Followers

Saturday, August 20, 2011

Masalah dan Cabaran Hidup | Fasa Kehidupan

Mereka mempunyai macam-macam problem/dugaan/cabaran tersendiri..

Cabaran-cabaran tu mungkin tak susah pada kite tp susah pada mereka..(mcm Einstein's theory of Relativity) Lain org, lain perception yg die nampak dan lain ape yg die rase..

Cabaran-cabaran ni la yg membawa mereka ke next level dlm hidup. Kita mungkin dapat justify mende ni dari perubahan-perubahan tertentu yang terjadi pada diri mereka dan ape yg mereka rasakan sendiri in terms of thoughts, feelings n so on..

Kadang nampak seperti semua tu mmg Tuhan telah rancang sebab plot nye sangat kemas..
Sesetengah plot agak kabur tapi membawa kepada ending yg tak dijangka..But still plot sgt kemas regardless ending tersebut..
Dan ade sesetengahnye pule kite memang dapat jangka apa yg akan berlaku..

Plot kemas yang dimaksudkan ialah fasa yg dihadapi oleh mereka..
Kalo fikir-fikir balik memang banyak phase kt situ, tetapi generally, yg paling obvious adalah:

1.Phase persediaan (biasenye disertai dgn pre-cabaran) sebelum menghadapi cabaran.
2.Phase menghadapi cabaran sebelum perubahan.
3.Phase dimana mereka berubah internally atau dgn kata lain, PERUBAHAN.
4.Phase dimana perkara-perkara diatas akan berlaku secara cycle such that mereka perlu mengekalkan perubahan baik yg dah dilalui dan berubah kpd yg lebih baik..

Macam loop dlm C++..
Kalo gagal, kene ulang balik phase-phase tersebut..

(*maybe ade gak certain case dimane program tersebut takleh nak run atau crack..mintak dijauhkan. Perlu sentiasa berada dalam proses loop tersebut dan mara.)

Pointnye disini, sama-sama lah kite menjayakan diri dlm dalam loop tersebut dan berusaha utk tros maju ke "next level" dlm hidup kite..Secara keseluruhannye, we re on the same boat. Ade time kite akan jatuh... Bermula dengan berfikiran optimistic walaupon malas nak bangun adalah sesuatu permulaan yang bagus. daripada tak fikir apa-apa langsung pasal kejatuhan tu.

P/s: Phase apekah yg aku sedang lalui skang ni ek? (?.?)

7 comments:

M.E Z.A.F.I.R.A.H said...

cabaran leh wat kite lebih matang... so bgus gak kan cabarn ni..

The Medical Duo said...

Nice entry... keep on blogging :)

cahaya inspirasi said...

ini student engineer ke student psychologist?huhuhu..dah mcm pakar motivator dah ashraf ni.

mungkin encik ashraf sedang lalui phase 1,2 dan 4..apa2 pun.just go on with ur life.dengar kata hati, percaya pd diri dan percaya dgn takdir Tuhan.yg penting usaha yg terbaik utk masa depan.hidup ini x la susah seperti yg kita selalu fikir andai kita tahu meletakkan sesuatu pd tempat yg sepatutnya.

ujian dan cabaran tu adalah perkara yg terbaik dlm hidup.jadi lalui dgn sehabis dan sebaik mungkin;)

cheqhaizan said...

haii..x kiralah kita sedang lalui phase berapa pun....cabaran tue mematangkan hidup manusia dan adakala cabaran tue menguji kesabaran kita sebagai manusia :)

TeAqArH said...

cabaran yg kite lalui tu sebagai batu loncatan utk kite terus melalui cabaran seterusnya...lau cabaran tu gagal,xbermakna kite gagal tp kite kene kaji kat mana salah utk kite perbaiki supaya kesalahan yang sama xkn berulang lagi....betol hidup kite sudah ditentukan tapi kite jugak boleh merubah ape yg ditentukan dan bergntung kepada ALLAH utk merubah..contohnye,,ALLAH takdirkan kite mati umo 40thun tp kerana banyak kebaikan yg kite lakukan,ALLAH lanjutkan umur kite...kite selalu pertikaikan ape yg berlaku itu qada' dan qadar ALLAH tanpa berusaha

TeAqArH said...

mesti dlm hati ashraf..teaqah ni selalu sgt komen mcm essey...hahaha

bella lim said...

:) babe, buat entry macam mana nak dapatkan anak kembar. hahaha. :DD

Please take your time for this =)