Followers

Wednesday, June 8, 2011

Sape ajar ko buat resume camtu!?

Cerite ini merupakan kisah benar yang berlaku kat tempat keje bapak aku, sebuah training centre yang melatih golongan lepasan SPM dalam hal-hal yang berkaitan dengan industri. Kebanyakan student bapak aku ni mempunyai hati yang terjal serta sifat suke main-main.

Pada suatu hari, bapak aku telah diassign untuk review resume yang telah disiapkan oleh student-student kat situ... dan seorang student berumur dalam lingkungan 20+ telah masuk ke office bapak aku untuk tunjuk resume. Dialog dibawah adalah ringkasan perbualan antara bapak aku dan student tersebut.

Encik J: So, amacam resume tu? Ko dah siap?

Mat: Dah Encik. Satu malam saye buat tak tido Encik...Rokok sekotak habis.. (sambil bagi rsume kat Encik J)

*Encik J memandang muka hadapan resume tersebut yang memaparkan gambar tuan empunya resume sambil berdehem dan kepelikan.

Encik J: Ko pergi buat balik resume ni. (bercakap perlahan sambil sambil tersengeh garu kepala)

Mat: Apsal Encik? Encik tak bukak pon lagi resume saya tu..

Encik J: Banyak la ko! Sape ajar ko buat resume letak gambar camtu?

Mat: laa..Takleh ke Encik?

Encik J: Takde! Takde! Ko gile pe nak hantar resume camtu kat bos! Nak makan penangan?

Mat: Ye la Encik.. mende kecik pon nak amek siyes..(sambil keluar dari ofis)

Ape yang membuatkan bapak aku bengang sangat ialah pelajar yang bernama Mat tersebut selambe je pinjam gas mask hak company kat rak kaca depan opis tanpa mintak izin. Pastu menggunakan mask tersebut untuk bagi resume die nampak gempak dan lebih unik dari resume orang lain katenye. Berikut adelah gambar contoh muke depan resume si Mat tuh:




Die ingat training centre tu tempat latih SWAT ke hape.. Mmg bajet taknak mengingat tol..

P/s: aku penah makan skali ngan Mat (bukan name sebenar) dan die dah lame grad dari tempat bapak aku. Die cakap die bangga dapat buat resume cmtu dulu sebab die adalah orang pertama dalam dunia yang buat front page sedemikian rupe.

14 comments:

Aman Ibrahim said...

hahahaa~ hadeih, terlebih creative mat nih.

Ashraf Jalil said...

kreatif xbertempat..hahah

Farah Fazen said...

haha... siot je

miss inna said...

haha! berani juga c mat tu wat resume dgn gmbr mcm tu..

Ashraf Jalil said...

Farah: Tau xpe..heheh

Inna: kreatif namenye tu..haha

FARAH IZWANI RAMLI said...

hahaha
suke hati jiran die jek letak gambo tu.
tengok pon nak tegelak guling guling

Ashraf Jalil said...

Farah: pic dah stylo.. tapi xkene tempat..heheh

Ekin Razly said...

HAHA sumpah kelaka mamat tuh..
ingat main masak2 ke pe.

Ashraf Jalil said...

Ekin: tu le pasal..sesuke hati je wat undang2 sendiri..heheh

Zawifatul Aziah said...

haha kalakr giler entry ni..kalau interview utk jadi plakon,mebi boleh kot.huhu

Farahin Ahmad said...

haha..no komen utk ko mat~

khairunnisa ♥ said...

ahaa >.<
ada lak dia letak gambar tu
^_^

Ashraf Jalil said...

:P biarkan mat bahagia.. hahaha

m!SsRahEnA said...

hahaha..klaka je...tgk trus tergelak...

Please take your time for this =)