Followers

Tuesday, July 19, 2011

Duit Mengalir Macam Air

Parking kat Alamanda selame 6 jam telah membuatkan autopay machine menelan RM6 aku.. Siap sendawa lagi autopay machine tuh..Burpp.. Alhamdulillah.

Whattt? Betol ke 6 jam parking kete kene bayar RM6? Aku baru tau wehh. Selama ni aku ingat RM2 je maksimum kene bayar walaupon kite parking 7 hari 7 malam. Sangkaan aku ternyata terpesong dari hakikat.

Aku watpe 6 jam kat Alamanda? Of cos le tgk Harry Potter.. Ingat nak tgk yang biase, sekali ade budak tu nak tgk 3D, aku pon layankan je la.. Hueheheh

Berbalik kepada tajuk utama, sepanjang cuti summer ni aku ingatkan aku dapat save duit lebih sikit sebab gune currency Msia. Takde maknenye... Same je.. Duit mengalir cam air yang keluar dari paip bocor. Monthly expenses aku kat sini banyak abes kat minyak + makanan + pakaian.

Aku masih ingat lagi 2 tahun lepas mase cuti summer 1st year.. Aku gi travel ke Sabah ngan membe 10 hari. Time tu duit bukan stakat mengalir macam paip bocor, tapi dah tahap macam tangki pecah wa cakap lu. RM800 slambe badak die je nak terbang semate-mate nak panjat Gunung Kinabalu. Tu baru sehari setengah.. 9 hari yang lain lak memang kaw2 lagi peginye..
Bila aku tiba kat Canada untuk semester berikutnye je, aku memang papa kedana tros..Nak bli buku pon tak mampu. Kedurjanaan sungguh pengalaman tersebut..

Cuti kali ni agak terkawal sikit perbelanjaan aku. Almaklumlah, taknak pisang berbuah due kali le katekan .. Jadi kepada rakan-rakan sekalian, marilah kita bersama-sama memupuk sifat suka menabung dalam diri untuk masa depan yang lebih cerah.

13 comments:

cahaya inspirasi said...

wohohoho..pembaziran sedang berlaku..RM6 tu, klu akk bleh tahan dua hari utk mkn tgh hari:P

Ashraf Jalil said...

tu le pasal..cekik darah tol alamanda tuh.. hahah

Mohd Khairi Khadzir said...

haha...aku pn slalu rase yg duit ni mengalir laju sgt... bile dh tinggl sikit, mulelah menggelabah...

Ashraf Jalil said...

kalo bukak bisnes konpem lingkup kalo xreti simpan duit..hahah

menggelabah tu mmg slalu terjadik

TeAqArH said...

ish3...x amalkan menabung ni,,bahaya2 utk tumbesaran..hehehe....xpe2..msih sempat lg ni....p wat xtvt muke seposen kt family2...^_^

y u y u Z u l a i k h a said...

ooo.. bazir ek??? fine.. tak nak kuar lagi dah :'(

Nur Intan Syafinaz said...

Betul2..time cuti ni mne ade duit masuk, banyak nye keluar..huhuh...

Ashraf Jalil said...

tiqah: susah tu..seposen mahal sgt..heheh

yuyu: ala tacing lak..heheh

Intan: hehe..duit still masuk time cuti, keluar je banyak..

i'm ezza haniza said...

wowwwwww :) baru 6 hengget...kalau kat klcc lg dasyat kot.hahaa

beLLa said...

tu ok lagi kot. parking lua kat ampang point aritu ngan mbe, rsenye dua jam je kot. RM14! cekik darah gila!bukan park dlm bangunan pon. berpanas jugak. iskk

Azie Azman said...

muahaha..RM6 tu kire okey la awk..
ade stgh tmpt sampai belas2 ringgit..

btw azie pun tengah saving nih..
tapi asyik nak bershopping je :(
jom kite berusaha..chaiyok! :DD

TeAqArH said...

nak bg 1sen da xde..nnt dia bundarkan jd 5sen pulak...5sen la...tp ade erk muke 5sen?? jenuh mikir dah ni

TeAqArH said...

nak bg 1sen da xde..nnt dia bundarkan jd 5sen pulak...5sen la...tp ade erk muke 5sen?? jenuh mikir dah ni

Please take your time for this =)