Followers

Saturday, July 23, 2011

Kata Orang Muda VS Kata Orang Tua (Segmen Reka Segmen AJ)

*click header kat atas untuk join Segmen Cahaya Inspirasi

Segmen Reka Segmen? Apekah itu? Click SINI untuk detail.

Dewasa kini, kite dapat lihat banyak konflik yang berlaku antara muda-mudi dengan parents diorang. Especially remaja, ramai yang jiwa memberontak dan diorang rase diorang dah cukup matang untuk buat keputusan sendiri.

Memang tipu le kalau xpernah ade konflik ngan parents (melainkan korg btol2 anak mithali). Tapi yang jadik isu sekarang, kenapa kadang-kadang kes remeh temeh yang menjadi punca konflik antara golongan muda/tua? Pada pendapat aku, ibu bapa ni sebenarnya taknak kita ulangi kesilapan yang diorang atau orang lain pernah lakukan sebelum ni. Ape yang diorang buat hanyalah nak avoid kita dari terjebak kearah yg salah.

Adat manusia memang akan melakukan kesilapan.. Dari situ la datang sesalan. Perlu ke kita terhantuk dulu baru terngadah?

15 comments:

cahaya inspirasi said...

Good point!! actually, isu konflik inilah yang selalu sgat terjadi..thanks yer diatas pendapat yg bernas tu:)

Anonymous said...

awak, bila awak nk abeskan contest awak? lama tau kami tunggu. ke awak menipu kami?

Ashraf Jalil said...

CI: no prob..

Anonymous: Rasenye saya dah informkan kat beberapa entry tentang tu. Sebelum August keputusan akan diumumkan. Saye rase saya tak perlu rush pasal contest tersebut sebab hadiah pun saya dan kawan yang sponsor. Sedikit penantian dari peserta saya tak rase keterlaluan. Lagipun saya bukan depan blog 24-7.

TeAqArH said...

o mak aih....join kontest tu bukan kene bayar pun anonymous..laen la kene bay..bar lau nk ckp si ashraf ni menipu..btol2...rasenye ashraf da imform dlm entry dya yg sblom ni..sile2 la rujuk ye...kenapa x tonjolkan diri tu?? takot ke???

selalu jd konflik ngn parent bile depa susah nk paham ape yg kite buat..bende tu tak salah tapi depa tak suke...bile kt u boleh la nak buat..bile kat rumah jd terbatas :(

Ashraf Jalil said...

Teaqah: haha.. Ramai yang excited nak menang contest..takpe2..next time akan wat banyak2 lg contest.. hadiah cam digital lak.
emm.. mmg sangat biase ngan situasi tu.. parents pun perlukan attention gak..

Anonymous said...

ashraf oke thanks. jawab dengan baik.. tapi si teaqarh pulak over. aii.. nak ambil hati si pengadil ke? hihi.

TeAqArH said...

xpela ashraf..sabar jelah..yang penting ashraf tau pe yg ashraf wat utk kontest ni..mungkin depa rase lame sgt kot..adiah pun menarik..

ni tak sabar nk tunggu kontest laen ni..hehehe..g0g0g0

tp tulah..kite pun kadang2 serba salah..kehendak diri atau kemahuan ibubapa...susah nk pilih kadang2..^_^

Ashraf Jalil said...

Anonymous: haha.. kalau nak amek hati saye pun, bukan saye sorang je juri utk contest ni. terus terang saye ckp, pemilihan pemenang saye serahkan kat kawan2 saye. diorg ex-blogger yang dah lame delete blog diorg. keputusan muktamad n saye boleh serahkan hadiah dgn tenang tanpa org ckp sy bias ;)

Tiqah: saye ade 132 pic lagi nak tapis.. =D

TeAqArH said...

haha..care dia salah..lagi satu tak suke cara anonymous ni sebab x berani nak tonjolkan diri tu...terkilan cara dia komen seolah2 contest yg ashraf buat ni dikenakan bayaran pulak...pergh..byk lg tu nak kene tapis..chillex okeh..ape2 la..lau dia rasa di layak menang..biarkan dia...gudluck la utk anonymous tu walaupun tak tau siapa disebaliknye...^_^

Ashraf Jalil said...

satu je musykil.. Apabila Anonymous ckp "kami"..hoho.. memang ade group yang wakilkan Anonymous untuk bersuara ke? fuhh.. dasyat.. kene settlekan contest dengan cepat la gamaknye kann.. heheh

TeAqArH said...

sape lah kami tu..mesti depa ni join kontest ni bergeng myb..hahaha...cepat atau lambat tak kesah...tapi pemenang tu kene berkualiti...lau maen tangkap muat pun orang kata jugak an...kesudahannya.susah nak puaskan hati semua pihak..x gitu?? xyah rush2 sgt..bukan ashraf x imform kt entry seblom ni..salah depa la x bace...

IDA said...

apa tajuk lagu yg u letak kat blog u eh? blh tau?

Ashraf Jalil said...

IDA: hoho.. I tak letak lagu skang..dulu banyak gak lagu letak..

[sutera kasih] said...

itulah perlunya sesalan..

TeAqArH said...

aih..aku pulak dikatakan nk amek ati si ashraf jalil..pelik pulak anon ni...aku ase aku ni selalu jenguk belog ni sebab belog wajib jenguk...pape la...gudluck..finalist pun dah tahu an....

Please take your time for this =)