Followers

Monday, August 1, 2011

Oppss..Lupe lak aku puase| BEN ASHAARI : RAMADHAN #1 : SAHUR DI KALA BUDAK

*jemput click header diatas


Kejadian termakan atau terminum mase tengah puasa adalah tragedi yang acapkali terjadi kepada semua golongan terutamanya budak kecik yang baru nak start blaja puasa. Aku juga tidak terkecuali dan pernah mengalami insiden tersebut. Walaupun kita tahu bahawa kaum kerabat syaitonnnirojim semua telah diikat pada bulan Ramadhan, namun nafsu makan & kelalaian kita sendiri jualah yang menyebabkan kita terlanjur..

Kejadian yang pernah aku alami berlaku mase aku darjah 5. Time tu baru balik dari skolah.. Dah le balik jalan kaki, cuaca panas lak tu.. Dalam keadaan lutut yang dah longgar 3 inci, aku meneruskan perjalanan balik ke rumah dengan hati yang tabah.. Time tengah jalan tu tiba-tiba aku nampak bangla jual eskem naik motor selamba timba die jek lalu depan aku.. Lantas aku berdoa kepada Tuhan agar dapat memberi aku kekuatan untuk meneruskan ibadah di bulan puasa ketika itu... Dah xde tempat lain ke die nak jual eskem.. Terliur aku dengar bunyik loceng eskem tersebut..

Sampai je rumah, aku tros baring depan TV n terlelap... ZzzzZzzz...

Pukul 3pm, aku bangkit dari tidur dalam keadaan mulut dibasahi air liur. Secara automatik, kaki aku melangkah membawa diri ke peti sejuk (tak sangka pulak badan aku ade sistem autopilot). Dan dalam keadaan separa mamai seperti lalat yang disembur ridsect, aku membuka peti sejuk tersebut... Fuhh, kemain banyak lagi jajan kat dalam tuh. Air gas ade, coklat ade, yuppy gummy bear ade, cornflakes pun ade..

Dengan konfidennye aku mencapai sebuah mangkuk yang berisi cornflakes lalu menyuap masuk bijirin sarapan berkhasiat tersebut ke dalam mulut sendiri. Tengah syok2 dok kunyah bunyik "krup krap krup krap", tetibe aku teringat insiden mase balik sekolah tadi dimana aku memaki hamun bangla jual eskem dalam hati sebab die jual eskem depan aku yg tgh puase ni..

Kedurjanaan.. Aku baru perasan yg aku tgh puase. Cornflakes dah separuh lumat dalam mulut nih. Tanpa berfikir lebih lanjut, aku terus ludah balik cornflakes lumat tu kedalam mangkuk yang aku pegang tadi. Apabila mangkuk tersebut dah berisi ludah aku, sudah tentunya aku terpakse buang segala isi mangkuk tu kedalam tong sampah.. xpepasal dah membazir..

Begitulah ending ceritenye...

P/S; makanan yang saye paling suke time kecik dan time dah besar jugak ialah ROTI JOHN. Sebab ianya best dan sedap melampau.


41 comments:

.:AiN iKeUchi:. said...

hahha..biase la bebudak berhingus time tu..kalau skang pun cm tu..payah ler..haha..

selamat bersahur .. :)

LyaLuna said...

haha bbias latu kalu tmkn mnum tyme buln pose kn kn kn. sy pena jd jugk. tmkn sbb kwn non muslim offer biskut. sdp pnye mkn mkn. da asbes mkn bru trigt tga pose. tp pose sunt la tym tuhhh heheee. >.<

faiz amir said...

selamat bersahur =)

Ashraf Jalil said...

Ain: skang pernah gak hampir termakan..tp ingatan masih kuat la.., xsempat jamah..hahaha

Ashraf Jalil said...

Lya: haha.. tersembur kuar balik makanan tu..:P

Ashraf Jalil said...

Faiz: selamat berpuase :D

Fina Fento said...

hahah. pernah 'terrrr'minum air paip waktu tengah basuh kaki lepas main.

waktu puasa dulu - dulu air paip pun sedap tak terkata. cabaran puasa sangat getir waktu tu :P

Nur Intan Syafinaz said...

hhahahaha..mampu gelak je..eheheh

Fina Fento said...

Oh. selamat berpuasa!

Ashraf Jalil said...

Fina: "TERR" eh..air paip..kene taun kang.. HAHAHA! selamat berpuasa!

Intan..Ehehehe =P selamat berpose

Misz Ayu said...

durjana sungguh,, sedapnyer gummy bear =))

cahaya inspirasi said...

hahaha..zaman kanak2 rebina...klu di ingat2 pasti tergelak...

AzlanYussof said...

hahaha..selamat berpuasa..harap TERR tu untuk hari ni jer bro..huhu..

Abe Goreng said...

Haha.jgn kentut dlm air sudah.:D

Update terbaru : Kisah Dobi Layan Diri!

Zulaykha Atyra said...

masa dulu kecik2,,puasa,saya kalau mandi kemain lame!,ada udang disebalik batu!..selamat berpuasa!

visitme@FaTiN cOrNeR said...

haha..nasib baik luah balik cornflakes tu..klu telan masuk dlm perut pun best jgk..hehe..

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

hhuhuhuhu

Ashraf Jalil said...

Ayu: sedap..lame dah xmakan..haha

CI: zaman puase dapat duit..haha

Abe: tak hilang dahaga pon wat cmtu..hahaha!

Zulaykha: kenyang x?hahaha

Fatin: fuhh..tu mmg kenyang sampai buke la jawabnye

Kak Fareha: hueheheh

TeAqArH said...

penah masa dajah1 kot...kat skolah ade water filter..dr skolah nk smpi ke pagar tu...jauh la jugak..penat..panas..pehtu gatal2 nk p minum kt waterfilter..usha2..line clear ke x..nk minum je...upenye dipasan karan kat waterfilter tu..pergh..xjd..bile pikir semula..lucu pulak

Pyka Rahmat said...

kenapa buang cornflake itu. tak manis ke cornflake itu? manisnya kurma itu kbai

Ashraf Jalil said...

Teaqah: haa..hamekk..tu petunjuk direct je bagi..HAHAHA


Pyka: cornflakes itu memang manis..tapi sayangnya kalo saya telan, pereangai saya tak beberapa maniss!!~~ kthnk

azam said...

:) hehehe...camtu ye

azam said...

hehehe...follow skali

Zulaykha Atyra said...

kalau dah mamai,,apa pun boleh jadik!

Ashraf Jalil said...

En. Azam: mekasehh :D

Zulaikha: tau xpe.. nseb baik tak lari tgh2 jalan..haha

aimie amalina said...

hahahaha
adoiii
len kali telan jek
kiki
comeynye la
ye..
roti pon x melampo cam best..kikiki

dap2!

Ashraf Jalil said...

Iman kuat lg xnak telan..hahah

DaYaH JeLitA said...

besh woo kalaw terlupa sebab makan la sampai kenyang pon tapi tak batal..huhu..saya pun join segmen nie..jom la singgah :) : BEN ASHAARI : RAMADHAN #1 : SAHUR DI KALA BUDAK

Marina said...

org dewasa pon kadang ader TERMINUM...botol air ade kat meja opis....apelagi..tangan tu cepat je menggapai kan? huhu...

http://marinafazli.blogspot.com/2011/08/segmen-ramadhan-1-sahur-di-kala-budak.html

Ashraf Jalil said...

Dayah: OTW! :D

Marina: haha..memang sume ade sistem autopilot

lieynanilaz said...

kahkahkah...seb baik tingat kalu abis 1 mangkuk..hehe..

Ashraf Jalil said...

lieyna: tu la pasal..kalo masuk prot da kenyang dah..hahah

maszull said...

slm mama dtg lawat sni jom join mama k...:)

http://maszull.blogspot.com/2011/08/segmen-ramadhan-1-sahur-di-kala-budak.html

Eddy Dce said...

perghh, roti john..salah satu feveret ak...haha..sudah follow.. :)

emmajean said...

waaa sedap nyer but kat mane nak dapat the best Roti John ek ??

http://emmaeema.blogspot.com/2011/08/ramadhan-1-sahur-di-kala-budak.html

Cik Bunny said...

Promosi Kek Lapis Sarawak utk hari raya kini DIBUKA =) http://asiarosehouse.blogspot.com

MiSs ChUbBy ChEeK said...

hahah...macam2 ragam kan...
trutama time nk sahur...
jenjalan dari segmen abang ben...
jom singgah sini..

http://misschubbycheek.blogspot.com/2011/08/ben-ashaari-ramadhan-1-sahur-di-kala.html

Muaz Faris said...

Dari melayan blogging mengurangkan pahala di bulan Ramadhan Mubarak ini, saya dengan rendah dirinya mengajak kalian semua untuk join [segmen] Blogger Semarakkan Ramadhan (BSR)

emmajean said...

setakat nie tidur dalam nasi tak pernah lagi.. hahahhaha nanti boleh try !! hahaha

Cik Ayu said...

singgah dr blog bang ben

jemput singgah blog cik ayu
http://bila2akurajin.blogspot.com/2011/07/ben-ashaari-ramadhan-1-sahur-di-kala.html

Ashraf Jalil said...

jom buke puase!! :D

Please take your time for this =)