazi: panjat..panjat..best :D

ayu: haha..sy mmg 20+

.:AiN iKeUchi:. said...

pas ni tak nak daki gunung lagi ker?hahaa:P

Lizzie Yasmin said...

Bessstttt giler... ehem ehem, kalau nk pi lagi.. cuba roger skit..

[sutera kasih] said...

tinggi2 gunung kinabalu..tinggi lagi syg sama kamuuuuu hahaha sy tggl sini pun xpanjat lg gunung tu huhu

Ashraf Jalil said...

Ain: kalo kawan ajak panjat je..haha

Lizzie: heheh.. psni nak panjat everest lak..

SK: haha..ktorg dulu setiap jam travel nyanyi lagu tu..

Please take your time for this =)