Followers

Tuesday, August 23, 2011

Cara Nak Dapat Bayi Kembar


Bile cakap pasal pembiakan, aku selalu teringat kenangan-kenangan waktu sekolah semasa Form 3. Seingat aku, topik pembiakan ialah topik Bab 1 untuk subjek Sains. Bebudak punye la semangat tumpukan sepenuh perhatian dalam kelas. Ye laaa... Sape je tak suke bab pembiakan? Syiokkk maaa... Especially lelaki, kitorang la yang paling excited dalam kelas.. Masing-masing dah tak sabar nak kahwin gamaknye.. Tapi apakan daya.. Kami hanyalah budak sekolah yang cuma mampu berangan je.. Kalau stakat Form 3 tu, mungkin mampu bagi nafkah batin je.. Nafkah zahir konpem tak lepas.

Masa Form 3, aku ade amek tuition untuk subjek Sains gak. Cikgu tuition memang sangat sempoiii.. Almaklumlah.. Cikgu lelaki.. Bile bercerita, memang detail habisss.. tanye je pape, semua dia jawab. Bebudak lelaki dah sampai tahap ketawa guling-guling atas lantai, bebudak perempuan still tercengang blur-blur sebab tak faham. Innocent la katekannn...

Cara nak dapat bayi kembar ? huhh..Macam-macam spekulasi aku dengar. Ade orang cakap, skill yang digunakan mase "pembikinan" bayi kene "betul". Ade sesetengah orang cakap, selepas proses "pembikinan" bayi, kene goncang isteri kuat-kuat supaya telur yang tersenyawa terpecah kepada beberapa bahagian. Dari situ, dapat la bayi kembar.. kalau ovum yang tersenyawa terpecah kepada seratus bahagian, maka dapat lah kembar 100.. Konsep dah betul, fakta je mengarut..

--------------------------------------------------------------------------------------

Untuk mendapat bayi kembar, nasihat doktor diperlukan terlebih dahulu. Ambil vitamin yang mengandungi folic acid, kalsium dan vitamin B6. Dari segi pemakanan, perlu lebihkan makan ubi kayu dan daging.


Faktor-faktor kebarangkalian mendapat anak kembar:

GENETIK
Jika dalam salasilah keluarga korang terdapat pasangan yang mempunyai anak kembar, kemungkinan besar korang juga mampu mendapat anak kembar. Ini kerana trait sedemikian mungkin telah diturunkan kat korang. Trait yang dimaksudkan ialah penghasilan dua ovum secara serentak dalam satu masa.

UMUR
Perempuan yang berumur 35-40 dan keatas mempunyai potensi yang lebih besar untuk mendapat anak kembar. Pada ketika ini, kebanyakan wanita akan mengambil rawatan untuk kesuburan. Tambahan pula, mereka akan lebih cenderung untuk menghasilkan lebih dari satu ovum semasa proses ovulasi kerana proses tersebut telah terganggu oleh proses perimenopause.

BILANGAN ANAK
Lagi banyak bilangan seseorang individu pernah melahirkan anak, lagi tinggi peluang beliau untuk melahirkan anak kembar selepas itu.

BERAT dan KETINGGIAN
Perempuan yang tinggi atau perempuan yang lebih berat mempunyai kebarangkalian yang lebih tinggi untuk mendapat anak kembar. Info dari kajian saintifik.

DIET
Seperti yang dibincangkan diatas. Pengambilan makanan-makanan tertentu yang mengandungi kandungan estrogen yang tinggi mampu meningkatkan kebarangkalian mendapat anak kembar.

PENGAMBILAN FERTILITY DRUG
Atau ubat untuk kesuburan. Pengambilan ubat tersebut meningkatkan kebarangkalian seseorang untuk menghasilkan dua ovum dalam satu proses ovulasi sekaligus meningkatkan kebarangkalian mendapat anak kembar.

P/s: Entry permintaan Bella Lim =D

58 comments:

FaiZaH Fyn said...

yeahh saya tinggi tapi daging laa pulak allergic..nak anak kembar!heee

Anonymous said...

gua mang nak kembar, mcm mary-kate and ashley olsen tu ~ muahahha, x leyh blahh spekulasi tu !

y u y u Z u l a i k h a said...

ciss! macam takde harapan jeeeeeeeee!

Ashraf Jalil said...

Faizah: xpe..alternatif lain ade..heheh

Anonymous: spekulasi kemengarutan..hahah

yuyu: insyaAllah boleh.. doa bebanyak..hehe

Cik Rose Cute said...

hihihi sis pun nak jugak...kalau boleh...

(: gebangkembang :) said...

hahahaa.. bab 4 ^^

Ashraf Jalil said...

sis: boleh..boleh..insyaAllah..hehe

gebang: oo..syllabus baru dah tukar ek..

RinsyaRyc said...

hehehe... tngok rezekila..

zana lezerry said...

bhahahhax.. hot pose r kam0o!

zana lezerry said...

heheh.. good post! bhahahx.. tp saia wat mcm blur jerp.. haha.. bab 4 en.. ta de org pums yg nk pnteng klaz.. haha..

MiZz ShINcHaN said...

tinggi 168cm de peluang x??? hehe... :P

einz miszmessy said...

best...shuke kemabar ^_^ tp tu la...payah nak jaga~ngeeeeeeeee~

laskar pelangi said...

info berguna ni...dapat anak kembar best ni..hik3

Akito Boron said...

aku taknak anak kembar tp aku ade faktor keberangkalian dpt anak kembar. reda je la

Heziqa Yoo said...

pergh!kalau 3kali dapat kembar,ngam dah anak aku enam orang..muahahaha..

psst : kembar laki dgn pompuan seiras,cam best je..kekekeke

ila said...

sn f3 bab 1 ker?
mase kitorang bab 4.
budak laki mmg suke giler la dengan chapter nie.bile exam chapter nie je diorg score habis2.yg pompuan pon kalah.

tringin nk dpt anak kembar ker?heee

.:AiN iKeUchi:. said...

keturunan memang x der yang kembar..wuu~ teringin nak ada baby twins..huhu..lagi2 kalau boy and girl ..rasa cute giler

Najlaa 'Aqilah said...

part pembikinan bayi tu klakar! HAHHAHA. sangat mengarut

Suraya Faizal said...

ade peluang nk dpt kmbar ni.. coz fktor keturunan sue ade, ketinggian ade, dan slalu mkn ubi kayu rebus sekeluarga..hihihik :)

ehem...nak topup free x? jom join contest sue...

Nur Hafizah Hadi said...

Goncang bini tu tak leh belah -____-

Well, sy ambik dietetics, kalau ikutkan folic acid, B12 tu sume sgt elok. Tapi kena consumed dalam tempoh percubaan untuk hamil tu la. Kebarangkalian untuk dapat anak jugak tinggi kalau makan folic acid ni.

Tapi ubi kayu tu x pernah dengar pulak hehe kena buat kajian ni. Then makan daging as far as I know for those nak dapat baby laki sape yg makan lebih daging kebarangkalian utk dapat adelah lebih tinggi.

:)

SofieyAzwa said...

Lawaknya bila kena goncang isteri kuat2 lepas proses pembikinan. Hahhaaha

perawan pelangi said...

bestnye klu dpt anak kembar..tp blaja pon xhabis lg,nie kn pula la kawen..pk sal anak kembar la pulak..haha

Ashraf Jalil said...

Rinsya: doa byk2..hehe

zana: best kot chapter 4..haha!

Shinchan: peluang sgt cerah tuu..heheh

Einz: kene sabar bebanyak.. hahah

LP: nak suruh isteri dapat anak kembar la in da future..hahah

Akito: taknak? best kott.. hahah

Heziqa: in conclusion, tak semestinya org yg mengandung 3 kali mempunyai 3 anak..bole jadik 6 tuhh..hahah

ila: ktorg dapat 100% kot..

Ain: a ah.. makan fertility drug..heheh

Najlaa: cm kilang pulak nak bikin2..heheh

Suraya: terjah sat..:D

Hafizah: waa.. anda lagi layak wat entry cmnih..heheh..ni pon just bace2 online.. :D

Sofiey: kesian kat bini.. pening2 lalat

visitme@FaTiN cOrNeR said...

bc entry nie tringt kt kwn sy si kembar..selalu pakai baju sama, g kelas sesama, course kt u pn sama..semua bnda buat sesama..smpai femes kt u..

bila tgk diorg sgt comel. teringin nk jgk..ngehehe

yunZ said...

x setuju fakta pasal berat dan ketinggian. mak haku rendah je xde la besar mana dapat je adik aku kembar lelaki seiras.. maknanya abah aku kuat..haha

bella lim said...

HAHAHA. thankyouuuu :DDDD

yeay, dah tau cemana nak dapat anak kembar. okay, lagi lapan tahun. haha. sekarang tinggal nak cari calon suami je. lalalala~ hahahaha

M.E Z.A.F.I.R.A.H said...

xnak la ank kembar... tp kalau dapat terima je seadanye...huhu

ainna baijan said...

lupe sudah bab ni...huhu

www.dunialandax.com said...

owwhw...nanti aku dah kawin,aku nak goncang2 bini aku,baru dapat kembau 14 10 ratus!!yeah!

missayu said...

ade sedara twin,tp sedara jauh..... agak2 ada can tak???hahahahaha

Ibtisam Najmi said...

heheh.ade harapan nak dpt anak kembar nih!!hahah~
genetik kembar mmg sudah jelas lagi nyata dlm family.haha~

ceriteraliyana said...

ehem!! yana kembar tw! ^^,

farah izwani said...

kembar 100 memang gle lah. haha

Syazwan Che Deraman said...

aku nak anak kembr bro.
nak beli baju sama je..

macam ada potensi.

goncang dengan cara macam mana tu?..masa dalam proses pembikinan ke?

konpem is isteri meraung kesakitan..
hehe

Ashraf Jalil said...

syazwan: dalam proses pembikinan sudah tentu kene.. ini selepas punye cite.. goncang cm fries mcd + bbq punye rempah tu.. hahah

meaw said...

faktor genetik?! yessssss,i'm got it! my father kembar,yeahhhh! ada peluang besau nak dapatkan anak kembar ni,kihkihkih

little ain said...

yeah, heard bout this. people yang obese got huge potential to be getting twins.

sangat nak twins sebab nak beranak sekali je LOL

Nafisah Ruslan said...

saya ade genetik kembar.
mak, ayah, boifren, sumenye kembar..hehe

Syera Khalid said...

yeaahh saya tinggi ! keturunan pun ada kembar HAHA :D

Anonymous said...

kene goncang kuat ek... wokey..

TeAqArH said...

gune kaedah masukkan sperm dlm ovum n tabung uji pun tggi probability nak dpt twin...tp skrg risiko twin ni kembar siam la..aduy..gerun..tp tulah..ujian

Alkhudhri said...

Doa utk dapat anak soleh/anak kembar
http://www.alkhudhri.com/v2/2011/09/tips-untuk-pasangan-suami-isteri/

Asyikin Zainal said...

assalam nk tanye, agak2 sy ni ade possibility besar x dpt anak kembar, mak sy kembar seiras, adik suami sy kembar sepsg & sy ade sepupu & anak buah yg kembar jugak... tp sy dh 1thn kahwin n blom pregnant lg... still sabar je tggu, blom rezeki lg kot...

misSeEna..! said...

sy sndri kembar seiras.ade potensi gak ke? ade org ckp,klo diri sndri kmbr susah nk dpn ank kembar

CikPuanHaLia said...

kekekekekekekekke..dari serius nk cari petua dah tergelak berdekah2 baca part goncang isteri kuat2 tu. tk boleh ku imejen..telur pecah 100??
hahahahahha..mmg lawak :D

Anonymous said...

Teringin juga nak kembar sbb kawin lewat,ank baru 1. mak saya dilahirkan kembar dan mak saya melahirkan ank kembar lelaki. makcik mak iaitu kakak mak saya lahirkan ank kembar perempuan,agak2 ada chan ke saya ni..huhuhuhu

Ashraf Jalil said...

selalu tgk orang dapat anak kembar selepas lahirkan 3-4 keatas orang anak.. kalau dalam keluarga/ sedara-mara ramai kembar, kemungkinan besar genetik tu ada dalam trend kite.. insyaAllah boleh dapat kembar..

Anonymous said...

Sedang hamil usia minimum 10 minggu? Mau tahu jenis kelamin bayinya perempuan atau laki-laki? hanya dengan URIN di pagi hari, dengan IntelliGender, anda dapat mengetahuinya dalam 10 menit!. Buatan Amerika, kini hadir di Indonesia. kunjungi kami di www.IntelliGenderIndonesia.com atau hubungi call center di 085221331555, bisa juga melalui sms ke nomer tersebut, BBpin: 21e31aca. So? Kenapa harus menunggu sampai bulan ke 5-6 melalui USG untuk mengetahuinya? get yours now! Ssst... The only one in the World!

Eija said...

arap sgt dpt kembar if sy pregnant lg.. coz ni chance yg terakhir utk sy dpt kurniaan yg terindah dr NYA...

me Ibu comel said...

terlewat mencari infor.. tunggu stock check bulan depan..
ibu mertua kembar, n pakcik saudara pon kembar,..
ade dengar.. sekiranya dari genetik tu kembar perempuan agk susah yg lain nk flw.. klu lelaki potensi utk dpt kembar agk tinggi.. betul ker?? fakta atau auta

dinda sygs said...

belom kawin tapi memang nak anak kembar :)

Wawa Tasliman said...

hopefully.. nak baby twins.. :)

Anonymous said...

saye ade keturunan kembar.. abg saye kembar tp da meninggal kne demam pnas.. my cousin pun kembar.. da kawen.. tp xtau diye dpt ank kembar ke x.. n abg saye pun dpt anak kembar girls.. comel.. skang tadika... my turn.. da 2 years kawen tp lum di kurniakan zuriat... Insyaallah.. doa tu penting.. so saye xpnah putus doa... (abg saye ade 7 xtmsuk yg kembar kakak sorg total tmasuk saye 9 org adk bradik).

Anonymous said...

kemungkinan besar.. my dad kembar seiras, my future mum in law kembar seiras gak.. hope kalo nt km disatukan, nk sgt2 ank kembar... :)

Anonymous said...

Klo Allah s.w.t nak bg anak kmbar kt sesape bole dapat gak....akak kt tmpat kje aq tu kcik comey je org nye,dpt gak anak kmbar n aq tgk dy mude ag kowt...

vya said...

mmg ikut ktrunan jugk
kluarga saudara sya bnyak dpt anak kmbr...termasuk mak saya...jd sya nie ank kmbar la..hehehehe

Balqis Adam said...

goncang tu xleh blahh..heee ^_^

Liza said...

Nak anak kembar gak cam nk tepek je info n kt blog. Hehe..

Please take your time for this =)