Followers

Friday, July 29, 2011

Ape Maksud "Sticky Post" ? Sesungguhnya, aku noob

Dulu time baru-baru nak aktif blog, aku selalu nampak orang wat entry bertajuk "sticky post".
Pastuh aku rase pelik. Apesal semua orang asyik nak wat entry yang tajuk die same jek?
Sticky Post? Post melekit? Aku ingat mulut kite je yang boleh melekit lepas minum air sirap..Ape kene ngan post tuh? Diorang tertuang air gule kat post tu ke? Sampai jadi melekit-lekit gitu gamaknyer..

Setelah beberapa minggu berlalu, baru aku faham bahawa sticky post tu adalah post yang dilekatkan secara permanent kat entry box. Tak kire tajuk entry mane yang kite bukak, sticky post tu akan tetap terpampang kat setiap url blog tu..
Oooo...Burungggg~~ Kupikirkan Untaaaa~~

Secara tak sedar, sebenarnya aku sendiri pernah terbuat sticky post kat blog ni. Iaitu post SUNSHINE SMILE CONTEST tempoh hari. Macam2 term baru gak aku belajar bile aktif blog ni..
Contohnye "ping".. Rasenye aku sebut ping bile nak men ping pong ataupon mase nak order teh 'o' ais jek (teh 'o' ping). Tak sangka lak ping tu sebenarnye adalah term yang digunakan untuk repost link entry kat fb.

Kthnkbye..

13 comments:

cik siti said...

macam mana nak buat sticky postt??? siyes tanya nihhh.. aku lg noob... huwaaaa

TeAqArH said...

oh..ping tu,tu maksudnye...ptot la tgk ade org guna..tp x tau lak ape...naif lg pasal belog ni...

Dhiya Fariza said...

baru tau jugak LOL

dill said...

hihi. same2 kite blaja bahasa teknologi neh

dill.

einz miszmessy said...

hahaha...samala...lau ashraf tak cite ni einz ag tak tau..huhu...

Nur Intan Syafinaz said...

ouwh..baru tau ape sticky post tu ape..haha..noob btul sy ni..hoho

Misz Ayu said...

sengalll

Ashraf Jalil said...

cik siti: ade kat widget rasenye..hehe..letak je widget tu atas entry box.. :D

maszull said...

slm...oh yer ke tapi mama masih x tahu wat nyer...:)

cik siti said...

tulah pasal tak jumpa2 lg widget dia... oraite2..

Ashraf Jalil said...

kat widget "notes" kot name die ..

Muaz Faris said...

saya pun dulu tak tahu ape tu..sekarang post terbaru saya tentang sticky post kot.

ibu_balqis said...

kene submit post dulu..pastu baru edit ..tuka tarikh due date post tu :)..kalo x submit dlu,dia jd schedule entry la..

Please take your time for this =)