Followers

Monday, July 18, 2011

Kisah Peribadi Hidup : Patut tak cerita kat blog?

Yes? No? Maybe?
Ada kala aku terase nak cerita je...Tapi selalunya niat akan dibatalkan atas sebab aku perlu maintain mood neutral + happy kat blog. Saje nak fixed identity.
Sebenarnya banyak je perkara peribadi yang aku dah ceritakan kat blog ni. Tapi tu time tahun 2009 dulu.. Mase tu aku nak jadikan blog ni cam diary je. Untuk bacaan sendiri..

Sesetengah orang akan cerita semua hal peribadi kat blog bertujuan untuk "lepaskan" perasaan. Tak kira gembira atau sedih, hati mereka ibarat belon yang diisi air sampai nak pocah den cakap..Perasaan ingin bercerita membuak-buak. Sampaikan sanggup cerita pasal keaiban sendiri. Cerita tentang keaiban diri (spesifik: dosa yg telah dilakukan) kan dosa..

Aku juga banyak menceritakan tentang keaiban sendiri, tetapi keaiban tersebut banyak berunsurkan "clumsy" dan "kebodohan" sendiri. Aku juge manusia biasa yang penuh dengan suka duka hidup. Perasaan ingin berkongsi cerita sedih juga selalu hadir.. tapi masih mampu dikawal. Biasanya aku akan berkongsi cerita sebegini dengan orang-orang tertentu sahaja. Dan diorang jugak banyak berkongsi cerita peribadi dengan aku..

Aku ego tinggi dan selalu yakinkan kat diri yang aku boleh simpan semua sendiri. Tetapi bila dah jumpa good listener, aku akan terlepas gak cerita semuanya. Dan rasa lega bila luahkan..

But I would say that God will always be the best listener. And sometimes we have to slow down and really listen to God..

15 comments:

Mira Hana said...

betul. n sebab tu la delete post2 lama. rasanya cerita pasal boyfie girlfie ke, makan2 ta perlu jugak kan? melainkan niat mmg nak jadi promoter :) blog lebih kepada luahan minda yang intelek,medium kongsi ilmu :) insyaAllah wallahua'lam n join segmen2 macam AJ anjurkan :)

Ibtisam Najmi said...

Allah did not promise that life would be easy but He did promise to go with you in every step of our life, with Him,by our sides

TeAqArH said...

yeah...setuju....tp orang kite ramai bile susah igt tuhan,bile senang dilupakan...x kurang jugak,bila ditimpa masalah,menyalahkan takdir...sedangakan masalah yg datang itu sebenarnya hadiah dr ALLAH...^_^

[sutera kasih] said...

di awal masuk dunia blogging, agak byk jgk share cerita peribadi..masa tu still teenagers..smua bnda nk cerita cz beranggapan xda org nk baca jgk..

but now..try to control laa. try x cerita hal peribadi kt blog lagi sbb rasanya tak perlu kot huhu

tu bagi saya lah..tapi kalau nk kongsi something best dlm kehidupan harian & rasa bagus utk dkongsi dgn umum, its okey kot..hehe

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

ada benda yg bole citer, ada yang tak perlu kot...

maszull said...

yer betul tu... meluahkan perasaan tu boleh tapi agak2lah jgn sampai memalukn diri sendiri dan keluarga cite setakat samar2 jer atau sikit2 sudah janji dpt lepaskn geram yg bersarang kat hati tu....yg lainnya hanya Allah jer yg tahukn...:)

Maya Lisa said...

kite bolehh.. tapi...
perlu berkadaran ^^

tak kan lah setiap detail nak cerite kan ?

Hem ^^

bella luna said...

erm selalunya saya cerita hal peribadi tapi hal peribadi yang boleh dijadikan iktibar untuk semua org .. tapi ade je.. kekadang hal peribadi yang agak emo.. tapi saya cuba kurangakan...

.:AiN iKeUchi:. said...

jarang sangat cerita yang peribadi..sebab rasa benda tu terlalu private..cerita kat orng yg dekt2 jer..sudah..ehehe

tpi betul..bila kita marah..sedih atau dilanda masalah..Allah adalah yang terbaik untuk menjadi tempat mengadu kita..berdoa..dan bermuhasabah dirilah..kita akan rsa lgi ok..hehe

::SimpleGirlOfMe:: said...

kalau terlalu peribadi.. tak perlu kot.. kalau leh jadi pengajaran..ok gak..=)

FaiZaH Fyn said...

hurm sy pernah terfikir nak delete blog sbb ade entry yg x sepatutnya ada..last2 delete jelah entry tu..hee

Marina said...

tak salah nak cerite kehidupan peribadi. Tapi tak perlulah ceriter to detail...

Ashraf Jalil said...

Betul.. sesetengah boleh cite.. sesetengah xleh.. =D

saipul said...

saya setuju...ader benda yang boleh dikongsi..dan ader yANG perlu dipendamkan...1 follow u

Tool Forex Profitz Percuma said...

Rasanya tak semua hal peribadi harus didedahkan secara online sama ada melalui blog,FB mahupun twitter.

Please take your time for this =)