Followers

Friday, July 1, 2011

GEGAR BLOG JULAI 2011

*jemput click banner Ben Ashaari blog diatas untuk join.

Pertama sekali, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada penganjur kempen, Ben Ashaari dan juga penaja hadiah utama, RIZI-BIZ.COM.

Apa yang saya ingin catat untuk kempen ini sebenarnya hanyalah sedikit persoalan dan pendapat yang lahir dari benak hati, berkaitan tentang peranan blog dalam komuniti pengguna internet serta aspek penting yang harus dititikberatkan dari sudut pandangan para blogger.

Pada asalnya, saya berpendapat bahawa pengaruh penulisan blog terhadap masyarakat bukanlah satu fenomena besar sehingga boleh dikategorikan sebagai antara medium utama penyampaian maklumat atau idea. Secara logiknya, saya tidak boleh mengadili fakta tersebut kerana ianya bersifat subjektif dan saya juga tidak dapat lihat gambaran keseluruhan tentang dunia blogging ini.

Baru-baru ini saya ada terbaca satu artikel tentang pengaruh blog di Pakistan. Di Pakistan, blog yang ada dijangka mencecah 3.4 juta dari segi bilangan. Seperti di tempat lain, blog menghubungkan antara individu dengan komuniti dalam penyampaian journal, berita, informasi, gambar dan pendapat. Microsoft juga ada menganjurkan debat yang membincangkan aspek teknologi yang menjadikan seseorang blogger tu "reliable" dan "resourceful".

Artikel tersebut membuatkan saya terfikir semula bahawa digital journalism ini merupakan satu medium yang kuat dalam penyebaran idea. Persoalan yang timbul sekarang ialah bagaiman para blogger dapat "monetize" atau mengawal penulisan untuk memastikan tanggungjawab menyebarkan sesuatu idea yang positive kepada pembaca terjaga. Tambahan pula apa yang disampaikan kadang-kala menjadi "national interest". Etika sebagai bloggers juga sesuatu yang perlu dititikberatkan sebab mereka memegang kuasa penuh atas penulisan yang dibuat.

Jadi, saya harap pembaca yang terbaca entry ini dapat mengupas sedikit pendapat tentang entry ni terutamanya kepada para blogger yang dah lama berkecimpung dalam arena blog.

33 comments:

Bui Idzra Ryn said...

bui singgah dr blog abang Beng..eh Ben..hik2 ^_^

Ashraf Jalil said...

terima kasih singgah :D

Cik Ayu said...

Singgah dr segmen GEGAR_BLOG_JULAI_2011 abang Ben

Ashraf Jalil said...

terima kasih.. singgah balik :D

suha said...

kalo lita lihat kebanyakan blog ada membuat entry Wordless Wednesday n itulah pengaruhnya (^_^)

jadi cik suha mahu kita pula cipta fenomena, Thought Friday..mahu tahu?sila terjah blog cik suha

kalo rasakan ia bermanfaat, harap dpr join

saiazuan said...

great entry :D

sayonara june holla july http://eleventx.blogspot.com/2011/07/berlabuhlah-tirai-june.html

[sutera kasih] said...

blogger & journalist...kedua2nya ada etika penulisan yg perlu dititikberatkan..

Ashraf Jalil said...

suha: nice idea! :D

zuan: mekaseh..=D

SK: betol2.. journalist rasmi lagi le kene beretika

TeAqArH said...

teaqah menyibuk kat sini....same2 join segment,,,^_________^..terjah n gegar la kan...

http://naklempang.blogspot.com/2011/07/gegar-blog-julai-2011.html

akmal afiqah said...

piwet!! singgah dari segmen sifu ben. jom follow

http://ladypinkucuk92.blogspot.com/2011/07/gegar-blog-julai-2011.html

gadis melayu said...

datang gegar sini.. salam ziarah dari gadis melayu..^_^

GEGAR BLOG JULAI 2011

jom join
31-7 Birthday Giveaway

HaFizaH aYu said...

kasi gegar blog u plak..hehehe

http://ayuitukamu.blogspot.com

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

,datang singgah sini dari segmen BA..
,jom gegar blog !! =D

SEGMEN GEGAR BLOG JULAI 2011

Mieya Atiera said...

mieya singgah drpd segmen pakcik beng.. halau sudi, jemputlah singgah ke blog mieya pulak :)

http://budakshumort.blogspot.com/2011/07/gegar-blog-julai-2011.html

LUNA LANUN said...

saya dtg menggegarkan blog ini dr Segmen Gegar Blog Julai 2011 Ben Ashaari...
Jom gegarkan saya semula!

Entri terbaru, pilih je mana yang korang nak baca:
1. PERHATIAN: Peserta Keychain Giveaway by Luna Lanun
2. 10 Tokoh Malaysia Berdarah Indonesia?!
3. Ye Saya Akui Saya Minat Dengan Suami Orang Ni! So What?!
4. Menara Jam Atkinson - Antara Bangunan Tertua Di Kota Kinabalu, Sabah
5. Unsur "Jangan Dibuat" Pada Blog Untuk Menjadi "Blog Mesra Pengunjung"
6. Budaya "I FOLLOW U, U FOLLOW ME BACK"

by LUNA LANUN

osHin said...

oshin datang menggegar kat sini !!!

http://gurlgemini.blogspot.com

Nor Shazana said...

gegaarrr sini.

http://shahimarzone.blogspot.com/2011/07/gegar-blog-julai-2011.html

imnabila said...

harloww..
kite kasi gggeeegegarrrr !!

hye !!
merayap n lepak kat sini yaww...
Nanti awk merayap n lepak la kat blog saya pulak taw..

sy tunggu.. heeee ~ :)

me@monolog said...

kasi GEGAR sama ini blog.. ^^,

http://monolog25.blogspot.com/2011/07/gegar-blog-jun-2011.html

dya mohamad said...

good entry ni mase spm mesti A1 utk bm kan.heee:P

cik Ida said...

hey, datang sini nak GEGAR belog kamu.. feel free to hit me back yeah :)

ada aku kesah

Rohaizam Rosli said...

Gegar gegar gegar gegar gegar.....

http://nyuting88.blogspot.com/2011/07/gegar-blog-julai-2011.html

::Miss Hearty:: said...

ponn..ponn..skuter pink mau lalu sini sat..nak main gegar2 belog..hehehe^^

http://heartylolipop.blogspot.com/2011/06/gegar-blog-julai-2011.html

Ashraf Jalil said...

mekaseh..:D

A M E ! said...

hey there .

ame singgah dari Gegar Blog Julai 2011 Ben Ashaari . wishing you all the best and good luck ya .

keep on blogging . and ohh , jemput singgah blog ame ya bila bila free . haha . :D

and have a nice day ahead !

emmajean said...

Yuhuuuuu Emma datang gegar sini :p

Lulu Caldina said...

...hai awak.... selamat pagi ;)

Ashraf Jalil said...

mekaseh rakan2..:D

Selamat pagi Lulu..=)

A N E F F said...

Singgah sini dari blog Ben Ashaari . segmen Gegar Blog Julai ^^,

semoga kentalkan semangat dan teruskn usaha untuk berblogging !
semoga berjaya ya ! and ohh jangan lupa singgah blog saya (:

have a nice day ahead ! gegarrrrrr ! :D

Ashraf Jalil said...

Mekasehh :D

CikMiMiey said...

singgah dari segmen yang same
selamat petang tuan rumah ^^

KhAiReDzAiMy said...

Salam...

Datang sini nak KASI GEGAR blog kamu...
Salam perkenalan...

Selalu-selalu singgah My Blog...

Nice Header...

-Adios-

Shima said...

salam..saya budak baru kat sini

http://novel-shima.blogspot.com/

Please take your time for this =)