Followers

Monday, June 20, 2011

Backup Blog Anda Sebelum Terlambat

Pernah tak kedurjanaan seperti dibawah berlaku kat blog anda? Untuk yang pernah mengalaminya, anda pasti taknak pisang berbuah dua kali bukan? Bagi yang belum torkono lagi, anda juga mungkin taknak buah pisang tersebut berbuah walaupon buat pertama kali.

Jadi macam mana nak elakkan pisang tersebut berbuah?

Tak susah.. Tebang je pokok pisang tu. *kesian monyet dah hilang punca rezeki

Kembali ke tajuk asal, "Your blog has been removed".


"TIDAKKK !! Kenapa semua ini terjadi kepadaku !! Ya Allah, berikanlah aku kekuatan untuk menempuh dugaan ini !"
*tak mustahil skrip dramatik diatas anda sendiri akan ungkapkan suatu hari nanti apabila blog tetibe hilang.

Sebenarnya banyak sebab kenapa perkara diatas boleh berlaku. Antara sebab-sebab yang berkaitan termasuklah:

- Affiliate marketing.
- Content created with scripts and programs, rather than by hand.
- Content or links referencing GPT, PTC, PTS, 'Make money from home', 'Make money fast', or other referral-based activities.
- Content scraped from other sources.
- Copyright Infringement.
- Large blogs with multiple, unfocused / unrelated subjects. (kemungkinan ade bandwidth limit utk gambar)
- Links to Illegal Downloads / Streaming / Torrents.


Bila blog dah hilang, tak mustahil bagi anda untuk dapatkan kembali blog tersebut(tutorial akan disediakan next time). Tapi bile anda dapat balik blog tu, kemungkinan besar entry anda semua akan HILANG!

Jadi, sebelum terlambat, adalah lebih baik anda buat backup file untuk semua entry-entry anda yang precious tersebut. Ingat sonang ko nak type entry pepanjang, tak tido malam perah otak sampai kering untuk hasilkan entry yang mantopp untuk tatapan readers yang dikasihi.

Cara Backup Blog adalah seperti berikut:

Sambil tahan nafas, pergi kat Setting>Basic

Hold dulu kalau rase nak terkentut, then click kat Export Blog

Kemudian save file XML blog anda. File tersebut hanya akan save entry-entry anda yang berada dalam blog setakat ni serta komen-komen readers yang wujud. Template ngan setting takkan disave. Alaa...perkare kecik je tu.. Save je template kat word. Kalo untuk setting lak, hafal je.. Kalo susah nak hafal, suruh jiran-jiran hafalkan. Satu rumah hafal satu jenis setting.. Kalau ade sejuta rumah kat kawasan kejiranan, satu juta setting bole hafal.

Katekan blog tetibe hilang, pastu dapat balik. Just gi kat advanced option > import blog. Gume file XML tadi. Blog yang anda save tadi akan berade dalam mode "imported". Anda nak publish satu-satu boleh, atau nak publish sume pon boleh.

Kalau ditakdirkan ade masalah lain timbul. Jangan segan-segan hantar report/email kat google.

39 comments:

hudaa.udey said...

tenkiuu sebb share..! :D

Ollen said...

thank you, :)

Misz Ayu said...

hahah,suruh jiran hafalkan ea..=p ok tenkiu kongsi2 yer..

farhan said...

bagus2.......nice info...mana tau kalau terjadi

dhilla nazli said...

dah buat,, hohooho

blackroses said...

tq ash

Ashraf Jalil said...

hudaa: sesame =)

Ollen: no prob :D

Ayu: ringankan beban otak..heheh

Farhan: btol2..sediakan payung seblom payung kat kedai da abes jual.

dhilla: nice2 :D

Ashraf Jalil said...

kak BR: sesame :D

anakmuda said...

info baru.. maseh :))

diana amin said...

thanx eh :)

SofieyAzwa said...

Baru tahu camne nak backup! LIKE

Ashraf Jalil said...

AM:no prob:D

diana: sesame =D

Sofiey: Thanks =)

alyaclumsy said...

thanks share :D sharing is caring, hehe

Una said...

waaaa..thank you! thank you! ;)

Hans said...

thanks
aku pun tahu macam mana nak backup
tq 4 this entry

Juvana Episod 9

✖[Hanjiechan]✖ said...

owh~
i see~
sy ceduk sket ea info ni..
TQ..^_^

Ashraf Jalil said...

Alya: no prob :D hehe

Una: sesame! sesame! :D

Hans: tarahal =D

Hanji: okie..hehe

The Towel Ninja said...

besar tak file nk download tu?

Ashraf Jalil said...

Ninja: total aku punye 4mb je stakat ni..xde le besar sgt..

dill said...

thank you :)

dill.

nurr f@!sha f@t!h@h said...

as salam terima kasih ya

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

tq, berguna ni sbb aritu dah jadi kat blog fareha, bole share dengan org lain tak entry encik ini? nnti sy linkkan dalm blog saya ye, minta izin ni nnti org kata copy cat plak

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

tq, berguna ni sbb aritu dah jadi kat blog fareha, bole share dengan org lain tak entry encik ini? nnti sy linkkan dalm blog saya ye, minta izin ni nnti org kata copy cat plak

Ieja said...

Thanx for your info, It happen to my blog before...

Aman Ibrahim said...

thank u for the sharing Ashraf

UNA budak BAEQ said...

agak2 kalao suruh seluruh blogger hafalkan cukup kot . kehkeh

hold dulu nak kentut jap.


tq share :)

ZIPPO MILLER said...

Tapi masih x faham mcm mane boleh berlaku..serius x paham ...ngeh ngeh ngeh...entri Lanjutan plsss kih kih kih

Fina Fento said...

Wake up call wake up call! pegi backup sekarang.

Cik Purple said...

wah! sgt berguna tips nih~~:) masyeh..:D

Ashraf Jalil said...

dill: sesame =)

fasha: sesame..:D

Fareha: sile2..hehe..no problem :)

Aiman: no prob bro..

Una: haha.. hold jgn xhold.. sesame :D

Zippo: tang mane xpaham tu..hehe

Fina: mari backup blog !

Cik P: sesame.. :D

[sutera kasih] said...

dua kali dh kena hehe

Cda CdOot said...

Thanks sebab share .. =)

fyna said...

sangat bagos entri nih.
:)





jom singgah n follow belog fyna.
http://inibelogfyna.blogspot.com

aieNn said...

info berguna utk blogger lain,,saya dah TERkena,,memang pedihh,,huk3,,

meaw said...

pehhhhh,meaw penah jadi sekali,memang nak menikam diri sendiri je rasa (overkan?) ..cuak tahu tak,huhu...baru tau ley download semua ni,tengs ye :D

beLLa said...

thanx 4 d info bro. tak terpikir lak camni. syg gila klw blog kena removed! haih

Roti Telur said...

thanks share abg ashraf :-))

Cute Design Watermark said...

tq..nice info..da buat da.. ^_^

Cik Azizah said...

blog dah removed ni..cmner nak dapat balik melalui backup? bila login xde pon advanced option>import blog tu!!! tolong!!

Please take your time for this =)