Followers

Sunday, June 5, 2011

DUIT: Untung la korang yg dapat sponsor dari MAS..



Dewasa kini, aku bergelumang dengan banyak problem yang melibatkan duit.. Kalau nak listkan sume masalah duit yang melanda, 50 helai kertas A4 pon tak cukup..

Kalau dulu, aku hanya perlu menunggu bapak transfer duit masuk account the dengan duit tu aku makan kat luar hari2. Ade duit lebih bole gi tgk wayang kat Sunway Pyramid,. Pastu gi main ice skating sampai tergolek berguling-guling baju basah lencun(Orang skating biase kat ring. Aku lebih expert: berenang atas ring).

Duduk kat apartment time foundation pon sume dibayar oleh sponsor..Takyah risau-risau nak fikir pasal bil ni, bil tu. Dah le ade swimming pool bole masuk free. Pastu ade pulak gym dan court sukan2 lain..Indah je dunia.

--------------------------------------------------------------------------

Ape yang nak ditekankan kat sini ialah, apabila korang ditaja oleh MAS (Mak Ayah Support), korang jarang perlu fikir pasal mende2 seperti bil dan expenses lain sewaktu dengannye. Aku respek la kepada mereka yang fikir banyak pasal tu untuk kurangkan bebanan mak ayah. Aku tau sangat pasal ni sebab ramai membe aku under MAS.

Bile study kat tempat orang tanpa mak bapak dan family disisi, aku perlu lebih alert ngan bab-bab duit ni. Terus terang aku cakap HIDUP KAT SINI TAKKAN PERNAH AMAN bile cite pasal duit. Aku sebenarnye agak berbulu gak la bile ade sesetengah pihak yang cakap:

"Alaa..bebudak tu study oversea, duit banyak.. hidup mesti senang..takde hal punye.."


Pastu diorang mintak aku beli macam-macam untuk bawak balik Malaysia. Kalau bayar terus takpe la gak. Ni nak pinjam dulu. Kalau sorang mintak aku dah kene spend beratus-cad. Kalu seploh orang tak sejuta? (ayat Leman pebret).

Aku bukan nak kedekut ke hape, tapi agak kurang suke bile orang buat assumption melulu camtu dan tidak memikirkan ape yang sebenarnya dilalui oleh pihak lain.AKu admit yang kebanyakan under MAS pun kadang2 sesak gak tapi berikut adelah antara perkara yang aku sangat bersyukur kalau dapat selesaikan:

1. Rumah dekat RM1.3k sorang tetiap bulan

2. Bil tenet RM300.

3. Bil letrik n gas yg dekat rm300 gak.

4. Installment dan deposit bil2 tersebut yang mencecah RM1.8k

5. Insurance rumah.

6. Bil handphone RM300 sebulan.

7. Tetiap kali new sem, kene prepare RM1.5k untuk buku2.

8. Perbelanjaan rumah lain. (serai 3 batang rm9, ikan bilis segenggam rm9 dan lain2 yang agak melampau hargenye..)

9. Bile kejadian tak dijangka berlaku seperti anda tetibe nak dikenekan saman rm56k masuk court dan perlu abeskan rm1.5k sebab nak tutup kes serta menyelamatkan diri sendiri dan orang yang drag anda kedalam prob tersebut.

10. Kene prepare rm3k sebab aku balik malaysia dan tinggalkan rumah selama 4 bulan time contract tgh jalan.

Mungkin kite sume ade masalah masing-masing yang berkaitan dengan duit ni. Pada aku perkara diatas dah cukup untuk bagi stress membina untuk aku. Dan aku rase, as long as kite terus bersyukur. Tuhan akan mudahkan lagi proses nak settlekan prob-prob tersebut. papepon..Alhamdulillah..

P/s: sori entry emo sket..

17 comments:

E Ja said...

paham sgt prob mcm ni. tu la pasal..org yg kirim ingt dia sorg je yg kirim. mmg kirim bnde murah/kecik je tp kalu dah berpuluh2 org nak?aduyaii...fenin nak balik pun...sedangkan utk sanak sedara sndri pun x sempat nak bagi souvenir...kalau la kita ni kaya...huhu

Ashraf Jalil said...

kite rase bersalah sbb xdpt tolong..diorg tak..huhh

aidaRupanzel said...

memang tension la klu gini... =.=

Terbang Bersamaku said...

mahalnye kos hidup kat sane...bertuah duduk kat Malaysia, banyak subsidi..(^__^)

Siti Suriani said...

susah jugak upernyer kan duduk luar negara.. hurm. tak pe.. ade hikmah nyer tu.. at least boleh tahu macam mane mak ayah susah cari duit kan.kan.kan.. :)

Ashraf Jalil said...

aida: tension woo -_-

TB: btol.btol =D

SS: hehe.. tau xpe..bile dah keje nanti mmg sume kene uruskan sendiri

ajwa said...

Patutlaa ramai student Msia kerja part time kat oversea kan... nak menampung kehidupan yg serba sempit..

Ashraf Jalil said...

ajwa: haha.. tu la.. gaji minimum sejam minimum $9..

puanbee said...

sekarang ni memang duit je jd masaalah ...keluarga saya pun :)

InaSazlan said...

blaja kt mne ek?mahalnye kos sara hidup.nasib baik kt mesir ni xmahal mcm tu :D xpelah,yg penting kne yakin.rezki Allah sgt luas buat hamba2Nya :)

Yaya said...

sama jugak hidup kat sini...walaupun dpt duit ptptn plus dpt duit blanja dr ayah n mak tp kalo tolak duit umah sewa ngn bil2 hidup kat sini perit juga...satu ari sekali je aku mkn kalo nak saving...

Ashraf Jalil said...

PuanB: rasenye kebanyakan org ade masalahni =D haha

Ina: kat Ottawa, Canada. diorang letak tax agak melampau 13%. heheh

Yaya: fuhh.. kalo makan aku xleh resist..mesti mau makan best..nasib baik bole masak..haha

hidayah azman said...

kadang2 rasa nak balik malaysia sambung belajar lagi baik.mak ayah pon tak pening kepala.time duit kering tiap bulan pon malu je muka nak mintak duit.sokong semua fakta diatas.igtkan tak ramai yg ada masalah ni:((

Ashraf Jalil said...

haha..korang yg dok egypt lagi la..mesti susah time strike dulu. fuhh..

sarah said...

ouh.. ottawa dah naikkan tax jadi 15% :( walaupun naik 2% byk gk tu kalau lame2..

SofieyAzwa said...

Whoahh.. Banyak nye pakai duit.. Sofiey pun malu nak mintak mak ayah je duit.. Nak keje nak keje

Ashraf Jalil said...

sarah: shoot.. -_-

Sofiey: waa..bagos la cmtu =D

Please take your time for this =)