Followers

Thursday, June 16, 2011

Eczema: Kulit Sensitif

Eczema adalah sejenis penyakit kulit yang disebabkan oleh sistem imun badan yang tidak normal (lemah) dan faktor genetik. Masalah ini kebiasaannya dihadapi oleh wanita dan kanak-kanak. Eczema boleh menyebabkan kegatalan pada kulit dan kulit mengelupas. Keadaan ini boleh menjadi bertambah teruk berikutan pengambilan makanan dimana pesakit mempunyai alahan (allergic) terhadap makanan tersebut. Selain itu, menyentuh bahan-bahan alahan dan perubahan suhu secara mendadak juga akan menyembabkan kegatalan pada kulit.

Biasanya jika menjalankan rawatan di klinik, pesakit akan dibekalkan dengan pil alahan, krim untuk mengurangkan gatal kulit, serta krim alahan. Cara ini bukanlah cara yang terbaik merawat Eczema untuk jangkamasa panjang, tetapi rawatan secara natural merupakan kaedah yang lebih berkesan.

Seperti yang kita ketahui, imun sistem badan adalah kunci kepada penyakit Eczema dan imun sistem berkait rapat dengan genetik, cara hidup, persekitaran dan juga pemakanan. Oleh itu, cara hidup yang sihat adalah satu kaedah yang paling berkesan. Berikut adalah antara tips untuk mereka yang mempunyai masalah Eczema:

1. Jangan mandi terlalu lama.

2. Sapu krim pelembap terutamanya selepas mandi.

3. Jangan mandi dengan air yang panas.

4. Gunakan sabun yang lembut untuk kulit sensitif. (Seba Med atau Cetaphil)

5.Elakkan tersentuh bahan2 "irritants" seperti sabun, perfume, detergent (clorox) serta bahan kimia lain yang menghakis. Bahan2 seprti besi dan getah juga dapat menyebabkan kegatalan pada kulit.

6.Gunakan pakaian lembut (cotton).

7. Kurangkan aktiviti yang menyebabkan kulit anda berpeluh ataupun berubah suhu secara mendadak.

8. Kawal stress dan pemakanan kerana kedua-dua faktor ini berkait rapat dengan imun sistem badan anda. Tidur awal dan makan makanan yang bernutrien serta banyakkan minuman yang mengandungi vitamin C seperti fresh orange.

28 comments:

Nur Syazana Mohammed Sani said...

good tips ^^

FaiZaH Fyn said...

kawan sy pun ade sorang yg ade eczema...sampai kena tangguh ambik SPM sebab dah teruk sangat...

Ashraf Jalil said...

Syazana: :D thankss..

Faizah: kene inject steroid le kalo dah trok sgt..tp not gud 4 long term la..

.:AiN iKeUchi:. said...

kulit sensitif jugak..tpi x der la teruk smpai cm tu..huhu..tpi memang sellu sangat kena pakai pelembap..

Nur Intan Syafinaz said...

An extra information from what I read, consume more antioxidants, eat foods rich in essential fatty acids and gets lots of vitamin B6

Syera Khalid said...

thanks for the tips ! saya sejak kecil ada masalah nie, owhh sangat susah bila kena. Hanya ubat alahan, krim dan injection kalau kena teruk. Btw thanks ! >.<

dira said...

Yup...me to Syera Khalid..
dari kecik kena..dah besar bertambah teruk...elok dlm seminggu dua, kena balik dlm 2,3 bln..nak kna manage stress lg...dah la tgh stress je skg..:(

Ashraf Jalil said...

Ain: act maybe sbb kat sini humid, sy cm nak start kene sbb dr tempat sejuk pindah ke tmpt panas..

Intan: thanks 4 da info!

Syiera: no prob! inject xbgos ..sbb effect jantung/hati one day.. :D

FaiZaH Fyn said...

oh ye ke....tp dah ok laa kot just sayang laa kitorg dah sem 5 dia baru sem 3...

i'm ezza haniza said...

wahai doktor asyraf .saya bekas pesakit eczema ..cmne leh elok ?

jeng jeng jeng

Ashraf Jalil said...

Ezza: jemput bagi tips! hehe

[sutera kasih] said...

my niece ada problem penyakit ni..kesian tgk kulit bdn dia huhu

bella lim said...

AHEMMMM. untuk saya kah entry ni? hahahha :p

Ashraf Jalil said...

SK: suruh amalkan tips ni:D

Bella: EHEMMM2..Tips org demam tak wat lagi.. :P

.:AiN iKeUchi:. said...

Ashraf:cm tu yer..hehe..cm tu ain pun kena amalkan jugak ler..sellu rasa gatal2 bila kering dan panas.

dayah said...

thnx 4 d info..

Syera Khalid said...

yaa injection mmg tak elok, so sekarang hanya tahan dengan makan ubat alahan jek lah. lagi pun injection mahal kot, pokai duit kalau asyik nak inject kan HAHA

Anonymous said...

slm...aq ada buat bisnes...aq jual sabun energy...1 biji RM 10...sabun nie byk kegunaannya...boleh bg tenaga dan utk penjagaan kulit muka yg sensitif...klu nak tahu lebih maklumat lbh lanjut ble la layari laman web nie...https://sites.google.com/site/fyzulbizsite/

ataupun anda boleh terus mengubungi kami di talian...012-5447747 ( Hafizul )/014-5550554 ( ismail )

Kazi said...

Saya juga bekas pesakit eczema, diserang pada umur yang agak 'lanjut' - 37 tahun, hehehe. Saya cuba atasi masalah ini dengan membaca banyak info. Setelah melalui eilimination process, saya dapati yang saya alah dengan toiletteries yang mengandungi banyak bahan kimia. So sekarang, saya buat sabun sendiri dari minyak zaitun. Alhamdulillah...

Kazi said...

Saya juga bekas pesakit eczema, diserang pada umur yang agak 'lanjut' - 37 tahun, hehehe. Saya cuba atasi masalah ini dengan membaca banyak info. Setelah melalui eilimination process, saya dapati yang saya alah dengan toiletteries yang mengandungi banyak bahan kimia. So sekarang, saya buat sabun sendiri dari minyak zaitun. Alhamdulillah...

Nur Hani said...

Thanks ya, info yang berguna.. (:

missMM said...

Hmm bru jpe dr td n disahkn kn ekzema...stressnya..kn pntang mkn n i pon alah dgn sabun mndi biasa,sabun cuci bju n even sunlight..hmm :(

missMM said...

kekeringan kulit punca kulit mudah dijangkiti bakteria..jd pastikan anda mandi menggunakan sabun khusus utk kulit sensitif spt eucerin,sebamed,cetaphil..kemudian sapu krim pelembap/lotion/bedak berubat sebaik selesai mandi..jg pemakanan dgn elakkan pengambilan mknan yg mnyebabkan alergi kpd anda...sy dah cuba cara ini dan berkesan mgurangkan/meredakan ekzema dr berleluasa...

Anonymous said...

eczema tu ape eh ... kulit gatal2 pedih pastu merah2 kering2 cam tu eh ?

laila said...

sy diantara yang mengalami penyakit kulit sensitif..some time tu sgt stress sampaikan rasa malas nak keluar kalau kena meredah panas terik..

laila said...

kalu kadang2 bole jadi stress dgn masalah kulit sensitif...

min said...

thanks for the info!!

Nur Hakimah said...

Ok... mmg stres punn.. muka merahh , klt y licin hlang.... kwsn mata trlampau kerg, jari pun sme.. cmne ni :(

Please take your time for this =)