Followers

Tuesday, July 12, 2011

Sedikit Pandangan Tentang BERSIH

Jumaat minggu lepas aku nak gi tengok wayang yang start pada pukul 11:55pm. Keluar rumah pukul 9 tapi malangnye kol 11:30pm, tol sungai besi pon tak lepas lagi.. Jam bukan main terok lagi..So, kitorang decide untuk patah balik n makan satay kajang jek. Abes 20 batang satay kajang aku makan dalam mase 10 minit.

Aku ni seorang yang akan sentiasa menyokong usaha2 kerajaan dalam mewujudkan negara aman dan membangun, tetapi takde la sengal sangat untuk tidak nampak konspirasi yang wujud apabila 2 pihak bergaduh. First aku admit yang memang tanggungjawab govt untuk hapuskan segala anasir yang mampu mengancam keselamatan negara.. Tapi isu cara handle perkara tersebut nampaknya telah menimbulkan banyak masalah.

Setakat ni aku tak nampak lagi ape kesan terburuk boleh berlaku kalau perhimpunan tu dilakukan kat stadium secara aman. Tu pon kalau betul lah diorang wat perhimpunan tu untuk bertujuan untuk kemukakan 8 tuntutan tu. Kesian peniaga2 yang rugi banyak tempoh hari n pelancong2 yg dtg..Tak termasuk lagi pandangan pihak luar kat negara ni. Mungkin roadblock tu boleh bagi short term success..Tapi long term mungkin tidak.. Economically unfavourable beb.. Sape nak invest kat negara yang die rase tak aman n bad for business? And of course, media oh media merupakan senjata yg amat kuat n memasing ade komen memasing pasal ape yg kite tgk kat berite 3-4 hari nih..

Tan Sri Muhyiddin Yassin pon ade ckp yg kite kene stick ngan pemulihan dalam pengurusan..Memang le ape yg kite nampak sekarang ni adelah unfavourable untuk kebanyakan pihak tapi bile kite sokong pihak lain, adekah masalah tu boleh selesai macam tu je? Silap2 prob lain atau prob same dtg.. Untuk pihak yg aku sokong, aku rase we shouldn't be afraid to admit yg mmg ade mismanagement n mungkin usaha bersama (yg ikhlas) dapat solve perkara tu sket2. Terpulang kepada generasi aku dan generasi akan datang untuk fix masalah tu atau mengeruhkan lagi keadaan..

Anyhow, selagi tak carik causes, masalah takkan selesai..

P/s: pada aku, kalau dapat fix record keeping n archiving systems n access to information law negara ni.. Mungkin dapat ubah banyak perkara kearah lebih baik.. Masalahnye skang ialah nak suruh orang2 "pentingkan diri" menjadi "bijak dan baik" dalam melihat consequences keatas negara instead of kat diri sendiri atas amende yg dilakukan.


11 comments:

saiazuan said...

aku sokong pendapat2 ko.. aku more on kemajuan, kte x maju klu krajaan x majukn kita mcm skrng ni.. aku sronok dok dlm msia yg aman sblum ni, sblum agenda politik bersih...
bnyk kesan -ve bnda ni, aku tgk belia2 skrng sng sgt trpenaruh ngan agenda pembangkang..

anda dah baca komik atwr #4?
http://eleventx.blogspot.com/2011/07/atwr-comic-4-budak-budak.html

Ashraf Jalil said...

dan biasenye belia2 tu point die satu je bile tanye nape die sokong ape yg die sokong..jawapan mesti pasal corruption..tu pon sbb dengar2 cakap org time berbual kat kedai kopi.. hahah.. mane2 yg disokong pon, mustahil nak hapuskan corruption 100%.

cikshahida said...

biase laa..:D

.ejat. said...

corruption tu da ta bole lari dalam realiti kehidupan,dorang cakap nak banteras korupsi,tapi dorang tak sedar yang secara tak sengaja perbuatan dorg tu pon ade melibatkan korupsi jugak.

bersama kak Es said...

orang kat kedai kopi cakap pasal corruption ke ?
kalau dah ada statemnt ... takkan sembang kedai kopi kot huhuhu...

as for me ... kalau dah 50 years memerintah, shud be no problem or at least major problem dah boleh settle.

nairaariaa said...

tak sangka malaysia da mengarah kpada rusuhan..sangat tidak suka hal nie...rakyat boleyh bersuara,..ape slah berbincang..dunt be afraid la...saya sayang malaysia..yeahh=)

Ashraf Jalil said...

Democracy allows people to choose their leaders that they think, will feel obligated to them n strive whats good for them. Nowadays, sistem tu dah ditakluk oleh powerful democrats. Semua mende salah senang2 boleh justified utk tanam democratic govt.
I wonder if the right to choose leaders will create heaven on earth..
50 years memerintah n yet we still having trouble balancing cultural integration..Bertukar tgn pon belum tentu ade beza. Bak kate pakcik sogo, tanye bakti kite kat negara, jangan tanye bakti negara kat kite..

To me, damage is unavoidable..but total loss can be reduced.. I ll always support govt coz its our responsibility..

azzeley atiqah happy family said...

betol betol betol..setuju sgt dgn owner,coz dgn aper yg dier buat,mnjejaskn krjaan.so bla eknmi dah trjjas,dia bleh pertikai mcm mner krjaan buat kjer smp eknmi mlysia jtuh,sdgkn dia buat2 xtaw yg dia sbnarnya punca sgal aper yg trjdi... permainan kotor dah bleh agk sgt..mcm sblum nie dier xpernah buat..hoper krajaan dpt mengekalkn keamanan malaysia,xsgup nk hdup mcm slatan thai n afgnstan..^_^

miss raihan said...

indonesia lagi lama merdeka dari kita.lagi awalkn?tp still porak peranda.
so 50tahun mmg takcukup kalo dalam negara still ada 'org yg berkepentingan diri' melebihi dari 'mementingkan rakyat'.

TeAqArH said...

lau cakap pasal politik...xkn habis....satu je...kat dunia..orang terkejar2 nak jd pemimpin..tp kat akhirat kelak,golongan ni lah yg paling menyesal..ALLAH boleh pilih sape pun utk jd pemimpin..dan sekejap saje dia leh jatuhkan pemimpin yg DIA sndiri pilih....

[sutera kasih] said...

mana yg lebih utk kebaikan bersama, maka harus pilih yg terbaik utk semua..tp bukannya memberi kesan negatif kpd keseluruhannya..sy sokong pndpt awak..

Please take your time for this =)