Followers

Thursday, August 4, 2011

Tips Study Last Minute


Tips Study Untuk Orang Pemalas

Gile ke hape ?!! Final exam lagi 2 hari.. Tapi tak sampai suku pun course syllabus yang aku dah cover. Time-time camni mule la aku rosakkan badan dengan minum air tenaga bertin-tin. Dah terang-terang kat tin tu tertulis "DO NOT CONSUME MORE THAN 500ML (2 tin) PER DAY",. Tapi aku pernah tibai sampai 3 tin. Lepastu tangan menggigil-gigil. Kenapa? Sebab mekanisma minum air tenaga terhadap badan kita ni ibarat memaksa kereta kancil version lama 1.3 dipandu laju melepasi kelajuan 200km/hr.. Air tersebut memberi excess caffeine terhadap badan anda untuk menghasilkan "adrenaline rush" yang mampu membuatkan anda terlompat-lompat macam orang sasau walaupun badan sedang keletihan.

Jadi, perlu ke jadi orang sasau untuk berjaya dalam akademik? Pilihan di tangan anda..


Sebenarnye insiden kat atas tidak perlu dipraktikkan kalau kite boleh laksanakan cara yang lebih sesuai dalam menghadapi exam last minute. Nak bagi nasihat "STUDY AWAL-AWAL" memang haram le nak ikot kann? Sebab entry ni pun memang untuk "org2 yg pemalas nak mampuih". So, apa yang aku perlu buat untuk study apabila keadaan dah menjadi sangat kritikal?


1. Pastikan diri anda dibebaskan dari masalah dunia yg lain terlebih dahulu

Masalah cinta, masalah penghutang tak bayar hutang, masalah housemate slalu buang air besar xreti nak flush, masalah kucing peliharaan mandul, masalah kencing malam dan segala masalah yang boleh diketepikan temporarily haruslah diketepikan terlebih dulu. Ini adalah untuk memastikan minda anda berada dalam keadaan fresh dan tip top utk study laju-laju. Dalam kepala anda, exam adalah elemen yang perlu diutamakan. Masalah yang lain, sila ketepikan dahulu.

2. Plan (Jadual study)

Biasanye aku buat jadual ni dalam kepale hotak je. Kalau tulis sekalipun, aku just conteng-conteng camtu je atas kertas. Ape yang aku plan ialah, berapa banyak topik yg aku perlu habis study untuk jangkamasa tertentu. Normally, satu subjek tu paling busuk pon kene ade 3 hari solid utk cover sume topik.. Kalau tak, pepandai korang la nak idop.. Gi rebus buku teks korang n minum air die.

3. Focus

Ni terus-terang aku cakap, FOCUS adelah senjata paling kuat yang menentukan kecemerlangan seseorang pelajar regardless tahap IQ. Sebab tu kat tips nombor 1 aku suruh bebaskan diri dari segala masalah yg tak diperlukan. Korang takkan tau capability korang yang sebenar kalau korang tak boleh nak fully focus. Setiap saat korang study dengan focus 100%, korang dah jimat banyak mase. INGAT, tidur dengan memeluk manja buku anda selama setahun untuk menjadi pandai adalah mitos semata-mata. So, kepada sesape yg ade terfikir nak wat cmtu, lupekan je la...

4. Family + Tuhan

Ini pulak adalah catalyst untuk tips nombor 3. Focus kepada Tuhan dan berkat study korang merupakan sumber kekuatan untuk terus study dikala badan dah tak mampu nak tanggung kepenatan.. Dah nak menjelang exam tu, rajin-rajin la kol mak mintak restu, solat hajat.. Aku banyak praktikkan cara ni time nak exam je. Time takde exam susah beno nak buat. Hampeh kan perangai saya ?? Hiks~

5. Rest

Macam mane xcukup rehat sekali pun, tidur at least 4 jam adalah satu kemestian.. Lebih-lebih lagi satu hari seblom exam. Kalau exam tu mmg jenis yang memerlukan korang berfikir, korang akan blur kalo xcukup rehat.. Aku dah penah kene dan menyesal.. Xnak wat keje gile tak tido 27 jam lagi. Kalau ade mase tu, gunakan la untuk rest. Jangan abeskan mase tgk koleksi video Magibon kat youtube tu. Dah le video banyak, sume same je...

32 comments:

cahaya inspirasi said...

opppppppppsssss!serius akk tergelak baca yg no 1 tu...hahahaha

ok2...serius balik. good tips utk sapa2 yg jenis mcm ni..tp sebenarnya x kira la study last minute ke, study hari2 ke..sebenarnya apa yg ashraf list kan mmg betul pun.mmg harus ada 5 perkara ni...

***wah! ni kena bg adik dan anak2 sedara akk baca ni..ok nt akk suruh diaorg serbu je sini.HARUS!da x larat nak bebel2 mcm cikgu cikgi;)

Ashraf Jalil said...

CI: adik saye form degil + pemalas.. soh study mmg die xnak.. penat dah nak marah.. -_-"

aima mazlan said...

last minute study..
tu la sy..
:)

cahaya inspirasi said...

rasanya mmg jenis bdk2 skrg mcm tu kot..tp nak marah lebih2 pun x larat juga sebabnya..malas2 diaorg, keputusan exam tip top juga..cumanya tu la..as sister, as brother..kita mesti risau kan..

TeAqArH said...

hahaha...teaqah lak bengang gk kat adik kt umah..xmo study..smpi ckp kat ayah..potong broadband ni..xyah pakai..on9 smpi pg je keje...
budak2 zmn teknologi

Ashraf Jalil said...

Aima: awk geniuss.. xpe study last minute kann..hehe

CI: memang risau.. yg abangnye ni kene marah ngan mak sbb si adik yg malas.. -_-"

Teaqah: wahaha.. rase nak sekeh je kpale adik kalo broadband kene potong sebab die..

cahaya inspirasi said...

betul tu teaqarh..anak sedara akk 3 org semua mcm tu..blk sekolah..campak beg,terus on9 games, fb, blog. kecik2 dah pandai..aduh..x pasal2 kita yg dewasa ni nak kena pantau..mmg mencabar betul membesarkan bdk2 zaman IT ni..nak suruh potong streamyx ke, BB ke..nt ada je tugasan yg cikgu bg nak suruh google la. itu la, ini la..hai..susah2...

Cinderella said...

hoho..bole la org yg pemlas nak mampuih macam saya ni praktikkan..huhu

Nabila Mohd Amin said...

menarik ni.. boleh diamalkan..HAHAHA

[sutera kasih] said...

teknik terbaek pernah dbuat adalah study last minit dulu hiksss

chipalicious said...

leh jadi pakar motivasi .hehek

ishiko said...

malas nk buat, exam kena la rajin sikit..
huhuu

Nur Intan Syafinaz said...

Study last minute boleh dikatakan hobi..hahahaha:p

Ashraf Jalil said...

Cinderella: pemalas gak ke? tahniah..anda sampai ke tempat yg betul..hahah!

Nabila: kalau rajin, baik jgn study last minute.. hahah . bile abes sem?

SK: heheh.. berkesan x?

Chipalicious: haha.. xde lesen nak jadik..

ishiko: baik rajin secara konsisten..heheh

Intan: fuhh.. mmg cemerlang la kalo dah sampai jadi hobi.. hahah

BeloG MTT said...

Tips bergunaaaa.. Yang no 1 tak tertahan tu..Haha

Gudluckkk !

Ashraf Jalil said...

MTT: hehe.. thanks.. bergune tak bergune depends kat yg praktikkannye jugak..

FaiZaH Fyn said...

sy suka study last minute sebab study awal2 konpem lupa haha

eva said...

exam tak lama lagi.. mggu depan.. sampai skrg belum sentuh buku lagi.. malas sgt tak tau naper.. nasib baik terbaca entry ni.. nice entry!

kuKu said...

just follow ur blog..ashraf student lagi ke?

Ashraf Jalil said...

Faizah: kann? same la kite..hahah

eva: cepat2..da bole praktikkan..hahah!

kuku: thanks =) iye..saye student lg..

cIk PikA said...

hahaha.. klaka2 yg no.1.. BTW gud lux.. :)

LyaLuna said...

tippstipsss nehh. amt bgunee. heehee. jrg stdy last mnute. but kdg2 jd gakk bile da lupe diri tuhhh. pstu mule kelam kabut huru hara >.<

http://yanadimple.blogspot.com

Miss Teo said...

wahh, good tips neh utk stdy last minutes for TRIAL SPM . HHAHAHA, TYSM abg ashraf (:

jiha rai kinah ija said...

hehe. student = study last minute :D

Sasa Samsudin said...

penat kan kalau study last minit..nanti mesti kelam kabut nak fokus next sub pulak..last2 result x best....

kuKu said...

UM is't? nampak awk komen mcm frust kat blog ammar psl ranking U..hehe

hamzah ian said...

terbaik.. hehe..

Ashraf Jalil said...

Pika: hehe..thanks!

Lya: waa..rajinnye study awal...anak sapo le ni..heheh

jiha: btol2..hahah..

Sasa: hehe.. tension woo kalo dah struggle tp result trok..

kuku: hehe.. sy study kat Canada..

hamzah: mekaseyy.. btw, blog bro best bro.. best broo..dah follow..

LyaLuna said...

aduyaiii ank orgg lee haha >.< haruss stdy awl kalu na cmerlanggg :P

Azham Vosovic said...

ok, buat kerja last minute ni sy mmg terer hahahah

Ahmad Adib Awang said...

terima kasih atas tips3 ini..
8least aku dapat gambaran untuk buat short plan before final exam ni..hek3..

Anonymous said...

menarik laa,...study last minit bru bleh fokus,...sbb da rasa terdesak,..huhu

Please take your time for this =)