Followers

Wednesday, June 8, 2011

Nak sepuk atau nak sepak..?

Sebagai seorang abang yang professional, mendidik adik dengan cara melesing kepale beliau dah memang out of list. Umur pon dah 15 tahun.. Kang lesing kepale kang, rebel lari rumah plak. Tapi aku memang berbulu betol dengan perangai die. Pemalas mengalahkan abang sendiri. Semalas-malas aku dulu, PMR dapat straight A's derr (ceewahh sket..). Ape yang membuatkan aku tak puas hati skang ialah: die malas2 , aku kene bebel ngan mak.

Cuti sekolah dah nak habis, tapi progress die menyiapkan latihan-latihan percubaan PMR keluaran SASBADI dan SUKSES berade pada tahap tertotis (name comel untuk kure-kure). Bikin panasss je mamat ni. Keje die hari-hari tengok TV main tenet. Bile aku suruh study, die masuk bilik tido sambil peluk buku latihan. Ingat comel sangat la posing tido camtuh. Aku dah la 2 tahun tak sepuk adik sendiri. Elakkan seblom cuti abes aku bagi cop tapak tangan free kat muke die jek.

Yang Form 1 tu pon satu. Keje tukang Kemahiran Hidup die last-last aku yang buat sume. Ukur kayu aku buat, gergaji aku buat, gam pon aku yg buat. Keje die duduk seblah aku dengan muke seposen sambil tengok aku bertukang. Aku zaman skolah dulu siap kene gune machine lagi buat lampu buluh. Ini rak kecik simpan buku pon xleh nak buat sendiri.

Aku cam perasan bebudak skang ni mmg makin spoiled le. Negara makin maju dan hidup makin senang kot. Sume nak dapat. Belum abes skolah mak bapak dah belikan kete sebijik, bagi duit bagi enjoy sakan pastu study kantoi. Lepas kantoi, negara jadik makin mundur, rasuah makin menjadi-jadi pastu negara takde equity. Orang kaye makin kaye, orang miskin makin miskin.
Haa..Kan aku dah membebel..

P/s: Kepade adik2 sekalian, rerajin la study dengan ikhlas..



*adik yg spoiled

29 comments:

Nur Intan Syafinaz said...

ha!!same!!adik sy pun sme cenggitu kne cepuk pun x sedar2 ag..geram je tgk..penat mmbebel tp boleh dorg mnjawab lagi..tu yg buat lgi geram tu..aish~emo plak~heheeh

bella lim said...

garangnya abang kita ni. hahaha. :D
i dah biasa dah lesing adik. perlukan perkhidmatan? haha

Anonymous said...

Hensem, hehehehe.

iddy said...

aawww,comelnye ur bro

fatihah azemi said...

setuju!! kanak2 sekarang spoiled teramat!!

Ashraf Jalil said...

Intan: saye penah tumbok die..haha

Bella: lesing u bukan rse cm kene gigt semut je ke? xpe lah..:P hahahah

Anonymous: haha.. tu time die kecik

Iddy: kembang idong die nnti

Fatihah: tau xpe! pstu kuat melawan!

Misz Ayu said...

seorg abg yg prihatin =)

blackroses said...

saya tak ada adik//sebab sayalah adik..tapi saya ada ramai anak kat sekolah

c mok said...

alahai garang nya abang dia .
>.<

Ashraf Jalil said...

Ayu: tensen woo..

BR: hoho..pengalaman lagi besar..mesti dah expert mengadap sume tu..

Cmok: Garang kann? HUAHUA!

FaiZaH Fyn said...

bagusnya dapat abg macam ni..kerja adik pun dia tolong buat...

Ashraf Jalil said...

Faizah: naik lemak la diorg cmtuh..

cHemPakA daNiSh said...

mmmmm,btol13,rase mcm nk tendang jer bebudak cam nie,my bro pon mcm 2,pas tu siap nak ngjr kta blk walaupun dia slh...urghhhh....geram btolll~~

hidayah azman said...

hahahahhahahaha.pecah perut gelak.lelaki kalau membebel lagi dasyat.hahaha

Ashraf Jalil said...

chempaka: garang tu..hahaha

hidayah: mane ade.. pompuan lagi dsyat bebel..hahah

mia.azlin said...

miahahhaha ! comel je encek ashraf ni membebel ! :D

Ashraf Jalil said...

ade ke comell..marah tu! hahaha

qaseh johanna said...

amboi..marah bebenor ye yob..!!

sabo2..adik2 saya kt umah pon camni le ghupenye..dalam otak tu pkir nk g jln2 time cuti sekolah..!!

pdhal sekor nk SPM..sekor nak UPSR..
sabo je la.. =)

misz fae said...

garangnya abg kita ni yer..hehe;P

jum singgah blog fae :

http://fzhjmldn.blogspot.com

Ashraf Jalil said...

QJ: tu la pasal...bukan nak risau pasal exam tuh! haihh

Misz fae: garanggg..haha..wokeh!

FizaFizz said...

sekeh je diaorg..kih3
btw, adik comel la..nak kenal bolehh?? lalalala~

Ashraf Jalil said...

Fiza: kalo nak kenal kene ckp abang die lg comel dulu..keh3 :P

Ashraf Jalil said...

Fiza: kalo nak kenal kene ckp abang die lg comel dulu..keh3 :P

우미 칼솜 said...

Uih ada perasan jugak banyak terselit kebaikan abgnya disini hehe.

Well cikmie as teenager pun admit jugak benda camni.

Budak skrg sgt manja, kalau tak dikejan org mesti tak bergerak feww
-___-

Camna lah solution nya ni -__-

Ashraf Jalil said...

haha..sepuk = solution :P

nidapink90 said...

sepuk!!! haha

Ashraf Jalil said...

pilihan paling bijak! hahah

NurulJannah Asila said...

ahaha apsal entry ni comel sgt!

Ashraf Jalil said...

entry tu garang kot..:P hahah

Please take your time for this =)