Followers

Monday, August 8, 2011

Kerajaan Bagi Bonus Gaji | Peranan Kita?

Dikala gelap menyelubungi malam, terpancar juga sinar rembulan.. Kejadahhh..

Mesti ramai penjawat awam yang gembira dapat bonus kan? Mak aku pun gembira gak. Nenek aku pun gembira gak. Kalau aku jadik diorang, konpem aku dah tidur laju-laju sambil senyum kuat-kuat malam ni..Bonus setengah bulan untuk penjawat awam dan RM500 untuk pesara woii. Ingat senang ke orang nak bagi duit kat kite. Kalau bagi kat sorang minimum RM500, ramai-ramai orang tak sejuta jadiknye? Memang berjuta-juta pun.. Kerajaan setuju nak belanja 2 billion untuk 1.27 juta penjawat awam dan hampir 600k pesara. Kalau nak tau cite lagi detail, tanyelah Mr. Google. Ok la.. Fair game. Govt stop hantar student study oversea, duit-duit tu kite kongsi la pulak dgn mereka yang dah berhempas-pulas bekerja. Toksah le beli barang kemas juta-juta untuk perhiasan peribadi..

Sebenarnya, kita tak perlu menjadi seorang economist untuk mengetahui basic principle punca kekayaan sesebuah negara. Kekayaan negara menentukan standard of living rakyat. Dan ianya berkadar langsung dengan produktiviti negara tersebut. Watdehel is produktiviti negara?
Produktiviti adalah jumlah produk dan servis yang dihasilkan dalam negara untuk satu jangkamasa tertentu.

Sesape yang study business atau economics, korang mesti pernah dengar term GDP atau Gross Domestic Product yang merujuk pada nilai produk/servis yang dihasilkan dalam jangkamasa tertentu. Malu la korang kalau aku yang budak engineering ni pun tahu..Ngeheheheh.. GDP merangkumi 5 aspek termasuk perbelanjaan individu, investment, perbelanjaan negara, import dan export. Faktor lain yang menjurus kepada produktiviti termasuklah technological implementation, educational level, labour work force. Apesal aku membebel tang ni?

Sebab ianya berkaitang ngan kite sume. Pada aku peranan kita sebenarnya adalah untuk kerja dengan telus, ikhlas dan bersungguh-sungguh. Kalau yang bergelar cikgu tu, kene pastikan ade target dan perancangan untuk push student dapat sume A+ dlm exam. Kalau yang bekerja kat pejabat, kene pastikan proses rekod dan dokumentasi dilakukan dengan sempurna. Kesian kat orang atas kene bertanggungjawab kalau korang wat silap. Kesian mak aku gak sebab ade orang tu buat hal, die yg kene..Yang suke "mengular" tu, kurang-kurangkan la.. Tak berkat kang duit yg dimakan tuh..

Harapan kerajaan adalah langkah tersebut dapat memotivasikan diri semua yg terlibat untuk bekerja lebih keras.. Tapi Undi apecer? Hehhee

14 comments:

ila said...

gdp?
1st time dgr.
sye budak ekonomi asas form 5.heee

Syazwan Che Deraman said...

yaayyyy..
abah aku dapat bonus jgak!.
hahaha

emeera asnary said...

Alhamdulillah, my fader pesara kerajaan, and saya bakal mengambil bac in economics, kah3, sungguh x penah tahu ape itu GDP coz b4 diz stadi in acC, erk ~

Ashraf Jalil said...

ila: haha..xpnh dgr ek..mungkin gune term lain kot.. produk domestik kasar..heheh

@syazwan: Setengah bulan kan? banyak gak woo!

emeera: hehe.. waa.. amek econs nanti mmg macam2 term baru la jumpe.. supply demand curve etc..haha

Miss Rainbow said...

yeah my sis n my mom dpt bonus !!
suke nye lepas ni nk bodek2 sis n mom..hehe

TeAqArH said...

mcm mane dgn stud yg study oberthesea tp xnk berbakti kt negara sndri sbb gaji kt ngra sndri x setimpal dgn sijil yg dia dpt??? n bagaimana pulak bila kte lebih menerima kamasukan import yg byk berbanding eskport???itu memang ekonomi antra 2ngra...tp x stabil jgak bila import melebihi eksport...
tang beli emas utk perhisan diri x setuju sbb probability nk kene ragut tu ade tp lau beli emas utk investment setuju 100%....
psstt-sbnrnye menyapah tgk keluk yg x penah paham tu..muahahaha

✖[Hanjiechan]✖ said...

saya selaku dak bisnes sgt kagum ngn dak engineering cam awk yg tahu psl ekonomi2 ni..hohoho..sonok dorang dpt bonus..

miss raihan said...

bersyukur..
err...undi apacerr?
tanya hati..undi tu rahsia =P

cahaya inspirasi said...

GDP tu mungkin pernah/tak pernah dgar..tp ttg 5 perkara tu mmg tahu la..hehehe


as u said bro...harap2 mereka yg dpt bonus ni akk lebih produktif la sbb sis keje swasta tp selalu berurusan dgn diaorg2 ni..dan yg paling x BEST sbb layanan diaorg entah pape..wat keje lmbt(BUKAN SEMUA OK!)...about resit pun nak tggu sampai 1 month ke?sis x minta layanan first class pun..tp paling tidak, klu dah dok kat kaunter tu, klu dah org berikan senyuman, senyum la blk..bukan kena bayar pun nak kena senyum..x ada la org tggu utk wat urusan berjam2 rasa bengang kan..dan yg paling latest..mana jadual appointment & pembedahan yg sepatutnya sis dpt?x kan nak tggu mati kot..dah x larat nak pergi ngadap muka nurse yg sama..sis ni da la x suka nak marah2..tp cuba pk klu adik beradik dia yg kena dan ada disituasi mcm sis ni.agak2 dia sakit hati x?bila sesetgh rakyat guna perkhidmatan hospital swasta mula la nak bising..so, how??

hohoho..sorry terpanjang plak komen kali ni...nak minta maaf awal2 klu ada staff kerajaan yg baca komen ni..x berniat nak kondem kan kalian..:)

ciK aYuuu said...

sy fhm gdp or gnp or smua tu sbb sy student bisnes..tp manusia,xprnh puas..bila dh bg betis,nk peha plak..ade je xkene ny dgn gov nti dorg ckp gak...

Ashraf Jalil said...

Ms Rainbow: hehe.. diorg termakan bodek awk ke..? :P

Teaqah: sebab tu ramai yg kuar dr msia n keje kat sana. i know some people yg wat cmtu. rasenye msia ni dah cukup kaya.. terpulang kat kerajaan untuk olah duit tu cmne.. =)
yg bli emas juta2 tu kenal x?, no komen..haha

Hanjie:haha..bonus sume org suke..kat petronas bonus 7 bulan wooo.. kayo2

miss Raihan: haha..undi itu rahisa. tapi disebalik cite tu, ade rahsia tentang "undi itu x rahsia".. sy kenal seseorang yg tahu pasal tu dan pernah mengalami.. biarlah ia menjadi rahsia..haha

CI; saye pahamm..banyak kali berdepan ngan situasi cmtu.. time nak berurusan ngan sponsor pun same.. kadang2 sesetengah yg wat keje ala kadar + mcm nk makan gaji buta tu membuatkan sy rase nak maki.. heheh

cik Ayu: pastu pembangkang amek kesempatan.. hahah

TeAqArH said...

tp satu je kadang2 kecewa bile gaji dinaekkan or dpt bonus....penjual2 kat luar ni akan segera menaiikan harga barangan jugak....so bile gaji naek..sbnrnye same je dgn x naek....
nilai matawang hari ini xkn same dgn akan dtg...^_^

BeloG MTT said...

Yeayyyy nak cuba cuba pau mama lah.. Hikhik :D

MTT swasta dan oleh itu bonus untuk raya tidak pernah diadakan..Tunggu Raya Cina jela.. =..="

FarhanaLicious said...

pesara pun dapat?? wow. masa utk bodek ayah. hehehe

Please take your time for this =)