Followers

Wednesday, June 20, 2012

Tips dan Cara Tambah Berat Badan



Straight to the point, masalah utama orang yang kurang berat badan adalah kurangnya disiplin.
By definition, kurang berat badan ialah apabila BMI korang jatuh bawah skala normal iaitu kurang daripada 18.5. (Sila tanya Encik Google untuk cara kira BMI)

Dengan erti kata lain, korang boleh dikategorikan sebagai adik-beradik papan lapis apabila mempunyai BMI sedemikian rupa. Pelbagai alasan yang golongan ni boleh bagi apabila isu ni ditimbulkan. Antaranya termasuklah:

1) "Aku dah makan banyak gile sampai nak muntah dah.. Tapi tak naik-naik gak berat badan."
2) "Dah genetik aku memang kurus camni.. Tak boleh buat apa."

Di sini, aku ingin tekankan alasan pertama yang ditunjukkan di atas. Mungkin korang rase korang dah makan banyak gile, tapi itu ialah judgement perut korang semata-mata. 

Sebenarnya, kunci kepada kenaikan berat badan ialah jumlah kalori dan zat yang korang consume setiap hari. Dan ya, kita mempunyai formula untuk kira berapa banyak kalori yang diperlukan  setiap hari untuk tambah berat badan berdasarkan faktor berat asal, tinggi, umur dan jantina.

Jumlah kalori yang korang perlukan setiap hari boleh dikira menggunakan formula Mifflin-St Jeor untuk mengira Resting Metabolic Rate (RMR) korang.

RMR = 9.99w + 6.25s - 4.92a + 166g - 161

  • w = berat anda dalam kilogram
  • s = tinggi anda dalam sentimeter
  • a = umur anda dalam tahun
  • g = jantina anda (1 untuk lelaki, 0 untuk perempuan)
Jumlah kalori yang anda perlukan untuk maintain berat anda sekarang ni ialah RMR x 1.15.

So, kalau nak tambah berat, kene la make sure korang consume kalori lebih daripada jumlah tersebut; at least 300-500 kalori lebih daripada jumlah tersebut. Sekali makan nasik 3 senduk besar bersama lauk ayam mungkin boleh bagi dalam 400-500 kalori. 

Aku dah cuba formula ni dan berjaya tambah berat badan sebanyak 5kg dalam masa 3 minggu. Apa yang diperlukan hanyalah "real food" dan "disiplin". Kalau korang makan 100 botol pringles setiap hari sampai muntah pun belum tentu boleh tambah berat. Sebaiknya makanlah nasik, ayam, telur dan segala jenis sumber protein dan kanji yang berkhasiat. Avoid makanan tak berkhasiat seperti jajan dan cikedis. Aku amalkan konsep "makan setiap masa" dimana kalau aku takde keje, aku makan buah-buahan, roti , soup, telur separuh masak etc. Meal berat 1 hari 3 kali kene jaga especially breakfast. Disamping tu aku amek supplement protein sbb aku buat intense workout kat gym (ni aku tak sarankan sangat sebab ada long term side effect)

Sakit hati digelar "ikan bilis"? Sudah muak diejek "plywood"?
Lakukan perubahan. Anda mampu mengubahnya.






32 comments:

Syahida Hassan said...

nasi tuh bley tukar dengan 3 keping roti x?

Ashraf Jalil said...

tukar dengan 20 keping ok kot..hahah. tgk satu keping brape kalori

~MiZz Atie ZieYa~ said...

best nya klu susa gemok....

FarhanaLicious said...

nak try lah. :))

i'm ezza haniza said...

bang, cara nak turunkan berat badan takde ke ? =.=

Ashraf Jalil said...

nak turun berat badan senang je...1st step toleh kiri..2nd step toleh kanan.. repeat step 1 n 2 setiap kali org offer makanan

ain dzaya said...

dah lama cari menda alah nie..betul ka menjadi?

CREATIVE, ARTISTIK, GEORGEOUS, ADORABLE, FASHINABLE,OWESOME clik sini : Konspirasi Blogger Kreative 2012
Jiwa daku sedang berperang

Anonymous said...

skali mkn 300-500 kalori ke? atau satu hari 300-500 kalori..

Anonymous said...

skali makan 300-500 kalori ke? atau satu hari 300-500 kalori?

Anonymous said...

assalam, btw, boleh explain x pasal side effects yg amek protein then intense workout gym..kenapa ek.? kurg jelas..thnx u..:) ( boy )

Ashraf Jalil said...

side effect boleh kene batu karang.. sbb kandungan protein tinggi, badan xboleh nak proses dgn cepat etc..

Anonymous said...

t.kasih utk info yg sangat berguna ni :-) real food & discipline

#asma muhamad

Anonymous said...

t.kasih berkongsi info yg berguna. #real food & discipline#

*Asma Muhamad

Anonymous said...

RMR = 9.99w + 6.25s - 4.92a + 166g - 161

substitute the details mcm ni ker?

(9.99x44.7)+(6.25x159)-......

or simply plus and minus jer?

Nuyu Izzachi Ne said...

SAYE MAU DEMOK..........!!!! xsuke org ckp kite kurus....

Anonymous said...

Bagaimana dengan 2 biji telur ayam kampung di cmpur madu asli di amal setiap hari?adakah perubahan berat badan semakin bertambah sebanyak 4 or 5kg kurang dr 1 bulan?

*insan kurus

Anonymous said...

xfaham..

Ashraf Jalil said...

substitute mcm biase..

ayam kampung bagus.. tp ape2 pun nasik jugak yg terbaik utk rakyat msia..heheh

Anonymous said...

Thanx bro 4 da info.. tetiba jumpa kat google bila search pasal macam mana nk gemuk nih... kena berterima kasih utk ilmu ini...

nurul ain said...

wahhh nak cuba lah..
http://nurulnamasaya.blogspot.com/

Anonymous said...

Protein apa yg awk amik tu ? Pernah try herbalife ? Sangat bagus bg yg suka ke gym :) No side effects punn.

Anonymous said...

geramnye bile die mention disiplin ! lau nak tau..aku da jumpe pkar ksihatan pasal ni..ckp je la produk ape aku tak gune..sume da try..last2 dokte tu cakap..ko ni metabolisme tinggii! kalau nak tau, mak aku memekak suh aku bejimat control makan..asyik nak makn je..tapi tak gemuk pon ! paling3 aku bedal 3 pinggan nasik sehari . huh

Anonymous said...

Thanks, saya nak mencubanya

Anonymous said...

assalam...nak minta pendapat encik..klu jenis mcm sy ney yg metabolisma tinggi,selain yg encik dh sarankan 2, mcmna lg nak tmbh berat bdan?

~ sahaniza

Anonymous said...

Aku nak Gemok woi..!!!

Anonymous said...

Aku nak gemok woi...makan banyak2 bukan lagi gemok..tapi lagi tinggi ade laaaaa...sibaiii

Anonymous said...

azam tahun 2013.. misi gemukkan badan..haha

Anonymous said...

sa da cba tips mcm ne tp x dpt jgk.!

Anonymous said...

kalau lauk daging bleh? sbb tak suka ayam..

nashen fox said...

Hahaha.. Okay.

nashen fox said...

Hahaha. Ok

nashen fox said...

Hahaha.. Okay.

Please take your time for this =)