Followers

Tuesday, August 2, 2011

Ayam Percik 5 Star | Antara Duit dan Nafsu

Tadi aku drive ke bazar ramadhan seksyen 3. Suasana takde la busy macam kat area PKNS. Niat di hati nak beli ayam percik kaler merah (semalam beli kaler kuning). So, aku pun melangkah kaki ke salah satu gerai ayam percik ni. Nampak sedap !! Kuah warna merah pekat. Aku pun pilih 3 batang untuk dibeli tanpa berfikir panjang.

Nafsu nak membeli tu membuak-buak sampai lupe nak tanye harge. Tengah-tengah nak pilih ayam tu, aku pun merajinkan diri untuk bertanya..

"Brape harge ayam percik ni sebatang kak?"

"RM7 dik.."

"RM3 kak?"

"RM7...."

"Ooo..yeke? Kalau camtu takpe la kak.."

Lantas aku ajak mak beredar dari gerai tersebut dan menuju ke bazar area PKNS. Sesak pon sesak la, janji tak kene cekik.

Aku tengok ayam percik tadi tu takde beza pun ngan ayam percik lain. Tapi harga RM7 sebatang !?? Semalam aku beli Rm3 jek.. Gerai lain pun jual RM3 jek.. Perghh.. Kalau aku beli 3 batang dah RM21.. Baik aku beli 5 bungkus nasi ayam madu.. Konpem kenyang yaa amat sampai ter"skip" terawikh..Keh2..

Datang terawikh..Jangan tak datang...

26 comments:

TeAqArH said...

o mak aih....cekik darah btol ni...x baek btol..bulan2 mulia ni..

Ashraf Jalil said...

rasenye target customer die yg dok2 umah bunglow atas bukit..heheh

Ibtisam Najmi said...

mmg btol2 cekik darah...dy guna stgah kilo ayam ke nak membuatnya tuh? haha~
tak patut betul...

TeAqArH said...

hahaha..lau la sume customer dia yg duk atas bukit tu xpe...ni sesiapa saje akan pg bazar menghabiskan duit kt sana....tp kadang2 customer atas bukit pun berkire...lalala

i'm ezza haniza said...

ni bukan cekik darah , ni cekik nanah! euwwwwwwwwwwwww

SyazwanSarawak said...

duduk s.alam 6 tahun, tapi tak pernah merasa buka puasa makanan bazaar dekat PKNS tu =__=

FaiZaH Fyn said...

perghh tak boleh mahal lagi??ayam tu makan ape agaknya sampai org tu jual mahal sangat..

y u y u Z u l a i k h a said...

tok sah nak ayam percik sangat la kannn.. orang ni makan nasik goreng je!

laskar pelangi said...

fuhhhh! mahainyaaa

cahaya inspirasi said...

aiyaaaaaa???mahalnye! x berbaloi langsung...dpt plak tetiba dah mkn x sedap..huhuhu...

ni la yg x faham dgn peniaga2..time bulan puasa sesuka hati jer naikkan harga mknan....kesian la sikit kat pembeli..klu org kaya gamaknye..mungkin la x heran kot..yg jadi mangsa golongan sederhana la....hurm..x faham...x faham..

eva said...

giler mahal! ( ekot sora iklan radio) hehe

Syazwan Che Deraman said...

aduh mak cik tu..mahal gila kot!.
cekik darah betol..murahkan harga and niat sedekah..dapat pahala..

jom terawih ;)

Nur Intan Syafinaz said...

PERGHH!!!mahal nak mampos..kat sini 2
Rm2.50 je kot..wahaha

ila said...

cekik darah tu.
bulan2 pose pon nk cenggitu jugakn

dilly-dally said...

beb..kaklong beli nasi kukus kat selayang ni 1 bungkus rm5...

air tebu sebungkus yg kalo kat bangi rm2..kat sini rm4! KAMBING BiRI2 betol la!!!

lisa min said...

perghh gila mahal. memang kalau sy pon cabut lari tu. boleh beli ayam golek dah tu rm21. haha.lagi sedap.

SiS NaD said...

Salam Ashraf...

Biasalah, kadang2 dorang nak kaut untung... Tapi tak elok kot buat macam tu... Di Bulan mulia pulak tu...

.:AiN iKeUchi:. said...

bapak giler mahal..dulu time pose sellu beli kat bazar kat pkns tu x dok mahaii benor..x yah la g stu lg..haha

Ashraf Jalil said...

Najmi: tau xpe..mahal woo..

Teaqah: hehe.. xberbaloi beli..

Ezza: bluerghh..dah xlalu nak makan..hahah

Syazwan: haha.. shah alam ade bazar yag besau gedabak gile kan? xpnh g lg

Faizah: baik beli ayam mentah seko, masak sndiri..hahah

yuyu: sedap kot nasi goreng !!! bersyukurrr..heheh

LP: tau takpo..

CI: ssh gak jual mahal2..nnti xde customer..

eva: *bukak radio chanel lain..heheh

Syazwan: amek 8 je lah..prot mengah..haha

Intan: perghh..tu mmg bole makan 10

Ila: hehe.. beli yg lain je le..

Kaklong: mmg kambing tuh

Lisa: ayam golek lg best..hahah

Sis Nad: sbb mungkin area tu org kaye yg tggal.. tp tu le.. xptot gak..

Misz Ayu said...

kat mana bli ash?

Ashraf Jalil said...

kat area2 umah gak =)

AesyaZealous said...

mahalnyee rm7

[sutera kasih] said...

sedap x ayam percik?

miss raihan said...

maybe ayam percik tu diperap dgn bahan-bahan yg diimport kot =P

Ashraf Jalil said...

Aesya: itu le pasal.. hahah

SK: sedap.. rase lazat memercik-mercik dalam mulut..heheh

miss raihan: mungkin kot,, sauce diimport dari Uganda mungkin..heheh

chipalicious said...

amboi.mahal nyer

Please take your time for this =)