Followers

Monday, November 21, 2011

Stress !! Stress !! Stress !!


Sometimes, life's gonna hit you in the head with a brick.. But it's good for you.

Semakin lama aku berada kat tempat orang, perasaan aku nak balik Malaysia semakin membuak-buak. Dulu darjah satu cuma belajar peribahasa "hujan emas di negara orang, lebih baik hujan batu di negara sendiri". Sekarang baru aku faham dan "rasa" makna peribahasa tu. Bukan setakat rasa, siap lumat kunyah dalam mulut, telan, hadam. Negara maju, kaya, sahsiah tinggi, sophisticated, tapi tak happy n jiwa tak tenang masalah jugak..

Mungkin ianya satu pengalaman yang menyeronokkan bagi mereka yang datang ke negara orang untuk melancong. Aku sendiri masa first year, aku pun seronok dan excited jugak bila dapat sampai Canada. Masa 3rd year, aku mula rasa ujian makin berat, tetapi stress masih mampu dikawal.

Bila masuk 4th year, keadaan berubah dengan sangat drastik.. Aku mula rasa tak happy. Penyebab utama aku rasa tak happy ialah 4th year project, dimana segala progress aku dipantau setiap minggu dan responsibility aku mempengaruhi team. Ianya menjadi lebih sukar apabila aku perlu guide diri sendiri dalam menentukan arah dan segala keputusan dengan lebih sistematik as an engineer. Which means, you have to know what you need to know by yourself and why do you do what you do.

Apabila cabaran yang aku terima hampir mencecah capacity stress yang aku dapat terima, aku jadik tak stabil. Segala yang aku lakukan selepas tu adalah atas dasar nak survive, bukan cinta. So, aku perlu ubah balik mindset. Dengar Ustaz Kazim cakap, "Islam menyuruh kita lihat orang yang lebih susah." Somehow, aku rasa tenang sikit bila buat camtu. Aku cuba amalkan baca ayat seribu dinar dan surah Yusuf untuk lancarkan urusan.

The bottom line is, aku dah tak larat dah nak tanggung beban study nih lelame. Semoga urusan aku dipermudahkan supaya dapat grad next year, InsyaAllah..

P/s: balik Malaysia nanti konpem aku aktif blog balik.

12 comments:

cahaya inspirasi said...

bila baca tiap patah perkataan kamu terus akak pun rasa mcm nak nangis sekali. faham sangat dengan apa yg kamu rasa bila jauh dr negara sendiri apatah lagi hanya ada kwn2 saja disekeliling. ia tetap x sama.BUT.........

akk harap dan doakan semoga kamu diberi kekuatan utk teruskan usaha kamu hingga sampai ke penghujung hari.semoga apa yg dikejar dan diimpikan akan terlaksana.be strong! adat berada di negara org ash. satu pesan akk just remember this word bila kamu rasa dah terlalu give up (stress sangat2) ! "KALAU 3 TAHUN LALU KAMU MAMPU BERDIRI DIATAS KAKI SENDIRI UTK MENGEJAR CITA2 KAMU YG SATU, TERUSKAN PERJUANGKAKN KAMU YG HANYA TINGGAL X BRP BULAN BAKINYA UTK KAMU CAPAI APA YG KAMU IMPIKAN"

itulah harga yg harus kamu bayar demi masa depan yg cerah. bersusah2 dahulu, bersenang2 dikemudian! trust me! after everything ni semua selesai, kamu akan rasa satu kepuasan dlm diri kamu.masa tu, kamu nikmatilah apa yg kamu rasa! SEBUAH NIKMAT KEHIDUPAN! jgn cepat mengalah ok.!be strong!!

haslinda said...

good luck!!! chaiyok2!!
u can do it!!!
:)

TeAqArH said...

gudluck bro..sikit je lg ujian sebagai seorg pelajar..getir2 bgai pljar thn akhir tu da mula terasa kan..sokong ustaz tu ckp..tgk pd kesusahan org lain..supaya kita dpt muhasabah diri kita sndri...ini jln yg kite pilih..kita perlu abiskan ape yg kita mulakan.^_^

Ashraf Jalil said...

Mekaseh rakan2.. :D mintak2 grad next sem..Aminn..

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

ujian bermakna semakin dkat kita dgn Allah....semoga dipermudahkan segalanya, amin.....

Fyna Adrin said...

Salam. Alah, dh kata studnt mmg kne hard studyny. Klu x bkn nme studnt lar.. Ap2 pn,, set at your mind, ble dh kje hdup sng. Ap prbhasa mlayu ckp " brsusah2 dlu, brsnang2 kmudian" ?? Ha,, gitu lar kott. Just Chill my broder. :P

zoulmzmn said...

aku pun dulu beriya nak blaja kat obesi,tapi bile mmber skolah dulu dok post kat twitter ckp nak balik mesia ape sume,kdg2 aku rase beruntung blaja kat negara sendiri..senang..

tapi....

kire untung ko dpt blaja kat negara org time mude2 nie..time nak tau sampai mane kite leh tahan stress tu..nanti bile dah keje ko leh handle problem2 yg mendatang..

gud luck bro!..

niezam said...

selalu baca entri anda. tapi taktau nak komen ape. i'm ur silent reader.

gudluck Ashraf for ur final year. dan betul, tahun akhir paling sakit. tabahkan hati. s

alji tu macam sedap wat ABC. mintak sikit. ok. gurau. hehe. :)

zamira said...

besaba banyak2...tu namenye dugaan kan.nanti balik m'sia,enjoy sakan sampai xingt dunia pon bleh.hak3

Ardini Humaira said...

semoga dipermudahkan segala urusan, amin.. betul.. xpe.. at least, dapat pengalaman yang bukan senang2 nak dapat kan ^__^ all the best!

Ashraf Jalil said...

kak Fareha: tengkiu kak :D AMin..

Fyna: xsabar nak bersenang nih..hehe

zoul: tengkiu bro..:D

niezam: mekasehh..heheh

zamira: nak makan tak ingat dunia balik nanti..haha

Ardini: thank you :)

lavenderlover said...

bw bersabar..ALLAH x kan uji kita kalau kita x mampu..insyaAllah u can!!! never give up..

Please take your time for this =)