Followers

Friday, June 10, 2011

TIADA Yang Lebih Berharga Dari Gigi-gigiku

Apabila dah tiga tahun tak buat dental check-up, anda tahu bahawa anda akan berade dalam situasi yang saye define sebagai "state of damnation" apabila tujuan anda datang ke klinik adalah untuk buat "scaling".

Kedurjanaan skala 3 tersebut telah dialami oleh saya kira-kira pada pukul 9 pagi tadi. Sebijik hand scaler telah digunakan oleh doktor untuk membuang plak-plak yang terkumpul dicelah-celah gigi. Plak-plak yang terkumpul merupakan hasil titik peluh mangsa terbabit (aku) dalam aktiviti pemakanan selama tiga tahun sejak tahun 2009. Antara makanan yang menjadi penyumbang utama pembentukan plak pada gigi mangsa termasuklah nasik, belacan, megi, budu, gule-gule kapas dan juga "kecap bango sedang manis" (kicap brand Indonesia)

Note: Kenapa kicap tersebut sedang manis? Adakah kicap tersebut sedang memaniskan diri sendiri? Tatabahasa bahasa Indonesia ni memang lain sikit bunyiknye.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Penat ah nak type style berite dalam surat kabo. Time scaling tadi terhenjut-henjut kesedihan aku dibuatnye. Bukan sebab geli, tapi NGILU TAHAP KARMA! Doc pulak jenis men redah jek. Die ingat scaling mulut aku ni macam turap jalan tar kat PLUS hape? Berdesing kepale woo! Kalo aktiviti scaling berterusan lagi 5 minit, bole terkeluar bendalir otak aku lalu telinge. Aku konpius gak. Tempat yang aku masuk pagi tadi tu bilik rawatan ke torture chamber?

"Some tortures are physical
And some are mental,
But the one that is both
Is dental".
~Ogden Nash


P/s: Gosok gigi tetiap hari xbermakne anda xde plak kat gigi (especially bahagian belakang gigi). Beruslah gigi dengan cara yang betul. Nak best gune berus sabut.



*ni kicap yg sedang manis, tapi brand ABC

8 comments:

Cik Eka said...

kicap sedang manis..

kat umah guna kicap kipeh udang..hihihihhi

Cik Eka said...

oh kesian..hehehehe,sakit yer..jahat kan doktor tu..hahahaha

nape la dia tak buat kuat2 lagi kat awak..hikssssss

dayah said...

oh my..3 thn??lme 2...sbb 2 la rse berdesing..tp kira ok la 2 dr x pg jmpa dentist lgsg :)

Nur Intan Syafinaz said...

I really hate dentist..they look so mean..hahaha..but actually they are not..I'm just being paranoid..

Jannah Asila Ishak said...

ahaha funny ~ :D :D :D :D :D

miss inna said...

adoi, inna pn da bertahun juga xwat dental check -up nie..

Ashraf Jalil said...

Eka: haha..kejamm..:P

dayah: ptot setahun 2 kali..haha :P

Intan: haha.. kesian doc..

Jannah :P

Inna: ayyoo xtau..plak da byk..hehe

hidayah azman said...

baru tiga tahun..yg saya seumur hidup tak pernah jumpa doktor gigi.doktor hanya mampu tepuk dahi.haha.

scaling mmg ngilu gile.pastu bole pulak orang yg sedut air scaling tu lamabt sgt sedut.bape byk air scaling da tetelan

Please take your time for this =)