Followers

Saturday, August 13, 2011

Lebih dari 60km/jam boleh membawa maut.

Sebenarnya aku ni boleh dikatakan seorang pemandu yang berhemah. <--- ayat perasan skala 10.

Tapi kadang-kadang kalau dah syok sangat drive tu, kite tak perasan yang sebenarnye kite dah bawak kete dah melebihi had laju. Lagi-lagi kalau bawak kereta "berat" seperti Camry atau Lancer, setakat 130km/hr tu rase macam bawak Saga dengan kelajuan 90km/hr. Biasenye kereta "berat" ni grip tanah lagi kuat sebab sememangnya ianya berat. Kalau kereta "ringan", kite akan dapat rasa yang kereta tersebut seakan-akan "terbang" jika dipandu melebihi 120km/hr. Tang tu yang bahaya sebenarnya.. Sebab boleh hilang kawalan. 60km/hr direct impact boleh membawa maut.

Semalam aku drive dari KL ke Johor. Dalam 3 jam dah sampai. Average laju, 130km/hr tapi kadang-kadang terleka sikit die pegi sampai 150.. Aku harap xde surat saman sampai umah. Kalau tak abes la kene sound ngan mak.

Kepada para pemandu diluar sana, sila jangan pecut kete melebihi 120km/hr jika anda memandu kereta jenis "ringan". It can be absolutely fatal. Pandu dengan cermat, ingatlah orang yang tersayang.. kalau xde orang yang menyayangi korang, ingatlah kucing peliharaan yang tersayang.. Melainkan korang bawak kapal terbang cam Syazwan. Kalau camtu, korang nak lenjan sampai 1000km/hr pun xpe.. takde ape-ape yang nak dilanggar melainkan angin dan awan (atau burung?). Jangan langgar sumpah sudah.. nanti kene sumpah laknat..

P/s: Semalam aku berbuke sorang-sorang dalam kete dengan kurma Yusuf Taiyoob~~ Aku rase paling sedap skali "Safia". Sampai Johor tros aku berbuke dengan nasik goreng cendawan + ayam goreng kunyit + sup ekor habaq hang.

12 comments:

Syazwan Che Deraman said...

aku pernah eksiden..sebelum eksiden, boleh tahan pecut la aku ni..selalu nak 100-130..rasa macam best and cool gilaa.

lepas eksiden.
average speed aku 80-100 je.
takut bro..trauma..

and untuk aircraft yang aku bawa ni.average speednya is about 100kts..dalam 200km/h..

tapi bila kat atas, rasa macam slow je..

terima kasih bro sebab tag.

selamat berpuasa.
have a good day.

FaiZaH Fyn said...

kereta kancil kalau nak bawak lebih 120km/hr memang melayang laa haha...

Terbang Bersamaku said...

huhuhu..sy pun suka drive laju2 jugak..walaupun kereta sy jenis ringan..kalau drive 60km/j pukul berapa entah sy nk sampai opis..huhu..yg pentin laju tak lebih had laju sgt..ehehe...:p

Nur Intan Syafinaz said...

Tak pernah lagi la bawak kete smpai 120..paling laju pun 110..kena sntiasa hati2..kadang2 kita bawak dah ok..org lain bawak kita tak tau..kena sntiasa alert dengan kenderaan sekeliling..

eimanhikmah said...

jangan main2...time2 nk dekat2 raya ni byk speed trap...saje nk takutkan...hahaha

kak ude said...

saya mandu 60 dh rase terbang je(penakut kan?)..maklum lah..kome pakai kancil je kot! btw tiap2 kali drive mmg kompem kne pin..pdahal slow je..mybe sebb kure2 sgt sbb uh di hon..walaweyh

SiS NaD said...

Salam Asyraf....

Alang2 dah berada di Johor, let's iftar sama2... :D

[sutera kasih] said...

kalau pandu kelisa lebih dr 60km/jam..boleh terbang hoho

Ashraf Jalil said...

syazwan: xpe..biar perlahan di darat, laju di udara..hahah..tarahal bro.. selamat berpuasa..

Faizah: haha..melampau le kalau bawak 60 setiap masa..mmg 2 jambaru sampai..:P

eiman: mintak dijauhkan..Aminn..heheh

kak ude: xpe..biar lambat asal selamat..heheheh

sis Nad: hehhee.. iftar bersama sanak saudara :D

SK: kalau ikan kelisa dah boleh terbang, apatah lagi burung layang2..haha.. <--ayat tah pape..

MISS candle said...

biar lambat asal selamat. hihi ^^

BeloG MTT said...

MTT pernah drive daripada Muar ke KL sejam .. Maen tekan ikut sedap kaki jer taw2 dah sampai..Hehe :D

Ashraf Jalil said...

MISS candle: betul betul.. :D bahaya drive lelaju

MTT: kene saman sesia jek..hahaha

Please take your time for this =)